Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Otázka začátečníka II


Doporučené příspěvky

z4nD4R:
Napriklad interactive brokers ma marginy zde:
www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=margin&p=fut
----
Product description Trading Class Intraday Initial1 Intraday Maintenance1
Russell 2000 Mini Futures TF 3187.50 2550
----
U sierry je pouzit ticker RJ, kdyz se pripojist napr. k IB, bude to TF - je to to same.
---
Nemyslim si, ze je dobry napad pridavat dalsi kontrakt, pokud nevidis vysledky s jednim. Samozrejme pouze muj osobni nazor...

drb

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 1,4k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

@drobosoft:

dakujem za ten link :). To znamena ze ak vstupim do obchodu, tak margin bude 3187.50 alebo 2550 (sry za hlupe otazky).

Nejde o to ze by som nevidel vysledky s jednym, to nie. Vysledku su. Mam polrocny backtes (anyway ak by ho niekto so mnou chcel konzultovat, budem viac ako len rad) kde equity stabilne rastie.

No jednoducho si myslim, ze tie cisla by mohli byt lepsie, preto som do backtestu pridal dalsi udaj 'ako by obchod dopadol s 2mi kontraktmi a danymi PT'.

Pre tuto myslienku som sa pytal teda na marginy, kolko treba mat na ucte, ked chce clovek mat 2 kontrakty. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Potřebuješ $3187,5 na to aby jsi vstoupil. Intraday Initial
A $2550 na to aby jsi komoditu udržoval. Intraday Maintenance
To platí pro obchodní hodiny na NYBOTu kde se obchoduje.
Pokud to budeš chtít koupit/prodat mimo obchodní hodiny, tak tě to bude stát:
Vstupní margin - $6375 Overnight Initial
Udržovací margin - 5,100 Overnight Maintenance

Tudíž jestli chceš jenom diskrečně v obchodních hodinách, tak potřebuješ min. $3187,5
Jestli chceš pozičně ale nakupovat budeš jen v obchodních hodinách, potřebuješ $5100
No a jestli chceš nakupovat i mimo hodiny tak je to těch $6375

Zdar :)

PS:Neví někdo jak je to s tím pojištěním, psal jsem to asi čtyři příspěvky dozadu.....
PPS:A když už jsem píšu, nemáte někdo odkaz na to jak je to s daněmi z tradingu??

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Zdravím,

Měl bych pár takových dotazů z praxe. Potřebuji se ujistit v pár věcech dříve, než vstoupím reálně na burzu. Strategii mám promyšlenou a propočítanou do roku 2006 - pouze v excelu, ovšem na reálných datech (backtesting se tomu v kruzích burzovních říká tuším...).

Teď bych se ale potřeboval ujistit, že systém burzy "reálně" funguje tak, jak se domnívám, ať nepočítám nějaké bludy.

Předem díky.


[bold] Své otázečky položím na konkrétním reálném příkladě: [/bold]

Řekněme, že začnu obchodovat u IB a pošlu si na účet 10 000$ jako základní kapitál. Budu chtít obchodovat Corn na CBOTU, konkrétně březnovou kukuřici, tj. ZCH15. Řekněme,že před otevřením burzy tj. před 2:00 CET (Corn se obchoduje pokud tomu správně rozumím 02:00(open)-20:15(close) CET.) dne Jan 14 zadám příkaz "sell 1 contract" a zároveň s ním umístím Stoploss na 392.

Ve 2:00 14 Jan se tedy burza otevře a mě se prodá kontrakt za open cenu +/-, řekněme tedy za 386,0. Z účtu se mi "zablokuje" margin - [bold]a tady první otázka[/bold] - broker mi blokne jaký margin? Overnight Initial (1444$) nebo Overnight Maintenance (1155$)? Předpokládám, že ten vyšší. Tj. při uzavření kontraktu mi zbyde na dispobilním účtu 8556$ a 1444$ budu mít zablokovaných v rámci marginu. A pokud tomu správně rozumím, tak se veškerý pohyb prodaného kontraktu bude IHNED promítat do stavu mého dispobilního účtu..tzn. pokud by šla cena cornu z 386 na 387 - ztratil bych 50$, pokud by šla naopak dolů, jak sem předpokládal, získal bych okamžitě ke svému dispobilnímu účtu +50$, [bold]druhá otázka - funguje to přesně takto? Tzn. že se ztráty/zisky okamžitě projevují do stavu dispobilního účtu?

