Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Začínající mladík


Doporučené příspěvky

Dobrý den všem lidem na tomto serveru,

sice jsem četl pravidla a vím že bych to sem vlastně ani neměl psát, ale protože tu není vlákno offtopic, tak to napíši sem. Vlastně bych ani nemusel, ale rozhodl jsem se proto, z části kvůli sobě, protože mám nutkání vám sdělit svůj příběh a z části jako poděkování zakladatelům tohoto serveru, takže nyní už přejdu k věci.

Hned ze začátku řeknu že je mi 18, tak od toho prosím nečekejte bůh ví co. Tak o mě. Od malička jsem žil poměrně chudě, jen s mamkou a už od 15 chodím na brigády, abych si mohl plnit svoje sny. Byl jsem progamer (profesionální hráč počítačových her) a 2 roky jsem pořád hrál. Kašlal na školu a hrál, šetřil na komponenty do počítače aby mi ty moje hry šlapaly lépe atd. Cca před půl rokem jsem začal cítit, že bych svůj čas rád věnoval něčemu trochu perspektivnějšímu do budoucna, než je hraní. Říkal jsem si, že když už mám tolik času že školou prolézám, co by se asi stalo kdybych ho věnoval něčemu jinému. V tu dobu jsem si přečetl knihu "umění klamu" a začal přemýšlet. Ta kniha mě natolik zajímala, že do té doby jsem četl, ne jako jiní z mé generace, kteří četli jedinou knihu v životě a to historii sportu, ale četl jsem, když jsem na to měl čas (třeba na cestě do školy, ze školy nebo na záchodě) a tato kniha mě tak zaujala, že jsem SI ZAČAL DĚLAT ČAS na čtení a to mi dalo představu, že to bych mohl dělat ve svém volném čase, ne číst literaturu jako takovou, ale odbornou o věcech, které mě zajímají. Poté se mi dostala do ruky jedna nahrávka pana Romana Hassmanna. Určitě ho znáte. A tato nahrávka mi změnila tehdejší pohled na svět a na to na co jsem do té doby koukal z jiného úhlu. (vážným zájemcům bych ji mohl uploadnout, aby ji mohli stáhnout).
Nyní volný čas věnuji prohlížením webových stránek a hlavně této. V té nahrávce pan Hassmann popisuje knihy od Roberta Kiyosakiho, milionáře, co se dokázal za 12 let vypracovat z majetku 0 na majetek 800 milionů dolarů. Ten napsal knihy o vydělávání peněz a ty jsou nejčtenější ze všech této kategorie. Ten rozděluje svět na levou a pravou stranu kvadrantu. Na levé straně je zamestnanec a osoba samostatně výdělečně činná a na pravé majitel firmy a investor a že v kapitalismu jde o to dostat se na pravou stranu a vytvořit si trvalý pasivní příjem.
Díky tomuto jsem se začal věnovat možnostem pravé strany a objevil tento server a možnost komoditního obchodování.
Tímto jsem se rozhodl začít se vždělávat, vydělat kapitál a dostat se na pravou stranu kvadrantu tímto způsobem. Nyní z brigády nevydělávám na komponenty a další věci, ale na knihy, kurz angličtiny a publikace, které mě zajímají a které mi pomohou dosáhnout svého cíle o finanční nezávislosti. Na ten kapitál (min 2000 USD (50 000Kč)) si chci opravdu vydělat, ne si vzít nějakou půjčku, abych nejen byl psychicky ve větší pohodě, ale abych z případných úspěchů mohl mít radost, že je to kompletně moje zásluha. Chci se tomu ještě tak rok až dva opravdu podstivě věnovat, než s tím začnu, abych nic neuspěchal a uspěl a pak se mi to snad podaří.

A zde bych rád poděkoval lidem jako jsou ti co vytvořili tento server. Jsou to úžasní lide, kteří věnují svůj drahocenný čas na to, aby mohli ostatním lidem pomoct k jejich vlastnímu úspěchu. Moc si jich vážím a moc je obdivuji, protože toto je opravdu záslužné. Dámy a pánové, žijeme v kapitalismu a dnes se nemůžete na nikoho spolehnout že vám pomůže, ani na vládu, ani na přátele, tady hraje každý sám na sebe a uspěje jen ten, kdo má vzdělání. Každý je dnes strůjce svého osudu a měli bychom využít možností vzdělání jako je tento server. Tito lidé jsou bohatí a snaží se pomoci jiným, aby také byli bohatí. To je úžasná práce a měli bychom jim být patřičně vděční. Nedělají to pro výdělek, ale z naprosto čistých důvodů.


