Jump to content
Co nového? Mé kurzy

tom_swing

Members
  • Počet příspěvků

    262
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

0

Komunitní reputace

  1. tom_swing

    Swingové obchody - US stocks

    Nevím o tom, že by bylo možné vytvořit nějakou exaktní definici swingu. Je to spíš o citu... A samozřejmě některé obchody prostě končí na stop lossu, to je realita. Jde spíš o to zaměřit se na rozumný poměr úspěšnosti a RRR.
  2. Teda já žasnu - stát se ničím nepřičinil? Vy jste nikdy nepoužil silnici? Nikdy jste nepoužil chodník? Nikdy jste si nevšiml, že po setmění ve městech svítí pouliční osvětlení? Kdo to všechno asi tak platí? Nikdy jste nechodil do školy? Kdo asi tak platí platy učitelů? Kdyby Vás nedej Bože třeba někdo okradl, tak Vás bude chránit policie a potažmo soudci - a kdo asi tak platí jejich platy? A dalo by se samozřejmě pokračovat. Jasně, můžeme diskutovat o tom, jaká míra zdanění je přiměřená, můžeme samozřejmě diskutovat i o efektivitě státní správy - ale zkuste si představit, že byste podnikal někde, kde stát "funguje" podobně jako třeba v Somálsku... nebo i na Ukrajině, abychom nešli pro příklad tak daleko. Daňové úniky nejsou "nadzákonné", jsou protizákonné, a existují dobré důvody, proč tomu tak je. Zkuste se zamyslet nad tím, že k opravdu bohatému životu (nejen finančně, ale i duchovně bohatému), patří i trocha velkorysosti...
  3. tom_swing

    Začínám ...

    Přátelé, ETF bych doporučil mnohem víc než podílové fondy, jsou prostě po všech stránkách výhodnější. S opcemi bych si nelámal hlavu. Pro investování by mohl stačit i FIO broker (světová špička je ale Interactive Brokers). Earnings conference call není valná hromada, je to konference, na níž vedení firmy oznamuje (kvartální) hospodářské výsledky. Oznámení dividendy (zpravidla spolu s rozhodným dnem pro její získání) může být vyhlášeno zvlášť. V USA firmy vyplácejí dividendu zpravidla kvartálně (pokud ji tedy vůbec vyplácejí: neexistuje žádná povinnost vyplácet dividendu). Jinak toto fórum čtou hlavně intradenní tradeři a mimoto podmínky používání tohoto fóra nejsou zrovna "friendly" (zákaz linků na české weby atd.), takže mnoho zkušenějších obchodníků sem, logicky, (už) nepřispívá.
  4. tom_swing

    Jak počítat zhodnocení?

    HOVED111: super, gratuluju :) Obchoduješ asi intradenně, že jo?
  5. tom_swing

    ZTRÁTY - jak na ně

    nohavica, obchodovat intraday při zaměstnání je docela drsný, podle mě vhodnější by bylo swingové obchodování, to si žádá tak půlhodinu denně. Každopádně risk 1% účtu na obchod je pro začátečníka rozumný (sám riskuju 1,8%). Myslím, že člověk by měl být schopný unést 10 ztrát v řadě (s výjimkou systémů s nízkým RRR a vysokou úspěšností, tam ten "kritický" počet může být nižší). Po těch 10 ztrátách to asi chce nějakou analýzu... (případně i psychoanalýzu :) ) Jinak já jsem dlouhodobě a konzistentně toho názoru, že diskréční přístup nemá moc smysl backtestovat (zato papertradovat ano) - ale je mi jasné, že se mnou mnozí nebudou souhlasit...
  6. Fajn článek, díky :) Osobně preferuju Filipíny, hlavně kvůli angličtině, kterou tam velmi dobře ovládají téměř všichni. Půl roku jsem tam žil (v městečku Tagaytay - moc doporučuju!), našel jsem si tam krásnou a hodnou manželku a i když teď žijeme v Praze, plánujeme, že si tam za nějaký čas koupíme domek ;)
  7. tom_swing

    Diskuze k článku: Den Tradera (video)

    Přátelé, proč hned mluvit o peklu, frustraci atp.? Přečtěte si třeba tohle. Ten chlápek si před 40 lety řekl, že bude cílit na 1% měsíčně (pak se ukázalo, že dokáže vydělávat i o něco víc), a dnes je za vodou :) www.fullyinformed.com/about-me-my-strategy/strategy-explained/
  8. tom_swing

    Diskuze k článku: Den Tradera (video)

