Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

PUT Writing


xzajic

Doporučené příspěvky

Tak po čase je asi zase namístě zahájit nějaké nové vlákno, tož:

* našel jsem velmi zajímavou nekomerční stránku o opcích, ještě tu nikde není zméněna, takže přidávám odkaz: www.fullyinformed.com/

* na té stránce jsou zhusta propagovány PUT SELLINGy (výpisy nahatých opcí), co si o tom myslíte? Chce to prohlédnout, mluví se tam celkem zajímavě o tom, proč může být OK vypisovat nahaté putky a nechat se eventuálně přiřadit načež pak profitovat z covered call. Děláte někdo něco podobného? Já občas, a asi tomu budu trochu věnovat pozornost, protože to zní velice rozumně.

Takže komentáře, příklady, zkušenosti apod. jsou vítány.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

xzajic:

Ja s tim osobni zkusenost nemam, nicmene jeden znamy s pomoci teto strategie jiz delsi dobu profituje. Tvrdi, ze s tim dokaze udelat az 30% rocne, coz sice neni nijak uchvatne zhodnoceni, nicmene mira rizika neni vysoka. Osobne jsem se do toho chtel take pustit, ale pro nedostatek casu jsem to odlozil. V budoucnu vsak planuji se k tomu vratit. Pokud bys mela zajem, pokusim se od nej zjistit vice.

Sentrix

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokusim se, ale uvidim, jak to budu stihat. Momentalne obchoduji spready a zaujala me i tva parova strategie FAZ/FAS. Pary jsou mi obecne blizke, jsem porad jeste zacatecnik a vzdy se snazim hledat zpusoby, jak minimalizovat pripadnou ztratu. Opcemi jsem se zabyval drive, ovsem nedostal jsem se prilis daleko. Na muj vkus jsou relativne slozite, uz jen samotny model ocenovani je hotova veda. Nicmene verim, ze pri spravnem "pochopeni" je mozne je s nimi profitovat.

Konkretne naked put jsem se prilis nezaobiral, nebot jiz slovo "naked" na me pusobi tak, ze nemam zadnou ochranu a tudiz jsem nachylny ke ztrate. S exercise a naslednou transformaci do CC se vsak jedna o ponekud jiny pribeh.

Sentrix

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Právěže mě na tom odkazu výše (doporučuji nastudovat) zaujala hlavně ta filozofie "chci se nechat přiřadit a když to nevyjde, tak shrábnu prémium a zkusím to příští měsíc znovu", a "když už budu přiřazen, tak se slevou za vypsanou opci".
Je mi samozřejmě jasný, že to není strategie pro malé účty, ale na druhou stranu to z logiky věci musí fungovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přeji dobrý den,

strategie (?) "naked put writing" je nejlepší způsob, jak se stát z tradera investorem ...

Zpravidla to bezvadně vychází, pak to jednou nevyjde (2008/2009) a začínáte znovu. Z dlouhodobého hlediska to samozřejmě funguje, jde o to, zda to unese účet právě v těch zlomových okamžicích.

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já bych to neviděl tak černě. Momentálně např (čísla cucám z prstu) vidím přeprodaný SPY a dám BUY 100 LMT price 130. A s touto strategií vypíšu jednu PUTku za 130, shrábnu prémium a nechám se přiřadit (eventuálně). Celá strategie počítá s tím, že přiřazení je součástí plánu a že v takovém případě to aktivum podržím. opravdu to není nic intradenního.

Udělám nějaké testy a uvidím.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mě spíš vadí jen myšlenka mít na účtu přímo jakýkoliv podklad bez dalšího pojištění - jak je naked put writing vždy prezentováno ("nákup se slevou").
Spíš bych vstupoval do nákupu přes kalendář/diagonál, kde back opce pozici jistí proti ev. propadům (v případě exnutí).

Je tak možné - pokud je s podkladem spojená dividenda - vstupit do bezriskantního dlouhodobého trade, který i v případě totálního propadu ukončíte v zisku.

