Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Všeobecné přístupy k obchodování na akciových trzích.


MERKUR1

Doporučené příspěvky

radime to je přesně to z čeho nejsem moudrý. Plně respektuji právo Tomáše a Petra na jejich vlastní projekt a věci s tím spojené. Na druhé straně za těch asi sedm let, co se tady pohybuji zmizelo z diskusí hned několik zkušených a úspěšných obchodníků všech možných zaměření a Merkur je dalším z nich. Opravdu nevím, co z toho je víc správně a hlavně pro koho je to dobře.

S Merkurem jsem ne ve všem souhlasil, ale je to člověk s názorem na věc a takových diskutujících je potřeba si vážit a i přes nějaké, třeba ze strany admina, prohřešky je v diskusi držet. Právě takoví lidě tvoří zajímé vlákno, které přitáhne další lidi a ve kterém se každý může lecčemus naučit narozdíl od vlákem plných (pouze) obdivných výkřiků nebo rozahzování testosteronu (vyjímečně i estrogenu) nad obchody, kde dotyční dávají na odiv pravidelné nákupy na absolutním dně a prodeje na high týdne bez jakékoli další náplně.

V každém případě je to Merkurovo rozhodnutí, byť si po přečtení odkazované diskuse nejsem úplně jistý, že úplně adekvátní, které musí všichni respektovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 273
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Já mám svoji teorii pro koho je to dobře, ale nebudu ji rozvádět, nechci vytvářet flame. ;)

Spíše bych rozvinul teorii jestli můžeme očekávat tradiční květnovou korekci a jestli nejsou současné ceny akcií příliš vysoko...
Osobně nevěřím na konec recese a jsem spíše pesimista a očekával bych další korekci, nicméně trh má opačný názor a proti trhu nepůjdu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musím říct, že diskuse typu "kam to půjde" nemám moc rád. Užiju si jich s klienty co až moc :-). Nikdo neví, kam to půjde a křišťálovou kouli mám už dlouho v opravě :-). Ale tipnout si člověk může. Je spousty důvodů pro korekci. Trhy jsou v mnoha případech výš, než byli před "krizí" (stačí s epodívat na NASDAQ) a chybí k tomu ekonomický podklad, v červnu možná pomine zaklínadlo zvané QE2 a je otázka, jestli US půjdou do rizika spojeného s QE3, defenzivní USD je proklatě nízko a jeho vzestup by mohl prodražit US vývozy a tržby firem. Ty se aktuálně často odvíjejí podle stejného vzorce: pokles tržeb v US kompenzovaný nárustem prodejů v zahranicí + pozitivním menovým efektem. Ale to jsou všechno úvahy, co by kdyby... :-).

Ještě minulý týden bych byl o něco větším optimistou, ale po včerejším COTu se pozvolna přikláním k tomu, že budeme korigovat. NET POSITIONS velkých kluků (hedgers) jsou u všech indexových futures nejzápornější v posledním roce a na NASDAQU a DOW se krátké pozice hedgerů blíží k extrémním hodnotám těsně pod 85% z celého open interestu. Velcí kluci zajišťují více, než tomu bylo kdykoli letos. Naopak "dav" je z tohoto pohledu silně optimistický a je také na extrémních hodnotách pozitivity a u SP500 je jejich net position nejvýše za rok. Ale ber to spíš jako tip ve Frotuně :D.

