Jump to content
Co nového? Mé kurzy

TJ

Members
  • Počet příspěvků

    40
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

0

Komunitní reputace

  1. TJ

    kdy začít obchodovat

    Pane Podhajský, děkuji:) Vaše reakce (respektive to, že jste na přímou otázku, jejíž jednoduché zodpovězení by situaci značně osvětlilo, neodpověděl) je výmluvnější, než jakákoliv slova. Ostatně, už některé donebevolající začátečnické chyby, které jsem i já, nezkušený mladý komoditní "cucák" bez problémů odhalil ve Vašich základních článcích svědčí o tom, že pravda je jednoznačně na straně p. Řepíka (že je reálný trader jsem si ověřil krátce před zakoupením jeho manuálu, Vaše mystifikace je bezpředmětná). Jeho nedávné reakci, kterou nyní považuji za přiměřenou, se ani trochu nedivím. Téměř bezmezně obdivuji ty, kteří něco dokázali a ještě jsou ochotni se o to podělit. Bohužel, Váš server je založen na principu "mezi slepými jednooký králem" a ač se Vám nedá upřít obrovské zapálení pro věc, měl byste zvážit, zdali přivádění spousty lidí do slepé uličky Vašimi evidentně nedostačujícími znalostmi a zkušenostmi stojí za to. Vlastně, možná jste to již udělal. Přestože k Vám již nechovám naprosto žádnou důvěru, či snad dokonce úctu, tímto se loučím a upřímně Vám přeji mnoho úspěchů. (Příspěvek je myšlen jako feedback, nikoliv jako urážka. Jak se k němu postavíte, to už je čistě Váš "problém") Jiří
  2. TJ

    kdy začít obchodovat

    petr: Pak mám tedy jedinou, poslední otázku: Začínal jste s komoditami u "kovboje"? (stačí mi odpověď ano/ne) (případné smazání tohoto příspěvku, mé registrace, nebo čehokoliv jiného respektuji)
  3. TJ

    kdy začít obchodovat

    Martinek: Mam na mysli onen "kovbojsky" manual (resp. manualy). Samozrejme to zalezi na uhlu pohledu, podle me je diky mnoha faktorum (predevsim jednoduchost a motivace tou povestnou premrstenou cenou) nejlepsi. Posledni dobou zjistuji, ze cim vice se k "jeho" strategiim vracim, tim jsem uspesnejsi. Ostatne na nem zacinali i autori tohoto serveru... Tato diskuze by nejspis nikam nevedla, proto je to moje posledni reakce. Pojdme se venovat necemu uzitecnejsimu:)
  4. TJ

    kdy začít obchodovat

    Martinek: Nechci porusovat pravidla diskuze a proto jen napisu, ze jste prinejmensim na dve mnohem lepsi "knihy" v CJ zapomnel:)
  5. TJ

    bezpecnost pocitace

    Bezpečnost PC je jeden z nejmenších problémů, které případně budete jako trader řešit:) Stačí legální Windows XP se všemi záplatami a dobrý firewall. Pokud nepoužíváte PC k prohlížení porna, stahování warezu apod, nemusíte mít ani antivir. Přístupové údaje mám šifrované TrueCryptem a jako heslo používám větu. Rozšifrování "brutal force" by při použití všech existujících PC trvalo několik miliard let... Vlastně ani nechápu, proč by se někdo snažil "nabourat" do mého účtu, když by tím jen nemálo riskoval a užitek z toho neměl žádný... Pokud nejste daytrader, připojení stačí téměř jakékoliv. Já používám už 3. rokem GPRS od Eurotelu kvůli mobilitě (a oceňuji i imunitu proti výpadkům proudu:) ) a ještě se mi nestalo, že bych se nemohl připojit. Kdyby došlo k nějaké neočekávané situaci a třeba bych se nemohl připojit zrovna když chci zadat SL, můžu zavolat brokerovi, který to udělá za mě.
  6. TJ

    zivotni styl

    Stručně: Typický den úspěšného tradera vypadá přesně tak, jak on sám chce:) Do jisté míry to platí pro každého člověka, jen si to většina neuvědomuje.
  7. TJ

    Riziko zadluzeni u brokera

    Zkus prohledat grafy toho, co chceš obchodovat a najdi největší gap. Sám uvidíš, že je prakticky nereálné dostat se do "mínusu". Ovšem kdyby ses tam přecejen dostal, pak to samozřejmě musíš zaplatit ty. Na závěr si dovolím podotknout - Neboj se ztrát, jsou prakticky jedinou cestou k ziskům a to nejen ve futures. Dokud nezemřeš, nebo neuznáš svojí porážku, nejsi poražen. Vždycky můžeš vstát a zkusit to znovu. "Obři často padají, ale červi ne, ti se jen plazí" (tuším R. Kiyosaki) :)
  8. TJ

    GRAINS - CORN (kukuřice)

    Tak jsem byl svojí nepozorností opět parádně nakopnut mezi nohy. Přehlédl jsem se v kalendáři a myslel, že CBOT dnes normálně obchoduje... Doufám, že mě případný gap nebude stát moc peněz:)
  9. TJ

    GRAINS - CORN (kukuřice)

    Elliottova Teorie Vln a Open Range - otevírací rozpětí. Prvních přibližně 20-30 minut po open, během kterých cena často skáče nahoru a dolů, než se trh "ustálí". O ETV i OR jsou tady myslím články. Těch 30 USD je čtvrtletně...
  10. TJ

    GRAINS - WHEAT (pšenice)

    gurky: Kde jste se tyto strategie naučil? Obchoduji také podle podobných "ukazatelů", ale musel jsem je nejdřív od nuly vypozorovat, nikde jsem o nich nic moc nečetl... Děkuji za případnou odpověď:)
  11. TJ

