Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Opce a Volatilita


mapler

Doporučené příspěvky

mapler


gratuluji k zisku. Taky už jsem venku, přeci jenom s Čínou si není radno zahrávat :-)

Chtěl jsem tě poprosit : ten graf contanga/backwardation si děláš asi sám v exelu že? Mohl bys prosím nějak popsat jak, nebo nejlépe uploadnout ten exel sheet ? Vypadá to moc pěkně :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 119
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

yord, sirfalout

asi každý máme rádi fungující věci a tento koncept by mohl jako taková přiměřeně fungující věc vypadat, pokud se podařilo být v profitu, gratuluji.

Graf Contango/Backwardation mám vytvořený v Excelu, historická data mám stažena přímo z Chicago Futures Exchange (součást CBOE) cfe.cboe.com/Data/HistoricalData.aspx#VX, jsou zde ve formátu .csv, lze jej jednoduše převést do excelového formátu. Pokud by jsi s tím měl potíže napiš dotaz, poradím ti jak na to.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, v jednom z předcházejících příspěvků jsem citoval a ukázal tabulku z CBOE, která ukazovala pět nejdelších trvanlivostí backwardation na VX futures a vyjádřil naději, že pokud nebudeme "trhat historické rekordy" a s přihlédnutím k tomu, že pravděpodobně nejsme v období finanční krize roku 2008, tak backwardation skončí cca do deseti dnů. Ponechám nyní stranou téma, co je vlastně backwardation, jestli je to situace, kdy front futures je levnější než VIX Index (spotová cena volatilioty) nebo jestli je to stav, kdy front futures je dražší než následující futures kontrakt, jestli je to stav, kdy všechna budoucí futures jednotlivě za sebou jsou levnější a levnější...Celý článek s touto tématikou a různými přehledy trvání anomálií na spojených v volatilitou zde http://www.cboeoptionshub.com/2015/08/30/the-history-of-vix-contango-and-backwardation/. Z tabulky historických rekordů tedy vyplývá, že pokud budeme měřit tuto situaci tak, že VIX Index bude "dražší" než front VX kontrakt a tento bude "dražší" než následující VX kontrakt, tak musíme současnou situaci vyhodnotit tak, že takto posuzované backwardation začalo v pátek 21.8.2015 a skončilo 3.9.2015 podle close cen z CBOE (3.9. byl VIX Index na Close 25,61, kdežto VIX SEP futures mělo Close cenu 25,65 - futures tedy bylo dražší než spotová cena). Na screenu jsou vidět zavírací ceny z pátku (4.9.2015), tedy opětovné potvrzení, že tato situace trvá také v pátek. Celé takto vypadající backwardation trvalo 9 obchodních dnů a v desátém obchodním dnu bylo porušeno, do tabulek se tak nezapíše mezi Top Five výsledků. Prošel jsem si všechny situace backwardation podle výše uvedeného posuzování za období 2012 -2015, abych zmapoval, co vlastně toto porušení znamená, tedy jev, kdy font kontrakt je již dražší než spotová cena VIX Indexu, ale ostatní futures kontrakty pořád "zaostávají" za spotovou cenou VIX Indexu. Výsledek byl jednoznačný, a to takový, že toto je signál návratu do contango (tedy situace, kdy front futures je levnější než následující futures - jejich spread -F/+F+1 je kladný), tedy do běžné řasové struktury. Z mých měření vyplynulo, že tato situace nastala v tomto období celkem 6x a vždy znamenala bleskový zvrat v situaci, tedy návrat do contango. 17.12.2013 - contango nastalo 18.12.2013 22.10.2014 - contango nastalo 24.10.2014 27.10.2014 - contango nastalo 28.10.2014 17.12.2014 - contango nastalo 18.12.2014 20.1.2015 - 21.1.2015 - contango nastalo 22.10.2015 28.1.2015 - 2.2.2015 - contango nastalo 3.2.2015 Spreadoví obchodníci by asi řekli, že by bylo dobré být nyní ve spreadu -F/+F+1.... :c)

