Jump to content
Co nového? Mé kurzy

mapler

Members
  • Počet příspěvků

    479
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Vítězných dnů

    1

mapler naposledy vyhrál/-a dne 23. dubna 2020

mapler měl nejvíce oceňované příspěvky!

1 Sledující

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

3

Komunitní reputace

  1. mapler

    Opce a dividendy

    zdravím, velmi pečlivě jsem si přečetl pravidla pro tuto část webu (diskuzi). Odhlédnu nyní od formulací zakázaného obsahu, který si provozovatel této diskuze nepřeje v příspěvcích zveřejňovat ("...příspěvky linkující nebo propagující konkurenční servery...."), protože by to bylo nesmyslné slovíčkaření a navíc si koneckonců majitel webu může dělat co chce, je to jeho věc a toto plně respektuji. Znovu opakuji, že se odpověď na některé otázky nedá jednoduše formulovat do pár řádků, což byl přesně dotaz, na který jsem odpovídal a bylo by únavné odpovídat na otázku psaním několikastránkového vysvětlujícího pojednání. Opční vlákna jsou několik let víceméně mrtvou záležitostí, takže je velmi málo pravděpodobné, že by na dotaz vůbec někdo odpověděl. Logicky jsem tak předpokládal, že odpověď bude spíše vítaná než podrobena korekci a úpravě, což mě (diplomaticky řečeno) velmi překvapilo. Myslel jsem si, že autor webu bude na tuto část diskuze, do které se navíc nijak nezapojuje (přestože ji vytvořil), nahlížet s větším nadhledem zejména proto, aby možná více ožila... Přestože jsem přispěl do těchto diskuzí na tomto webu téměř pěti sty příspěvky, nutí mě Vaše kroky k zamyšlení, nakolik se vůbec vyplatí namáhat se věnovat této diskuzi pozornost a nakonec také nelitovat času, které jsem ji v minulosti dal. Myslím si, a je to pouze můj osobní názor, že v současném opravu silném konkurenčním prostředí tradingových aktivit všeho druhu by nebylo špatné celou politiku tohoto diskuzního fóra přehodnotit a více ji "otevřít světu", aby nakonec ve své zahleděnosti do sebe sama nakonec nezůstala v nějaké pomyslné izolaci, když některé její části již takové známky silně vykazují.... :c)
  2. mapler

    Opce a dividendy

    To:Admin na jednoduchý dotaz nelze dát v některých případech jednoduchou odpověď, takže nechápu, proč byl můj komentář k příspěvku pavol1 Tebou opraven a Tebou zkrácen. vysvětlení důvodů by mě celkem zajímalo... díky :c)
  3. mapler

    Opce a dividendy

    zdravím, Assignment nemůžeš nijak přivolat nebo jej cíleně plánovat, protože je výsledkem Exercise. Můžeš se ale "vystavit pravděpodobnosti", že by mohlo takové přiřazení nastat dříve než například při expiraci v souvislosti s výplatou Dividendy na Ex-Dividend Day. Požadavek na Assignment nemůžeš nijak zadat, je to úkon, který musíš strpět, pokud o přiřazení někdo požádá tím, že zadá pokyn Exercise a ty budeš nějakou procedurou vybrán, aby jsi požadavek zadaného Exercise splnil. U mého brokera (Interactive Brokers) po zadání pokynu Exercise mám podklady ihned na účtu/nebo mi z účtu zmizí), kdežto výsledek přiřazení poznám až na druhý den - tato procedura s výběrem účtu k přiřazení probíhá v clearingové instituci (OCC) přes noc, její výsledek je pak patrný na mém účtu v našem časném ránu. :c)
  4. mapler

