Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Směrové opční strategie.


jancocer

Doporučené příspěvky

Jasné Dagobert, rozumiem tomu čo píšeš. Ten tvoj IC je naozaj dostatočne široký pre týždňovú exspiráciu. Svedčia o tom aj dlhodobé štatistiky, že naozaj len málokedy boli také týždne, že by SPX urobil +-3%

Keď sa už bavíme o weeklys, tak využívaš weeklys aj na akciové opcie ? Napr. ja premýšľam nad niečim takým ako je covered call, ale využívať k tomu týždňové opcie. Teda kúpiš 100ks akcií a budeš na ne vypisovať covered call. Keď budeš priradený, vypíšeš zasa naked put a takto dokola. Neskúšal si?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Začátečník1 :

Když vidíš, že je uptrend, tak nemusíš vypisovat celý kondor, ale např jen spodní nohu.
Až trh trochu vyleze vypíšeš horní. Tím si jej třeba rozšíříš. Pokud by vyjel razantně, můžeš spodní nohu přerolovat blíže.
Já se snažím k tomu přidat ještě SR úrovně a odhadnout, kde se to odrazí.
Dagobert má pravdu, že roll ohrožené pozice nemá smysl řešit nějak ukvapeně, zvlášť pokud je blízko expiraci.
Pak časovka ubývá pekelně rychle.

Včera v 7 večer otevřena vertikála na RUTu 1220/1230 C, za 1.2,
Dnes před Fedem zavřená za 0.15. Spokojenost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jednou na kurzu nám Petr řekl skvělou věc, chceš-li snížit riziko ztráty, nafoukni účet.
Z tvého risku 10% účtu je rázem 5.
Dagobert obchoduje s větším účtem jak 10000 $.
Covered call potřebuje nějaké marginy.
Uvědom si, že jenom 100 sharu SPY stojí 100x197$=19700.
Záleží kolik ti broker blokne. Řekl bych, že je potřeba na to trošku větší účet.
Nevím jak u levnějších trhů, ale proto třeba nedělám spy, protože poplatky jsou mazec v IC.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dagobert:
Velmi si vážím tvých cenných příspěvků, díky za ně. Dovolím si několik otázek, pokud vezmeme v potaz hypotetickou náhodnou distribuci pohybu podkladového aktiva při normálním rozdělení - je dostačující podmínkou pro úspěšně ukončený weeklys IC týdenní cenový pohyb podkladového aktiva (SPY) do +/- 3%, v rámci vstupních kritérií delty v rozmezí +0.1;+0.15 respektive -0.1/-0.15?

Pokud ano, za posledních osm let lze hovořit o 83% úspěšnosti (backtest od 15. ledna 2006 - 73:357 - #LOST:#WIN), u posledních šesti let 81% (59:248), u posledních čtyř let 88% (25:182) a u posledních dvou let je úspěšnost 98% (2:104), při zpřísnění podmínky na rozsah (-2.5%;+2.5%) 94%.

Při inkasování průměrného prémia 40 USD / IC / kontrakt je v případě expirace IC v ATM respektive ITM minimální ztráta ~ 200 USD / IC / kontrakt?