32397

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, v možnostech obchodovat volatilitu v "rozkymáceném" období bychom mohli také uvažovat o arbitráži mezi různými volatilitami různých tříd aktiv. Na přiloženém screenu je graf spreadu VIX Indexu a RVX Indexu. RVX Index nám vyjadřuje 30-ti denní očekávanou míru volatility akciových titulů sdružených do indexu Russel 2000. Na grafu je velmi jasně patrná jakási dolní "nepřekročitelná" hranice takového spreadu na úrovni nula. Protože je ukázán pouze graf spreadu mezi dvěma indexy volatility, které nejdou přímo obchodovat, je nutno se zabývat, jak by dopadlo obchodování jednotlivých futures na tyto indexy, vzhledem k patrnému dnu, tedy opět taková klasická obchodní myšlenka postavená na antickém "dejte mi pevný bod a já pohnu zeměkoulí"... :c)

32405

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím,

ponechám nyní stranou předzvěst návratu do contango na VIX futures kontraktech a s tím spojené "dobré trejdy", ale chtěl bych se podělit o jistou funkcionalitu spojenou s držením takového spreadu.

Provádím-li obchodování takového spreadu na VIX futures, tak musím asi přičíst k dobru Chicago Futures Exchange, že umí rozpoznat, že chcete vstoupit do spreadu jediným combo příkazem - to by měla být jasná vlastnost, ale také umí rozpoznat, že chcete ze spreadu vystoupit na nějaké limitní ceně, to znamená, že můžete tímto příkazem nastavit stop-loss. Například, pokud vstoupím do spreadu příkazem LIMIT BUY -SEP VIX/+OCT VIX na hodnotě -2,5 a tento příkaz se vyplní, tak mohu zadat následně příkaz SELL -SEP VIX/+OCT VIX za -3, příkaz se ale neprovede jako u klasického komoditního spreadu, ale drží do chvíle, kdy se cena pohne dolů a dotkne se na BID hodnoty -3. Nevím, jestli je to vlastnost, kterou podporuje CFE nebo platforma TWS, ale je fakt, že klasický příkaz SELL za -3 znamená prodej za -3 nebo lépe, proto musí komoditní obchodníci na klasických futures kontraktech držet "ruční stop-loss" v hlavě.

Zběžně jsem zkoušel v demo účtu jiné komodity a zjistil jsem, že stejnou vlastnost tohoto příkazu na celý spread podporuje také CL (Crude Oil) na NYMEXu, ale NYMEX již nepodporuje RB (benzín) a GC (zlato) další komodity nevím, nepodporuje jej také ECBOT pro Corn a Wheat...dále jsem také nezkoušel.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yord,

ano, to je krátká doba do expirace. Podle jednoduchého testu lze zjistit, že jedním z největších nepřátel těchto obchodů je rolování spreadu na expiraci front futures (mimo jiné faktory samozřejmě). Co by mě také znepokojovalo, pokud bych tedy byl v obchodu, tak fakt, že FOMC Statement o sazbách bude zveřejněn 17.9., ale SEP futures expiruje 16.9., a přijde mi, že "sazby FEDu" by mohly být teď hlavním tématem, který bude bránit v uklidnění, které by se mohlo projevit návratem do contango.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