    Kupenie akcie cez opcie

    Ad1/ U vypisování jde primárně o získání Prémia, to je OK, jenom musíš znát odpověď na otázku, co budeš dělat, když sice získáš Prémium, ale cena klesne natolik, že to bude nepodstatné vzhledem ke ztrátě, jakou vytvoříš na Short Put nebo potažmo na přiřazených akciích Ad2/ 1/ Nákup 4x Long Put ATM a nákup 200x Long akcií do Delta Neutral. 2/Výpis OTM 2x Short Put pod strike Long Put. Získáš Prémium a budeš spokojen s přiřazením, protože získáš akcie za méně, než je strike Long Put, které je hedžují 3/ Současně výpis OTM 2x Short Call nad strike Long Put - získáš Prémium a budeš spokojen s přiřazením, protože prodáš již držené 200x Long akcie za vyšší cenu, než jsi je pořídil Toto je ale jen v hrubém nástinu bez patřičných nuancí...:c)
  5. mapler

    Kupenie akcie cez opcie

    Ahoj, "háček" je právě v tom, že musíš odhadnout, jaká bude cena akcie při expiraci vypsané Short Put opce, nic jiného. Musíš prostě potřebovat, aby cena akcie AAPL byla mezi hodnotou 259 USD - 260 USD, aby jsi získal akcie a mělo to smysl, a to je například ve čtrnáctidenním, měsíčním... horizontu (podle expirace opce) nemožné. Zkus si udělat backtest a uvidíš, jak se ti bude tato strategie na tebou vybrané akcii dařit. Pokud budeš sbírat Prémia, tak to bude OK, ale problém nastane, pokud se vypsaná opce dostane "do peněz" a cena nebude v požadovaném cenovém rozmezí, které dává smysl vůči vypisovanému strike (cena nabytí Long akcií). Vypisování Short Put opcí pro pořízení akcií má smysl a je to dobrá myšlenka, ale zcela v jiném obchodním konceptu, takto jednoduše to ale nijak extra nefunguje...pouze můj názor :c)
  6. mapler

    Kupenie akcie cez opcie

    Ahoj, pravděpodobně jeden z největších mýtů, jak vypisovat bezpečně opce. Výpis Short Put na strike 260 se ziskem Prémia je super, pokud se cena do expirace nepřiblíží k této ceně a Prémium mi zůstane, může být modelově +100 USD. Pokud se ale cena akcie začne pohybovat (klesat), tak musím vědět, že abych byl v této situaci OK, tak se cena nesmí dostat pod strike Short Put 260 mínus 100 USD, tedy pod 259 USD. To je téměř nemožné předpovídat k nějakému okamžiku expirace opčního kontraktu Short Put, cena může například klesnout na cenu 250 USD a na této ceně zůstat po dlouhou dobu (třeba i léta), vytvořená ztráta (nákup akcií za cenu strike 260) s Prémiem +100 USD při ceně akcie AAPL na úrovni 250 USD je -900 USD a nic se s ní nedá dělat. Argument, že budu proti těmto Long akciím vypisovat Short Call do Covered Call a umažu tak svou ztrátu není na místě - malá Prémia, možnost dalších poklesů ceny AAPL, atd...pouze můj názor :c)
  7. mapler

    OPCE

    zdravím, trial TOS opravdu končí po 60-ti dnech. Měl bych jednu radu. Pokud si v něm provedeš nějaké vlastní rozložení grafů, nastavení indikátorů...atd., tak je dobré v pravém horním rohu aplikace, v menu "Setup" uložit toto nastavení pomocí "Save Workspace As" pod nějakým názvem. Pokud si po šedesáti dnech vytvoříš nové uživatelské jméno, tak po spuštění "nového TOS" si původní nastavení "oživíš" kliknutím na jméno uložené Workspace z tohoto místa. TOS je dost intuitivní a skvělá platforma, které se téměř nic jiného nevyrovná, protože je zejména zadarmo pro testovací účely a disponuje historickými opčními daty. Stojí za to ji takto obnovovat. K obchodování tě nemusí mrzet, že nemáš u TD Ameritrade účet, protože mají celkem vysoké poplatky a k obchodování opcí tak velmi skvěle poslouží například IB (můj názor) :c)
  8. mapler

