Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Obchodní systémy - opce+waranty


Piti

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny příznivce opčního obchodování,

zákládám toto vlákno, kde bychom mohli diskutovat o obchodních systémech na různé opční strategie.

Abych začal, zvěřejním zde svoji "Vizi" obchodního systému. Jedná se zatím pouze o teoreticku úvahu, kterou budu muset pořádně otestovat a doladit.

[bold] Návrh obchodního systému pro strategii Long Strangle[/bold]

Tato strategie spočívá v nákupu Call warantů OTM (Strike>podkl. aktivum) a nákupu Put warantů OTM (Strike
1) Velikost spreadu (Strike-podkl. aktivum) = volatilita podkladového aktiva za 250 obchodních dní (VOL 250) přepočtená na dobu do splatnosti warantu (předpokládaná doba obchodu)

Př. VOL 250 = 15%, hodnota podkl. aktiva = 6000 bodů, doba obchodu 6 měsíců, tj. waranty se splatností min. 7 měsíců
Spread = VOL250/odmocnina(250)*odmocnina(125),

Pro tento případ Spread=VOL250/odmocnina(2)
Spread = 10,61% = 0,1061*6000
Spread = 636 bodů (zaokrouhleno 600 bodů)

Strike pro Call = 6000+600 = 6600
Strike pro Put = 6000-600 = 5400

Při obchodech do 3 měsíců jsou doporučovány opce ATM:
Call Strike = Put Strike

2) Vhodnou splatnost warantů ještě nemám stanovenou, uvažuji o warantech se splatností 6-12 měsíců (bude předmětem backtestingu)

3) Objem investice do Call warantů = objem investice do Put warantů (např. 500 EUR Call + 500 EUR Put)
V tomto případě si nejsem jistý, jestli nakupovat stejné množství warantů v ks nebo v EUR (různé množství warantů)

4) Vstupní signál = Volatilita podkladového aktiva za 5 dní a 20 dní je nižší než volatilita za 250 dní; vývoj historické volatility porovnat s vývojem implikované volatility.Vývoj hodnoty podkladového aktiva zobrazovat pomocí candlestick grafu, v samostatném grafu zobrazit vývoj historické volatility (5+20+250 dní) + IV (implikovaná volatilita)

5) Výstupní signál nejpozději 30 až 45 dní před datem splatnosti warantu nebo SL.

6) Max. risk na 1 obchod – 3% až 5% hodnoty účtu (vztahuje se na celou 1 pozici, tj. Call + Put), zjistit max. akceptovatelnou ztrátu spreadu (běžnou volatilitu) a dle toho volit objem obchodu

Př. Zjistím při backtestingu, že hodnota celé pozice na dané podkladové aktivum se může při dlouhodobém obchodu krátkodobě propadnout o 20%. Pokud hodnota mého účtu činí 5.000 EUR a risk na 1 obchod stanovím na 4%, potom risk na 1 obchod je 200 EUR. Pokud při poklesu hodnoty celé pozice do 20% nebudu pozici uzavírat, tzn. 200 EUR = 20% objemu obchodu ==> 1000 EUR objem obchodu (500 EUR nákup Call warantů + 500 EUR nákup Put warantů)


S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 330
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ahoj Miro a vsichni,
dobry napad. I kdyz zaklady opcnich strategii jsou obecne zname jiste vsem prospeje vzajemne se podelit s jejich aplikaci. Pokud by byl zajem tak nekde mam i jednoduche popisy strategii, ktery jsem delal pro sestru a par kamaradu, tak to sem muzu postnout.

Predem chci rict, ze jsem zacatecnik a zkusenosti z real obchodou s opcemi jsem zas tak moc neudelal.

Muj obecny pohled na opce :
Pro mne je nejdulezitejsi analyza podkladu - tzn. klasicka TA. Jak jsem psal tak pouzivam nejjednodussi veci - trendove kanaly, pivoty a par formaci ( ted me ale hodne zaujalo TRM ). Vstup i vystup je u mne podle podkladu.
Pri vyberu strategie je pak podstatna hodnota a vyvoj Impl. volatility - pokud je vysoka tak vybyram ze short strategii ( vypisuji ), pokud nizka volim long ( kupuji ).
Opce vypisuji vzdy s nejblizsi expiraci ( obvykle 1 mesic ), kde je casovy rozklady nejvyraznejsi. Pokud opci kupuji tak
volim expiraci 2-3 mesice.