mapler

no přesně to co píšeš, jsem chtěl napsat již dříve, hned po tvém příspěvku o tom, jak rychle se vše vrátí do contanga. Myslím, že podle Tvého backtestu bylo nejdelší období 6 dní, ale právě že fundament v dnešní situaci ( backwardation kvůli Číně a hned po expiraci FOMS). Čína není Řecko a zvyšovaní sazeb by bylo po dlouhé době...tj zásadní fundament.
Chtěl jsem ti tu napsat že jsem zvědavý, jestli zvítězí backtest a nebo fundament :-), ale nechtěl jsem ti tady psát zbytečné "canci" a kazit ti tvé skvělé vlákno a Tvou práci a výzkum. ps: to není ironie- myslím to vážně.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, chtěl bych ukázat, jak bylo možné zobchodovat VIX pohyby minulého období pomocí opcí namísto držení futures pozice. Tento postup platí pro simulaci spreadu pomocí opcí obecně a lze jej využít pro téměř jakoukoliv komoditu (ropa, kukuřice, maso...). Pro ukázku jsem si zvolil období 1.9.2015 - 11.9.2015, kdy, pokud bych vycházel z Close cen VIX futures v tyto dny, tak by bylo možné pořídit spread -SEP VIX/+OCT VIX za -3,85 bodu v úterý 1.9. a prodat jej 11.9. za -0,8 bodu, tedy s celkovým ziskem 3,05 bodu (tj. 3.050,- USD). Celý pohyb je na přiloženém screenu. Požadavek na margin na takový spread je něco málo pod 3,500 USD, což je celkem hodně pro vytvoření multikontraktní pozice. Celý takový spread si však můžeme snadno nahradit identickou opční syntetickou pozicí. Obecně, pokud pořídím Long Call na stejném strike jako Short Put na tomto stejném strike, tak získám syntetickou pozici Long podkladového aktiva. Příklad: AAPL = 114,21, weekly Long Call 114 je za 1,90, weekly Short Put 114 je za 1,74. Pokud pořídím tyto dvě opce, tak tato syntetická pozice se bude chovat identicky, jako bych měl 100 x AAPL akcie, ať se stane cokoliv, vždy budu v pátek buď přiřazen nebo exercised a získávám 100 x AAPL za 114 USD/kus a bude záležet, kde AAPL zrovna bude, pokud klesl - prodělek, pokud vzrostl - profit. Důležité si je uvědomit, že díky Bid/Ask spreadu by mě stálo pořízení takové syntetické pozice debet 0,16, to znamená, ža AAPL bychom vlastně pořídili za 114-0,16=113,86. Synteticky Short podkladové aktivum je pak samozřejmě obrácená opční pozice, tedy Short Call a Long Put na stejném strike... Pohyb opce na VIX o jeden bod reprezentuje pohyb o velikosti 100 USD namísto pohybu futures na VIX, kde jeden bod pohybu reprezentuje 1.000 USD. To je obrovská výhoda/nevýhoda opčního kontraktu, já bych si z něj nyní vzal tu výhodnější část. Pokud bych se vrátil do prvního září, tak VIX futures mělo