Jump to content
Co nového? Mé kurzy

ASDF

Members
  • Počet příspěvků

    89
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Poslední návštěvnící profilu

Seznam posledních návštěvníků profilu je vypnut a není zobrazován.

Dosažená komunitní hodnocení

Newbie

Newbie (1/14)

4

Komunitní reputace

  1. ASDF

    Kdy mám vystoupit ze špatného obchodu???

    Samozřejmě, ale otázka zní, jak to poznat, že jsme prohrál. Odpověď je správné nastavení stop loss. Jak ho nastavit, je otázka statistiky, time frame, na kterém obchodujete, zkušenosti s produktem i implementace vlastních algoritmů.
  2. ASDF

    Co ovlivňuje ceny komodit?

    marže (margin) - jakmile je otevřena pozice, broker zablokuje částku X (marži) jako % objem k nominální hodnotě transakce - její velikost je dána více faktory: produkt, páka, objem, měna aj. Jakmile je pozice uzavřena, částka se vrací zpět na účet. Může se ale stát, že broker nemá tzv. margin call na úrovni blokované marže, ale pod ní. Potom, když zavíráte obchod se ztrátou, odečítá se tato z účtu, nic méně, část může být i z blokované marže. Někteří brokeři mají margin call nastaven na nulu, tedy nechají vás tak dlouho ve ztrátě, která se prohlubuje až k nule. Potom se vám nic nevrátí, neboť i marže byla pohlcena ztrátou. Doporučení: v live verzi si vyzkoušet jeden nákup a prodej s tím, že si zapíšete objem blokované marže na účtu na danou jednotku, např. na 1 lot. Potom když budete nakupovat např. 0,3 lotu, v excelu si můžete výši marže vypočítat, je zde lineární závislost. Pozor ale na obchody v Kč, kde se mění FX poměr. Platí také, že s cenou produktu roste výška marže, proto např. index může jednou být jako např. marže 96 peněz, a jindy jako marže 105. Brokeři většinou neuvádí na webu ani v aplikaci, jaká je marže viz. výše. Ani to není možné, kombinací je mnoho. Příklad: - na účtu máte 100 jednotek peněz - kupujete 1 produkt s marží 20 peněz - zůstává vám tak 80 na nákup dalších produktů - nakoupíte další produkt s marží 30, blokováno je celkem 50 z 100 - ve skutečnosti ale neplatí tento lineární poměr, protože cena se mění, když bude produkt ziskový, zvyšuje se původní hodnota 100, když ztrátový, stejně tak inverzně, třeba na 75 a tedy blokace bude jako 50 z 75, tedy vám zbude na třetí nákup již jen 25 - třetí produkt jako 25 ale již zpravidla nekoupíte, protože si musíte nechat rezervu na event., další pokles, kdy by mohlo dojít např. k situaci 66 ku 50 atd.
  3. ASDF

    Co ovlivňuje ceny komodit?

    - založení účtu, volba brokera - studium, znalosti z oblasti tradingu, případové studie - psychologie tradingu, mám na to? unesu ztráty? - technologie, komunikace atd. - jaký objem peněz mám k dispozici, tzv. alokace kapitálu - kolik času mohu tradingu věnovat - na jaké znalostní úrovni jsem - kolik peněz chci / mohu vydělat, desítky % p. a. jsou reálné, stovky možné (elitní tradeři) - podle úrovně znalostí volím produkt, s nízkou volatilitou nebo agresivnější - volba produktu je závislá i na jeho ceně - k produktu volím strategii, na jak dlouho držím produkt, kdy vystupuji - k tomu páruji hranice SL a TP - zpracovávám obchodní deník (excel stačí) - udělám si kalkulačku na money management, kolik peněz dávám na jeden nákup jednoho produktu v objemu X, kolik to činí z účtu - pokud používám páku, nutno stanovit SL s ohledem na tento faktor a velikost účtu - další kalkulačku potřebuji na samotný produkt, kolik stojí např. 0,1 lotu, kolik mě to bere marže, jaký je poplatek, swap, overnight fee, spread, FX konverze, transfery kapitálu, cena peněz atd., kalkulačku dělám na obě strany, na long i short - důležitý modul kalkulačky je i poměr peněz na jednotky produktu, např. když index X se změní o 10 bodů a já mám nakoupeno za Y peněz (pozor event. na páku), potom změna 1 bodu na indexu je Z peněz - podle toho stanovuji cíle, denní, event. týdenní, měsíční atd. - hodnotím každý obchod, zpracovávám statistiku
  4. ASDF

