Jump to content
Co nového? Mé kurzy

jancocer

Members
  • Počet příspěvků

    78
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

0

Komunitní reputace

  1. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Kombinovaná směrová strategie. Abychom co nejvíce podpořili svoje profity na burze pochopitelně kombinujeme vzájemně jednotlivé strategie. Pojďme ke konkrétnímu obchodu. Není nad praktickou ukázku. Nejdříve fundament. V hledáčku našich obchodních příležitostí uvízla 5.11.2011 společnost Cardtronics, Inc. (Nasdaq: CATM ) To je velký provozovatel bankomatů v USA a nejenom tam. Řadou fúzí v minulých letech pozvolna začala ovládat podstatnou část tohoto lukrativního trhu a mezi její zákazníky patří i mnohé velké banky v USA. Zejména pak Citigroup, JPMorgan Chase, Scotiabank a Sovereign Bank. Celkové příjmy ve druhém čtvrtletí vzrostl o 11% oproti předchozímu roku na 147,3 milionů dolarů. Na akcii zisk vyskočil o 31% na 34 centů na akcii. Analytici očekávají za třetí čtvrtletí zisk o 37 centů na akcii, o 32% než před rokem. Vidí růst zisku o 31% za celý rok, na 1,31 dolarů na akcii, a dalších 18% nárůst v roce 2012. Společnost v pondělí 7.11.2011 po uzavření burzy ohlašuje hospodářské výsledky. Jsme přesvědčeni, že krátkodobě, ale i z dlouhodobějšího hlediska by měla mít vzestupnou tendenci. Otevíráme následující obchod: Na strike 25 s exspirací MAR 2012 nakupujeme příkazem MARKET 20 CALL opcí společnosti CATM a na strike 35 se stejnou exspirací a počtem . Příkaz vypadá následovně : BUY +20 VERTICAL CATM MAR 12 25/35 CALL MKT Poměr P/L je 14.900,-/5.169,95 USD tedy cca 3/1. Současně bez ohledu na přesvědčení svoje a analytiků se ale raději krátkodobě zajistíme. Nakoupíme 20 PUT opci na strike 22.50 s exspirací NOV11. Příkaz vypadá následovně : BUY +20 CATM NOV 11 22.50 PUT MKT Pojistka stojí jen 73,95 USD a pokud cena poroste tak jak očekáváme tak 8.11.2011 ochranné opce s menší ztrátou prodáme. Obchod ukončíme: Jakmile dosáhne 30% ztráty. Pokud dosáhneme profitu nad 100 % zavíráme polovinu kontraktů s profitem a zbytek necháme v trhu. Končíme obchod, pokud je vypsaná opce mírně v penězích , nebo očekáváme fundament proti naší pozici. 18.11.2011 Před otevření burzy Obchod běží zatím docela zdárně je na něm něco přes 800 USD plovoucího profitu tedy okolo 16% za necelé dva týdny. Obchod kombinuje slušný poměr cena/výkon se současno rozumnou mírou rizika.
  2. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Ještě k opčním směrovým strategiím. Tentokráte k horizontálnímu spreadu. Samotné obchodování opcí může být velice výnosné ale i nebezpečné. Pokud vezmeme v úvahu statistku CBOE, tak víc jak 80% všech opcí marně vyprší, tedy vydělali ti, kteří je vypsali, nikoliv ti kteří je nakoupili. Pro přesnost, je třeba konstatovat, že část opcí je užívána jako pojistka, na místo STOP/LOSSU. O tom zase jindy. Tedy z této statistiky vyplývá že šance na náš úspěch u směrových strategií je 20%. To není nijak oslnivé. Pojďme se spolu zamyslet, co nám brání víc profitovat a jak to změnit. Co proti nám jde to je 1) čas a občas i 2) trh. Tedy oproti obchodování akcií, kdy jde proti nám případně jen trh. Zase je tady příjemně nízká cena, definovaná ztráta a pákový mechanismus, kde případné profity jsou velice příjemné. S trhem je to velice podobné, jako s akciemi, hodně pomáhá, když uhodneme směr. tady lze použít veškeré znalosti a zkušenosti z technickou a fundamentální analýzou. Horší to je s časem u opcí, ten jde nemilosrdně proti nám. Můžeme si koupit opci s delší exspirací, ale ta je dražší díky časové složce. Tedy naše investice pozvolna ubývá pokud titul roste málo, nebo stagnuje. To u akcie aspoň neproděláváme. Proto se mi jeví jako vhodné nakoupit, tak jak jsem již dříve popsal, podkladové aktivum třeba LEAPS opci, na dlouhou dobu, ta je sice dražší ale její časový rozpad je velice pozvolný. A jako část obchodu vypisujeme kryté CALL opce na vyšším strike. Rozmezím obou strike, nakoupený a vypsaný, také řídíme částečně naše riziko. Doposud ale nic nového. Dnešní příklad má být o tom že tuto strategii lze používat s úspěchem méně obvyklým způsobem. Na následujícím obrázku je vidět běžící HORIZONTAL SPEAD s opcemi hliníkařského nadnárodního koncernu ALCOA (AA). Za zmínku stojí, že vyhlášením jejích hospodářských výsledků začíná výsledková sezona v USA. Pokud se podíváte na její roční graf, tak je hodně nízko. Společnost je podle fundamentální analýzy zdravá, provedla řadu expanzí a jakmile se kdekoliv na světě nastartuje hospodářský vzestup, tak hliník a ALCOA u toho budou. Z technické analýzy vyplývá, že akcie dlouhodobě klesají, a i dlouhodobé opce jsou levné. Že lze na tomto předpokladu občas i profitovat je z běžícího obchodu patrné. Dál to jr už o MM. Můžeme obchod ukončit kdykoliv, není nikde psáno že až za měsíc, za rok za dva. Končíme obchod tehdy, když si myslíme, že případné riziko z budoucího vývoje trhu je větší než případný výnos.
  3. jancocer