tyto Close hodnoty: VIX SEP 15 29,70 VIX OCT 15 25,85 ..........celý spread 25,85-29,70 = -3,85 Opční hodnoty pro jednotlivá expirační cykly nevyjadřují okamžité hodnoty podkladového aktiva těchto opcí (VIX Indexu), to jsem psal již v začátku vlákna, ale vyjadřují hodnoty očekávané při expiraci těchto opcí, tedy tyto opce korespondují z hodnotami jednotlivých futures na VIX Index, tedy samozřejmě i z hodnotami spreadu, který chceme simulovat (-SEP/+OCT). 1.9.2015 existovaly tyto hodnoty opcí, které bychom pořídili, abychom simulovali celý spread [bold]VIX OCT strike 29.....Short Call 29 za +4,00/Long Put 29 za -3,50 = celkem = +0,50.....pořizovací hodnota syntetického kontraktu Short SEP futures[/bold] [bold]VIX SEP strike 25.....Long Call 25 za -4,90/Short Put 25 za +3,90 = celkem = -1,00.....pořizovací hodnota syntetického kontraktu Long OCT futures[/bold] Celý spread bychom pořídili za -0,50 (50 USD), co je však obrovská výhoda, že jsme [bold] pořídili pozici 10 x menší než samotný spread z futures[/bold] díky právě pohybu spreadu o jeden bod na VIX opcích reprezentující pouze 100 USD. Vlastně jsme si vytvořili takový "minikontrakt", takže můžeme například při pětikontraktové opční spreadové pozici simulovat poloviční klasickou futures spread pozici. Jeden takový opční spread reprezentuje cca 300 USD margin. Pokud bychom se přesunuli do pátku 11.9., tak bychom viděli, že jednotlivé pozice mají tyto hodnoty Futures bychom zlikvidovali za: VIX SEP 15 23,75 VIX OCT 15 22,95 ..........celý spread 25,85-29,70 = -0,80 Na klasickém futures spreadu bychom tedy vydělali již výše uvedenou částku rozdílu pohybu -3,85 až -0,85 = 3,05 x 1000 = 3050 USD Syntetické pozice pomocí opcí bychom prodali za [bold] VIX OCT strike 29.....Short Call 29 za -0,35/Long Put 29 za +5,30 = celkem = +4,95[/bold] [bold] VIX SEP strike 25.....Long Call 25 za +2,50/Short Put 25 za -4,70 = celkem = -2,20[/bold] Celý spread simulovaný pomocí opcí bychom uzavřeli za +2,75 (275 USD) Na syntetické pozici, 10 x menší, bychom měli profit 2,75-0,50 = 2,25, tedy 225 USD. Je to méně než na klasickém futures spreadu, ale je to způsobeno faktory Bid/Ask spreadu, implied volatilitou (výši jednotlivých prémii) apod., obecně lze ale takto simulovat pohyb futures za "menší peníze" Jsou samozřejmě jiné možnosti kombinace opcí, které by nám mohli simulovat takový futures spread, také bychom mohli k Short opcím, tvořící tyto syntetické pozice pořizovat vzdálené Long opce nebo Long opce v pozici "zlevňovat" výpisem Short opcí na vzdálenějších strikes...

