Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

jak často se vyplácí dividenda


Stanley

Doporučené příspěvky

US dividendové akcie vyplácí každý čtvrtrok, ale není to striktní podmínka. Jsou akcie které z daňových důvodů vyplácí jen ve třech ze čtyř čtvrtletí s tím, že to jedno vynechané čtvrtletí se jakoby přičte k následující dividendě.

České akcie vyplácejí dividendy ročně. Ale jak zdejší tak zámořské akcie mají společné to, že datum dividendy sdělují předem na základě rozhodnutí valné hromady, kam by jste ostatně mohl sám zajít a ovlivnit to. :D Pokud však nemáte alespoň desetiprocentní podíl v té společnosti, tak nejspíš neuspějete.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Peta_Bi:

V jiném vlákně jsi psal, že kromě dividend ještě sleduješ kapitalizaci. Doporučoval jsi spol. AHR. Její kapitalizace je cca 450mil. Není to na finanční spol. málo? Nebo u finančních spol. naopak malou kapitalizaci vidíš jako pozitivní? Jinak AHR je teď za slušnou cenu cca 5,30 za akcii.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dovolím si upřesnit - nedoporučoval jsem k nákupu, ale ke shlédnutí. I když je pravda, že zrovna tuto společnost v portfoliu mám.

Jako problém nevidím kapitalizaci, ale spíš obor zaměřený na komerční nemovitosti podobně jako například RAS. Nicméně myslím, že před půl rokem zvyšovali dividendu, takže se dá říct, že si věří. ;)

Pokud se podíváte na ALD což je spíše investiční společnost, tak kapitalizace je pětkrát větší, ale hospodářské výsledky jsou již asi rok na červené straně. Jako mnohem lepší investici čistě jen porovnáním hodnot vidím ACAS nebo NLY. Ale neberte to jako doporučení k nákupu. Finanční společnosti to teď mají těžké a pokud nezvládnou otázku poměru dluhu vůči majetku, tak půjdou ke dnu bez ohledu na velikost. Ba možná, že ty větší se potopí rychleji a hlouběji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

A jak je to s krátkou pozicí? V takovém případě je akcie půjčená, takže by společnosti dividendy vyplácet měly.

Jak v praxi funguje vyplácení dividend u US akcií u US brokera? Je možné si je nechat vyplatit z exekuční platformy nebo někde po přihlášení na webu?

Vyplácejí také dividendy při krátkodobém držení akcie při intradenním obchodování např. 5 minut (nějakou poměrnou část)?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V případě, že jsi v shortu, tak se dividenda odečítá z tvého účtu. V podstatě ty platíš dividendu tomu od koho jsi si půjčil akcie.

Dividendy se připisují na obchodní účet pokud není určeno VH jinak, nebo si sám nezažádáš. Pokud se obchoduje "na páku", tak dividendy připisuje dotyčný broker na tvůj účet, ale strhává si nějakou část.

Dividendy se vyplácejí držitelům akcií "po zavíračce". To znamená držet přes noc a je nárok na dividendu. Dividenda se vyplácí vždy v plné výši.

Ještě upozorním, že popisuji vlastní zkušenosti a je možné, že se u některých firem vyplácí jiným způsobem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodujem cez IB, mám nakúpené akcie AIG a pozajtra 6.11.2008 je AIG EARNINGS. Takže dostanem dividendu? A ako to zistím, že som ju dostal. Je jasné že mi stúpne účet, ale mám stále otvorenú pozíciu s AIG a cena akcií kolíše - takže to needokážem seriózne odčítať.
Takže ako sa dozviem koľko som dostal - a či vôbec som niečo dostal? Pošle mi broker nejaké info?

Štefan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Štefan,

AIG vyplácela dividendu už v září takže pokud jsi AIG už 3.9. držel na svém účtu tak Ti ji připsalo IB někdy okolo 20.9 na Tvůj účet, kdy byl vyplatní den.Earnings je vyhlašování hospodářských výsledků firmy za určité obdoobí a ne dividenda.

finance.yahoo.com/q?s=aig ..........(v pravém sloupci)


Broker Ti žádné info nepošle ale pokud se u IB naloguješ na svůj účet tak kompletní přehled o dividendě uvidíš ve vyúčtování jednotlivých dnů popř.měsíců.

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...
×
×
  • Vytvořit...