    Směrové opční strategie.

    xzajíc. Sem si vzpomněl. Ještě pomáhá, pokud váháš z obchodem podívat se na lídra skupiny akcie , která tě zajímá a taky na jeho opce. Podstně častěji vyhrávám když jdou ruku v ruce.
  4. jancocer

    Směrové opční strategie.

    xzajic Obávám se že máš pravdu s tou korekcí. Já to USO obchodují tak jak jsem psal, jen kontraktů mám místo dvou pro změnu 10. Zatím plovoucí profit přes 1.100,- USD. V noci prolezu futures na ropu a jak se mi něco nezdá vezmu klidně prašule a jdu. Nejpozději v pátek zredukuji počet pozic nejméně na 1/2. (tu)
  5. jancocer

    OPCE - základní info

    alesík Obě odpovědi mohou být správné. V praxi je to tak že obyčejně PUT opce je dražší. Jedním z důvodů je že pohyb směrem dolů bývá prudší, protože v nějaké chvíli se vykonávají podmíněné STOP/LOSSY v předstihu zadané. Ten druhý důvod může být jen střednědobý sentiment protože nejdelší opce jsou na JAN 2014 .
  6. jancocer

    Směrové opční strategie.

    xzajíc Mám k tomu fundament. Proti: Nový operační systém nesoucí číslo 5 je nedovařený, strašlivě žere batekru. Android s ním také bojuje a technologický náskok, který měli u AAPL Googl smazal tím že si koupil Motorolu a Microsoft se svými "telefonními" wokny má velkou alianci s Nokií. A trh se začína sytit. Pro: Mít jejich telefon je prostě "in" a hlavně vánoce jsou na krku. Takže je třeba jen hlídat nějakou psychologickou hranici, kdy už se bude zdát akcie už drahá a hlídat další patentové soudy. Minulý týden jeden AAPL ve Španělsku prohrál. Nebál bych se o jejich právníky, jen veřejnost tomu občas nerozumí a chová se podle toho. Má potenciál růst až k hodnotě okolo 424, už tam byla (teď je na někde okolo 389) Tak držím palečky, ať se ty vánoce vydaří. [bold] [/bold] :D
  7. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Sory Můj komp občas žije svým vlastním životem. Tak si obchod aspoň probereme celý. Nákup byl 10.10.2011 po otevření burzy za 18.119,- USD Plovoucí profit k dnešku (15.11.2011) cca 3.400,- USD neboli cca 18% a protože zítra asi dojde k ukončení (nejpozději pozítří) tak je to cca 18% za týden. Je vidět že strategii ukončím s potěšením klidně druhý den. To celé není o délce obchodu, ale o profitu. Strategie přináší nižší výnos a nižší riziko.
  8. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Jogo Zavírám obchod s profitem. Ona totiž LEAPS opce má pořád kromě vnitřní hodnoty, je hluboko v penězích a ještě má velkou časovou hodnotu. Skus si to nasimulovat. Zítra nebo pozítří budu zavírat zhruba takovýhle obchod. A dnes vypadá takhle. (Doufám že se obrázek připojí)
  9. jancocer

