Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Otázka začátečníka II


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 1,4k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ahoj,
samozrejme pridavam: obchodovat by som chcel trh TF 3 min graf, OS je kombinacia FIN WIN a WCCI, vstupy aj vystupy vacsinou prikazom MARKET. Ide mi o plnenie ak je VOLUME na 3 min grafe nizsi ako 100 kontraktov - Aky by som mohol ocakavat rozdiel v cene oproti aktualnej. Ocakavam rozdiel tak 1-2 ticky, samozrejme ale s nizsim volume zatial nemam skusenosti.

Dakujem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Corwin22: ano tento kov je základ, to ví každý, tudíž to beru jako samozřejmost, proto jsem se pak ptal na vzácné kovy a jejich udržení hodnoty v případě jakéhokoliv "finančního průseru". :) Poslední dobou si všímám, že o tom píší i větší tradeři (v poslední době třeba L.Turek), že se to neúprosně blíží. Ti radí diversifikovat do energetiky, do asijských měn apod. Stejně tak mít účet u vícero brokerů. Ale podle mě, pokud padne nějaká měna - nedejbože EUR či dolar, tak to sebou stáhne i brokery a případný zisk tím, dle mě, přijde vniveč. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Frantisku,

urcite velka krize prijde neni otazka jestli ano nebo ne ale kdy to bude. Verim ze to bude v teto dekade. Status rezervni meny americkeho dolaru se blizi ke konci, a tim ze oni tisknou penize jak noviny to jen urychluji. Dolar si drzi hodnotu jen z duvodu navazani na veskery prodej ropy v americkych dolarech - rika se tomu Petrodolar , to si dej do youtube a googlu a zjisti si o co jde. Od roku 1971 jiz dolar neni svazan se zlatem, a stejne tak vsechny meny sveta jsou tzv FIAT. Bankovni elita to tak chce udrzet co nejdele, mimochodem pujcky IMF jsou vazany na to ze dana zeme nema svoji menu krytou zlatem, takze kdyz chce vlada zaostale zeme "tretiho sveta" pouzivat seriozni penize, nedostane pujcku. Proc asi?

Co se tyce konkretne kam dlouhodobe zaparkovat ci investovat penize, jak si vytvorit duchod vlastni, na to ses ptal. Rozhodne nemovitosti, mozna pozemky, komodity, drahe kovy zlato a stribro 100% , zlato je stabilnejsi, neni tak volatilni jako stribro, stribro je ovsem nejvice podhodnocena komodita soucasnosti, ovsem zlato a stribro nejsou jen komodity ale taky monetarni kovy, tedy skutecne penize, narozdil od nasich papirku co pouzivame.

Rozhodne ne akcie, to je jen bublina, indexy jsou nahore protoze banky a korporace pumpuji penize do indexu, zatimco jen v usa je kolem 47 milionu americanu na "food stamps". Jde o to mit fyzickou komoditu, nikoliv ETF nebo Futures, ci cokoliv na burze. Burze se ma smysl venovat jako trader, ale ne jako dlouhodoby strateg a investor.

Nevyhoda drahych kovu je v tom ze ti neprodukuji cash flow, tok penez, jen je to takova pojistka proti hyperinflaci a celkovemu kolapsu financniho systemu. Nemovitosti ti uz od zacatku mohou poskytnout pasivni prijem.

Ja osobne mam penize ve fyzickem investicnim stribre a samozrejme na obchodnim uctu u brokera jelikoz se chci stat traderem. Zaroven vlastnim byt svuj ktery verim uspesne splatim abych mel na duchod kde bydlet a neskoncil na ulici, nejak nemam duveru v nas stat ani v jiny stat na svete ze se postara o sve obcany. Penzijni sporeni nemam, vazne radsi nakupovat kovy nez kupovat dluhopisy vlad ci penzijni pripojisteni a podobne.

Jestli chces napis vice co mas za informace a rad se k tomu dal vyjadrim

Pekny den




Link to comment
Sdílet pomocí služby

ad. Brmbolec k volume:

Zkusím odpovědět dle mé vypozorované zkušenosti.
Popisované volume 100 kontraktů / 3 minuty za opravdu nízkou likviditu s rizikem nákupu/ obchodu ještě nepovažuji. Níže uvedené vlastnosti platí pro trhy, které tu likviditu mají ještě mnohem níže. U tvého trhu bych spíše očekával někdy náznaky popsaných vlastností.

Obecně s nižší likviditou (a tedy i volume) dochází k růstu rozdílu mezi nabídkovou a prodejní cenou. To znamená, že méně obchodované trhy jsou vlastně dražší na trading a tvůj zisk tedy bude nižší. Čím kratší intervaly budeš obchodovat, tím bude tento vliv na tvou ziskovost významnější.

Pokud budeš vstupovat do trhu za ask (prodejní cenu) a prodávat za bid (nákupní cenu), pak samotná realizace obchodu je podobná jako u trhů s vyšší likviditou. Vždy totiž existuje nějaká nákupní a prodejní cena. S nízkou likviditou se tyto ceny navíc tak často nemění. Ovšem cena u těchto trhů může z ničeho nic skočit o více hodnot nahoru nebo dolu - to má důsledek na funkčnost stoplosu. Zpravidla tyto trhy mívají jediného cenotvůrce. To také znamená, že v případě nejistot na trhu ti klidně někdy trh začne dále zvyšovat rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou.