Jak lze dále z dat vidět, corn šel až na 376, ale pak se trend obrátil a pokud bych nechal pozici otevřenou, Jan 21 by mě trend prorazil Stoploss na 392.0. Já bych přišel o 392-386=6*50$=300$ a poplatek za otevření a uzavření pozice,tj. -12$, suma sumárum -312$ a zároveň by se mi odblokoval margin 1444$, takže by mě zbylo 9688$. Bylo by to takto? [bold] (třetí otázka) [/bold]

[bold] Čtvrtá otázka [/bold] - kdybych neprodal 1 kontrakt toho Jan 14, ale třeba 6 kontraktů, bloknulo by se mi 6*1444$=8664$ a na dispobilním účtu by mě zůstalo 1336$. Takže každý pohyb o bod nad hodnotu za kterou sem prodal těch 6 kontraktů - tj. 386 (samo v reálu by to bylo třeba první 385.5; druhý 386.1; třetí 385.1 atd.) by mě stál 300$ z mého dispobilního účtu. Pokud by se trend pohnul nad cca 4,5 bodů směrem nahoru (4,5*300=1350$), tak bych dostal margin call, protože bych neměl peníze na dispobilním účtu a broker by mě uzavřel jeden nebo více kontraktů, aby se chránil, yes?

[bold] Pátá otázka [/bold] týkající se slippage. Když zadám po uzavření burzy nakoupit/prodat kontrakty následující den (tj. před otevřením následujícího obchodního dne), tak se příkazy budou exekuovat co jsem se dočetl během prvních pár minut po otevření burzy. "Jak rychle" samozřejmě záleží na mnoha faktorech... má ale někdo představu nebo zkušenost, jak "moc" se průměrně liší hodnota, za kterou kontrakt skutečně nakoupím/prodám od té, kterou najdu ve statistikách zpětně? Chápu, že se na to dost blbě odpovídá, že univerzální odpověď neexistuje, ale přesto...
Jde mi o to, jak moc se třeba bude lišit ZCH15 Jan14 kdy byl OPEN 386,0 od reality, za kolik budu schopen daný kontrakt nakoupit/prodat na tak likvidním trhu, jakým je corn (cca 100k kontraktů/day). Zda-li to může být 386,1....385,5....385,2... nebo to klidně může být 384,2 (tj o celé dva body, než se příkaz exekuuje). Poprosím v průměru, chápu že někdy slippage může být i vysoký....a někdy může být i obrácený, tzn. nakoupím/prodám za lepší hodnotu, než bych našel ve stats zpětně...

[bold] Šestá a poslední otázka [/bold] - předpokládám,že podobně to funguje i při naražení do Stoplossu, kdy chvíli může trvat, než se nabídka spáruje s poptávkou a pozice se mi uzavře. Tj. když mám Stoploss na 392, zaktivuje se příkaz, ale prodá se mi to až za 392,5, protože zrovna v trhu nebyla nabídka/poptávka.

Tohle je jediné, s čím si lámu hlavu a co se špatně počítá/simuluje. Ale záměrně sem si vybral komoditu Corn, kde je cca poslední dva měsíce obchodování daného kontraktního měsíce vysoká likvidita, což by mělo znamenat, že se kontrakty velmi rychle nakupují/prodávají = nizká slippage = tzn. nakoupím za hodnotu velice blízkou té, za kterou nakoupit chci (snad to platí i při otevření burzy - o což mě hlavně jde - kdy je tam těch příkazů nahromaděných asi hodně). Aspoň tak nějak mi to při selském uvažování vychází....

Předem děkuji za věcné odpovědi a případné potvrzení/vyvrácení mých domněnek :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jenom v rychlosti, protože potřebné věci si můžete nastudovat, stačí si to na stránkách IB najít.

1. Jste si jistý, že backtesting jste provedl na "reálných datech"? Co to znamená reálná data? To od roku 2006 sledujete trhy a zapisujete si obchody? Nebo jsou to odněkud stažená data, která se tváří jako správná? :) Pozor na to, stačí jedna systematická chybka v datech, pokud se týká open ceny, je celý backtest "k ničemu".

2. Pokud chcete jít na trh ihned po otevření, tak na futures pokud vím nejsou příkazy typu "market on open" podporovány na stejném principu jako u stocks. Broker ale umožňuje umístit příkaz na své servery ještě před otevřením a v čase otevření se pak realizuje jako market. Jinak řečeno hodíte si market příkaz do "queue" nebo "basket" a jede se.. Zjistěte si, jak je to u IB. Uvědomte si, že ihned po otevření je podobných příkazů na obě strany spousty a tudíž slippage bude naprosto běžná věc a ano, na obě strany. Jaká konkrétní, to záleží na mnoha faktorech a nezbude vám, než zjistit praxí - tj. dělat si poctivě statistiky.