    Směrové opční strategie.

    radkab Jojo svatý slova. Zkusíme jeden příklad z praxe, aby to nebyly akademické diskuse. Analýzu začneme fundamentem. Blíží se volby v USA a ropná skupina se chce zviditelnit a víc vydělat. Chystá se nějaká verze konfliktu s Íránem. Vždycky v historii byl podobný konflikt důvodem k růstu ceny ropy.Podle techniky také roste, připusťme že poroste i nadále. Nevíme kdy že se to uděje, ale máme šanci chytit pohyb. Použije ETF fond na ropu USO. Cena akcie 37,86 USD/Ks Napřed nakoupíme dlouhodobou opci JAN 14 STRIKE 38. Cena za 2 kontrakty 1.730,- USD. (Kontrolujeme majetek v hodnotě 200 x 37,86 = 7.572,- USD až do JAN 2014, což je ode dneška 794 dnů) /Příkaz vypadá takto: BUY +2 USO JAN 14 38 CALL MKT / Sudé kontrakty proto abych mohl ukončit půlku obchodů, když nevím co bude, nebo jsem už vydělal. A v zápětí vypíšeme zase dva kontrakty na STRIKE 41 a s EXSPIRACÍ DEC 11. /Příkaz vypadá takto : SEL -2 USO DEC 11 41 CALL MKT/ Za tuto snahu obdržíme 112,-USD. Rekapitulace -1.730 + 112 = 1.618,- USD . To je také maximum o které můžeme přijít. A připusťme pro názornost že cena až do exspirace bude oscilovat v koridoru 37-39 USD. A nám se podaří vypsat ještě třeba 22 x krytou CALL opci za 100 USD, tak ještě dostaneme 22 x 100 = 2.200 pokud odečteme vstupní náklady tak profitujeme 2.200 - 1.618 = 582,- Pokud bychom v tomto případě nakoupili jen CALL LEAPS opci, viz výše, tak bychom odepsali celých 1.730,- Na druhou stranu náš profit při prudkém pohybu vzhůru končí na hodnotě 41. Ale vypsané prémium částečně amortizuje časový rozpad. Tolik k pochopení principu obchodu. STRATEGIE JE VHODNÁ PRO STAGNUJÍCÍ, NEBO MÍRNĚ ROSTOUCÍ TRHY !!! . Je to jen nástroj. (To že mám prvotřídní plátno a barvy,a umím je správně míchat a nanášet, nutně neznamená že jsem malíř.) Takže strategie nenahrazuje hlubokou znalost a zkušenost z trhy. To jen že bez pochopení strategie to takto obchodovat také nejde.
  10. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Důležitá poznámka na okraj. Opce a opční strategie, které zde popisuji se váží až na další, k opcím AMERICKÝM. Tedy žádné EVROPSKÉ, ASIJSKÉ, BERMUDSKÉ, DUHOVÉ, BARIEROVÉ či VANNILA opce, žádná exotika !!!
  11. jancocer

    Směrové opční strategie.