32470

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, k posledním příspěvkům, týkajících se obchodování spreadu na VIX futures bych rád měl "malou technickou" poznámku pro ty, kteří by zaujali větší pozici buď v samotných futures nebo spreadech. Pokud je předmětem takové pozice právě front futures a dramaticky se přiblížila doba expirace kontraktu - dochází k dynamickému nárustu požadavku na margin na držení tohoto futures. Přikládám oznámení IB o zvyšování marginu ze včerejšího dne a také screen z dnešního dne (dnes VIX OCT 15 futures expiruje), kde je jasně vidět, že pořízení nebo držení front futures by vyžadovalo Initial Margin ve výši 13.492,- USD !!! Pokud bychom vytvořili nebo drželi spread s tímto front fututres - potom by byl margin požadován ve výši 5.134,- USD.

32494

32495

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, chtěl bych dostát názvu vlákna "Opce a Volatilita" a ukázat jeden typický opční přístup a obchod, který by mohl doplnit škálu obchodů s deriváty volatility. VIX opce jsou obecně měsíční kontrakty, které expirují v drtivé většině případů třetí úterý v měsíci po ukončení obchodování (v 15:15 hodin Chicagského času - nyní u nás ve 22:15). Opce je vypořádávána v penězích. Settlement cena pro toto vypořádání se vypočítává ze sekvence open cen opcí na index SPX následujícího dne po expiraci (typicky středa open) a tato hodnota je vyjádřena tickerem VRO, jehož hodnotu zveřejňuje CBOE během středy na svém webu, link zde http://www.cboe.com/data/settlement.aspx Momentálně je například Settlement hodnota 22,38. Z tohoto vyplývá, že v úterý před Close (v nultý den svého obchodování) má pořád VIX opce nějakou svou cenu, protože settlement se vypočítává až z Open druhého dne (jenom na okraj podotýkám, že se jedná o stejnou početní proceduru jako je výpočet VIX Indexu, takže tato settlement cena odráží velmi zhruba cenu VIX Open následujícího dne po ukončení obchodování opcí - tedy nejtypičtěji VIX středa Open) Na screenu je zobrazen graficky v histogramu rozdíl mezi cenou obchodovaného VIX Indexu a Settlement cenou (VRO). Horní dva grafy porovnávají [bold]Close cenu VIX v poslední obchodní den a Settlement Value[/bold], spodní dva grafy [bold]Open cenu v poslední obchodní den a Settlement Value[/bold], grafy vlevo ukazují hodnotu v absolutním pohybu a vpravo v % vyjádření. Jsou to zajímavé hodnoty. Pokud totiž pomineme dva obrovské pohyby v levé části (reprezentují období 10/2008 a 1/2009 - finanční krize), tak je velmi patrná - zejména na grafu procentního vyjádření - hladina +/-10% pohybu mezi cenou VIX Indexu a Settlement cenou, jinými slovy - settlement cena se pohybuje "opravdu velmi často" v intervalu +/-10% ceny VIX Indexu (graf vpravo nahoře). Pokud se zaměříme na graf vpravo dole, který odráží stejnou situaci, ale srovnáváme s Open cenou v poslední den obchodování, jsou pohyby výraznější - také ale můžeme případné obchody (viz obchod níže) tomuto lépe přizpůsobit, protože vzdálenější OTM opce mají po Open daleko více prémia než při samotném Close tohoto posledního dne. Na dalším screenu je vidět můj obchod v poslední den obchodování VIX (15.9. - úterý), kdy jsem během dne otevřel 5 x Call Vertical Spread -25/+29 za prémium cca 112 USD. Short strike byl tedy na hodnotě 25, cena VIX se v tu dobu (cca kolem 18:00 hodiny) pohyboval kolem hodnoty 22,70. Ke strike 25 to mělo tedy zhruba 2,30 bodu, tedy zhruba těchto 10% pohybu. Abych byl tedy neúspěšný, musell by dojít k 10 % a více většímu pohybu, abych byl v tomto obchodě neúspěšný. VIX nakonec vykázal settlement cenu VRO (viz výše) 22,38, což se ukázalo jako dobrý odhad situace. Proč vlastně ukazuji tento obchod, který se dá provést 1 x měsíčně? Protože v průběhu října bude pravděpodobně spuštěno obchodování weekly opcí na VIX, takže je to jakýsi "předskok s přípravou" na možné zajímavé trejdy, tyto opce budou stejného typu a stejné settlement procedury.

32510

32511

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, obchodování spreadů s VIX futures se zdá být velmi zajímavá disciplína, chtěly bych ale upozornit na nebezpečí, které může u takového obchodování hrozit. Jedno z těchto úskalí jsem popsal v některém z předcházejících příspěvků a týkalo se dramatickému zvýšení požadavků na margin pro front futures s blížící se expirací tohoto kontraktu. Dalším, podle mě zcela zásadním nebezpečím je ztráta z rolování spreadu mezi jednotlivými kontraktními měsíci, pokud je toto rolování zapotřebí - v případě, že máme například pozici s front futures. Při přibližování se k expiraci dochází ke přibližování hodnoty front futures k hodnotě VIX Indexu, jehož je podkladovým aktivem, v kombinaci s nárustem požadavku na margin může toto způsobovat značné potíže, zejména v situaci, když držený spread ještě není na úrovních, které jsem potřebovali. Ve svých předchozích příspěvcích jsem se zabýval pouze spreadem Short první kontrakt/Long následující kontrakt. Na přiložených screenech jsou vidět kontinuální grafy jiných spreadových kombinací - Short druhý kontrakt/Long sedmý kontrakt, Short druhý kontrakt/Long osmý kontrakt a Short čtvrtý kontrakt/Long sedmý kontrakt. Ve všech případech je patrná nechuť těchto spreadů se zdržovat pod hranicí nula (na grafu 2007-2015 je v levé části patrné "vyjímečné" období finanční krize 2008-2009). U všech těchto spreadů je pak samozřejmě komfortnější časové období, kdy můžeme takový spread držet, například u spreadu čtvrtý/sedmý můžeme tento kontrakt držet až čtyři měsíce....První screen zobrazuje období 2007-2015, druhý screen je za kratší období 2012-2015.

