Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Směrové opční strategie.


jancocer

Doporučené příspěvky

Nakonec to dopadlo ok.
Musím teď napsat kacířskou myšlenku, ale "štěstí" bylo, že se trh otočil a korigoval své ztráty.
Pokud by tomu tak nebylo, musel bych odrolovat do vzdálenějších měsíců (asi 2).

Večer už bylo jasné, že trh zavře kolem 1160. Vzhledem k tomu, že jsem měl ještě otevřené i nějaké vertikály na 1200 bodů, tak jsem přijal riziko, že settlement bude pod 1160 a ukrojí mi to něco ze zisku. Nechal jsem tedy vše vyexpirovat.
Nakonec tedy settlement byl na 1159.51. Tudíž ztráta 49 USD na kontrakt.

Týden dopadl plusem, ale jsem velmi poučen touto situací a musím upravit velikost svého obchodování.
Celý problém russelu OTM opcí je, že premia jsou opravdu nízká.
Rozumím tomu, že ITM jsou možná o něco lepší volba. K tomu používáš Tome jaké strategie ? Stradly/Strangly nebo diagonály apod ?

Eddie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...

Ahojte, akurát som si čítal niečo ohľadom stratégie butterfly. Na jednej strane si ju niektorí pochvaľujú, ale ja v nej nevidím žiadne extra výhody (napr. oproti IC). Napríklad všade sa píše, že maximálny zisk je dosiahnutý vtedy, ak cena podkladu pri exspirácií bude rovná strike vypísaných opcií. Ale však u ktorého podkladového aktíva môžem očakávať, že vyexspiruje napr. o 30 dní tam, kde "dnes" vypíšem opcie ? :D Však takmer u žiadneho. Akcia/index vždy skončí s nejakým výnosom/stratou. Nikdy nekončí s 0% výnosom.

V čom je teda butterfly taký výnimočný, že si ho niektorí veľmi pochvaľujú? Vy čo ste ho neiekdy obchodovali, alebo ho obchodujete, čo sa vám na butterfly zdá výhodné? Díky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

áno, toho som si vedomý, ale stále nedokážem pochopiť tú myšlienku, že max. zisk je možné dosiahnuť iba vtedy, ak opcie vyexspirujú na cene strikoch vypísaných opcií, ktoré sú vlastne v čase vypísania ATM. A keĎže neverím, že by akciový index za napr. 20 dní uzavrel s 0% výnosom, tak vlastne prakticky nie je možné nikdy dosiahnuť maximálneho zisku a teda potom dosahuješ len nejaké tie menšie zisky a potom už to RRR nie je bohvie ako výhodné

Okrem toho, aký je rozdiel, keď teraz otvorím butterfly s put opciami a keď ho otvorím s call opciami? Však predsa butterfly sa otvára na ATM a nešpekulujem na smer trhu, takže by malo byť jedno či otvorím call alebo put, nie ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

saguaro, oprosti se od myšlenky, že butterfly se otevírá ATM. Představ si, že ATM bude například Long Put, dvě Short Put budou více OTM a nejvzdáleněji OTM bude další Long Put, tak jako na přiloženém obrázku. Pokud cena bude klesat, tak Long Put s nejvyšším strike se bude dostávat hlouběji ITM a bude nabírat na hodnotě, ve skutečnosti ti bude profitovat tento "horní" Put Debit spread do té doby, než prorazí strike short opcí. Poté máš na horním spreadu maximální profit (rozdíl strike - v obrázku na SPX je to 1.500 USD), pokud klesá dál, tak vlastně trpíš ztrátu na Put Credit spreadu, který představuje Short Put na vyšším strike a nejvzdálenější Long Put. Další klesání ti "ubírá" z profitu vytvořeného na "horním spreadu" a protože je rozsah strike na obou stranách stejný, tak ti hrozí maximální ztráta také 1.500 USD, pokud tedy cena proletí celým butterfly (klesne skrze všechny strike) tak profit na horní noze zcela vyčerpá ztráta na dolní noze, tedy je to nula. Proděláš pouze pořizovací cenu celého Butterfly. Jinými slovy, pokud se cena zastaví někde uvnitř butterfly, tak je vždy z toho nějaký profit, ten ale musí být větší než je pořizovací cena pozice. K zamyšlení: 1/ Začínáme s pozicí ATM Long Put na vyšším strike a 2 x Short Put na nižším strike (Ratio Put Spread). Měli bychom utržit credit. Cena roste - ratio spread je bezcený, credit zůstává. Cena se nepohybuje nebo mírně klesá, potom vzdálená Long Put ztrácí na hodnotě, pořídíme ji až bude za zlomek peněz. Cena klesá dramaticky - spočítáme Break Even a pořízení poslední Put do Btfly bude stop-lossem.... 2/ Výše uvedené (postupné vstupování) současně provádíme na Call straně, Long Call může být třeba na stejném strike jako Long Put a nad tímto strike "vztyčujeme" Ratio Call Spread a posléze možná Btfly....

31636

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"1/ Začínáme s pozicí ATM Long Put na vyšším strike a 2 x Short Put na nižším strike (Ratio Put Spread). Měli bychom utržit credit. Cena roste - ratio spread je bezcený, credit zůstává. Cena se nepohybuje nebo mírně klesá, potom vzdálená Long Put ztrácí na hodnotě, pořídíme ji až bude za zlomek peněz. Cena klesá dramaticky - spočítáme Break Even a pořízení poslední Put do Btfly bude stop-lossem....