    radkab To je trochu jinak. Běžná NAKOUPENÁ CALL opce, muže například nahradit spekulativní nákup (akcie, komodity...). Má to své přednosti a nevýhody. Opce na rozdíl od akcie, má omezenou dobu trvání a lze jí nakoupit (vypsat) na předem stanovených hodnotách (strike). Součástí její hodnoty je i časová složka, která bývá tím větší, čím je delší doba do vypršení (EXSPIRACE). Tato (časová) hodnota klesá podle parabolické křivky. V praxi to znamená že pokud jsem nakoupil opci a hodnota podkladového aktiva od kterého je odvozena, jde do strany, tak na rozdíl od hodnoty podkladového aktiva, opce ubývá každý den na hodnotě právě díky úbytku časové hodnoty. Předností opce bývá nízká pořizovací cena ve srovnání s podkladovým aktivem. A jelikož cena NAKOUPENÉ opce ubývá s časem, tak část této nevýhody lze eliminovat VYPSÁNÍM (prodejem) v tomto případě kryté opce na jiném strike (viz předchozí příspěvky) kdy naopak časový rozpad pracuje v můj prospěch. Poplatkem za tento komfort, je omezená možnost profitu. Spready se dají obchodovat pochopitelně oběma směry. Dokonce PUT spread, tedy spekulace na pád hodnoty (obdoba SHORT), bývá lépe honorován, PUT opce bývají dražší a je v nich započítán již případný větší pohyb, když při poklesu ceny pod nějakou hodnotu začnou odpalovat STOP /LOSSY a titul prudce oslabuje. Pochopitelně SPRAEDY nejsou zdaleka jedinou možností obchodování směrových opčních strategií. Omlouvám se za stručnost, ale tato forma není úplně nejvhodnější pro základní výuku opcí. Připadá mi to tak trochu jako "špičkovým mozkovým chirurgem snadno a rychle" . Analýza je podobná jako při akciích. Je lépe, pro směrové strategie, když se trefíme do trendu, pokud možno velkého. Naopak pro trhy kde trendy nejsou prudké a kde profit na podkladovém aktivu není výrazný, se hodí nesměrové strategie, například některé verze IRON CONDORA, viz jeho vlákno. Moje vlastní analýza pro HF, který obhospodařuji je náročná, protože krom toho že bych měl profitovat (to pokud možno pořád) tak podléhám dohledu MIFID a platí pro mne tedy ještě některé další povinnosti, které ostatní naštěstí nemají. Takže MAKRO fundamentální analýza. Dlouhodobá technická analýza 3-10 let. Krátkodobá technická analýza (1-3 měsíce), běžné fundamentální hospodářské ukazatele. Fundamentální ukazatele jednotlivých titulů v rámci vyhlašování hospodářských výsledků (4 x do roka) , nebo fůzí. Krátkodobá technická analýza 1-7 dní. Srovnání výsledků a předpokladů s chování lídrů daného segmentu, srovnání s DJIA, SPX, RUSSEL 100 , RUSSEL 1000 - 3000 a VIX. ;)
  12. jancocer

    Směrové opční strategie.

    radim2 Strategie se jmenuje VERTICAL SPREAD, pokud mají opce stejnou exspirační dobu a HORIZONTAL SPREAD, pokud má nakoupená opce delší exspiraci než vypsaná. :)
  13. jancocer

    OPCE - základní info

    Vážené opční obchodnice a obchodníci. Možná to bude znít nepatřičně, nejen že data nejsou vždycky úplně v pořádku. Horší je, že stejně jako technická analýza v dobách nečekaných fundamentálních zásahů nefunguje vždy nejlépe, tak opce jsou na tom ještě o poznání hůř. V matematických opčním modelech jsou chyby a proto občas nejen že nefungují, ale fungovat nemohou. Základní důvody proč to tak je jsem rozebral v jiném vlákně. Jde mi jen o to, aby jste případně nehledali chybu, kde není. Neboli neplakali pěkně, ale na jiném hrobě.
  14. jancocer

    Směrové opční strategie.

    To je trochu jinak. Je třeba se na to dívat jako na ucelenou strategii, která je náhodou sestavena ze dvou samostatně stojících cenných papírů, shodou okolností derivátů, které se vhodně doplňují. Strategie částečně snižuje riziko z obchodu a snižuje teoretický výnos. To jen opakování známých věcí. Je v podstatě skoro jedno kam až vypsaná vystoupá nad strike cenu, protože pod ní o větší cenové rozpětí roste nakoupená CALL LEAPS opce a můj profit je tvořen jejich rozdílem. Je pravda, že obyčejně pokud je vypsaná CALL opce mírně v penězích, tak obchod uzavírám a to proto že zde je již téměř omezen můj profit a ukončím celý spread s profitem a vyváži kapitál. Pochopitelně se to dá modifikovat. Pokud jsem přesvědčen o velké pohybu předpokládaným směrem, pak třeba vypisuji jen polovinu opcí oproti nakoupeným atd. . Jejich pomět je v podstatě plynulé řízení části rizika oproti možnému výnosu. :D
  15. jancocer

    Směrové opční strategie.

    Používám je všude, kde LEAPS opce nahrazuje akcii. Nedostávám sice dividendu, ale tříletá LEAPS opce stojí do 20% ceny akcie. Slouží nadále jako podkladové aktivum pro horizontální spready.
×
×
  • Vytvořit...