Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Obchodní systémy - opce+waranty


Piti

Doporučené příspěvky

Pozdravujem
prosim skusenejšich o radu v tomto elementarnom probleme ...
VZOR PRIPAD:
---kupim short kontrakt corn 320 so SL 6 bodov
---vypišem PUTKU opciu 300
--v pripade že sa dostane cena kontraktu na 299 PRED EXPIRACIOU OPCIE ..... uzavrie- " vyparuje" - sa mi putka s kontraktom a možem obidbe pozicie uzavrieť so ziskom 20 bodov z kontraktu minus poplatky ???.....alebo musim čakať na tento stav až do expiracie opcie ?????
----v pripade že mi streli cena SL tak si proste len kupim spät vypisanu PUTKU ..???( pokial nechcem ostat nekryty )

dik

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 330
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

to kuky:
--opci můžete zlikvidovat kdykoliv i před exp., zde vypsaný put koupit zpět
--ok, na kontraktu při k300 vyděláte +20b, pokud ale hned chcete likvidovat=koupit i put, pak jej kupujete zpět za nějaké premium. Hádejte: zde bude větší nebo menší než za jaké jste jej vypsal při k320:-)? Z toho se odvíjí konečná bilance obchodu + poplatky
----SL máte na 320+6=326b. Zase: na SL326 koupíte zpět put (...dráž nebo levněji než jste si vypsal při k320?:-), a prodáte kontrakt, SL326 byl dosažen. Jste ze všeho venku, bilanci si sečtěte.

U vypisování opcí je myslím důležité vědět jak se hýbe premium opcí (u short a put jsem "horenohami", a do jaké míry mě vypsaná putka "chrání" = výše striku, co tím výpisem chci dosáhnout.

Skoro nejlepší nakreslit si to a dodat kurzy+premia (i očekávané budoucí na SL úrovni = větší/menší proti vstupu), hned pak víte co vás kdy čeká...
OK opcování Vám!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny opcaře a waranťáky,
dneska jsem koupil přes Brokerjet put warant na ČEZ od Deutsche Bank. Koupil sem ho v 9.20, čili před otevřením burzy za 0,41. (ČEZ zavíral předchozí den na 857) . Během dne ČEZ poklesl o 2procenta a zavíral na 840, můj warant mi na emitent nabídl k odkupu za 0,37, což je -10procent. TTD warantu(strike 850, splatnost 13.12.2007, spread 0,02, ISIN DE000DB036Q5, kdyby jste na to někdo chtěl kouknout) Už jsem obchodoval waranty od jiných emitentů, ale to co jsem zažil u Deutsche Bank mě tak nasra.., že na takové strukturované papíry jako jsou Waranty a Certifikáty mě už přešla chuť. Emitent si může dělat co chce!!!Na brokerjetu mi říkali, že emitent může měnit warant během obchodování, jako třeba změna strike atd., já jsem nevěřil vlastním uším. Po této zkušenosti(drahé zkušenosti) mě nadobro přešla chuť na veškeré strukturované papíry, na kterých si banky mastí kapsy a přejdu na opce, kde by se něco takového nemohlo stát.
S pozdravem fikusek
Jestli budete mít nějaký postřeh,tak budu rád. Hodně dobrých obchodů přeje fikusek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to fikusek:
hm,...nevím jak jste zkušený ve WRT či jinde=opce, ale ten papír sám o sobě má spread těch cca 10%. Tedy když za 0,41 koupíte, obratem prodáte za 0,37-0,38. To je normální, klidně jste si ale mohl najít papír s menším spreadem (a taky menší pákou třeba, mj). CEZ se pak intraday kousek mátořil nahoru, takže put klesal - opět normální,zákonité. Podívejte se na intraday grafy putu i CEZu, vzájemný pohyb vč.kurzů sedí. Strike je zde 250, poprvé slyším že někdo může říct že strike mění emitent v průběhu obchodování - dle mého nelze, pak jde už o jinak fungující = technicky jiný papír!!!??? - pokud vím bývá pohyblivá tzv.K.O. hranice u některých KnockOut certifikátů, viz stránky ABN Amro, např. Pochybuji že by navíc emitent jako DB toto dělat - k čemu asi? Jak moc by si zrovna na Vás namastil kapsu? A na jiných? Třeba velkých? Ti by mu to asi dlouho "nežrali". A když se mi nabídkový kurz emitenta nelíbí, jdu přes burzu, akorát za víc...
Nedělám si iluze o ničem, než se ale rozčílím a na....u tak se třeba víc podívám oč jde?


Link to comment
Sdílet pomocí služby

to miciko
Spread je 4,8% uceny 0,41 a se snižující cenou se zvyšuje. Jinak na to že můžou dělat změny ve warantech během náhlých poklesů mi řekli na Brokerjetu. Mělo by to být si myslím uvedeno i v obchodních podmínkách warantů. Jinak je mi jasné, že když čez v průběhu dne mírně rostl, že cena put warantů se bude snižovat. Já jsem jenom nevěděl , že cena v 9hod. se už asi stanovuje podle Německa, kde se začíná dříve a ne podle close české burzy předchozího dne. Říkal jsem si ,jak je možné když close bylo 857 a cena konečná je -2%, jak můžu být, když pominu spread -5% v rámci intradenního obchodu (takže pominu vliv některých greeks). Musím uznat, že to byla moje nevědomost, která mě něco stála. Co však můžu říct je,že jsem obchodoval už WRT více emitentů, ale Deutsche Bank mi připadala nejhorší (polovinu času měla výpadky ).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...
  • 4 years later...