Přeji všem, kteří se chtějí vzdělávat, aby dosáhli svého úspěchu a svých snů a zároveň si sám přeji abych to dokázal a abych se zařadil mezi ty bohaté.

Děkuji zakladatelům a redaktorům, kteří toto dělají a věřte, že vaše práce k něčemu je a že to lidé ocení, minimálně já :).

S úctou začínající obchodník Jakub Červinka.


PS: Jak tu tak propíráte, že ty komodity nejsou tak težké, když v nich dokázala tak úžasně uspět i 16ti letá holka, protože ta holka je dcera jednoho z nejúspěšnějších (ne-li nejúspěšnějším vůbec) komoditních obchodníků a věřím, že takový člověk by to dokázal kvalitně naučit každého takhle dobře. Ale pokud nemáte tak úžasného učitele, tak to určitě není tak jednoduché.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 214
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

to StRiX
Keby tento server bol pred 12 rokmi, ked som ja mal 18 a mal take zmyslanie ako ty teraz, tak uz som si daleko. Nikdy som nebol velky citar, aj o Robertovi Kiyosakim som viac pocul ako cital. Hraval som hry vo velkom a zabil ano zabil som pri tom vela casu. Preco? Asi preto, preco sa umelcom plati angazma, aby zabavili ludi a ja som sa tiez zabaval. Clovek, ked tak dozadu sa obzera si uvedomi kolko casu zbytocne zabil. Mam teraz zo svagrom a sestrou kupenu knihu a co si precitame to aj preberieme a kniha sa vola prelozene do cestiny "Tradingom k bohatstvi" od Dr. Alexndra Eldera a ked ju citam, tak zo 15 aj 20 stran precitam, pre Vas to mozno bude vypadat smiesne, ale pre mna je to rekord. Ta kniha je skvela a odporucam ju vsetkym. Ked to clovek cita, pise tam Elder veci, na co by si clovek ml davat pozor a co ma sledovat a podobne. Clovek si povie, ako mam toto vsetko ustriehnut, ze to sa proste neda. Tak podla mna stimto by sa clovek nemal az tak zatazovat, ono to pride samo. Je to ako ked si clovek robi vodicak. Toto sledujte, tamto sledujte a ked ho spravite, ucite sa dalej, neni to vzdy ta ista situacia. Podobne je to aj v tradingu, ked tam robite vsetko podla MM, obchodnej strategie a ovladate svoje emocie (psychologiu) dodrzite RRR pomer risk/zisk, stratovym obchodom sa nevyhnete. A to iste je aj u soferovani auta. Moze byt dobri vodic a predsa sa koliziam nevyhne, hoci dodrzi vsetky pravidla cestne aj bespecnostne. Ale pri soferovani treba, ako pri tradingu vela veci sledovat. Postupne sa to naucime, len treba vytrvat a nic neuspechat. Ono pokial ide o tu 16 rocnu dievcinu, mala dobreho ucitela, ale musela to chciet sama, lebo ak mate dobreho ucitela, le vy nechcete, tak snaha vyde na zmar. :)

Tiez prajem vela stastia.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, přesně o to se snažím. Vždycky jsem všechno chtěl mít hned a když jsem se pro něco nadchnul, nebo po něčem zatoužil, tak jsem okamžitě udělal cokoliv, abych to dostal nejlépe včera. To už ale neplatí. Tohle je věc u které cítím, že bych se jí mohl živit, že bych mohl denně vydělávat to co moje máma vydělává měsíčně (a i daleko víc) a už jen z toho respektu nechci nic uspěchat. Opravdu si vše pořádně připravit, pročíst a zjistit o tom co jen jde ( i kdyby to mělo trvat rok) a pak až teprve se do toho pustit na plno. Nechci se zařadit do těch 80% a chci mít to o čem jsem kdy snil. Možná to že jsem si to uvědomil tak brzo a tak brzo jsem to objevil k něčemu bude a třeba toho docílím už tak brzo, že třeba za 3 roky budu jezdit ve vysněném autě a bydlet ve vysněném domě. Nejúžasnější je, že díky tomuto webu a vědomí o komoditách už vím, že to není jen pohádka a že je to vlastně realita. Doufám, že se mi to podaří, udělám proto vše co jen půjde.

Jinak díky za tip na knihu, určitě si ji dříve či později pořídím.