Jestli na to budu nějk reagovat, to netuším :-). část peněz, které mám v tradingu se nějak točit bude, ale věnuji se spíš swingům na zrninách a celý systém je značně "debilní", tedy nemající s podobnými úvahami nic společného. Spíš se tím bavím :-). Investiční, dividendové pozice houfně otevírat nebudu. Mám také jakýsi systém, který mi říká, že nakupovat bych měl v červnu, takže mám měsíc na úvahy a čas mě zatím netlačí :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Na odlahcenie: Ked som sa v marci 2009 stal "definitivnym medvedom" a prestal kazde nove dno indexov povazovat za posledne, pod ktore uz nepojdeme, tak indexy otocili a zacal 2-rocny uptrend.
Pred mesiacom som sa zase stal "definitivnym bykom" a prestal povazovat kazdy novy vrchol na tyzdnovych grafoch za posledny a najvyssi, tak sa mozno nachadzame na docasnom vrchole a pride downtrend.
Euro nieco naznacuje a Grecko raz krachne tak ci onak...
V kazdom pripade SL na BE to isti... ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jogo, taky jsem byl přehnaný medvěd a katastrofista. Nedávno jsem se o tom bavil s kolegou makléřem, jinak zkušeným forexákem. Oba jsme se divili, jak jsme byli zaslepení a nechali si z velké části utéct nástup uptrendu a dokonce i ve chvíli, kdy byl uptrend zjevný jsme setrvávali mimo.

Možná je hlavním problémem, alepoň nad tím jsme uvažovali, moc informací. Jendoduše jsme příliš četli cokoli, co se vyskytovalo. A pravdou bude, že je-li na trhu tvrdý a silný trend, pak i většina článků jde ve směru trendu. Dostali jsme se na konci downtrendu pod vliv spousty článků predikujících peklo a konec světa, zatímco býčích názorů bylo pomálu. Možná není úplně od věci (což jsem si nikdy nemyslel) brát vážně nápad Pavla Kohouta o sledování výskytu slov jako krize, obrat trendu atd. prostřednictvím služby google trends...

Naprostí nováčci, kteří vstoupili do trhu a měli minimum informací a zkušeností, drželi vyšší zisk než mi opatrní a informovaní. Jinou pohádkou je, že drtivá většina těch, kteří nás v té době svými zisky válcovali, skončila nakonec ve ztrátách, protože z vlaku nebyli schopni včas vystoupit a případně si navíc pro svůj svištící rychlík přibalili ještě úvěr...

Jediné poučení, které jsem si vzal, z toho o čem tu tlachám, že čtu mnohem méně a příliš, nebo vůbec, se nazajímám o to, co si myslí jendotliví guru, nebo účastníci anonymních diskusí. Názor se snažím formovat sám podle "objektivních" čísel reportovaných výsledků a makro dat + jsem přibral do výzbroje COT a několik matematických ukazatelů (nikoli indikátorů! ty už při investicích a ani při tradingu prakticky nepoužívám).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Radim2: Presne tak. V januari 2008 bol na trhu silny pesimizmus a kto vtedy nakupil akcie(hlavne akcie bank), tak sa este dlho nedostane do zisku po tomto nakupe. Velmi dobre si pametam, ako som po kazdom novom dne mal pocit, ze panika uz vrcholi a uz musi prist definitivny obrat. A trh si po case zase hladal nove dno.
Po bitke je kazdy general a spetne na grafoch vsetci vieme urcit, kde sme mali nakupovat a najst na to dost dovodov. Obchodovanie na burze je o pravej strane grafu, ktoru nevidime.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Samozřejmě, že se člověk nemůže řídit jenom tím, jestli vládne optimismus nebo pesimismus. Jogo, píšeš, že "V januari 2008 bol na trhu silny pesimizmus a kto vtedy nakupil akcie(hlavne akcie bank), tak sa este dlho nedostane do zisku po tomto nakupe".
Sice byl na trhu silný pesimismus, ale za 1) krize teprve začínala a za 2) fundamentálně byly akcie drtivé většiny spol. slušně předražené. V USA i u nás. Tak proč nakupovat v tuhle dobu?
Mám kritéria, která mi říkají, zda je pro mne akcie drahá či levná. Nemusím trefit dno nebo vrchol. O to mi nejde. Jde mi o nakupování za rozumnou cenu. Nákupy dělám více méně pravidelně, takže nemusím až tak řešit dilema, jestli jednorázově nakoupit akcie teď nebo až za rok.
Chci držet akcie dlouho kvůli dividendě, případný kapitálový zisk je pro mne třešničkou na dortu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stanley: V roku 2007 som zacal s tradingom a predtym som bol dlhodoby investor "podla rad Ladisa" ak mi rozumies.
Preto z praxe viem, ako tazko je posudit, ci kriza zacina, pokracuje alebo vrcholi.
Od roku 2007 sledujem fora a videl som, ako vela ludi zbesilo nakupuje akcie bank, lebo mali najlepsie fundamenty zo vsetkych akcii podla pomerovych ukazovatelov(mali velmi vyhodne ukazovatele P/E, P/B, P/S a dividendy). Mali ich preto take dobre, lebo ich ceny uz hlboko poklesli ale fundamentalne udaje vykazovali stale dobre.
Nikto v januari ani netusil, ze Citigroup sa bude predavat po 1 $ a BAC po 2.5$ a nikto nevedel, ze kriza sa len rozbieha(okrem par notorickych medvedov, ktori aj dnes tvrdia, ze doterajsi rast je len korekcia medvedieho trhu).
Pravidelne nakupy mam v plane aj ja, zial kvoli vidine fenomenalnych ziskov z tradingu sa mi malilo taketo investovanie v roku 2008 a teraz sa mi zda trochu neskoro s tym zacat.
Jonatanus(majitel stranok FinViz) na nemenovanom slovenskom fore spocital vynosnost pravidelneho mesacneho investovania do akcii indexu SP500 vratane dividend od roku 1871 v 40-rocnym horizonte podla Shilerovych dat. Vysla mu vynosnost 4 az 8% p.a, priemer bol 6.01% p.a.
Myslim, ze malokomu sa tuto vykonnost podari prekonat vyberom niektorych akcii podla urcitych pravidiel.
Preto som sa rozhodol nakupovat indexove ETF-ka.