    To krakra: Ono se o tom mluví a píše na mnoha místech, dokonce i na tomto fóru, např. zde: www.financnik.cz/forum/read.php?19,225558 5% účtu na obchod je podle mě zcela brutální riziko - představte si, že s tímto rizikem chytnete sérii 10 ztrát po sobě... Jinak sorry, ale výroky jako "cílím na 1000 USD měsíčně" jsou zcela irelevatní (Jaký máte účet? 20000? 50000? 80000?). Bavme se o procentech. Mimochodem, víte o někom, kdo by dokázal tradingem vydělávat konzistentně více než 50% účtu p.a. po dobu delší než dejme tomu 5 let? Já ne. Warren Buffett dělá v dlouhodobém průměru zhruba 20% p.a. (to je ale spíš investor), ti nejlepší správci hedge fondů - a to už bývají tradeři - 30-40% p.a. To, že má někdo štěstí a udělá jednorázově několik set (nebo i tisíc) procent ročně je právě otázka štěstí při obrovském riziku. Čili tohleto já nazývám gambling. Jasně, občas to někdo udělá, a občas si taky někdo odnese jackpot sportky, že...
  9. ETF se chovají jako akcie (patří do kategorie "stocks"). Obchoduju je u Interactive Brokers a mám "margin account", což mi dává možnost páky 1:2 (tedy zpravidla, protože broker může za některých okolností, např. při shortování méně likvidních akcií, tu páku trochu snížit). To mi bohatě stačí. U SLV je 1 tick prostě jeden cent (pokud mám jeden kus). Dejme tomu, že mám 10000 USD a chci koupit SLV. Můžu koupit max. 687 kousků, při páce 1:2 (tzn. moje kupní síla je 20000 USD) a při současné ceně 29,10 (pak bude jeden tick logicky 6,87 USD). Není to nic složitého. Samozřejmě je pak taky otázka money managementu, co čeho jsem ochoten jít. Ještě k akciím. Akcie jsou výborné pro dlouhodobější poziční obchody, když chci pozici držet dejmě tomu několik měsíců. Pak už totiž můžu vzít v potaz i fundamenty, jako např. P/E atd.
  10. Tak bylo by to na delší povídání, ale v zásadě když už člověk obchoduje pozičně, tak nemá zájem obchody příliš "napákovat", tudíž futures zde ztrácejí (IMHO) smysl (při držení futures přes noc se stejně dramaticky zvyšuje požadavek na margin). Na základní komodity existují ETF: např. GLD, SLV, UNG, USO atd. ETF jsou fondy kopírující cenu nějakého podkladového aktiva nebo indexu. Ten index může zahrnovat třeba nějaký sektor (např. XLF) nebo zemi (např. EWZ) atd. Nespornou výhodou takovýchto indexových ETF je diverzifikace. Zatímco akcie jedné firmy můžou člověku přes noc nepříjemně "odskočit", skoky u ETF většinou nebývají tak dramatické. Zajímavé jsou i ETF s pákou.
  11. tom_swing

    Novoroční předsevzetí - máte nějaké???

    1. Více se věnovat manželce a dcerce. 2. Začít se učit filipínsky (kvůli rodině manželky) ;) PS: Na rozdíl od strangera zatím další baby neplánujeme :)
  12. cezetmania: Třeba akcie a ETF. Na US burzách je jich 6665: finviz.com/screener.ashx Ale pozor - brát jen dostatečně likvidní kousky...
  13. tom_swing

    Obchodovanie a zamestnanie

    Ne. Ale jak už bylo řečeno, pokud vypadnete z obchodu na stop lossu v den, kdy jste vstoupil, bere se to samozřejmě jako ID obchod. Jinak ticky řešit nemusíte. ETF a akcie se zpravidla obchodují s přesností na centy, toť vše.
  14. tom_swing

    Čtení grafů

    Olosh, ať už tam dvojité dno či vlajka byla nebo ne, byl to každopádně nákup proti rezistenci, což není moc dobrý nápad. Osobně dvojitá dna a vrcholy neobchoduju, ale vlajku považuju za silný pattern (vlajka je podle mě v podstatě totéž co "Ross hook"). Problém je v tom, že platná vlajka se nevyskytuje zrovna často. Vlajka je vlastně situace, kdy trh "odpočívá" po breakoutu a dává možnost "naskočit do vlaku" (s tím, že bych doporučoval vstupovat až když trh vlajku opouští, samozřejmě směrem do hlavního pohybu). Ale aby nastal breakout, trh musí prolomit nějakou bázi (konsolidaci) nebo aspoň trendovou linii. Celkem hezká vlajka je vidět třeba teď na denním grafu C (viz obrázek), ale ani tady to podle mě není obchodovatelné (respektive je, ale s velkým rizikem), protože tam zase stojí v cestě rezistence. Jinak obecně: žádný pattern nemá stoprocentní úspěšnost, trh může jít vždycky proti předpokladům.
  15. tom_swing

    Filmy

    Co třeba tohle? ;) www.youtube.com/watch?v=yqkn1tviGMM
×
×
  • Vytvořit...