2/ Výše uvedené (postupné vstupování) současně provádíme na Call straně, Long Call může být třeba na stejném strike jako Long Put a nad tímto strike "vztyčujeme" Ratio Call Spread a posléze možná Btfly.... "

Mapler, díky za odpoveď, ale toto je marginovo príliš náročné. Pri SPX to vyžaduje margin aj cca 30K USD. Myšlienka to nie je zlá, ale obchodovať to nemôžem

Ja stále nevidím žiadnu výhodu u BTFLY. Toto predsa nie je neutrálna stratégia ako sa to väčšinou píše. Toto je podľa mňa smerová stratégia (uvažujúc tie OTM BTFLYs). Okrem toho tie neustále adjustment výrazne predražujú obchodovanie (poplatkovo).

Na jednej strane mi BTFLY stále vŕta hlavou a snažím sa v ňom nájsť niečo, čo by som pri obchodovaní mohol využiť, ale na druhej strane stále neviem nájsť žiadnu výhody v porovnaní s IC. RRR je pre mňa samo o sebe o ničom, pretože nepoznám ziskovosť. Ak mi niekto povie, že každý tretí BTFLY mu vyexspiruje OTM, teda so stratou, tak to je o ničom stratégia aj keď má teoretické RRR 1:3

Jeden známy spomínal že na akciové indexy obchoduje len a len BTFLY. Bol som prekvapený že neobchoduje napr. Condora. Žiaľ viac sa mi zistiť nepodarilo.

Medzi vami sa nájde niekto, kto obchoduje/obchodoval butterfly na akciové index? (príp. indexové ETFs)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

saguaro,

můj příklad je právě "směrový butterfly", protože předpokladem je, aby se cena pohla. Navíc jsem příklad uvedl proto, protože vlákno se jmenuje "směrové opční strategie". V příkladu ze screenu je potřeba aby klesla a zůstala nejlépe někde mezi long strikes, pokud zůstane poblíž short strikes, tak to je jenom k dobru pro tuto strategii.

Ten "návod", že nejdříve sestrojíš ratio spread, a to nejlépe na obou stranách (call i put) je proto, že nevíš, kam se podklad pohne. Základní myšlenka je ta, že pokud vstoupíš do takových btfly postupně, tak se ti může přihodit, že při mírné fluktuaci podkladu můžeš dotvořit celý btfly buď za nula nebo dokonce za credit. Pokud jej takto vytvoříš, tak už nemůžeš na takové kombinaci nikdy prodělat !!! Celkový risk totiž představuje jen původní investici, a to je velký rozdíl oproti Vertical credit spreadům, potažmo kondorům.

Pro takové obchody jsou podle mého vhodné weekly opce, kde dochází k rychlému úbytku prémia, ale to je jenom můj obecný pohled. Co se týče marginu, tak pokud uvažuješ o SPX, tak toto je na margin opravdu náročné, protože při "mém návodu" máš zpočátku jednu opci naked. Toto ale úplně stejně funguje například na SPY nebo jiných méně náročných marginových podkladech.

Myslím si, že btfly je opravdu dobré použít jako nějakou konečnou formaci při postupném vstupování do opčních obchodů s tím, že se postupně přizpůsobuješ vývoji podkladu. Ve vlákně Komoditní opce a Komoditní spready jsem ukazoval takové postupné vstupy (až po btfly např.) na reálných obchodech s opcemi na ropu. Osobně jsem ho také využíval při obchodování earnings, kdy jsem pozici začal s vertical debetními spready, ty poté přeměnil na ratio spready a tyto posléze dorazil jako btfly pokud tomu situace přála.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Zdravim,

viete mi poradit, kde hladat historicke ceny opcii na SPY? Potreboval by som ceny najblizsie expirujucich a o mesiac neskor expirujucich opcii 5-6 strikov nad a pod aktualnou cenou SPY.
To znamena, ze napr 23-Feb bola cena SPY 211,21, tak potrebujem ceny marcovych a aprilovych call a put opcii do ich expiracie a jedna sa o opcie so strike price 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216. (Viem ze su normalne po 0.5 ale mne staci na testovanie aj cely bod)

Vopred dakujem za nasmerovanie
Este uvediem, ze cez InteractiveBrokers sa mi neda dopracovat k historickym datam expirovanych opcii. Ak toto niekto vie a je ochotny poradit, budem vdacny
r

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kefir

jednoznačně doporučuji thinkorswim (TOS), po stažení papertrading najdeš vše potřebné v Analyze/thinkBack. Bohužel se tento paper TOS dá použít pro nové klienty jenom pro 60-ti denní trial. Potom si musíš hrát na Jamese Bourna a vytvářet si "nové identity" pro další období :c)

IB nabízí také historická data prostřednictvím API www.interactivebrokers.com/download/ExcelApiBeginners.pdf, ale je to dost sofistikované, takže bych to asi poradil jenom pokud tě TOS zklame a jsi zdatnější zejména v programování ve VBA

Pro letní zasmání (admine, je to prosím fór...) : Pokud "nevíš co s prachama", tak bych mohl doporučit Option Vue za nějakých 2999 USD subscription/rok v nejluxusnější verzi, no nezkus to...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...
×
×
  • Vytvořit...