Jump to content
Co nového? Mé kurzy

paja1

Members
  • Počet příspěvků

    808
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

0

Komunitní reputace

  1. paja1

    Začátečnické rozpaky

    admin: Já se na členění diskuzních témat nedívám tak přísně, spíš řeším věcnou stránku. Ale v tomto případě mám celkem čisté svědomí. Koneckonců, byla to začátečnická nejasnost? Byla. Se spready jako takovými to nemělo mnoho společného, primárně šlo o držení kontraktu přes FND (LTD). Debata o rolování v posledních příspěvcích přípustná je? Když to berete důsledně, tak při rolování kupuju nebo prodávám spread.
  2. paja1

    Začátečnické rozpaky

    vonV: Nezmizel jem tvůj dotaz, ale i moje odpověď a zmíněné vlákno bylo uzamčeno. Omlouvám se, že tu odpověď nebudu znovu vymýšlet. Vzhledem k předpokládané životnosti mého příspěvku (do smazání) by to nemělo smysl.
  3. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    palpal: Je rozumné, že se chceš nejdřív naučit něco sám. Jít na kurz bez základních znalostí je podle mě vyhazování peněz. Vlákna Spready a Spready II obsahují spoustu informací (ale taky balastu), v začátcích mi to dalo hodně, teď bohužel uzamčením zmizela jejich interaktivnost, nicméně aspoň starší informace zůstaly. Ještě bych doporučil Jak na ...spready, to je jako úvod pro pochopení základních pojmů a souvislostí ideální.
  4. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Ve vlákně Spready, které je uzamčené, ale snad je ještě stále volně přístupné, byl popis, jak na barchartu otevřeš graf spreadu: stručně, jestli dokážeš otevřít libovolný futures graf, klikni pak jen na Show Spread Chart Settings. www.barchart.com/charts/futures/ZWK12 Ale na barchart chybí historie, já ho používám jen na zobrazení aktuálního stavu.
  5. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Jestli máš přístup do VIP, přesuň se tam a polož otázku, já ti tam odpovím. Taky bych řekl, že je tato regulace přehnaná, ale jak jsem napsal jinde, čí prostor, toho pravidla. Můžeme se buď přizpůsobit, nebo odejít.
  6. paja1

    OPCE - základní info

    Popravdě jsem tušil, že to tak nějak bude. Nejsem si jistý, zda je prosazovaná strategie optimální z pohledu Finančníku (z pohledu aspoň určité části návštěvníků není optimální určitě), ale respektuju to: váš prostor-vaše pravidla.
  7. paja1

    OPCE - základní info

    michal-administrator: Ano debata trochu sklouzla od opcí. Které vlákno vidíš jako vhodné pro výměnu názorů se Slaughterem (v duchu smazaných příspěvků)? Nerad bych šel cestou pokusu a omylu a byl opakovaně mazán. Tedy pokud zde takové vlákno existuje.
  8. paja1

    OPCE - základní info

    Slaughter: Rok 2011 byl výsledkově lepší, alespoň měřeno přes % zhodnocení, ale dokud jsem v plusu, je to OK. Do Prahy se nechystám, já toho moc nenacestuju. Obchoduješ ještě spready?
  9. paja1

    Seasonals

    PetrPavel: Není trochu nelogické obchodovat sezónní obchody intradenně?
  10. paja1