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Díky za vlákno, dělám to pravidelně. Každý týden. Vypisování naked PUT, ale obohacuji i o kombinace dalších strategií (IC, Call spread, PUT spread, Straddle, Strandle... Je to způsob jak účet obohacovat min. o 2% týdně. Zkušenosti mám téměř dva roky. Výhodou je, že výběr týdenních opcí přibývá.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Pracuji se strategií naked put několik měsíců a docela se mi to osvědčilo. Nemyslím, že by to bylo tak rizikové, jak se to prezentuje. Vysvětlím na příkladu týdenní opce na akcii XYZ stojící 110 USD:

1) Například v úterý vypíši PUT opci na cenu 100 USD a doufám, že akcie nespadne za 3 dny o 10% dolů. Prémium je samozřejmě docela nízké, ale nějaké tu je.

2) Trh jde proti mě a v pátek večer před uzavřením seance vidím, že akcie se prodává např. za 98 USD. Čili, je jasné, že budu přiřazen.

3) Okamžitě ten pátek vypíši CALL opci na 100 USD, jenže prémium je v tomto případě docela vysoké.

4) V pondělí mám samozřejmě na účtu 100 ks akcií (s tím se počítalo) a mám tedy covered call. To už je zajištěná pozice.

5) Pokud se do pátku cena akcie vyhoupne nad 100 USD, tak se uplatní CC a skončím bez akcií, ale se dvěma prémii - jedním za PUTky a druhým za CALLky.

6) Pokud se do pátku cena akcie drží pod 100 USD, vypíšu zase CC a nechám celou akci zopakovat.

7) a konečně, pokud se akcie nadále hroutí třeba na 95 USD, tak mohu vypsat CC na nižším strike (97.50, třeba) s tím, že jsem připraven přijmout případnou ztrátu.

8) když už takovou ztrátu přijmu, a akcii nevěřím, tak jdu jinam. Když ale ztrátu přijmu a akcii věřím, tak mi nic nebrání vypisovat další PUTky kousek pod aktuální cenou.

Při používání S/R na půlročním grafu, sledování dividend a sledování earnings se z tohoto dá udělat obchodní systém, na kterém je velmi málo ztrát.

A co jsem neprozradil? Dvě věci:

1) Ono to funguje hlavně na blue chips, ale to asi není žádné tajemství.

2) Na screening weekly opcí používám software vlastní výroby, který mi z těch cca 150 akcií, na něž existují weekly opce vybere každý den kandidáty na obchod. Šetří to čas, ale kdysi jsem to dělal i bez toho a šlo to, pouze to bylo mnohem pracnější.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

@xzajic: díky moc za popsání postupu, který dává smysl a je to dobrá inspirace. Hodně štěstí.

Z procesního hlediska tam vidím jednu nepokrytou alternativu: po výpisu CALLky v pátek při ceně pod 100 něco cenu vystřelí nahoru a ty nejsi přiřazen ne na PUTce, ale na CALLce, tj. jsi short. Je to nepříliš pravděpodobná eventualita, kterou bych si já v plánu nějak popsal...

Další věc která asi stojí za zmínku je, že při výpisu CALLky v pátek máš otevřené 2 nekryté pozice a že taková strategie je náročná na margin a řízení velikosti pozic...pokud by ti to udělala polovina pozic, tak by ti v pátek hodně naskočil margin.

Dneska jsem četl v jedné knížce zajímavou myšlenku k pravděpodobnostem:
Pokud si spočítáte standardní odchylku (SD) pohybu trhu S&P 500 a chcete vědět, jaká je pravděpodobnost, že trh udělá pohyb o velikosti 5x SD při normální distribuci, zjistíte, že takový pohyb nastane jednou za 7000 let. On ale reálně nastává tak 1-2x za 10 let :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"po výpisu CALLky v pátek při ceně pod 100 něco cenu vystřelí nahoru" - to se pochopitelně může stát, nicméně vypisovat pod původním strike , k tomu už musí být důvod, jakože akcie našla resistance někde jinde než v době původního nákupu. V praxi jsem to zatím udělal jednou. Vypisovat na nižším strike znamená, a to tam píšu, že jsem "připraven přijmout ztrátu".

Pod "Okamžitě ten pátek vypíši CALL opci na 100 USD" si musíš představit, že to udělám v 21:59:00 jako conditional order, a pouze pokud cena je dosatečně daleko. Není to tak, že bych celý pátek gambleřil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...