    Co ovlivňuje ceny komodit?

    Některé informace tlačí cenu nahoru, jiné jsou inverzní, některé působí na komoditu komplexněji, jako kombinace několika faktorů. Bohužel občas se stává, že i přes pozitivní zprávy je vývoj ceny komodity negativní. Doporučuji obchodovat jen s několika málo komoditami a vést si deník událostí, které cenu ovlivnily pro statistické účely. Časem lze přiřadit i váhy, neboť ne všechny informace mají stejný dopad. Něco málo o ropě, jako příkladu ze sektoru Energy: - pár USD/EUR ovlivňuje výrazně cenu, obvykle slabý dolar znamená vyšší cenu - politická jednání OPEC, zemí jako Rusko, Írán, dohody, prohlášení, země mimo OPEC, postoj USA - report US EIA, jednou týdně, zásoby ropy, zásadní vliv - pozice amerických těžařů z břidlice - korelace ceny ropy na spotřebitelské ceny USA (ropa WTI) a EU (ropa Brent) - pozice silného dolaru a slabých dat Eurozóny, korelace, analýza - nízká cena ropy a zlata = silnější dolar - hurikány v USA - sezónnost, období, zima ovlivňuje cenu, při chladnu roste poptávka - levná ropa = vyšší ceny akcií leteckých společností, korelace, historická data, statistika - geopolitická rizika, vyšší ženou cenu nahoru - korelace ceny ropy na HDP velkých ekonomik - korelace indexu VIX a ceny ropy atd.
  5. ASDF

    EUREX

    Ano, mám TraderGO, mimo jiné. U začínajícího obchodníka to není otázka konkrétního trhu, ale sumy pravidel. Evropa je stejně dobrá jako jakýkoliv jiný trh. Osobně však neznám žádného new startera, který dokáže konzistentně vydělávat. Doporučit mohu pro nováčka tato pravidla: - malý účet, obchodovat live mikroloty, jen tak zvládnete psychologii zisků a ztrát, na demu se to nenaučíte - držet vyšší timeframe, min., hodina, spíše ale 4 hodiny nebo den - ne mnoho trhů, ale jen velmi málo, zvolit index nebo komoditu - vyhýbat se obchodování s měnami - obchodovat trhy s malou volatilitou, např. S&P - otevřít účet v ČR, neřešit složité podmínky na druhé straně světa - volit brokera pod kontrolou ČNB - pokud chcete obchodovat CFD na páku, tak tuto problematiku je nutné se naučit na demu - umíte např. německy, dělejte německý trh, postihnete velké penzum informací a zpráv aj.
  6. ASDF

    EUREX

    Na Eurex můžete využít např. aplikaci TraderGO od Saxo Bank prostřednictvím České spořitelny jako Introducing brokera (dříve brokerjet). Aplikace je v češtině, podpora také, vklad velmi malý, online data EUREX stojí pro soukromou osobu 7 EUR měsíčně, oproti běžným brokerům je zde garance banky. Oproti originál Saxo Bank aplikaci je užší rozsah produktů, nic méně jsou tam všechny hlavní indexy, akcie, ETF apod., tedy přesně řečeno jejich Futures a Options. Pokud chcete páku, na většinu produktů jsou zde i CFD deriváty.
  7. ASDF