Pouzivane strategie
-pri vysoke pravdepodobnosti pohybu mym smerem a vyssi vol. tak volim vypsani naked call ( pri ocekavanem poklesu -strike nad hodnotou, kam predpokladam ze se cena pohne ), naked put samozrejme obracene
-pokud drzim akcii, tak prakticky vzdy pouzivam covered call ( akcie long ) / put ( akcie short ) - strike zalezi jestli se chci akcie zbavit, nebo ne
tyto dve nejjednodussi strategie tvori 90% mych obchodu - ted kdyz si projizdim obchody spetne v SW tak pouzitim jinych strategii se dalo vydelat vic

Zitra zkusim jeste neco vypotit.

Uspesne obchody

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny, rád bych nyní přidal další komentář k bodu č.5 - Výstupní signál mé vize obchodního systému . Jedná se o ukončení pozice (pokud jste v nákupní pozici Call nebo Put warantů (opcí)) z důvodu velkého poklesu časové hodnoty warantu. Přilložená tabulka a graf je simulací konkrétního warantu na DAX 30 k datu 28.4.2006, Strike 6000-splatnost 14.6.2006-hodnota indexu DAX 30-6009,89. Tabulka zobrazuje, jak se teoreticky vyvíjí cena warantu s blížícím se datem splatnosti (tabulka začíná 47 dní před splatností s krokem 1 den), údaj Kurs [%] znamená jak klesá cena warantu vůči počátečnímu datu, tj. 28.4.2006 = 100% (cena warantu klesne na 50% kursu z 28.4.2006 12 dní před splatností). Údaj Denní změna [%] znamená jak se zvětšuje denní pokles ceny warantu v %. S pozdravem Míra

1364

1365

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsechny,
kratke zastaveni ke vztahu strike a ceny podkladu - vim, ze je to zaklad, ale podle mne jedna z nejdulezitejsich veci na opcich. Zejmena pokud opce pouze kupuji, je volba striku ( krome vyberu call, nebo put ) jedine co mohu delat.

Call opce : OTM - cena podkladu je pod strikem, ATM - cena podkladu=strike, ITM - cena podkladu nad strukem
Put opce : OTM - cena podkladu nad strukem, ATM - cena podkladu=strike, ITM - cena podkladu je pod strikem

poloha striku vuci cene ma zasadni vliv na DELTA hodnotu opce - ktera vyjadruje jakym zpusobem se projevuje pohyb podkladu na pohybu ceny opce

ATM ( at the money ) opce ma deltu kolem 0,5 - tzn. pokud se pohne cena podkladu o 1bod, cena opce se pohne o 0,5 bodu stejnym smerem
OTM ( out of the money ) opce ma deltu vyrazne nizsi nez 0,5 ( cim hloubeji OTM tim je delta nizsi ) - tzn. cim vzdalenejsi strike od ceny podkladu, tim mene se na cene opce projevi pohyb pokladu.
ITM ( in the money ) opce ma deltu kolem 1 - tzn cena opce se hybe priblizne stejne jako cena podkladu

Co z toho pro mne vyplyva - pokud KUPUJI opci tak kupuji ATM, nebo radeji ITM. Nekupuji OTM opci, ktera je velmi levna, ale dokud se cena nepriblizi k hodnote strike tak se pohybuje prilis pomalu.
Muze se stat, ze se podkladove aktivum hybe mnou predpokladanym smerem, ale cena opce se presto snizuje ( tzn. casovy rozklad opce ( hodnota THETA ) je vyssi nez DELTA*pohyb podkladu ) - to se stane pouze u opce ktera je hluboko OTM.
Je to zjednoduseny pohled, ale jpodle mne de o jednu z nejzasadnejsich veci, kterou je treba si uvedomit. V realu se to celek komplikuje o vliv volatility, vliv urokovych sazeb, vliv nabidky a poptavky atd.

Pokud se nad tim clovek zamysli tak je to jasne - Proc jsou OTM opce levne ? Protoze jsou nezajimave a je o ne maly zajem !

