Jump to content
Co nového? Mé kurzy

beraniste

Members
  • Počet příspěvků

    280
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

1

Komunitní reputace

  1. beraniste

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    Tak jsem to zobchodoval takto: Nákup - 28.04.2016 Prodej - 12.01.2017 Nákup - 17.01.2019 Prodej - 13.09.2019 Ano, tohle se docela povedlo :-)
  2. Ahoj komunito, můžete mi někdo vysvětlit, jaktože jde kladný swap většinou proti danému hlavnímu trendu? Chápu že je to rozdíl úrokových sazeb. Mám to chápat tak, že vyšší úrokovou míru mají většinou slabší měny, a zvyšování úrokové míry je právě boj centrální banky proti slabé měně? Tudíž buď mám na výběr jít proti swapu a v hlavním trendu, ale peníze mi bude ten swap ukrajovat a nebo se swapem, ale bude to sázka na slabší měnu a půjdu proti hlavnímu proudu? Nebo je to všechno jinak?
  3. beraniste

    Strategie v období recese/krize

    Já to mám takto: Jsem dlouhodobý trader. V době konjunktury, jak postupně akcie zdražují tak mi ubývá obchodních příležitostí, do kterých se dá obchodovat. Třeba v tuto dobu mám problém již rok vůbec něco najít. Takže automaticky aniž bych to nějak plánoval mi na účtu zbývají nezainvestované prostředky. Vzhledem k tomu, že předpokládám nějakou brzkou krizi, tak ještě něco prodám. Zbavím se zhruba 30% akcií. Což je hodně na to, abych měl později za co nakupovat, ale zase to není takový ranec na to, pokud bych neodhadl příchod recese a ušly mi příležitosti. Ta doba samotná mi sama říká, co mám dělat. Když jsou akcie drahé, tak nic nenajdu, když je velká recese, budu řešit opačný problém ... příležitosti přijdou sami a já budu řešit, kde na ně vzít. A v recesi samozřejmě nakupuji. Jak jsem psal, zhruba 30% portfolia jsem na konci konjunktury proměnil v cash, zbylých 70% v těch velkých recesích klesá na polovinu. Př. měl jsem v akciích 1M, z toho prodám akcie za 300t. a za ty mám cash. Zbytek akcí mi v krizi spadne z hodnoty 700t na 350t. A právě v tu dobu co akcie spadly na polovinu začínám nakupovat. K těm 300t co je na obchodním účtu jako cash přidám jednou tolik z ostatních zdrojů (podnikání, účet apod.) Takže v tuto chvíli mám 350t. v akciích a 700t. k investování. Těch sedm set zainvestuji a čekám. Ať trefím či netrefím dno, jakmile krize přejde tak se během následujích 3-4 let dá v pohodě udělat 100%. Takže během těch 4 let bude hodnota akcií čítat zhruba 2,1M Ta čísla jsou jen příklad, ale takto se vypořádávám s krizi já.
  4. beraniste

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    V pátek jsem nakoupil WDC. Před pár lety mi přinesl docela hezké peníze, tak bych ho rád ještě otestoval. Jsou tam rozhozené poměrové ukazatele např. PE, který vůbec neodpovídá skutečnosti. Standardně bych tuto akcii nikdy nekupoval, ale už podruhé se mi zdá, že ji investoři oceňují na zisk a mám pocit, že špatně. Co mě na této firmě vadí je před pár lety ne příliš dobře provedená akvizice, na mne vyšší zadlužení a příliš vysoký podíl Goodwill na aktivech. Na druhou stranu ale pochybuji o správném ocenění. Je to již větší firma, která bývá dlouhodobě oceňovaná výše a dochází u ní k velmi rychlým reakcím na zprávy/výsledky. V minulosti jsem již nakupoval za účetní hodnotu, od které se to již několikrát odrazilo směrem vzhůru. Na PE neberu ohled a poměrové ukazatele rentabilit také nic neřeknou. Kdyby letos tolik nedanili, klidně by se to mohlo pohybovat kolem PE10. Co se týče toho odrazu, k nízkým PB, PE mohu přidat ještě indikátor MACD a možné vytvoření dvojitého dna. Na to já moc nedám, protože nejsem žádný technik, ale ostatním investorům by se to mohlo líbit. Co se týče celkových aktiv, obratů, zisků, ten trend se mi také líbí a když zanalyzuji tempo, kterým tato čísla rostou, zdá se být po této stránce vše v pořádku. A jestli se to udrží? Těžko říci, ale z výkazů je patrné, že stále investují a k tomu se jim podařilo i mírně snížit dluh. Jinak celkově nevím zda mě ovlivňuje i to, že jsem tu akcii i zobchodoval, ale nějak se mi to prostě líbí. Je to známá značka, velká firma na které sedí institucionální investoři. Já prostě nevěřím tomu, že by to mělo pokud nepřijde krize, nějak výrazně dál padat. Nakoupil jsem za 37,25 dolaru, tak uvidíme, zda dostanu přes pusu a nebo zda jsem trefil dno.
  5. Zdravím, snad tu bude někdo zkušený, který by mi poradil. Podnikám, dělám obchod, kdy jeden z největších nákladů vůbec je doprava, která je závislá na ceně ropy. Meziročně nám tedy dopravci zdražují třeba o 25 procent, pokud je tak klidné období, jako třeba teď. V současné době nejsou ceny dopravy nějak drastické, ale čekám, že to může být spíše horší. Když mi zdraží dopravci, velmi citelně a negativně se to promítne do hospodářského výsledku. Potřebuji tedy tuto situaci pojistit, abych byl schopen fungovat bez výkyvů. V době, kdy ostatní utrpí právě zvýšením nákladů na dopravu, já si chci toto vykompenzovat spekulací na růst ceny ropy, což mi umožní utéci konkurenci právě v těchto těžkých dobách. Nehledě na to, že u ropy a kursu USD je záporný korelační koeficient. Takže je velká pravděpodobnost, že když budu na jedné straně téci na přepravě, na druhé mi můžou kvůli špatné situaci na trhu klesat zisky. Jakým způsobem byste si s tímto problémem poradili? Jakým způsobem byste spekulovali na růst ceny ropy a jakým instrumentem to pojišťovali. Upozorňuji, že jedu pouze akcie a nemám s futures ani opcemi a podobnými věcmi žádné zkušenosti!
  6. beraniste