A ještě jednou bych rád řekl, že si nesmírně vážím každé odpovědi a přízpěvku napsaného do mého témata. Protože to že vám stojí za to mi napsat, ať už cokoliv je pro mě moc potěšující a dodává mi to moc síly.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To StRiX,
přeju Vám vytrvalost, trpělivost a štěstí! Vaše mládí je přednost, čas je velký kapitál. Existuje několik opravdu dobrých knich pro inspiraci, jedna z nejlepších je určitě Wallace D. Wattles: Jistou cestou k bohatství. Je tenká, přečtete ji za chvíli, ale pamatovat si ji budete celý život. Její autor je jedním ze zakladatelů motivační psychologie a na této knize pak stavěli další osobnosti tohoto oboru. V angličtině ji lze zdarma stáhnout na www.scienceofgettingrich.net (Rebeca Fine), v češtině ji nabízí nakladatelství www.cintamani.cz. Ještě jednou - hodně štěstí!!!
Hidalgo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím že jsem na tom docela podobně jako ty, mimo jiné mám taky 18, taky jsem strávil zbytečně mnoho času hraním a v neposlední řadě bohužel nemám bohatého papínka, který by mi dával nekřesťanské kapesné (škoda, někdy by se hodilo)...
K tomuto serveru jsem se dostal při dělání mé absolventské práce (tzn. asi v lednu t. r.) a můžu říct, že je ten nejlepší, který jsem kdy objevil. Samozřejmě jsem okamžitě pročetl celý manuál, a mnoho jiných článků, koupil jsem si hned několik knížek (a všechny je přečetl jedním dechem, což je u mě hotový zázrak). Zatím zkouším paper trading, testuji strategii, snažím se o sestavení money-managementu, vedu si obchodní deník (no uvidíme zatím jsem v plusu asi 3000 USD a na to že obchoduju asi 3. měsíc..., ale ne a ne se dostat na 2 % risku při zadávání stop-lossu).
Jediné co mi neustále vrtá hlavou je právě ta částka nutná k založení účtu. Chtělo by to těch 5000, protože jak tak zkouším nanečisto obchodovat, tak je mi stále víc a víc jasné že např. s účtem na 2000 nebo 3000 USD můžu hodně rychle skončit na nule.

Držím palce, ať ti to vyjde!!!

A také za sebe děkuji autorům tohoto serveru, a všem kteří přispívají do diskuzí.
Kosmo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Koukám, že se tady zakládá klub středoškoláků :)

Já jsem na tom podobně, je mi 19 a jsem v prváku na VŠ. Zatím s komoditami nemám žádné zkušenosti, s investováním obecně ale ano. V 18ti jsem investoval do podílových fondů, které mi vydělaly cca několik set Kč, roztomilý začátek :) Pak mi to ale bylo málo, navíc mě to hrozně chytlo, takže jsem založil účet u společnosti Fio a začal s akciemi. Vlétnul jsem do toho v únoru 2006. Pokles ČEZu od ledna, kdy byl na maximu cca 880 Kč, činil cca 30 Kč, takže jsem to bral jako skvělý propad, při kterém můžu nakoupit. Bohužel jsem ale netušil, že je to pouze začátek největší korekce BCP za poslední roky a cesty ČEZu až někam k 450 Kč...
No, výsledek je ten, že jsem se ohromně propadl, pak během léta pilně částečně vydělával, a minulý měsíc jsem u Fia uzavřel účet s celkovým výsledkem od února minus 15%, hrůza. Jakou jsem udělal chybu? Lezl jsem do něčeho, čemu nerozumím (i když jsem myslel, že ano), když se akcie propadly, hned jsem hned "ředil", ládoval další peníze v naději na rychlý comeback. Jinými slovy, inverzní pyramidování. Měnil jsem strategie, rozhodoval se podle emocí. Prostě na mě do detailu sedí popis klasického člověka z těch pověstných 80ti procent na burzách.