Doufam ,ze jsem to napsal alespon trochu srozumitelne a ze to snad nekomu pomuze, pokud ne tak se omlouvam za zdrzovani ;)

Uspesne obchody vsem

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2 Piti :
tvoje simulace jsou fakt vyborny (tu) a asi nejlepsi pro predstavu jak to funguje. S tim ukoncenim obchodu nejmene 30 dni pred vyprsenim je to super. Casovy rozklad je nyjvyraznejsi prave cca mesic pred vyprsenim - to je taky duvod proc vypisuji opce na cca mesic. Samozrejme pokud by byla do vyprseni delsi doba tak dostanu vyssi premium, ale casovy rozklad je nizsi. Proto je vetsinou lepsi vypsat opci s mesicem do expirace a po mesici to opakovat, nez vypsat rovnou opci na dva mesice ( navic je to vyrazne bezpecnejsi ).

S pozdravem

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Michale, to co jsi napsal o hodnotě delta a o jejím vlivu na cenu opce je 100% pravda. Ale bohužel u opcí (warantů) pro všeobecné porovnání nemůžeme mluvit o abslutních hodnotách změn cen opcí, ale je nutné tyto údaje přepočítat na procenta. K tomu se používá parametr [bold] Efektivní páka[/bold] (oficiálně se to asi jmenuje jinak) [bold] Efektivní páka = Delta * Gear[/bold] Efektivní páka vyjadřuje o kolik % se změní cena warantu při změně podkladového aktiva o 1%. Tento údaj nám snadno umožňuje porovnávat waranty mezi sebou z hlediska páky. Opět si dovolím pro ukázku přiložit tabulku. S pozdravem Míra

1366

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Michale,

z mého předchozího příspěvky vyplývá, že čím více je opce (warant) OTM pro dané datum splatnosti, tím je větší páka .

Volba Strike by měla být zvolena podle povahy obchodů:
1) intraday - waranty ITM
2) krátkodobé obchody (do 3 měsíců) - waranty ATM nebo mírně OTM
3) dlouhodobé obchody - waranty OTM (hodnota strike dle mého prvního příspěvku v tomto vláknu)

Samozřejmě, to neznamená hurá na OTM warańty. Čím více je warant OTM pro dané datum splatnosti, tím je nižší cena warantu, ale tím vyšší je spread. Navíc páka je různá pro stejnou hodnotu strike ale různé doby splatnosti.

Např. (data jsou z 28.4.2006)
1) warant DAX 30 Call 6000;14.6.2006 - Efektivní páka 22,18, cena 1,48 EUR
2) warant DAX 30 Call 6000;13.12.2006 - Efektivní páka 9,45, cena 3,74 EUR
3) warant DAX 30 Call 6000;13.6.2007 - Efektivní páka 6,61, cena 5,63 EUR
4) warant DAX 30 Call 6000;19.12.2007 - Efektivní páka 5,26, cena 7,3 EUR


S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Piti+Michal:
konkrétní doplnění toho co píšete
Adidas ted má ------------165,3eu
WR call- CG1C1U---strike 140---10:1---9.6.06---ef 5,66---kurz 2,64/2,62
WR call- UB5013-----------180---10:1---7.6.06---ef 16,5-------0,11/,09
viz grafy WR na www.euwax.de:
zatímco první stále kopíruje +/- kurz podkladu, druhý od 1/2 března stojí na 0,1 zatímco podklad šel ze 155 na dnešních 165.
Kdo zkouší WR by si holt jistých zákonitostí měl být vědom. Zdánlivě velká lákavá páka se mu může rozpustit v "časovém rozpadu opce" jak píšete. Ani rapidní růst kurzu podkladu by tu až nebožtíkovi asi moc nepomohl-kolik, to se dá spočítat na opční kalkulačce.
Pro vypisovače klasických opcí je to naopak voda na mlýn-časový rozpad s vytrácející se časovou hodnotou mu hraje do karet, premium mu doslova kape do kapsy.
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Miciko,

ano to je správná a velmi důležitá poznámka.(tu) Je nutné si uvědomit, že cena každého opce (warantu) se skládá z časové + vnitřní hodnoty. Ten první warant už je "těžce v penězích", teroreticky z 2,64 EUR je vnitřní hodnota 2,53 EUR, zbytek je časová hodnota. Časová hodnota =(doba do splatnosti,úrokové sazby, volatilita, dividendy) již tolik první warant neovlivňují, kdežto cena druhého warantu je tvořeno pouze časovou hodnotou.