32553

32554

Link to comment
Sdílet pomocí služby

zdravím, chtěl bych ukázat další pohled na volatilitu s náznakem možných obchodů. Tentokrát jsem se zaměřil na weekly futures VIX, tedy novinku, která se na CFE (Chicago Futures Exchange) obchoduje od 23.7.2015. Abych mohl osvětlit možný obchodní přístup, musím trošku zateoretizovat. Weekly futures VIX jsou listovány v týdenních cyklech (podobně jako weekly opce) a existují vždy čtyři po sobě následující sady weekly futures, když v týdnu, kdy expiruje měsíční futures není na CFE weekly futures pro tento týden listováno. Tyto weekly futures jsou označeny týdnem a měsícem do kterého náleží. Momentálně tedy lze vidět listované hodnoty pro 39VX/U5 (expiruje ve středu 30.9.2015), 40VX/V5 (expiruje ve středu 7.10.2015), 41VX/V5 (expiruje ve středu 14.10.2015),VIX/V5 (toto je měsíční futures kontrakt, který expiruje ve středu 21.10.2015 - proto v tomto týdnu není obchodován weekly kontrakt) a 43VX/V5 (expiruje ve středu 28.10.2015). VIX futures má expiraci vždy ve středu, který je současně Settlement Day, dnem kdy se určuje jeho settlement hodnota, tedy hodnota, za kterou budeme vypořádáni, pokud budeme držet kontrakt do samé expirace. Již jsem uvedl dříve nebezpečí, jak vzrůstá požadavek na margin v posledním obchodním dni, to teď ale ponechám stranou. V expirační středu můžete obchodovat expirující futures až do 7:00 Chicagského času (nyní u nás do 14:00 hodiny). Poté je obchodování zastaveno a je vypočítávána nějakou procedurou settlement cena expirujícího futures. Protože se jedná o obdobný výpočet (také viz předcházející příspěvky) jako je výpočet VIX Indexu, tak dochází u expirujících futures k efektu přibližování jejich hodnoty k hodnotě VIX Indexu tak jak se blíží expirace futures kontraktu, zejména z důvodů metodiky výpočtu ceny futures a settlement ceny. Na přiloženém screenu jsou vidět průběhy jednotlivých weekly futures kontraktů a ceny VIX Indexu. Je velmi patrné sblížení ceny futures a VIX Indexu v poslední den života futures (to jsou ty červené kroužky). Záměrně jsem hodnotu VIX Indexu (tlustá modrá křivka) vynášel do grafu v ceně Open, protože pokud futures ve středu expiruje, tak expiruje ve středu ráno (Chicago Time) a teprve potom je stanovována cena VIX Index Open, tyto ceny mají tedy k sobě nejblíže. V nejtlustším kroužku je vidět "otočka" ceny weekly futures Q34 směrem k VIX Indexu v posledních třech dnech před expirací. Tato diskrepance mezi cenou front weekly futures a VIX Indexu udělala pohyb od pondělí do středeční expirace 34Q kontraktu o velikosti cca 4 body to je celkem 4.000 USD, tedy pokud bychom byli Short toto futures a drželi jej od pondělí do středy a spoléhali se jenom na to, že cena futures splyne s VIX Indexem - byl by to skvělý obchod, nevydělali bychom pouze za podmínky, že VIX Index by udělal uptrend nad pořizovací cenu našeho expirujícího futures kontraktu. To samé, ale v "opačném gardu" můžeme vidět u kontraktu Q38 (červený kroužek úplně vpravo).

32576

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...