Pokud ano, při zvolené strategii vstupu je RRR 5:1, pro dlouhodobé dosahování pozitivních kvartálních výsledků s weeklys s přihlédnutím ke zpřísnění kritéria úspěšnosti (každý sedmý obchod neúspěšný) by musela obchodní strategie při zachování vstupních i výstupních parametrů vykazovat minimálně ~ 85% úspěšnost, v takovém případě by systém dosáhl ročního zhodnocení okolo 160 USD / kontrakt. Pokud týdně vypíšu 2 až 4 IC se stejnou pravděpodobností úspěšnosti (po jednom kontraktu) a ty expirují před dosažením ATM, bavíme se maximálně o ~6.4% ročním zhodnocení 10k USD účtu, což nekoreluje s uváděnými '1% - 2% per week' (zároveň si uvědomuji, že jsi uvažoval o návratnosti vztažené k marginu, nikoli ke vstupní velikosti účtu), ke korelaci s uváděnými 1% per week (vztaženým ke vstupní velikosti obchodního účtu) se stávajícími vstupními a výstupními parametry a zachováním RRR, se dostáváme v případě úspěšnosti vyšší než 92% a obchodováním s 5 kontrakty. Je-li margin okolo 1000 USD / kontrakt / IC, je reálné při 10k USD účtu bez větších problému otevřít více než pět pozic zároveň, potom by výsledek mohl oscilovat někde mezi 6.4% a 56% / rok v závislosti na úspěšnosti (93% >= win >= 85%) a dosažených ztrátách (RRR
Osobně jsem byl s optimismem okolo weeklys opcí poměrně chladný, ale s výše uvedeným systémem jsi mohl dosáhnout (pokud platí oba výše uvedené předpoklady) hypotetického zhodnocení 3760 USD / kontrakt / 2 roky, což při konzervativních 5 kontraktech dělá 94% zhodnocení účtu za rok (bez komisních poplatků a 15% daně z kap. výnosů / rok). Jsou taková čísla reálná? Nemám takové hypotetické kalkulace vůbec rád, protože realita špatně načasovaného vstupu může vypadat úplně jinak, ale v základu je nutné je provést.

Ovšem z opačného konce, pokud by šlo realizovat stejnou strategii pomocí weeklys už od roku 2006, byl by obchodní účet v tuto chvíli ve ztrátě 320 USD / kontrakt (bez komisních poplatků).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To dane:

Díky za zajímavé výpočty a data. Dostačující podmínkou jen zmiňovaná delta samozřejmě není. Pouze pomůže při rozhodování vstupu.
Trh celkově je vlastně každým okamžikem (když se obchoduje) nepředvídatelný, resp. neexistují technické ani fundamentální 100% záruky, že se dané aktivum pohne tam či onam. Vše je otázka nabídky a poptávky.

Backtestování různých strategií je jistě zajímavé, ale není v něm zahrnuto reálné řízení pozic, dennodenní chování obchodníka reagujícího na trh. 10K účet lze pohodlně diverzifikovat pomocí 2-4 weeklys Iron Condorů. Rezervní cash vidím kolem 10% účtu.

Můj výpočet 1% zisku z celého účtu je myšlen takto:
Začnu řekněme s 10000 USD. Za týden chci mít na účtu alespoň 10100 USD. Pokud tedy otevřu 2,3 či 4 IC a nechám si nějakou cash (buying power), celkově po odečtení poplatků předpokládám týdenní zisk minimálně těch 100 USD. To je velmi reálné.
Další týden staruji s 10100 a po týdnu chci mít alespoň 10201... musím tedy vydělat netto alespoň 101 USD.

Jelikož nedovolí trh člověku takto exaktně postupovat každý týden, jsou zisky různé a když se zadaří silnější týden, je naděláno na nějaký ten týden slabší. Obecně ale platí, že 1% je za rok 1,01 na padesátoudruhou, tedy cca. 1,67769. Účet by měl mít tedy hodnotu minimálně 16777 USD (zaokrouhleno). Pokud bych si celý zisk vybral, po odečtení 15% daně zbyde cca. 5760 USD. Čistého po odečtení fees a daní jsem na více než 57,6% p. a.

To je vše teorie a v reálu vše záleží na chování trhu a na chování tradera samotného.

Zkušenost mi ale praví, že vezmu-li např. ten SPX s +-3% weekly, 1% je relativně legrace. Jelikož otevírám IC někde kolem MID, prakticky pokaždé je zisk po odečtení poplatků o několik promile vyšší než 1%. Tím se tvoří rezerva.
To samé platí i u dalších zajímavých titulů. Nezřídka je čistý weekly zisk více než 2% i při širokém rozpětí křídel IC.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Chtěl bych se s Vámi podělit o docela drsný zážitek z tohoto týdne na weekly's.
Měl jsem otevřené různé vertikální spready, ale ty důležité pro mé vyprávění jsou:
-1160/1150 P - 5 knt. Otevřeno v pondělí
-1155/1145 P - 4 knt. Otevřeno ve středu.