S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny příznivce opčních obchodů, pro ukázku co všechno lze pomocí warantů obchodovat přikládám matrici produktů z euwax.de. Matrice obsahuje i jiné derivátové produkty, certifikáty na daná pokladová aktiva. Waranty jsu uvedeny ve sloupcích [bold]Derivative Hebelprodukte / Optionsscheine [/bold]. Ty čísla v jednotlivých řádcích znamenají kolik warantů na dané podkladové aktivum je emtivováno. Waranty jsou emitovány i na jednotlivé akcie (23895 Call, 7141 Put) takže každý případný zájemce si určitě vybere. Údaje jsou k dnešnímu datu a neustále se mění. Na euwaxu lze najít waranty i na další komodity nebo indexy, publikovaná matrice není kompletní. Pro názornou ukázku to ale stačí, co říkáte? :) Z takové nabídky si nejde nevybrat. S pozdravem Míra

1377

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny opční obchodníky,

podařilo se mi zjistit oficiální název pro Efektivní páku, jde o parametr [bold] Omega[/bold]. Tento parametr není běžně uváděn, broker, kterého používám u warantů tento parametr neuvádí, proto jsem o jeho existenci nevěděl. Na onvista.de je parametr Omega zveřejňován.
Takže není třeba provádět výpočet na kalkulačce nebo v MS Excel, abychom zjistili, o kolik % se změní cena warantu při změně hodnoty podkladového aktiva o 1%. ;)

Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahol Lubosi,
ja delam opce na akcie ( tak srovnam muj pohled akcie x opce ) a mnohem radsi vice vypisuji, nez kupuji, ale i kupovani opci ma sve vyhody.

- prvni vyhoda, kterou v opcich vidim je omezeni rizika. Pri nakupu opce je maximalni castka kterou mohu ztratit cena, kterou jsem za opci zaplatil ( ta je mnohem mnohem nizsi, nez castka, kterou bych zaplatil podklad ). V jedne chvili mohu koupit put i call ( tzv. long straddle, nebo strangle ) a tak mohu vydelat i kdyz nevim, kterym smerem se cena pohne.
-druhou podstatnou vyhodou u opci na akcie je pakovy efekt

-zapory vydim pri kupovani opci dva : prvnim je casovy rozpad ceny pusobici proti mne, druhym je obvykle nizsi likvidita v porovnani s podkladovym aktivem
-u akcii je drobnou nevyhodou i to, ze vlastnictvi opce me neopravnuje k vyplate dividendy

-jako nevyhoda se muze jevit o trochu slozitejsi priprava na obchod a jeho rizeni, ale to je pouze otazka praxe, nez to cloveku prejde do krve

Samozrejme je tu jeste moznost vypisovani, kdy casovy rozklad pusobi pro mne. Pak je tu moznost kombinaci vlastneni podkladu a opce, kterymi muzu bud vydelat neco navic, nebo se naopak chranit pred necekanym pohybem proti. Opce jsou hodne silny nastroj, se kterym se daji delat nejruznejsi kouzla :) .
Obecne bych rekl, ze pouziti opci mi umoznuje maximalizovat zisk z predpokladaneho pohybu podkladoveho aktiva, pri soucasnem omezeni rizika. Je to vsak muj subjektivni nazor, ktery nikomu nepodsouvam.

Uspesne obchody (tu)

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Luboši,

dovolím si připojit také svůj názor. Souhlasím s Michalem.

1) Díky warantům (opcím) mohu obchodovat i trhy, které bych si při klasickém komoditním obchodování z důvodu moneymanagementu nemohl dovolit, např. ropa.
2) Páku na dané podkladové aktivum si mohu vybrat (pokud jsou waranty emitovány), tj. např. pro vysoce volatilní trhy si mohu vybrat nižší páku a naopak pro málo volatilní trhy si mohu vybrat vyšší páku.
3) Vliv poklesu časové hodnoty mohu při krátkodobých obchodech eliminovat tak, že si zvolím warant (opci) s delší dobou do splatnosti. Když např. 1 měsíc trh (akcie, index) stagnuje, cena warantu se splatností 3 měsíce a méně může poklesnout o 10 a více procent, kdežto cena warantu se splatností 9-12 měsíců a déle stagnuje (možný je i mírný růst nebo pokles vlivem dalších faktorů).
4) U warantu mě likvidita nemusí trápit, tu mám zajištěnou při mimoburzovním obchodování s emitentem.

S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...