3. Marginy - initial margin je zkrátka to, co po vás broker požaduje mít na účtě k dispozici, abyste kontrakt vůbec mohl nakoupit/shortnout (i když realita bývá jiná, viz níže :) ). Maintenance je to, co musíte mít, abyste pozici mohl držet přes noc a pro hlavní seanci po vás obvykle požaduje udržovat nižší disponibilní částku (day trade rate apod.). Zjistěte si, kolik to je pro daný symbol a pokud obchodujete pouze intradenně, je pro vás nejdůležitější tato hodnota. Kontrola na margin ze strany brokera probíhá online automaticky, čili pokud jde vaše pozice do ztráty, tak o velikost ztráty se snižuje i disponibilní zůstatek na účtu, který je porovnáván s margin requirements. Vše online, ihned. Pokud potřebujete vědět, kolik vlastně vám broker umožní otevřít kontraktů v daný moment (obvykle broker umožňuje otevřít víc než byste si jinak vypočítal ze zůstatku mínus initial margins, bývá to individuální záležitost), mám na to jednoduchou fintu - zadejte si např. do book traderu limitní příkaz sell limit někde výrazně nad aktuální cenou (a v době klidného trhu!). Zadávejte příkazy po 1 kontraktu až do doby než vám přijde reject. Zkontrolujte a zaznamenejte si všechny různé hodnoty u účtu týkající se marginu a z toho si pak dáte dohromady, kam až můžete v extrému zajít :) Nezapomeňte ty limity zrušit!!!

4. Akce brokera v případě margin callů (poklesu equity v reálném čase pod požadavek marginu) jsou automatizovány. Pokud vím, systém vygeneruje margin call, pošle vám zprávu a vyčkává, pokud není situace kritická a pohybujete se někde těsně pod požadavky, pozice nebude zavřena ihned, ale někdy kolem konce seance (tam se pak navíc zvýší požadavek na úroveň maintenance marginu), pokud je průšvih a překročíte nějakou kritickou mez, pozici vám broker zavře asi ihned, aby nedošlo k tomu, že byste mu byl něco dlužný :-) Každý broker má asi svoje algoritmy a reaguje jinak (nicméně v rámci regulí a nařízení), je proto dobré si reakce zjistit na forech nebo zavoláním, napsáním na support apod. Hlavní rada pro vás je - lepší je tyto situace neznat a neobchodovat podkapitalizovaný. Já měl margin call naposledy tuším v roce 2005 nebo 2006, od té doby ne, protože řídím rizika tak, aby k té situaci nedošlo, i když vyloučit to zcela nelze nikdy.

5. K otázce stop lossu. Implicitně by měly být příkazy typu stop exekuovány jako MARKET příkazy, pokud chcete limit, musíte zadat stop limit. U market je aktivace na základě aktivačních pravidel (activation rules), které se dají u některých brokerů (u většiny? nevím) měnit. Normálně se aktivují při dotyku dané ceny (single tick) nebo pokud trh projede cenou bez obchodu tak při projetí askem/bidem. Pak se příkaz exekuuje jako limitní příkaz (nebo série limitních příkazů) na ceně první protistrany, přičemž jste ve frontě případných dalších příkazů, které šly před vámi. Pokud je pohyb v tu chvíli výrazný, může být tedy i slippage výrazná. Ale to uvidíte sám, bude vám to fluktuovat na kukuřici někde mezi +1 tickem až -4 ticky podle situace na trhu. Slippage bude vždy hrát roli u každého příkazu typu market.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji oběma za odpovědi,

K tomu druhému příspěvku.

1.) Jistě, že sem to neprovedl na "reálných datech" od 2006 skutečně nesedím při otevření trhu u PC a nezapisuji hodnotu. Data mám z commoditycharts (nejde o reklamu, jen uvádím zdroj) - myslím, že celkem seriozní server, který interaktivně ukazuje hodnoty každého dne, protože potřebuji pro výpočet znát vždy open/close/high a low předcházejícího dne. Zda-li ty hodnoty sedí si budu ještě ověřovat z jiných zdrojů, abych se nedopustil toho, že to počítám na smyšlených datech. Ale zatím vše sedělo.
Samozřejmě i poté, co si založím účet u brokera a pošlu si tam peníze, budu pár týdnů nejdříve sledovat trh a porovnávat data z reálného trhu právě s daty, na kterých sem to počítal, zda-li jsou stejná. A až pak se vrhnu na reálné obchodování, pokud vše bude sedět. Chápu, že opatrnosti, zejména u začínajících traderů, není nikdy dost a na burze to platí dvojnásob.
Pokud by přesto byla chyba např. v řádu jednoho dvou ticků,tak to by nemělo nijak výrazně mé strategii uškodit.