Zdravim.

Poslední rok jsem strávil vyvíjením obchodního systému na časově nenáročné obchodování s cílem 10% p.a. při bearish marketu a cílem kolem 20% p.a. při silném býčím trendu.

Dospěl jsem k zajímavého rollování discount certifikátů. Od začátku srpna obchoduji live a zatím se daří. Nicméně, měl bych několik dotazů, se kterými si nejsem uplně jistý anebo bych na ně rád získal externí názor:

1. Lze nějak optimálně simulovat discount zertifikát kombinací jiných instrumentý na trhu pro retail? Je to vlastně složený put opce spolus futures indexem a například na Eurostoxx 50 index se zertifikáty emitují se skoky 25 - 50 bodů. Nemáte s tím někdo zkušenosti?

2. Několik lidí mě oslovilo, zda bych nemohl za ně obchodovat. Mám licenci a i další potřebné právní náležitosti, jen poslední věc, která mi schází, je dobrá platforma pro money management. Hledám něco na způsob "Allocation tool" od Saxobank, abych nemusel mít 1 účet pro 1 klienta, ale jednoduše si to "zgrupoval" a alokoval obchody. Bohužel saxo nenabízí ani opce, ani přímé obchodování přes emitenty v Německu. Neznáte někdo dobré brokera s obdobnými funkcemi?

3. Páka - hledal jsem brokery, kteří by mě umožnili obchodovat discount certifikáty na páku na zajímavý úrok, ale bohužel jsem žádné takové zatím nenašel. Máte zkušenosti?

Vím, že je příspěvěk trochu delší, ale velmi mě zajímavý externí pohled zkušených lidí, kteří se obchodováním živí.

Díky,
Tom

Link to comment
Sdílet pomocí služby

super,

takže odpovědi na něco jiného :-)

Jako fyzická osoba nemůžeš provádět přímo asset management (teda můžeš, ale je to trochu problém), ale můžeš provádět investiční zprostředkování, kde ti ke každému pokynu musí dana osoba dodat pokyn:

1. telefonicky
2. webem
3. faxem
4. písemně

Cesta, jak takový pokyn obdržíš, je už na tobě. Lze to udělat formou asset managementu, ale pořád musíš dodržovat určitá pravidla.

Na druhou stranu, s těmi známými bychom stejnak vytvořili větší objem než 20 mio, takže to de zabalit do podniku apod...

A co nějaký feedback k ostatních otázkám z mé strany :-)?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

horse.czech+mutton47.

Pánové děláte mi radost. Právě jste udělali první krok k HF, nebo jeho odnoži.

Obchodovat za někoho formou mandátní smlouvy můžete, ve smyslu občanského zákona lze. Měli by jste vyřešit písemně (vím co píši) jakým způsobem budete řešit odměny za tyto služby a kdo je bude danit, a jak budete řešit případné ztráty. Pozor, vaše dohoda není nadřízena zákonům a ni nařízením ČNB.

Co mám na mysli. Máte například přítele pro kterého obchodujete, občas vyděláte, občas proděláte. Ale na konec jste v plusu. Přítel podlehne krátké a zákeřné chorobě. Jeho manželka zdědí vše i účet.

A tady začíná legrace. Usoudí že prodělky máte nést VY a to bez ohledu na dohodu, protože nejste osoba způsobilá ve smyslu zákona, nemáte licenci ČNB ani třeba nemáte odpovídající vzdělání a prokazatelnou praxi v oboru (nejlépe v bance na dealingu) a tak to lze interpretovat jako neoprávněné podnikání a je tedy zákonná domněnka, že jste nespravoval cizí prostředky s řádnou péčí a jupí máme na krku soud raz dva. Při troše dobré vůle i trestně-právní. /Už jsem to viděl na vlastní bulvy/.

Ono se nic neděje dokud nejde o peníze a o ty jde až v první řadě. Dále zjistíte, že jakmile začínáte obchodovat dva tři a více fyzických účtů, tak se začnete potkávat. Je to zdroj chyb. Navíc není jedno jestli zadám jeden pokyn na jednom účtu za 300 a nebo tři stejné pokyny na třech různých účtech za 100. Pomáhají LIMITNÍ a STOP příkazy, ale to nejde vždy použít.

Navíc pokud to budete telefonovat na nahrávanou linku (povinnost OCP či IS ze zákona) tak musíte dodržet předepsaný rituál a je z toho několika minutový pokec, který je nutno absolvovat za každého klienta znovu. To už jsou ceny daleko.

To se smíchy neudržíte.

Jen tak dál. Máte můj hluboký obdiv. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

@jancocer: ano, to je presne ten system, ktery sem myslel. vim, jak dlouho trva ten telefon nebo jine overeni, takze takova sprava je jen pro nejake pozicni obchodovani, kdy se muze nakoupit pozice v ramci nekolika desitek minut apod (treba ro, co delam ted ja). a i s tou zalobou je to sranda. da se aleproti tomu docela dbre v ty smlouve vy,ezit, ale to uz zachazime nekam jinam... :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...