Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Obchodování opcí přes IB


PET

Doporučené příspěvky

  • 5 months later...
  • Odpovědí 45
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

  • 4 týdny později...
  • 7 months later...

Nevím nakolik je předchozí dodaz aktuální, přesto zkusím odpovědět.

Samotný proces obchodování s opcemi v IB je prakticky stejný jako s akciemi. Tedy nejdřív si zobrazíte ticker.
To znamená, stejně jako když zadáváte do okna novou akcii, že zadáte index titulu. Pak se vám objeví volba, zda chcete akcie (stock), futures, nebo option atd. zkrátka vše, s čím se na daný titul obchoduje, pokud se neobjeví option, pak se s opcemi na daný titul neobchoduje (je to možné u méně významných společností), což lze ověřit např. na stránkách yahoo.com/finance. Pokud chcete obchodovat opce, zvolíte option a objeví se vám okno, ve kterém si zadáte, k jakému termínu chcete s opcí obchodovat. Po zvolení se vám objeví trhy, na kterých se obchodují opce. Jsou seřazeny podle realizační ceny, nejdříve call a pak put.
Když danou opci vidíte v okně, tak pak se s nimi obchoduje stejně jako s normální akcií, nebo komoditou. Akorát se více liší bid a ask cena. Dejte pozor, protože když zadáte nákup 1 kontraktu opce, tak se tím myslí nákup 100 opcí, tedy zaplatíte 100 krát více, než je cena 1 opce. Tedy, pokud vidíte, že cena opce je 5$, pak za jeden kontrakt zaplatíte 500$.
Dále bych připoměl, že u opcí je mnohem vyšší volatilita, což umožňuje sice vyšší zisky, ale také vyšší ztráty. Proto bych zkoušel obchody alespoň ze začátku jen s malou částí prostředků. Cena za nákup, pokud kupujete 1 kontrakt, je 1$, pokud zadáte více kontraktů, pak zaplatíte za každý 0,75$.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pepe01 díky.
Sám se divím, že je tento vousatý dotaz ještě aktuální. Řeším opce v současnosti prostřednictvím jiného brokera se kterým se i domluvím.
Zajímám se o opce na IB kvůli ceně. Vašemu vysvětlení bohužel nerozumím.
Můžete mě to vysvětlit na příkladu?: Budu chtít koupit opci třeba na "mini S/P 500".
To mám zadat nákupní příkat na 0,01 ks? A zaplatím za tu jednu opci 1$??? - to mě přijde nějak málo vzhledem k ceně za kontrakt.

Nebo se vaše odpověď vztahovala pouze opcím na akcie?
Díky za odpověď

PETr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
mám pocit, že tu dochází k nedorozumění. Můj názor je tento: 1 opce na akcie reprezentuje 100ks akcií, 1 opce na futures reprezentuje 1 kontrakt futures. Nejméně tedy můžete koupit 1 opci (vlastnit 100ks opcí je podle mne příliš velká páka pro většinu lidí zde ve fóru).

- v platformě TWS lze obchodovat jakékoliv opce - tedy na akcie i futures

toto nemám úplně ozkoušeno tak je to bez záruky:
- cenu akcie zjistíte když zadáte ticker do řádku a vyberete buď FutOpt (opce na futures) nebo Options (opce na akcie) - vyberete typ opce a strike, a zjistíte Ask/Bid. Ten vynásobíte multiplierem který zjistíte přes details (pravé tlačítko na tickeru). Výsledkem je aktuální cena opce.

Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Tomáši,

Opce je právo koupit nebo prodat za (po) určitý čas určité zboží za určitou cenu.
Opcí tedy můžeme nazvat právo nakoupit 1 nebo i 100 akcií.

Nicméně, pokud se podívám na cenu opce a vidím tam 1 dolar a pak zadám nákup 1 kontraktu (všimni si, že v IB nezadávám počet opcí, ale kontraktů), pak zaplatím 100 dolarů a získám právo na nákup 100 kusů akcií s danou cenou. Proto osobně skutečnost, že koupím právo na 100 kusů akcií nazývám 100 opcemi.

Kdybych to bral podle tebe, tak jak vysvětlíš, jestliže vidíš cenu opce 1 dolar a zadáš nákup 1 kontraktu (dle tebe 1 opce), tak zaplatíš 100 dolarů? V zásadě to sice také můžeš nazývat opcí, ale podle mě je to trochu matoucí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jasně. Pokud je cena opce na akcie 1 USD pak za ní zaplatím 100 USD, jelikož mám právo nakopit 100ks akcií. Ale opci (nebo snad opční kontrakt) vlastním pouze jednu. Já osobně bych se tedy držel této terminologie, ale asi je to pouze věc názoru, já nejsem žádný opční guru, zkušenosti mám malé jelikož je obchoduji pouze necelý měsíc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...
  • 7 months later...

Zdravím všechny obchodníky a na ty zkušenější se obracím s dotazem, zda lze u IB obchodovat také opce na futures kukuřice. Ať to zkouším jak to zkouším (zatím v paper účtu), opce na Corn mi ukazují nesmysly. Nevím, není-li
problém v tom, že kukuřice se u IB obchoduje elektronická (E-CBOT) a opce na ni se obchodují pitově (CBOT) a nebo se opce obchodují jak na E-kukuřici tak i na pitovou? Na jistých stránkách jsem našel jak opce na normální kukuřici (C) tak i na E-kukuřici (ZC). Díky za odpověď.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky, ještě se zeptám, je-li volume a likvidita u opcí ZC stejná (podobná) jako u opcí na C. Bojím se toho, že o opce ZC
není takový zájem. Také by mě zajímalo, proč se mi v TWS tyto opce (ZC) neaktualizují ani v obchodních hodinách (zatím to zkouším pouze v paper účtu, protože se obávám abych v tom reálném něco špatného nezmáčknul).

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...