2.) Děkuji za komplexní vysvětlení jak to probíhá! Je mi jasné,že prostě slippage nenasimuluji a budu to muset vyzkoušet v praxi, ale pokud nebude extrémní - tzn. o bod,dva či tři "v můj neprospěch", ale bude to spíše o 2-3 ticky, tak to žádný extrémní vliv na moji strategii mít nebude. Teď to myslím v průměru, např. na vzorku 100 obchodů, že to bude u 90 obchodů 2-3 ticky nahoru/dolů a u 10 obchodů bude slippage extrémní třeba o 8-12 ticků. Připomínám, že budu obchodovat pouze dva poslední měsíce z daného kontraktního měsíce, kdy je likvidita nejvyšší, takže to plnění a tudíž slippage by mohla být daleko menší než u jiných komodit....

3.) Děkuji za informace. Mám v plánu kontrakt(y) držet průměrně 10 dní (někdy i měsíc, když chytnu trend, jindy se to uzavře na stoplossu následující den). Tj. pokud tomu správně rozumím, na otevření kontraktu potřebuji Initial margin a na držení už jen Maintanance a rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami mi broker po prvním dnu odblokuje do dispobilní položky?

4.) Chápu. Právě teď si totiž počítám bankroll management, aby mě nějaký downswing nesmetl, protože ze stats mi vyplývá, že i třeba 4-5 kontraktů po sobě mě nevyjde, ale pak se to zase otočí a ve finále bych každý rok skončil v plusu - někdy málo, někdy solidně. Tak právě proto se ptám na ty marginy a margin cally, ať si můžu nasimulovat kolik peněz na svůj styl budu potřebovat s tím, že modeluji i tu nejhorší variantu, která by se mi za těch 9 let, co sem to propočítával, mohla stát. I když jak jste psal, na burze je možné všechno a sem si toho vědom. Můj reálný život by případná ztráta nijak neohrozila (ale taky by mě to zrovna nepotěšilo,že..:)

5.) Pokud to bude zhruba tak, jak píšete - že ta slippage bude fluktuovat mezi 1-4 tickama v průměru (předpkládám, že jak při otevírání, tak při uzavírání kontraktu), tak to by bylo fajn, s tím počítám (navíc ne pokaždé by trh šel v "můj neprospěch")

6.) Dotaz na závěr. Proč se před rokem 2005 tak málo obchodoval Corn? Dnes 100k kontraktů denně a před 2005 cca 2-3k kontraktů denně i méně... díky nízké cenně? Nebo v čem byl problém?


Jak sem psal, zatím si stále vše promýšlím, propočítávám, na burze sem nikdy neobchodoval (jak jde samozřejmě poznat), proto se co nejvíce ptám. Vždy když vstupuji do nějakého businessu, chci mít co nejvíce informací a být si jistý, i když bez praxe to nejde, to je mi jasné. Svou "strategii" sem si nechal už zkontrolovat u známého, který dělá makléře pro jednu velkou firmu a říkal, že je pravděpodobné, že to bude fungovat, ale že pro něj to nejsou peníze a že by se mu na to nechtělo čekat. Zatím mi nikdo neřekl, že by to nešlo nebo nemělo fungovat. A hlavně, to, co mě na tom baví nejvíc je progress. Protože to, co funguje na burze s jedním kontraktem, bude fungovat i s více (chápu,že čím více kontraktů = tím horší plnění = tím menší zisk a čím více kontraktů = tím větší kapitál), ale myslím, že s 3-4 kontraktama u tak likvidního trhu, jakým je Corn, by to mohlo jít a to by mě bohatě stačilo na middle class life. Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne


Každopádně díky za zkušenosti a rady z praxe, určitě to tady na foru nejsou moje poslední dotazy :)



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj tradeři,

omlouvám se za začátečnický dotaz, pátral jsem ve vláknech diskuze, ale odpověď jsem nenašel, tak budu velice vděčný pokud si někdo ze zkušenějších udělá minutku a pomůže mi.

