Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

PUT Writing


xzajic

Doporučené příspěvky

NPW na akcie obchoduju něco přes rok. Primárně měsíční nebo delší expirace, je to výdělečné, ale žádný zázrak.
Na neakciové podklady, hlavně futures, používám letos nově short straddle, výpis PUT i CALL najednou, tam už je zhodnocení o dost zajímavější.
Jsou to ověřené strategie, kde si může každý vybrat poměr zisku/rizika tak, jak mu to vyhovuje.

Trochu mimo téma: letos jsem přidal forex, ne kvůli ziskům, ale kvůli alespoň nějaké fixaci kurzu USD vůči EUR a tedy vůči CZK. Pokud začne klesat USD nechci kurzovým rozdílem přicházet o zisky. Margin to nepotřebuje, zatím spokojenost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

nazdarek,
chcel by som vas poziadat o radu,

dnes sa obbchoduje AAPL na 500 USD, rozmyslam zeby som ho vypisal na 450 USD, pretoze si myslim ze uz nizsie by nemal padnut.
moze sa stat ze behom par dni by som mal povinnosti nakupit 100 akcii AAPL za 450? alebo kedy sa uplatnuje povinnosti nakupit tie akcie? az pri expiracii alebo kedykolvek?

dakujem velmi pekne
voda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 months later...

xzajic:

Nevím, jak jsi na tom se strategií nyní, když obecně vše se řítí vzhůru a mělo by být ku prospěhu naked put, ale myslím, že pokud se dostaví prudký pokles podkladu a jsi přiřazen na strike vypsané put a pokles dále pokračuje (čím prudší tak horší) tak to Covered Call "nedožene". Pokud budeš Covered call rolovat stále níže, jak bude podklad padat, tak sice budeš získávat z Covered Call prémia, ale podklad ti bude nadělovat další ztráty. Myslím, že tomu něco chybí pro ošetření downside risku. mapler

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 8 months later...

to vodafone22:

Tak se AAPL opět obchoduje kolem 500 USD. Stejně jako se tu psalo cca. před rokem. 450 put vypsat je ok (na 1-2 měsíce). Pokud by hrozilo přiřazení, stačí přerolovat. :-) Ale časovou složku si nechávám v kapse pokud možno do mrtě.

Např. co se týče earning, dnes mám kontrakty AMZN 390 put. V afterhour spadl pod 385. Tak uvidíme jak otevře. Buď vyzobnu jen půlku prémia (prodával jsem za 1000 USD na kontrakt) nebo přeroluju. Naopak FB mi vyšel, mám vypsaných 25 kontraktů strike 55 put. FB utekl přes 60 a prémium 5700 USD je tedy doma. Tedy ještě chybí 50 USD do večera. :-) Tak to asi zavřu a naložím se přes víkend do dalších kontraktů.

Hodně úspěšných obchodů všem kdo si to zaslouží.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

dagobert

jsi short naked put nebo máš put credit spread ? Podle prémia asi ne...zajišťuješ si to nějak ? 25 x naked put FB na strike 55 mi ale přijde držet přes earnings celkem silná káva, máš nějaký plán, jak to řídit, kdyby to šlo rychle (což se u earnings stává) proti tobě ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to mapler:

Většinou čistě naked straddle/strangle. U AMZN to byl tentokrát zrovna covered put. Musel jsem rolovat. AMZN se dost propadl a nechtěl jsem plnění.
FB klapnul skvěle, šel na sever. Pokud by se to propadlo? Opět bych musel rolovat. Naštěstí to klaplo a vypsal jsem včera za celkem 1475 USD dalších 25 kontraktů na týden strike 59.5 put. Už večer to bylo v zisku tak počkám přes víkend a uvidíme, zda seberu část prémia nebo si počkám pár dní.
Mezitím bude pracovat PCLN a dalších několik titulů.
Vypsal jsem ještě dalších 70 VIXů na strike 29 Feb14, nemohl jsem nevyužít, že je teď celkem vysoko.

V čem jsi naložen nejraději Ty?

Hodně úspěšných obchodů všem kdo si to zaslouží.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dagobert

já nevím, jakou máš úspěšnost s naked straddle nebo strangle, já jsem se jimi zabýval právě v souvislosti s earnings pro dramatický pokles volatility po vyhlášení výsledků, ale přiznám se, že žádných extra výsledků jsem tím nedosáhl, spíše to bylo jednou dobré jednou špatně, takové nepřesvědčivé nalej vylej.

Covered Put u AMZN. Máš na mysli, že jsi byl short stock AMZN a současně s vypsanou Put ? Potom by ti měl pokles silně vyhovovat, protože AMZN právě dosti silně klesl. Nechtěl jsi dostat plnění...tomu nerozumím, měl jsi opravdu "covered put", protože u covered put máš short put při přiřazení kompenzovanou drženými short stock AMZN?

Kombinace Naked Put Writing je v kombinaci s VIX dost populární, ale myšleno Put Write + Long Call VIX, kdy když podklad klesá, tak VIX roste. Vypsal jsi VIX pro zajištění tvých Naked Short Put nebo je to jen odhad trhu, že tam až volatilita nedosáhne, mohlo by to vyjít, strike 29 je vysoko, ale ono to tam umí vystřelit během momentu.

Zaujalo mě to zaměření na drahé podklady, AMZN, PCLN, VIX...co na to margin u naked výpisů nemáš to moc napjaté? Pro rolování je dostatek volného marginu základní předpoklad, protože to špatné musíš nejdříve "za draho" pořídit zpět a potom "za méně" narolovat, pokud tedy nenavyšuješ počet kontraktů, aby jsi dosáhl na stejné prémium, to je dost náročné na volné peníze.

