Jump to content
Co nového? Mé kurzy

Myk

Members
  • Počet příspěvků

    91
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

0

Komunitní reputace

  1. Myk

    OPCE - základní info

    To,vůbec nesouvisí s tím, že pohyby dolů jsou prudší. 1. ATM put jsou levnější než call. Pokud by byly ceny put a call opcí stejné, nikdo by nekupoval akcie, ale všichni by pouze pořizovali synthetic stocks. Vypsali by dražší put, koupili levnější call a ještě by jim zbylo. Ceny (za normální situace na trhu) jsou nastaveny tak, že pořízení synthetic stock odpovídá nákladům na kapitál při držení normální stock. 2. OTM call u stocks jsou levnější, protože covered call je velmi rozšířená strategie a je mnohem víc vypisovatelů OTM call opcí než kupců a to tlačí ceny call dolů. Uvedené platí pro stocks, kde fondy a spousta investoři drží podklad long a držení podkladu v sobě váže kapitál. Neplatí to u futures, kde kapitál vázán není (mnohem nižší margin) a podklad se nedrží jen long a nepoužívá se tolik covered call.
  2. yax - vertical call jsou dva druhy:bull/bear nebo taky debit/credit podle toho, kterou opci vypíšeš a kterou nakoupíš. Nebo se na to můžeš dívat tak, že buď vertical call spread prodáváš nebo kupuješ. Když u opcí ve vertical spreadu prohodíš buy a sell, dostaneš přesně opačný risk profil. Prohoď si to a uvidíš, že lemming má pravdu, risk profile call/bull spreadu alias debit vertical call spreadu je velmi podobný jako collaru. Není úplně stejný, ale velmi podobný, rozdíl jsou právě ty úroky.
  3. Myk

    OPČNÍ tipy

    Já bejt tebou tak bych si nejdřív dal stop loss a pak v klidu nastudoval, co je to opce ITM a OTM. Pak nastuduj, jak se chová cena opce při změně podkladu, co je to časový rozpad a volatilita a pak teprve začni uvažovat o nákupu opce. Uvidíš, že nedobrý pocit z toho, nemáš SL se změní v dobrý pocit z toho, že víš co děláš.
  4. Myk

    OPCE - základní info

    Přesněji je to tak, že exercise provede broker ihned, to znamená že provede na účtu vlastníka call opce buy order (nebo sell order v případě put opce) a zároveň odešle exercise pokyn na opční burzu. Burza v noci provede assignment, což je proces při kterém burza vylosuje vypisovatele, který ráno od svého borkera obdrží sell order v případě call opce nebo buy order v případě put opce.
  5. Myk

    OPCE - základní info

    alesik: Už to tady někdo psal. Call opce je právo kupujícího koupit za strike cenu a pro vypisujícího povinnost prodat podklad za strike cenu. Takže exercise není nic jiného než využití tohoto práva, což znamená, že kupec opce nakoupí podklad a vypisovatel ho prodá. Tím opce zaniká a kupec má podklad long a vypisovatel short. To je v podstatě odpověď na všechny tvoje otázky.
  6. Myk

    OPCE

    Dovolím si to upřesnit: Trh se vyvíjí podle IV opcí v jednotlivých opčních termínech, podle nich se vyvíjejí futures a futures VIX jsou podkladem opcí VIX. Veškerá podivnost opcí VIXu pramení z toho, že neexistuje obchodovatelný podklad. To znamená, že nelze provádět arbitráže mezi jednotlivými expiračními termíny. Takže existuje VIX index, který počítá 30 denní volatilitu z nejbližších opcí. Jenže v ostatních expiracích mají opce svou vlastní IV, která je závislá na ostatních termínech jen málo. Kdyby existoval VIX index, který by měřil IV opcí z JUN, JUL, AUG, .... expirací, byl by podkladem pro VIX opce. Jelikož ale CBOE takové indexy nepočítá, podkladem pro opce VIXu jsou futures. Takže odpověď už dal Herman, JUN 17c a 17p včera nebyly ATM, protože futka JUN byla za 19,5. A jen pro doplnění, další zvláštnost VIXu: Jellikož pro futures ani opce VIXu neexistuje obchodovatelný podklad, neexistují ani tzv. carry costs, mohou se futures (resp. IV opcí na SPX v jednotlivých expiračních termínech) pohybovat na sobě zcela nezávisle a oproti jiným futures je na VIXu běžný stav, kdy dřívější futka je dražší než vzdálenější (backwardation). U ostatních futures tohle nastává občas u futures s fyzickým podkladem, u indexových futures jen vzácně. Na VIXu to má to kouzlo, že se poměrně běžně dají nakoupit kalendářní spready za kredit. Jak ale ukazuje dnešní expirace, nákup kalendářního spreadu za kredit za kredit nerovná se bezrizikový zisk :)
  7. Myk

    Broker pro opce

    to Padik: ja zase nerozumim, proc se ptas na standardni rate plany, kdyz mas individualni rate. To co jsi sem nakopiroval jsou tri standardni plany ktery si muzes vybrat. Nebo si domluvis flat rate.
  8. Myk