    OPCE

    zdravím, 1/ záleží na obchodním stylu, ale obchodovat bez živých dat mi přijde dost nevhodné, protože se můžeš připravit o podstatné části ceny nakupovaných/prodávaných opcí 2/ pokud se podíváš do specifikace opčního kontraktu na RUT, tak násobitel (Multiplier) je 100, takže pozorovaný kredit musíš vynásobit *100. Ve tvém případě by jsi získal +12 USD kredit, což také zhruba zobrazuje RiskProfile. Přenášení údajů do RiskProfile provázení nepřesnosti a zobrazoavná hodnota kreditu +12 USD je také zavádějící, protože pokud se podíváš do MaxLoss, tak vidíš -955 USD. Znamená to, že při rozsahu strike 1000 USD by jsi měl být schopen získat Prémium společně s útratou za komise +45 USD, protože -1000 USD je hodnota maximální možné ztráty :c)
  9. mapler

    OPCE

    zdravím, zkus www.financnik.cz/forum/read.php?16,265948, možná tě něco zaujme :c)
  10. mapler

    Interactive brokers

    Jeliman, přiznám se, že jsem ve spojení tvého diskuzního jména a obsahu dotazu nemohl odpovědět jinak, doufám, že to bereš jako nadsázku a možná můj slabý pokus o humor, určitě se nechci nikoho dotknout...má rada je být při vyplňování aplikace trošku Jason Bourne a údaje přizpůsobit ve tvůj prospěch, dneska děláš v bance zítra třeba někde na úřadě, tou bankou bych to tedy nějak nekomplikoval... :c)
  11. mapler

    Interactive brokers

    Ahoj Jelimane (už tedy ten nick mě pobavil, proto se omlouvám za níže uvedené, protože autor takové přezdívky si možná nic jiného nezaslouží ...), samozřejmě musíš uvést, že pracuješ v Em bance - pobočka Strakonice, protože tam se dozvíš spousty zákulisních informací ze světa vysokých financí, které následně zneužiješ k tomu, aby jsi se brutálně obohatil na úkor břídilů z Vól Strítu. Pokud budeš Jason Bourne a uvedeš o své identitě nesprávné údaje, tak tvůj spánek už nikdy nebude takový jako byl dřív, protože FBI bude každé ráno v černém SUV sledovat, kam že to vlastně jedeš do práce a pokud se prolátne, že namísto "construction services" (tedy nejsi malíř pokojů jak jsi uvedl v aplikaci) makáš na tvé své pobočce - tvůj osud je zpečetěn..... :c)
  12. mapler

    Opce a dividendy

    dynosWCH, ano, ve světle všeho výše uvedeného v tomto vlákně - short opce OTM = téměř jistota nepřiřazení :c)
  13. mapler

    OPCE

    o.volny tvorba Ask/Bid ceny je dosti komplexní téma. Nevím jak u IWM, ale u "exotičtějších opcí" které se běžně v nějakém větším objemu neobchodují, je běžné, že tvoje poptávka/nabídka po opčním kontraktu pohne s cenovým rozpětím Ask/Bid. Můžeš to například chápat tak, že Ask cena je "zbožné přání Market Makera" prodat kontrakt za takovou Ask cenu, to se mu ale samozřejmě nemusí podařit, pokud ale na jeho cenu přistoupíš, je otázkou "kdo je tady vítěz", to musí vyplývat s tvé strategie a tvého nastavení a očekávání realizovaného obchodu. Takže shrnuto, kde není konkurence v podávání nabídek, může si poptávková cena jakoby "dělat co chce"... :c)
  14. mapler

    OPCE

    Ntraveler, nerozumím termínu "pohyb opačným směrem", Iron Condor je nesměrová strategie, takže opačný směr je v tomto případě "protimluv", připoj screenshot problému, pak snad poradíme... :c)
  15. mapler

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    stivinek, ano je to tak, daň je 15%, pokud budeš mít dividendy z amerických akcií,, tak je ti daň sražena brokerem u výplaty, takže na účet dostaneš 85% dividendového výnosu. Dividendová akciová portfolia lze slušně řídit nebo chránit pomocí opčních strategií například Covered Call nebo Collar a tak jim postupně přidávat další případnou hodnotu... Zásadním problémem pak je, aby dividendový titul neprodělal na své ceně více než je utržená dividenda.. :c)
×
×
  • Vytvořit...