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    No nekecej ... ty Slováci si to teda umějí udělat :-)
  7. beraniste

    Skupování vlastních akcií a daně

    Jj, takže to má výhodu pouze pro nás, když porovnáváme, výplatu na dividendách se skoupením akcií.
  8. beraniste

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    V tom případě máme stejné uvažování ... též jsem tam něco málo poslal. Fundamenty má perfektní a pracuje s neskutečnou marží. Jediný problém je obor, v kterém se dá těžko predikovat, co bude za pět deset let, navíc vývoj nových léků spolyká spoustu peněz.
  9. beraniste

    Skupování vlastních akcií a daně

    Zdravím přátelé. Nevíte někdo, když US firma provádí zpětný odkup akcií, zda z toho pro ní plynou nějaké výhody, zejména ty daňové? Je to pro ní náklad, nebo není?
  10. beraniste

    Dividendové akcie - dlouhodobé investice

    KORS, hurá do toho :-) Za 2 roky propad ceny o -62%, ale na aktivech +10%, růst zisku +26% ... skoupení vlastních akcií za 1,5 miliardy, dluh by se dal smáznout v tu ránu z hotovosti, probíhají tam navíc ještě nějaké investice do budoucího rozvoje ... mě se to opravdu líbí a taky jsem tam ranec poslal :-)
  11. beraniste

    Dlouhodobá investice do akcií - držení 20let

    Já používám fio, ale musíte být obezřetný viz. tento článek
  12. beraniste

    Přes koho obchodovat ?

    Já obchoduji přes FIO, má to řadu výhod, ale i nevýhod viz www.nelzu.cz/2016/07/28/fio-broker-ktery-nevi-kdy-se-obchoduje/ :-) Dělám to již 10 let a to hlavně z toho důvodu, že tam nemusíte jako u IB posílat na začátku 200k a více, proto jsem tam začal.
  13. beraniste

    AKCIE - tipy na obchod

    Nepředvídatelné. Ani to nebudu moc studovat, zběžně jsem viděl jejich čísla a jsou otřesná. Největší průšvih je samotný obor. U nových technologií nevíte, co bude za pár let, stále se musí investovat do inovací, výzkumu, vývoje ... pokud jak píšete řešíte dlouhodobý pohled, tak nebrat.
  14. beraniste

    Začínající mladík

    Nejprve splať dluhy, to je to nejlepší, co můžeš udělat. A pokud to dokázeš za rok, dva v cizině, jeď do ciziny. Pak se ti začne "dobře dýchat" ... život bez dluhů je ta pravá svoboda. Mám internetový obchod a tam by se daly lít prachy do nekonečna. A takový obchod je navíc velmi náročný na profinancování skladu. Nyní bych potřeboval koupit pozemek a postavit haly ... a víte co dělám? Jsem trpělivý, pomalu rostu a odkládám. Než se zadlužit, raději se uskromnit, protože jedině tak se dají přežít velké krize. Krátkodobě se Vám sice může dařit, ale nezapomeňte, že není vždy posvícení a když přijde na lámání chleba, abyste přežil, potřebujete čas a peníze a to poslední, po čem v takové době toužíte je zatížení formou úroků.
  15. beraniste

    Začínající mladík

    Pokud neudělá 30% na burze prací tak je skutečně lepší prodávat koblihy, protože to bude snažší a udělá na tom rozhodně více s menším kapitálem :-) ... 50% je nereálné. Jinak já se věnuji spíše podnikání a burzu mám na odkládání, kde mi peníze čekají na příležitosti. Zároveň je to forma diverzifikace veškerých aktiv a způsob, jak jednoduše zvýšit svoji produktivitu práce a získat z jedné odpracované hodiny více peněz. Když mi rentabilita z prodejů určitého segmentu klesne pod 50% ročně, tak daný druh zboží přestávám prodávat a raději vrhnu peníze na burzu. Protože lepší 20% bez práce a kontroly, než 50% pro které se musí dělat.
×
×
  • Vytvořit...