P.S: Dnes ma vyhodilo z mojej pozicie v USA-indexoch na BE. Spytam sa ta na tvoj nazor. Su USA-indexy podla tvojich pravidiel teraz uz drahe a neoplati sa mi ich nakupovat znova alebo este maju potencial rast aspon 10%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jogo:
Finviz používám, ale čistě jen pro přehled, protože zatím nemám v US akciích žádný kapitál. Mé prostředky k investování do akcií nejsou v současnosti nijak velké, takže nakupuji jen u nás.
Ohledně bankovních titulů a krize: US banky byly přímo namočeny do dění kolem hypoteční krize, takže nakupovat tenhle sektor v USA byl hodně velký risk. U nás to strhlo pěkně dolů i KB, přestože se jí to prakticky vůbec netýkalo. Panika je panika... A nejenom KB, ale v podstatě všechny tituly.
U počítání průměrné výnosnosti při pravidelném investování vidím 1 zásadní problém: je počítáno s nákupy, které jsou prováděny pořád, přestože je v některých obdobích jasné, že jsou akcie šíleně drahé a dividenda nezajímavá. Proč bych měl kupovat akcii za např. PE45, PB4 a s dividendou nula nula prd?
Ohledně tvého dotazu: vezmu-li US akcie jako celek, pak jsou podle mne drahé. Nevěřím dolaru a US ekonomice a jsem rozhodně pesimista co se týče dalšího vývoje americké ekonomiky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tiez neverim usa akciam, ani dolaru, ani euru, pesimista som uz 3 roky ohladom svetovej ekonomiky, ale aj tak nakupim USA indexy po tejto korekcii.Pretoze celosvetove zadlzenie sa asi najbezbolestnejsie da vyriesit vysokou inflaciou.
Preto uvazujem o nakupe zlata, ale este ho nemam dostatocne napozerane.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jogo, jakým způsobem nakupuješ indexy? Chystám se na to taky, (protože jsem od roku 2008 underperformoval, důvodem byl nákup příliš konzervativních společnsotí), ale ještě jsem nějak neprovedl analýzu poplatků u jednotlivých ETFek. A další otázka, tedy jestli mohu, kde najdu přehledné informace o indexech, třeba kolik DJIA vyplatil za rok 2010 dividend? Zdravím, G.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

×
×
  • Vytvořit...