    Broker pro opce

    2. EX/RATES #1 - víc jak 5/k - $1.25 per contract $12.95 minimum per leg Vertical spread ma 2 nohy Butterfly ma 3 nohy Iron Condor ma 4 nohy a dve kridla ;)
  9. Myk

    Broker pro opce

    To padik: 15 USD je za exercise nebo assignment, to znamena uplatneni opce nebo prirazeni. $1.25 per contract $12.95 minimum per leg = $1.25 za kontrakt, 12.95$ minimum za jednu nohu Mas li rekneme Iron kondora, ktery ma 4 nohy (4 ruzne strike), TOS po tobe bude chtit minimalne 4x12.95 (plati pro rate plan cislo 2).
  10. Myk

    OPCE

    Tradestation ma pouze data k zivym kontraktum. Expirovane opcni kontrakty uz tam nejsou. Taky je zapotreni si uvedomit, ze VIX jako podklad neni klasicka akcie ani index a tudiz pro nej neplati klasicke opcni modely (BlackScholes, Binomial, etc...). Vlastne si nejsem jisty, jestli se vubec nekdo pokousel odvodit specificky model pro mean-reverting podklady. To znamena, ze pokud najdes nejake hodnoty IV, je zapotrebi pocitat s tim, ze jsou spatne. Nevim jak moc spatne, ale asi bych na ne nespolehal pro hledani predrazenych/podcenenych opci nebo pro porovnavani volatility na ruznych strikes. Asi se da porovnavat IV na jednom striku v ruznych kalendarnich mesicich a mozna se da orientacne sledovat vyvoj IV na jednom striku.
  11. Myk

    TradeStation - programování

    Já bych doporučil nějaký skriptovací jazyk. Nejsi programátor, asi nikdy nebudeš psát složité aplikace, takže C++, JAVA a podobné jazyky bych vynechal. Dobrý start může být Visual Basic, pokud už nějaké základní povědomosti o programování máš, tak je dle mého názoru výborný Python, který tě donutí už od začátku psát přehledně. Ale co člověk, to jiný názor.
  12. Myk

    Hedge Fund offshore

    Uvědom si, že založení IBC nestačí, protože musíš hlídat, aby ti na území ČR nevznikla stálá provozovna. Dle par. 22 odst. 2 ....Jestliže osoba jedná na území české republiky v zastoupení poplatníka uvedeného v par. 2 odst. 3 a par.17 odst. 4 a má a obvykle zde vykonává oprávnění uzavírat smlouvy, které jsou závazné pro tohoto poplatníka, má se za to, že tento poplatník má stálou provozovnu na území České republiky, a to ve vztahu ke všem činnostem, které osoba pro poplatníka na území České republiky provádí. Uzavřením smlouvy s americkým brokerem se můžeš kvalifikovat na osobu, která vykonává oprávnění uzavírat smlouvy. Pak poplatník (IBC) bude mít na území ČR stálou provozovnu, a měl by zdanit všechny činnosti, které se z ČR provádí (například obchodování s CP). IBC sice neprozradí kdo a odkud obchoduje, ale americký broker ví, kdo smlouvu založil, kdo je oprávněná osoba k provádění příkazů, .... Existují různá řešení, v jejichž důsledku jsi buďto mimo zákon nebo si komplikuješ život tak, že to za blbejch 15 procent daně z kapitálových příjmů nestojí. Nota bene, když v okamžiku výplaty peněz z IBC na svůj účet stejně zaplatíš 15 procent jako daň z kapitálových příjmů.
  13. Myk

    Broker pro opce

    Opravuji svou informaci, kterou jsem zde podal a davam za pravdu Frantiskovi. Ne kazdy broker ma zajem zlikvidovat poizici nejlepsim moznym zpusobem. Nic se mi zatim nestalo, ale na koverzaci na chatu IB jsem se dozvedel, ze: -IB nema notifikaci, ze probehl assignment -pokud se ucet dostane do problemu s marginem, likvidace pozic zacne automaticky -likvidace probiha za market, IB neprovadi exercise
  14. Myk

    OPCE

    Já myslím, že rarit má s tou BLBOSTÍ pravdu. Blbost totiž není žádná rarita.
  15. Myk

    Broker pro opce

    Při přiřazení dostane broker od burzy příkaz k provedení přiřazení. A to musí udělat hned ráno a i kdybys na účtě neměl peníze, musí poslat peníze nebo akcii tomu, kdo zažádal o excersize. Takže to udělá a v nejhorším případě ti oznámí, že pozici zlikvidoval bez tvého vědomí, ale nejspíš se tě pokusí kontaktovat, aby se s tebou dohodl, jak situaci řešit. Teoreticky, když se ti nedovolá, může se rozhodnout zlikvidovat libovolnou pozici z tvého účtu dle svého uvážení. Je i v jeho zájmu, aby to udělal co nejlépe, protože od klienta, kterýmu vyluxuje účet likvidací nejhorší variantou asi s největší pravděpodobností přijde. Pokud však na účtě budeš mít pouze nelikvidní opce, nebude se broker rozpakovat prodat za mizerný market.
×
×
  • Vytvořit...