    XTB peak

    Ano, CFD patří mezi rizikové produkty, i když existují nástroje s vyšší mírou rizika, jako např. opce. Obecně platí, že čím více seriózní broker, tím menší riziko z obchodu. Přes všechna negativa, zrovna XTB patří k těm slušnějším. Velmi dobrým nástrojem jsou Futures, což je regulovaný trh. Stanovit správnou míru SL oproti TP, aby byl dodržen money management (RRR), je nesmírné obtížné a troufnu si říct, že 95% účastníků trhu toho není schopno. Doporučit vám jako new starterovi lze jediné, orientujte se na produkt s nízkou mírou volatility, jako je např. ropa nebo index S&P 500. Jeden nebo dva produkty načtěte, nakoukejte a statisticky zpracujte, než začnete tvořit nějakou strategii. Pokud nedáte SL, neodcházejte od obrazovky. Trhy se dávno neřídí fundamentem, ale reagují nečekaně a rychle (je to způsobeno hlavně algoritmickým obchodováním). Co se týká brokerů, orientujte se na ty, kteří působí v ČR, a to z důvodu především komunikace a schopnosti postihnout všechny podmínky. Zvládnout smluvní vztahy např. podle práva státu New York nelze. Vyberte pouze takové, které jsou pod dohledem ČNB. Jako příklad může sloužit Česká spořitelna, bývalý brokerjet, který zastupuje Saxo Bank pro malé klienty, e-Broker od Fio aj. CSAS působí dlouhodobě v ČR a nemůže si dovolit reputation risk stejně jako jiné banky. Rozpoznat včas podvodného brokera v zahraničí je obtížné, proto ta orientace na český trh i za cenu např. mírně většího spreadu. Zvládnout trading na profitabilní úrovni je tak 10000 hodin i více a několik let práce! hodně štěstí!
  8. ASDF

    XTB peak

    Graf z xstation, 1 hodina, peak tam vidět je. Obchodujete derivát LTCUSD a nikoliv LTC, neboť XTB nabízí pouze deriváty. LTC je kryptoměna, což je produkt mimo kapitálový trh a mimo veškeré regulace. Peak je cca 17%, což je u krypto měn naprosto normální a u derivátu tuplem. To, že takový peak vznikne nejen u XTB je dáno tím, že neznáte (a nikdy nebudete znát a lidé v Praze jej také neznají) algoritmus, který funguje na bázi propočtu dvou základních faktorů. To je stanovení podkladového aktiva pro derivát z několika burz a napojení na poskytovatele likvidity v daný okamžik. Nad tím je nadstavba brokera, která tento algoritmus umocňuje v případě, že se jí vychyluje portfolio jedním nebo druhým směrem. Tedy příliš mnoho klientů je long a produkt roste, na derivátu brokerovi vzniká ztráta, neboť on je vaším protihráčem. Proto broker, ať již automatizovaně, nebo manuálním zásahem nakoupí sám nebo prostřednictvím "spřáteleného subjektu" produkt, v našem případě o zmíněných cca 17% níže v patřičném objemu, a tím způsobí peak, samozřejmě v neprospěch klientů. Zasažením SL vypadne ze hry množství těch, kteří mohli mít profit, ale mají ztrátu. Dalším faktorem a vrstvou v algoritmu hry CFD broker - klient je skutečnost, že u derivátů neobchodujete v zásadě neomezený trh jako např. u EURUSD, ale kurzy pro prodej a nákup se párují v portfoliu klientů brokera. Nejste na reálném trhu, ač to tak může hezky vypadat. To znamená, že v příhodném okamžiku, když je skupina klientů malá, lze způsobit takový peak velmi jednoduše a s minimálními náklady. Celé je to ještě složitější, k dokreslení situace přidávám ještě 2 články z nedávné doby. Pamatujte si, že u derivátů typu CFD nelze udělat nikdy analýzu dat, protože se jedná o neregulovaný trh a vy nemáte žádnou jistotu, že data, která vám event. broker poskytne, jsou relevantní. Je to jen suma čísel generovaných jedním subjektem z neurčitého počtu klientů a obchodů. Nevíte ani, zda vzorek je statisticky dostačující. Na to váže strategie určení hodnoty SL k danému obchodu. Prostě to nelze nijak statistiky, ani pomocí technické analýzy, reálně nastavit. Navíc u kryptoměn je boom až letošní rok, takže data v zásadě nejsou žádná a zkušenosti také ne. Z tohoto pohledu se může jevit jako SL na minus 20% pro long jako normální. Dále doporučuji podívat se na profily z několika burz např. zde: https://bitcoinwisdom.com/ kde rychle zjistíte, jak jsou jsou rozdílné, ač obchodují jeden stejný produkt. U derivátu se všechny rozdíly násobí. Reklamace je tak v zásadě nemožná, nemáte se čím hájit, u soudu by broker na zásadách uvedených ve smlouvě a vlastních datech vždy dokázal, že jednal správně a v zájmu klientů a že splnil všechna platná mezinárodní pravidla pro trading. : https://byznys.ihned.cz/c1-65953650-maklerska-spolecnost-xtb-celi-v-polsku-podezreni-z-podvodu-jeji-akcie-se-propadly-o-tretinu https://www.w4t.cz/polsky-organ-financniho-dozoru-proveruje-zda-forex-broker-xtb-okradal-sve-klienty-64365/
  9. ASDF