    OPCE - základní info

    Souhlasím se Slaughterem, že příspěvek bubububu byl trochu provokativní ve smyslu "proč si to vy blbci tak komplikujete, já to dělám mnohem jednodušeji". Logicky tedy následovala otázka, aby se svěřil, jak na to jde. Vzhledem k tomu, že žádná odpověď nenásledovala, zřejmě nešlo o vážně míněnou, byť trochu nešťastně podanou, výzvu k debatě, ale o výkřik do tmy bez hlubšího smyslu. Jinak si nemyslím, že by měl Slaughter (zdravím po delší době) potřebu mámit z lidí jejich obchodní systémy.
  11. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Z knih jsem četl jen od Eldera Trading for living, ale to nemá se spready mnoho společného. Když si nebudeš stavět maximalistická očekávání (k tomu někdy sezónní grafy na MRCI svádějí) a u prvních obchodů si řekneš, že ti stačí dvě tři stovky, pomalu nenajdeš obchod, ve kterém bys prohrál. S přibývajícími zkušenostmi a sebevědomím se pak časem vydáš i pro větší zisky. Prostě u spreadů není třeba studovat a číst další a další knihy, je potřeba začít reálně obchodovat. Tady na fóru i jinde se v diskuzích objevuje spousta tipů na obchody, takže ani nováček by neměl mít problém s tím, že z nezkušenosti vleze do nějaké nesmyslné kombinace. Pro začátek bych doporučil vyhýbat se interkomoditním spreadům a u grains dělat jen spready v rámci jedné sklizně.
  12. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Díky za vysvětlení. K té sezonnosti a diverzifikaci: pořád je někde nějaká sezónnost, diverzifikovat se dá do alelujá. Nerozumím tomu, jak píšeš, že jsi toho o spreadech moc nenašel. Možná si to zbytečně komplikuješ. Moje informační zdroje byly: seriál Jak na ... spready tady na Finančníku plus veřejné vlákno Spready a Spready II. Z toho se dozvíš, jak spready principiálně fungují plus najdeš spoustu tipů na konkrétní obchody. Nic víc není do začátku třeba, neabsolvoval jsem ani žádné kurzy, prostě jsem začal obchodovat, a ono to šlo. Bylo to jako zjevení - po letech marných pokusů na komoditách jsem najednou našel něco, co funguje, a je to úplně primitivní. S tím stříbrným podnosem to bylo míněno tak, že edge je obsažena už v základech spreadů, nemusí se vymýšlet žádné krkolomné systémy, zázračné indikátory, které ti řeknou, co trh udělá. Jestli byl nějaký spread v posledních 15 letech každý rok ziskový, se slušná šance, že vydělá i letos. To je všechno.
  13. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    fxchild: Jste ty a hooky jedna osoba? Ne že by na tom záleželo, jen pro pořádek. Nepsal jsem nic o inkasování jednou za půl roku. Samozřejmě s účtem 5K může v extrému k něčemu takovému dojít, ale zas si neumím představit, že by někdo chtěl s účtem 5K obchodovat full time (a být na tom výdělku z tradingu existenčně závislý). U většího účtu se dá otevřít víc pozic a když je to aspoň trochu diverzifikované, obvykle aspoň něco vydělává. Těch období, kdy jde do háje úplně všechno, není moc. Podle toho, co píšeš, jsi se při ID plácal kolem nuly. Tak jestli není lepší inkasovat jednou za dva měsíce než vůbec. Neber to, že tě překecávám na spready, chci jen ještě říct, že neznám nikoho, kdo je dlouhododě ziskový na ID. To samozřejmě neznamená, že takoví lidé nejsou. Traderů, kteří jsou ziskoví ve spreadech, znám poměrně dost (byť jen virtuálně). U ID každý hledá systém s edge a většina ho, soudě podle výsledků, nikdy nenajde. U spreadů dostáváš edge naservírované na stříbrném podnose. Co je to D1?
  14. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Ano, s rychlým rozhodováním jsem měl taky problémy. A pod tlakem (časovým nebo finančním) člověk udělá lecjakou blbost, potom ve snaze to napravit se do toho zamotá a už to jede. Snad nejvíc mi na ID vadilo to velké procento ztrátových obchodů (a taky relativně vysoké komise - vztaženo k velikosti zisku). U spreadů je na rozmyšlení obvykle dost času a ziskových obchodů mám přes 90%. Zhodnocení 100% za rok určitě není u spreadů žádné sci-fi, ale nedá se spoléhat, že ty výnosy budou chodit pravidelně jako výplata. V roce 2011 se mi podařilo udělat cca 120% (měsíční výnosy v rozsahu 3% až 20%). Letos je to horší, za první čtvrtletí jen 8%, ale zase je to vztaženo k vyššímu základu. Duben zatím vypadá docela dobře, při troše štěstí by mohl skončit cca +10%. Neřekl bych, že obchoduju agresivně, aktuálně mám v marginech vázanou necelou třetinu účtu - ale to je taky tím, že teď u mě převažují spready na corn a soybeans, kde jsou nízké marginy. Když jsem držel interkomoditní HE-LE, měl jsem v marginech přes polovinu účtu. Takže těch 100 a víc procent není tolik otázka agresivity, spíš štěstí trefit ty správné obchody.
  15. paja1

    Zacatecnicke nejasnosti :)

    hooky: Že není intradenní obchodování e-mini pro mě, to jsem zjistil už před rokem. Od té doby obchoduju převážně spready. Spready zas tolik času nevyžadují ... Jestli čekáš u "konzervativních" spreadů zhodnocení kolem 100%, kolik jsi čekal u ID a jak to v reálu dopadlo?
×
×
  • Vytvořit...