    GRAINS - CORN (kukuřice)

    Tak, po dnešní close jsem v sympatickém profitu 100 USD (-25 broker). Dnes proběhla očekávaná intradenní minikorekce a díky ETV skončila 2 ticky od mého SL:). Ještěže jsem se skoro celou seanci udržel mimo PC, jinak by to asi nedopadlo dobře. Zítra by měl trh zase o něco spadnout. Vystupuji nejpozději 15 minut před zítřejší close, protože přes víkend, ještě navíc přes svátky v trhu nezůstanu. Po pondělním OR bych v ideálním případě znova naskočil short, ale nebudu předbíhat budoucnost.
  12. TJ

    GRAINS - CORN (kukuřice)

    Já jsem včera prodal jeden lot za 2382 (3. tick od intradenní bariéry na 2390). Dnes mám SL na 2402. Taky to vidím na delší korekci (přibližně do května - když se podíváte do historie, skoro každý rok v květnu trh výrazně rostl), ale nevím, jestli se trh ještě jednou nepokusí prorazit resistance (v tom případě by se asi zastavil někde u 245, ale podle ETV by se už nic takového dít nemělo, jestli správně počítám). Jestli je tvůj systém OK, to bys měl vědět Ty:). Jinak asi je to překlep, ale nemůžeš vstoupit za 236,24, ale jen za 236,25 nebo 236. Počítáš s poplatky brokerovi? Ono se to nezdá, ale když se podívám do svého deníku, tak ze mě dostal za těch mých pár obchodů víc, než já z nejziskovějšího obchodu. Navíc i když neobchoduju, strhává si 30 USD "Quarterly service fee".
  13. TJ

    Vstup do pozice a typy burz

    Normálně by měl být SL příkaz předem zadaný brokerovi, který ho ihned exekuuje, pokud se trh té ceny dotkne. Mentální máte jen vy v hlavě ("když to spadne na 1504, tak prodám"), ale broker o něm neví a vystupujete nejčastěji za market když vidíte, že se k vašemu SL trh dostal. Moje praxe je taková, že trh spadne na můj mentální SL a já jdu koukat do grafu, jestli jsem náhodou někde neudělal chybu a není tam ještě nějaká blízká bariéra, kam bych mohl SL posunout. V tu chvíli už je trh zase o pár ticků níž a začne nesmyslný vnitřní souboj logiky s emocemi "ale to přece musí jít nahoru, dyť to vidim, ještě chvilku počkám, byla by to zbytečná ztráta..." na druhé straně "co děláš, už jsi měl být dávno venku, okamžitě vystup za market, moc dobře víš, že nedodržování plánu je jistá cesta ke krachu a největší chyba neúspěšných". V tu chvíli už jsem v (oproti plánované) dvojnásobné ztrátě, vzhledem k "velikosti" účtu jsem nucen vystoupit za market a jdu brečet do polštáře (nebrat doslova:) ). Absolvoval jsem to jednou. Byl jsem 600 USD v otevřeném profitu v pšenici, chtěl jsem vyzkoušet obchodování bez SL a postupně se trh dostal až ke ztrátě 220 USD. Málem mě odvezl Chocholoušek. Kdybych tenkrát normální SL použil, skončil jsem asi 400 USD v profitu. Ale ta zkušenost má pro mě daleko větší význam, než těch 620 dolarů, o které jsem přišel. Naučila mě mnohem pečlivěji plánovat ztráty... Co se týče odchylek podle burz, o tom bohužel nic nevím. Obchoduji jen Wheat a Corn na CBOT a v budoucnu (až to účet dovolí) chci přidat High Grade Copper COMEX. Zkuste si najít grafy od různých burz a uvidíte...d
  14. TJ

    Vstup do pozice a typy burz

    Studovat všechny nástroje rozhodně nedoporučuji. Já s tím kdysi začal a zakrátko jsem v tom měl takový guláš, že jsem nevěděl, co mám vlastně dělat. Nastudujte základy obchodování (principy obchodování, čtení grafů, obchodní příkazy a podobné věci) a poté si vyberte jeden jednoduchý systém, na jehož ovládnutí se zaměřte... Doporučil bych vám jednu "knížku", která je k úspěšnému začátku ideální, ale nechci (a nejspíš ani nemůžu:) ) tady rozsévat reklamu. Jinak mentální SL bych na začátek nedoporučoval, i když záleží na Vaší psychice. Potom máte tendenci věřit, že se to přece ještě "musí" obrátit a snižujete ho až do margin callu.
  15. TJ

    Vstup do pozice a typy burz

    Obchodovat se tak určitě dá, ale pravděpodobně Vás to bude stát dost peněz. Že něco dlouho roste neznamená, že to bude růst i zítra. Já mám takové zkušenosti (naštěstí jen papírové), že když do nějakého obchodu vstoupím tímto způsobem, krátce po mém vstupu se cena obrátí proti mně. Navíc jestli nemáte s obchodováním zkušenosti, nebudete vědět jednu veledůležitou věc - kdy máte vystoupit. Cena neporoste do nekonečna - jak poznáte, že se trend obrací? Jestli na to máte čas, zkuste se dobře naučit číst nějakou jednoduchou formaci, prostudujte money-management a samozřejmě základy obchodování samotného. Vypusťte všechny složité teorie, ukazatele a podobné věci. Pokud nejste ten typ člověka, který se roztřese kdykoliv by mohl přijít o peníze, k vydělávání peněz na burze Vám to úplně stačí.
×
×
  • Vytvořit...