Omlouvám se, že se tak vyptávám, ale ze zkušenosti vím, že diskuze se čtou a pak vznikají různé dezinterpretace doprovázené zklamáním, že jsem si něco přečetl, pak do toho podle někoho naskočil a ono mě to pak třeba zlikvidovalo.

Já především spreaduji, jen s weeklys jako pravděpodobně ty, mám ale rád indexové ETF, především SPY. Samotné naked short jsou na mě příliš riskantní, zjistil jsem, že to není nic pro mě, moc to potom prožívám :-) Zabývám se také intenzivně strategiemi, které v sobě zahrnují výplatu dividendy v souvislosti s opcemi. To jsou obchody, které trvají od několika dní až po několik hodin či minut...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to mapler:

Na úspěšnost naked straddle/strangle si nemůžu stěžovat. Jelikož so člověk může určit míru rizika v poměru k opčnímu prémiu, lze právě před earnings zvolit třeba max. možný spread (někdy, někdy ne), který se nabízí a pravděpodobnost zisku je obrovská. Proncentuální zhodnocení stále skvělé.

S covered put AMZN to píšeš naprosto přesně. Měl bych to tak za normálních okolností, ale já jsem short v AMZN za cenu 300. Takže proto jsem byl sice rád, že AMZN spadl, ale opce jsem nenechal vyexpirovat.

Co se týče drahých podkladů a následného případného rolování, tak dramatické to není. Vůbec nemusím navyšovat počet kontraktů a dokonce si polepší i co se týče striku. Výhodou je právě časová složka opcí. Tu můžu nechat vypršet do mrtě a dále rolovat a zase si užít minimálně časovou složku v dalším období. Takže opci v době rolování sice třeba zavřu ve ztrátě, ale mnohem větší prémium přinese výpis nové opce. Takže je to stále příjem. Jen si na něj musím déle počkat.

Dostatek volného marginu si řídím a hlídám. Velkou část peněz mám "zaparkovanou" v málo rizikových naked straddles/strangles a v případě potřeby zavřu v zisku, který se v tu chvíli nabídne, ale hlavně mám potřebnou cash. Nepotřebné finance opět šikovně zaparkuju.

Vyptávání mi nevadí, na trhu je místa pro všechny dost a dolarů na nás čeká ještě víc. :-)

Je zajímavý pohled na věc, mě například spreadování připadá riskantnější než naked, protože riskuji peníze, o které mohu v době expirace přijít (ano, je definovaná maximální ztráta, ale co dál?) a pak nemám nic. U naked dojde maximálně k přiřazení (a prémium mi zůstane) a nemusím realizovat žádnou ztrátu. Naopak je pak jen otázka času, kdy zavřu pozici v zisku. Opět pomocí opcí. Za to čekání se nechám hezky platit formou opčních prémií.

Pokud bych měl spread a situace smrděla, řešil bych to zavřením zelené opce v zisku a rolováním červené. Ale jak správně říkáš, na to je potřeba hodně marginu. S tím jsem ale do tradingu šel a když mi dělá zisk více než 6% za měsíc, beru to jako úspěšný měsíc. Takže nejsem náročný a mám trpělivost, to mě trading naučil. Vím, že teprve během několika let (10-20) budou tímto tempem výsledky stát za to. Podotýkám, že se opcím naostro věnuji čtvrtým rokem.

Hodně úspěšných obchodů všem kdo si to zaslouží.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

Zdravím vás zde na fóru.

Rok a půl investuji jako dlouhodobý investor a rád bych si zpestřil tento způsob investování vypisováním opcí. Konrétně pomocí strategií Covered call na akcie, které mám v portfoliu a naked put na akcie, které bych chtěl přidat do porftfolia.

Poradil by mi nekdo s vypsáním opce? Do úvahy přichází vypsání:
put opce na Unilever (UNI3) se strikem 35€
call opce na OHI se strikem 40$ (Zde mi lynx nabízí pouze možnosti 35$ a potom až 40$, za 35$ bych nerad prodával)

otázka je: Jaké zvolit datum expirace? Jaké opční premium, aby se vypsání vyplatilo vzhledem k poplatkům za vypsání opce.
UNI3 bych vypsal pres Degiro za 0,75€
OHI bych vypsal pres Lynx za 4$

Moc děkuji za jakékoli rady.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

beginvestor:

zkusim jen sve dva centiky: vypisuji naked put na akcie, a to tak, ze je nechci nakoupit (ale pripadne prirazeni by mi moc nevadilo). Delam to s volnymi penezi, ktere chci mi stale "skoro volne". Vypisuji okolo 6 tydnu do exspirace put s deltou cca 0.15. Ted jsou opce levne, takze premia mizerna, rekneme, ze u IB mam na 1000$ blokovaneho marginu cca 35$ premia. Nize bych nesel. Sleduji akcie indexu DJ30 a SP100. Hledam peaky ve volatilite, kontroluji datumy earnigs a nekdy i EDD. U IB platim za 1 opcni kontrakt nejcasteji cca 0.79$.

k Tvym akciim:

- Unilever jsem nasel UNA na Amsterdamske burze (asi): mam vypis Feb 17 Put 35 za 0.47$, to mi v pripade, ze to chcec koupit na drzeni, asi prijde smysluplne (mym pohledem bez znalosti tvych potreb).

- OHI: nevidim ted aktualni opcni retezec, ale taky mam striky po 5 a zda se mi, ze za 40 callku bys dostal asi tak pet centu, takze bys byl na nule. Tohle mi smysl nedava.

T.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...