Jsem za to ale strašně rád, byla to dobrá lekce, každý by se měl ze začátku podle mého názoru spálit ve svém vlastním zájmu. Také mě to přinutilo se trochu víc na internetu vzdělávat a díky tomu jsem také narazil na konkurenční nejmenovaný server o komoditách, který se nemá s tímto zrovna v lásce, většina asi ví, o kom mluvím :) Musím ale říct, že z něj čišela enerigie a optimismus, díky kterým jsem se pro investování, i když s úplně jinou filosofií, znovu nadchnul.
Také jsem se přímo z něj dostal sem na Finančníka. To bylo někdy vprostřed prázdnin, kdy jsem měl dávno po maturitě a do začátku roku na VŠ daleko. Od té doby (koukám, brzy to bude půl roku...) se učím, testuji, čtu knihy. Očekával jsem, že na přelomu listopadu a prosince do toho vlétnu, čím víc ale čtu a zkouším, tím víc vidím, že se to bude dále a dále opožďovat. A to jak kvůli přípravám, tak i kvůli kapitálu - nejdřív to vypadalo, že se $2,000 stačí, když by se povedlo našetřit $2,500, budu král. Teď vím, že minimálně $3,000 mít k dispozici budu, stačit to ale ZDALEKA nebude. Fakt to vypadá na ty $4,000, spíše ale $5,000.

Proč to píšu? Abych jen ukázal, že přesto, že nemám žádné praktické zkušenosti, leccos už vím. Hodně jsem četl, stačil jsem se spálit. Chci tím ukázat, že není dobré spěchat. Taky jsem nedočkavý, musím se ale držet.

Tak nám, sockám, co počítáme každý dolar, držte palce :) Až budem vydělávat, uděláme nějakou pařbu a pozvem vás za to na pivo :))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to strix:
dovolím si i zde možná otravně zopakovat co už několikrát: začít aktivně abchodovat se dá i s podstatně menší částkou než oněch 5000usd. Ano, tyto peníze je dobré mít či jsou nutné do začátku komoditního obchodování, ale nejsou přece jen komodity. Navíc účastnit se profitu na pohybu komodit lze pomocí jiných nástrojů, viz opce a další deriváty = finanční instrumenty od komodit (nejen)jako podkladu odvozené a na nich závislé.
A proč o tom ještě píšu: ne každý má vstupní balík cca 100-150tis Kč, mnozí na tuto částku velmi pracně vydělávají a spoří.
Přeji všem úspěch - o to větší může být ale zklamání těch, co těch 100tis horko-těžko dají dohromady a poté zjistí, že realita se může podstatně lišit od paper či backtestingu a začnou ztrácet. Taková zkušenost je může nadlouho poslat do kolen či to vzdát, a to je při dnešních možnostech sakra škoda.
Liší se to člověk od člověka, ale pustit do trhu vlastní peníze, nejen balík na demu, umí spustit v hlavě pochody, které jen nějaké to hraní, byť naplno a s plnou odpovědností konané na demu, nikdy nenastartuje. I proto mám silný pocit, že kdo se naučí otáčet i menší peníze, ale na ostrém účtu, má skoro větší šanci uspět než ten, kdo jen testuje, než nasbírá kýžených 5000.
Burza/y venku dnes dávají tolik možností, instrumentů a šancí každému (to je i těm co tam zatím najedou jen s poloprázdným kolečkem :-), že si nelze nevybrat. A kdo se naučí plnit kolečko, otáčet pak valník či návěs plný škváry bude mít o to jednodušší :-)
vše vždy jen v dobrém a úspěch všem!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem se taky díval po něčem co by bylo miň náročné na vklady a počáteční kapitál... našel jsem, ale upřímně bych se s tím nezaobíral. I když asi bude něco pravdy na tom poloprázdném kolečku...
Pro mě jsou teď nejdůležitější komodity a akciové indexy, z těch mám vybraných několik, které neustále sleduju (samozřejmě jsem dal na rady finančnika a na názory, které jsem si přečetl v diskuzi). Chci se naučit na co ty moje vytipované komodity reagují a jak, ale hlavně nejvíce chci pořádně otestovat mou strategii, ale hlavně ten money-management (no dopilovat, aby měla hlavu a patu...).
Mj. jsem také zkoušel obchodovat na forexu (přes MT 4) a není to zrovna věc, kterou bych se měl chlubit, ale během prvního měsíce jsem ztratil 2800 USD ze svého demo účtu a s tím co mi tam zůstalo prakticky neobchoduji. Za tuto ztrátu si můžu sám, ale zas na druhou stranu mi došla síla emocí, hloupých a nerozvážných rozhodnutí... Když to řeknu ve zkratce, tak mi došlo, že obchodování (a to jakékoli s čímkoli) nebude zas tak jednoduché.
Tak či tak, během doby co budu šetřit těch 5000 budu mít opravdu hoooooodně času vše vyzkoušet, upravit, dodělat a snad i připravit na reálné obchodování... :)

Kosmo

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...