    TD Ameritrade

    TIN pro právnické osoby je daňové identifikační číslo CZXXXXX... a pro fyzickou osobu nepodnikatele rodné číslo
  10. ASDF

    Stav účtu při obchodování

    pro Scaraper: text XTB: Obchodník měl na svém obchodním účtu zůstatek 1 000 EUR. Zrealizoval prodejní pozici na instrumentu DAX o objemu 0,2 lotu na ceně 12 050,0. V pátek večer trh uzavřel na ceně 12 099,4 a obchodník tak byl na svém účtu v otevřené ztrátě 49,4 pips (494 bodů), t.j. -247 EUR. V pondělí ráno v 8:00 trh s německým indexem DAX otevřel na ceně 12 290,5, tudíž ještě výš, než v pátek uzavřel. Vznikla tzv. cenová mezera v rozsahu 191,1 pips (1911 bodů), která pro obchodníka představuje ztrátu dalších 955,5 EUR. Pokles marže na obchodním účtu pod 30 % aktivoval tzv. stop out a obchod byl automaticky uzavřen, aby se zabránilo větším ztrátám. Zůstatek na účtu obchodníka by za normálních okolností byl -202 EUR. Díky službě Ochrana před negativním zůstatkem je však aktuální zůstatek obchodníka 0 EUR komentář: - XTB hovoří o indexu DAX a pozici short (tedy prodejní pozice) na něm, v pátek večer se u XTB myslí v přibližně 21 hod. 59 min. a 50 sec., tedy asi 10 sec před uzavřením trhu na rozdíl od regulovaného trhu, který zavírá v 22:00:00 - otevřená ztráta je 49,4 bodů indexu a ne 494 bodů indexu, podobně špatně je to s body i v dalším odstavci - ve skutečnosti se jedná o produkt CFD na DAX (u XTB DE30), nikoliv DAX, který se obchoduje na burze XETRA (regulovaný trh Frankfurt) - dále XTB hovoří o otevření trhu v 8:00, opět se ale jedná o CFD na DAX, kde podkladovým aktivem je DAX Futures (burza EUREX, opět regulovaný trh), XETRA otevírá až v 9:00, - v uvedeném modelovém příkladu by se klidně se mohlo stát, že regulovaný trh otevřel v 8:00:00 na např. 12.200 a ihned šel prudce dolů, XTB otevřelo v 8:00:05 na pozici 12.290,5, tím došlo k vymazání účtu na nulu, klient na regulovaném trhu byl v pohodě na rozdíl od klienta na CFD - XTB neotvírá CFD produkt v 8:00, ale několik sekund po něm, to znamená, že má prostor na vyrovnání pozic (podobně jako na konci dne, zde v pátek), čehož obvykle brokeři na CFD využívají v neprospěch klienta (dlouhé knoty svíček na zlomek sekundy v době, kdy podkladové aktivum je stabilní), s tím se musí počítat
  11. ASDF