Takže já být ve tvé kůži, tak bych se nejdříve soustředil na trhy s vyšším volume a až budeš mít zisk a rezervu, pak bych teprve zkusil méně likvidní trhy.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj , mám na vás takový - opravdu začátečnický dotaz. Na grafy trhů koukám pořád a stále - převážně se však soustředím na forex, ale to je momentálně asi jedno pro pochopení principů trhu.
Co mi však nedává spát je to, jak identifikujete, že trh prolomí nějakou S/R úroveň, či Initial Balance úroveň. Pokud byste se zde podělili o nějaké indicie, co vám pomáhají v tom se rozhodnout, zda došlo k prolomení bariéry, či zda se jen jedná o lehké přestřelení ve formě skalperů atp. ale jinak dojde k odrazu?

Děkuji, hezký den.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

frantisek.frantisek:
Ahoj. Trochu ti v tom může pomoci čtení čekajících příkazů, order flow, nebo T&S. Záleží taky na rozjetosti trhu, na celkové náladě na trzích, divergence podobných trhů nebo indikátorů atd. Tech faktorů je mnoho, ale velký podíl v tom hraje prvek náhody, takže počítej s tím, že rozpoznat co se na SR úrovni stane bude dost nejisté.
Fakt je ten, že v jakýkoliv okamžik může přijít jakkoli velká objednávka na jakoukoliv stranu a může vyvolat nejrůznější reakce ostatních.
Ale třeba ti dá někdo jednoznačnější odpověď. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

frantisek.frantisek Napsal:
-------------------------------------------------------
> Co mi však nedává spát je to, jak identifikujete,
> že trh prolomí nějakou S/R úroveň, či Initial
> Balance úroveň. Pokud byste se zde podělili o
> nějaké indicie, co vám pomáhají v tom se
> rozhodnout, zda došlo k prolomení bariéry, či zda
> se jen jedná o lehké přestřelení ve formě skalperů
> atp. ale jinak dojde k odrazu?
>
> Děkuji, hezký den.

Předem nikdy nevíte, jaká bude reakce. Váš úkol je se rozhodnout, zda půjdete do trhu, v jaké velikosti a kde pro vás vaše pozice selhala a za jakých podmínek z pozice vystoupíte. Dobrou indicií pro prolomení nějaké úrovně bývá objem, který to provází, jak dalece tu úroveň prolomí (pár ticků nebo mají momentum jet dál - vidíte samozřejmě až ex post) případně v jakém čase k prolomení došlo. Význam dané úrovně většinou roste s počtem "nárazů", zobchodovaného objemu. Je na vás, jak si to vyhodnotíte, opřít se můžete o historická data, ale věštění budoucnosti je pak už křišťálová koule :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jen ještě k tomu prorážení. Právě čtu další knihu - konkrétně od Eldera Tradingem k bohatství a tam píše, že lze často předpovídat prolomení určité S/R zóny, jak říkáte Vy Honzo, sledováním objemu.
Konkrétní čísla v této knize jsou, že se objem- v momentě kdy se blíží, resp. je na této hranici- zvýší o 50 % než je průměr za posledních pět dní.

Vím, že to pro vás asi nebude novinka, ale přišlo mi fajn se o to podělit, když jsem na to včera narazil, zvláště pak, když jsem se přesně na tohle ptal.

Hezký den :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,

kdysi (cca před 18 lety) na mě příbuzenstvo ve Středisku Cenných Papírů převedlo nějaké akcie získané v kupónové privatizaci, nějak sem to vypustil z hlavy a přestěhoval se. Teď to ale chci dořešit.

Podle formuláře na webu Centrálního depozitáře cenných papírů mám u nich nezařazený účet viz
www.centraldepository.cz/index.php/cz/nezarazeny-ucet

A podle infa na CDCP bych se měl obrátit na jejich člena, převést si účet k němu a dále s tím pracovat přes toho člena jejichž seznam je zde
www.centraldepository.cz/index.php/cz/seznam-ucastniku

Koho z nich zvolit? Mám povědomí akorát o FIO a ČS BrokerJet, ale klidně to může být kdokoliv pokud je výhodnější. Samozřejmě mi jde o co nejvstřícnější poplatkovou politiku, ale taky o možnost dělat maximum věcí na dálku.

Koho mi doporučíte?

Díky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro obchodování na hlavním trhu pražské burzy používám Fio. Vybral jsem si je kdysi kvůli nejnižším cenám. Za deset let zatím s nimi jen velká spokojenost. Obchodování se provádí standardně z domova z počítače přes webové rozhraní. Na pobočku musíš při otevření účtu a při změnách účtu jako např. žádost o úvěr, nebo když zapomeneš heslo. Mobilní aplikaci do telefonu, nebo tabletu nemají, co je mi známo. Dělat větší četnost obchodů na pražské burze ale stejně nedává moc smysl a tak v tom nevidím nějaký problém.
Nevím ovšem jak je to s prodejem firem na vedlejším trhu. To se tě týká, pokud máš něco z kuponovky, co se moc neobchoduje. Raději bych se před otevřením účtu zeptal na možnosti prodeje konkretnich titulů, které vlastníš.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

U Fio mě trochu odrazuje dost zoufalá pracovní doba jejich poboček, aby si člověk bral dovolenou, když tam bude něco potřebovat. Zase že mají RM-Systém je asi výhoda.

Bohužel absolutně netuším co tam vlastně mám, je to dávno, jediné co vím je, že formulář na webu CDCP pro moje RČ ukazuje, že existuje účet v nezařazené evidenci.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...