Všechno vypadá ve středu večer v pohodě, rut koriguje úterní jižní směr
a zavírá na 1174 po odrazu od +- 1170. Zbývá den do expirace.
Všechny opce v plusu, jsem v pohodě.
Dopoledne v práci otevřu TOS a koukám na TF,
abych viděl dopředu co se bude dít.
V 10 hodin dopoledne začne trh reagovat na zprávu o ukončení
QE již v říjnu 2014.


TF udělá do otevření US seance -30b.
RUT otvírá trh na 1155 a padá.
Aktuální ztráta - 4500$.
Co byste udělali ?
Vertikály se obchodují při otevření
za -5 a -3 USD.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Však toto je presne ten problém weeklys. Ja neviem či to je vysokou gamou, alebo vysokou Vegou, alebo čo, ale keď trh ide proti tebe, tak ty zrazu za jeden deň sa dostaneš z mierneho zisku do parádne hlbokej straty. Ja som jednoznačne toho názoru, že weeklys na akciové indexy sa z dlhodobého hľadiska nedajú ziskovo obchodovaŤ, pretože ty vyrobíš 3/4 týždne po sebe zisky a potom príde další týžde /stratový/ a úplne všetky zisky vymažeš jak nič a žiadne rolovanie do dalšieho týždňa ti nepomôže.

Koľko kontraktov si obchodoval, že strata bola až - 4500 USD ??

Zavrel si obchody ? (pretože ako viem, trhy sa v premarkete síce dostali do červených čísiel, ale poobede už boli v zelených)

Vieš čo by som robil ? neobchodoval už nikdy weeklys na akciové indexy, lebo aj ja vďaka weeklys vymazal 20% svojho účtu za mesiac.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tom_czr

vieš čo je na tom drsného ? že weeklys ti neumožňujú vypísať spread nejako extra daleko od ceny podkladu a potom sa stávajú také vec, že ty sa v premarkete dostaneš do straty a nemôžeš nič robiť. Ale to predsa ty vieš, lebo ty robíš výskumy trhu a všetko máš podložené svojimi dlhoročnými výsledkami

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To 3ddi3:

Pondělní spread bych přeroloval. Středeční bych vůbec ve středu neotvíral. Bylo to už moc blízko. RUT vyklesal v uplynulém týdnu dost. Pokud je středeční už na světě, také rolovat. Určitě bych nechtěl inkasovat ztrátu.

Upozornění: Neručím za případné zisky či ztráty způsobené mým zde zveřejněným názorem. Každému vyhovuje něco jiného, proto je to čistě můj názor co bych udělal já. :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to zaciatocnik1:
"v premarkete dostaneš do straty a nemôžeš nič robiť" - no a?

To není jen věc weeklys, to je záležitost všech OTM vertikál (hlavně když jsou široké jen 10 bodů na RUT) na všech expiracích. Ale tak snad když někdo do obchodu leze, tak si přizná rizika a když dojde ke ztrátě, tak z toho nebude vyšokovaný tak, že bude psát na fórum.
Vzhledem k tomu, co jsem psal někdy dávno dříve ohledně risku u IC RUT s OTM vertikálami, tak 3ddi3 bude mít vzhledem ke své ztrátě účet o velikosti minimálně $150,000, optimálně cca $450,000 - takže ztráta -$4.5K je nepříjemná, ale slovem drsné bych to nenazval :D

A právě proto vypisuji lehce ITM vertikály, tam ti žádné drama nehrozí a vzhledem k pravděpodobnostem pohybu podkladů mají obvykle lepší ceny než OTMka, které vypisuje kdejaký nováček a proto mají OTM horší ceny...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Je to vec weeklys, pretože weeklys ti nedovolia vypísať nejako extra OTM opcie (...akože ked chceš aké také prémium). A vypisovať ITM spready neni gambling ? Však to je čistá ruleta - Buď, alebo.

Kdežto keď vypíšeš OTM spread, tak aspon máš na svojej strane nejakú pravdepodobnosť, že trh sa až tak "daleko" nedostane.

Weeklys na akciové indexy alebo na futures je čistá smrť.

A inak odkiaľ si zobral takú hlúposť, že obchodníci s účtom menším ako 100 tis. USD sú gambleri ? To je aká hlúposť ? To mi akože chceš povedať, že trader s účtom 200 tis. USD je šikovnejší/schopnejší ako trader s 20 tis. USD účtom ? :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...