    Otevření nové svíčky

    Záleží na tom, co obchodujete Dane! Když hovoříte o xStation (broker XTB), produktem je vždy CFD, a to na indexy, akcie, či komodity, vždy ale CFD. CFD v zásadě kopíruje podkladové aktivum, ale ne u každého brokera stejné. Dá se říct, že čím solidnější broker, tím je kurs CFD a podkladového aktiva víceméně stejný. Ovšem u CFD je vždy rozdíl v kurzu a v tom, jak se tvaruje svíčka. Příklad: Broker A má řekněme 20 kurzů na 1 min., grafu, druhý broker také 20, hovoříme o CFD v obou případech. V průběhu minuty se budou kurzy lišit, směr nahoru a dolů ale bude zdánlivě přibližně stejný. Na konci minuty však bude svíčka brokera A odlišná od brokera B. Stejně je to i jiných časových frame. Rozdílnost je dána schopností brokera reagovat na likviditu trhu, počtem CFD traderů u každého brokera a také objemem jak short, tak long, myšleno také u obou. Složitější je to ještě v tom, že každý broker má svůj algoritmus na slippage, u CFD samozřejmě v neprospěch klienta. Stejně tak je tomu i s exekucí příkazů SL a PT. Jeden broker přidrží víc, druhý méně a naopak, s tím se musí u CFD počítat. Nastavit cokoliv v platformě týkající se kurzu nelze. Ten určuje u CFD broker a u podkladových aktiv trh. Na CFD nelze postavit profitabilní AOS!!! Je potřeba také pochopit, že CFD kurzy broker otvírá a zavírá v rozdílné časy od podkladových aktiv. Představte si např. CFD na DAX, kde podkladovým aktivem je DAX Futures (burza EUREX). Broker svoje CFD zavře např. v 21:59 a burza v 22:00. Jiný broker ale může CFD produkt uzavřít např. i v 21:55. Je to rozdílné, nezbývá se než se dotázat a vypozorovat chování brokera. U brokera po uzavření zůstane kurz statický, na burze se ještě třeba i 15 min. po uzavření trhů mírně dopočítává. Finální burzvní hodnota tedy může být odlišná od času v 22:00. V noci se ale hromadí objednávky na podkladové aktivum, které ale trader na CFD nevidí. Příklad: FDAX zavírá v 22:00 na 12.500. Broker na CFD v 21:55 na 12.490. Přes noc se nahromadí objednávky na FDAX a ten otevře druhý den v 8:00 gapem na 12.600. Broker ale otvírá až v 8:05 na úrovni, která odpovídá cca FDAX v 8:05. OK, ale těěch 5 minut a rozdíl na gapu může ale znamenat i margin call. papo33 zde uvádí ještě link na CME Group, kde obchodují komodity, tak jen na upřesnění: Obchodujeme-li v xStation CFD na US ropu (OIL.WTI), podkladovým aktivem je u XTB britský regulovaný trh, není to CME Group, až by se to zdálo logické. Konkrétně XTB otevírá CFD (OIL:WTI) v 02:05, ale americký Crude Oil WTI Sep 17 se obchoduje již od 01:00 našeho času. Pro přepočet časů ještě nezapomeňte na fakt, že různé produkty v USA mají rozdílný čas (NYSE, NYMEX apod.) a že se mění i letní a zimní čas. A také, že rozdílně se otevírají a uzavírají akcie od Futures, indexy od komodit apod.
  12. ASDF

    Na zaciatok Forex?