Jde o to, že jsem ve fázi backtestu, zaměřuji se na day trading, kdy mám z hlediska RRR hodně vzdálené výstupy, resp. například vstoupím v 16:32 a výstupní signál mám až za několik dní. Zaměřuji se na trh ES. Ten zavírá v 22:15. Není mi tedy jasné, když např. vstoupím do pozice v 16:32, dejme tomu v pondělí a chtěl bych držet pozici např. do čtvrtku. Chtěl bych vědět, zda je reálné takto daytrading provádět nebo se moje pozice automaticky uzavře s koncem obch. hodin tj v 22:15 v případě ESka. Myslíte že většina brokerů, např. IB, Infinity toto držení pozice v rámci daytradingu několik dní umožňují?

Děkuji za případné odpovědi :)

Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím, hledám doporučení. Jakožto začátečník se snažím hledat aktuální a relevantní informace co se týče brokerů. Informací je strašně moc a já už v tom mám pořádný guláš. Hledám seriozního brokera, u kterého se dá začít obchodovat s cca 5000 USD (futures) a nemá přehnané poplatky. Bylo by fajn, kdyby u něj byl k dispozici i demo účet s reálnými daty. Existuje v současné době něco takového? Pročetl jsem toho dost, bohužel většina příspěvků už není up to date.

Děkuji za každou radu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

Může mi prosím někdo odpovědět na ten dotaz č. 6., v mém příspěvku výše, proč se před rokem 2006 uzavíralo v jednotlivých kontraktních měsících Cornu jen průměrně 1k-2k kontraktů denně zatímco tento rok 100k-200k denně?

Např. včera, tj 9.2.2015 se uzavřelo na kontraktním měsíci ZCH15 217 638 kontraktů

--------> Zatímco před 10 lety, tj. 9.2.2005 se uzavřelo na kontraktním měsíci ZCH05 pouze 879 (!) kontraktů

Je to vůbec možné? Ví někdo proč tak dramatický nárůst? Nebo můj zdroj dat má chybu/neúplná data nebo tak?

Díky za odpověď


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mosses:
Doporučuji projít si vlákno Brokeři, tam asi najde člověk všechno.


Maker:
Data jsou v pořádku. Mě to ukazuje stejná čísla na datech od Kineticku. Vysvětlení bude asi prosté. Osobně bych hádal že se původně obchodoval větší objem kukuřice na jiné burze. Aktuálně je to Globex. No a s té jiné se to prostě přesunulo sem. On taky CME skoupil všechno možné. Pokuď tě to zajímá, určitě se to dá dohledat na netu. Různé změny názvů a přesunů jsou celkem běžné, a pak to vypadá takto. ;-)



Zatím

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Corwin22:

Díky, tohle vysvětlení zní rozumně, to mě nenapadlo takhle jednoduše zauvažovat, že by se to mohlo dříve obchodovat někde jinde...:)))
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No každopádně sem narazil na výraznou trhlinu ve svém systému a teď nevím co s ní. Když sem si vybral Corn, tak obecně proto, že to je "levná" komodita a vysoce likvidní (nebude problém se spárováním a menší slippage). Plán byl jak už sem psal v příspěvku výše, pokud mě "soubor indikátorů", které používám, dají po uzavření obchodního dne signál, abych následující den vstoupil do trhu, tak hned po otevření Globexu, tj. v 02:00 CET nakoupím/prodám kontrakt dle systému.

No ale až teď sem s hrůzou zjistil, že likvidita po otevření této elektronické burzy je MIZERNÁ a zobchoduje se v prvních 10-15 minutách pouze cca 1000 kontraktů (zatímco při otevření hlavních obchodních hodin 15:30 CET je to 10xtolik, cca 10 000 kontraktů během prvních 10-15 minut). A teď přemýšlím, jak velký to může být problém při jednom nebo dvou kontraktech, aby se mi nestalo, že nedostanu plnění příkazu nákup/prodej a zůstanu v trhu třeba až do začátku hlavní obchodní seance (protože teď vidím, že po prvních pár desítkách minut, kdy se ještě jakžtakž obchoduje, se pak nespárují žádné transakce), kdy najdu teprv spárování a výsledkem bude slippage ne 2-3 ticky ale 2-3 body :(

Má někdo zkušenost s obchodováním komodit na GLOBEXu (nejlépe právě Cornu) hned po otevření elektronické burzy? Nebo alespoň fundovaný odhad, jak moc by to mohl být problém získat plnění pro jeden-dva kontrakty za MARKET cenu hned po open (při likviditě cca 1000 kontraktů 10-15min. po open)? Je mi jasné, že to budu muset asi vyzkoušet na reál, ale rád bych alespoň trochu věděl, co můžu očekávat a zda-li je to reálné se i při tomto malém objemu uzavíraných transakcí přiblížit té open cenně na několik ticků, což je pro mě stěžejní....

díky za odpovědi :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...