    Obchodovat DAX je prima, ale jen pro zkušené. Umí být extrémně volatilní a flash na obě strany nejsou žádnou výjimkou. Toto rozhodně není index pro začátečníky. Když už DAX, tak to zkuste přes CFD s účtem 1.000,- EUR a pozicemi 0,01 CFD. Je nutné trénovat na live účtu, demo slouží jen k pochopení ovládání aplikace, právě CFD mikroloty jsou pro tento účel velmi vhodné. Pokud budete obchodovat CFD na DAX, má to jednu výhodu, a to, že podkladovým aktivem je DAX Futures (burza EUREX). Tedy, že na rozdíl od Forexu se index obchoduje jen na jednom místě. Aby jste ale viděla skutečnou hloubku trhu, musíte si někde koupit (např. Saxo Bank) real time data na DAX Futures, aby jste viděla volume. Tím získáte reálný obraz o trhu s tímto indexem. CFD brokeři většinou nabízejí jen CFD volume, které však nemá reálnou vypovídací hodnotu, je to jen obraz několika long a short pozic tohoto konkrétního brokera. Na Forex zapomeňte, je to džungle, ve které jako drobný trader nemáte šanci uspět. Zkuste event. něco méně dynamického, např. ropu nebo index S&P 500 a opět přes mikroloty.
  13. ASDF

    Software pro zacatecnika

    Záleží na produktu. Pokud se bude jednat o regulovaný trh, např. akcie nebo Futures, budou data u všech brokerů stejná. Případné odchylky lze s úspěchem reklamovat. Většina brokerů ale nabízí obchodování s deriváty, převážně CFD. To jsou neregulované produkty. Ty mohou být na indexy, akcie, komodity apod. Tento kurz má jako podkladové aktivum regulovaný produkt, např. u CFD DAX to je DAX Futures, ovšem u každého brokera bude jiná korelace. Čím horší broker, tím větší rozdíly, zvláště v době vyšší volatility. Broker u CFD kurz někdy přidrží, jindy "vypíchne", prostě hraje proti tobě s cílem dostat tě z pozice se ztrátou. Historická data na CFD nemají žádnou relevanci, téměř nikdy je proto brokeři ani nenabízejí. A pokud ano, tak jsou stejně neověřitelná. Na druhou stranu CFD mají často vysokou páku a na reálné obchodování stačí relativně malá částka. U seriózních brokerů bude i na CFD korelace na podkladové aktivum relativně vysoká. Postavit ale AOS na CFD kurzech s úspěchem nelze, stejně tak jako strategii malých stop loss. Z "českých" brokerů lze doporučit např. XTB a jejich platformu xstation5. Obchoduje se v korunách, produkty jsou ale CFD. Platforma obsahuje dostatek nástrojů pro technickou analýzu a je komplet v češtině.
  14. ASDF

    Triviální dotazy

    Pište o index v EU, např. DAX, CAC, FTSE, k tomu seženete veškeré informace: - data - free aplikace pro model - sentiment - social trading - technická analýza - fundamentální analýza - atd. Pokud by jste psala o německém DAXu, tak mě pošlete otázky a já Vás navedu na vše potřebné. A klidně se Vám na DRAFT bakalářky i podívám, mám na to kvalifikaci :-)
  15. Trading na Win 10 není podle mě moc dobrý nápad. Problém se stabilitou a nekompatibilitou je všeobecně známá věc, mnohokrát podrobně popsaná v nejrůznějších diskusích. Já říkám sestava lenovo v řadě ThinkPad na Win7 s manuálními aktualizacemi selektivně vybíranými.
×
×
  • Vytvořit...