Diskuze: Diskuzní fórum Financnik.cz > Akcie (nepřihlášen)
Aktuální stránka: 7 z 20
Re: Dividendové akcie - dlouhodobé investice
Vloženo uživatelem: nagato
Datum: June 2, 2010 04:23PM

Zdravim , pls asi sa bude zdat hlupe co sa pytam ,ale som tu zaciatocnik , obchodujem na forexe , pomerne stabilne zarabam a rad by som zisky z forexu investoval do dividendovych akcii , moze mi pls niekto poradit ,ako na to ? cez koho obchodovat ,co je potrebne sa naucit a ako tieto dividendove akcie funguju ? dakujem smiling smiley

Vloženo uživatelem: radim2
Datum: June 2, 2010 05:18PM
Statut uživatele: Gold member

to na co se ptáš je téma které vydá na celou knihu :-)

------------------------------------------------------
Je třeba vidět souvislosti tam, kde je jiní nevidí.

Vloženo uživatelem: Stanley
Datum: June 2, 2010 05:20PM

nagato:
Zkus nejdříve probrouzdat internet, a pak se ptej na to, co ti není jasné.

Datum: June 2, 2010 05:25PM

jj tak v tom pripade mi postaci informacia , cez koho obchodujete dividendove akcie ? smiling smiley

Datum: June 2, 2010 07:40PM

nagato:
Fio

Datum: June 2, 2010 10:05PM

Stanley:

a co poplatky a vstupny kapital ? smiling smiley

Datum: June 2, 2010 10:29PM

navyse ,ako tak pozeram Fio tak ak sa chcem stat klientom , musim osobne do neakej pobocky Fio a.s. ,ked som z vychodneho slovenska ,tak to je dost problem :DDD

Vloženo uživatelem: kramnik
Datum: June 3, 2010 08:08AM

nagato:
POkud se nepletu,tak Fio o.c.p. má pobočku v Košicích. Myslím, že by nebyl problém tam zajít s tím, že chceš obchodovat a normálně podepíšeš komisionářskou smlouvu. Pokud bys chtěli Česko, tak se to dá taky udělat. Smlouvu Ti udělají v Čechách a pošlou k podpisu do Košic. V tom by problém být neměl.

Ostatní:
Snad na konci týdne zase najdu chvilku se sem mrknout a doplnit resty, včetně toho excelu :-).

Datum: June 3, 2010 09:16AM

nagato: já jsem taky u FIA, ale kvůli kombinacím akcií s opcemi se chystám založit účet u IB, myslím že opce přes FIO obchodovat nejdou.

Datum: June 3, 2010 03:46PM

nagato:
Pokud je mi známo, tak poplatky má Fio z našich brokerů nejnižší.
Vstupní kapitál je plně na tvém rozhodnutí. Já to třeba dělám tak, že určitou část příjmu si pravidelně odkládám, a pak nakupuji. Uplatňuji tím tzv. průměrování nákladů.

Datum: June 3, 2010 03:48PM

nagato:
K problematice akcií bych ti doporučil k přečtení knihu od Daniela Gladiše "Naučte se investovat" a taky klasiku od Benjamina Grahama "Inteligentní investor". Tyhle dvě knihy si určitě přečti, pokud chceš dlouhodobě investovat.

Datum: June 3, 2010 09:33PM

nagato:
Leccos jsem tu už o dividendových akciích napsal. Základní otázka, na kterou si musíš odpověďět (a to můžeš udělat jenom Ty sám) je to, proč chceš kupovat právě dividendové akcie. CO od toho očekáváš? A teprve potom se dá pokročit dál.
Vezmu to na svém příkladu. Beru dividendy jako pasivní příjem, který nutně nepotřebuji teď, ale řekněme cca za 10 let, kdy už ybch nerad někde pravidelně pracoval a tudíž tenhle druh příjmu budu potřebovat. Proto mě moc nezajímají akcie s okamžitým vysokým yieldem a hledám hlavně tituly, které mají perspektivu a velkou pravděpodobnost nejenom udržení výplaty dividend, ale zároveň také jejich pravidelné zvyšování. Čas v tom hraje pro mě nejenom možností růstu ceny akcie, ale také peněz z pravidelných dividend. Kdo koupil akcie MCD před pěti lety (třeba na jejich tehdejším vrcholu) tak má při dnešní výši dividendy yield nikoliv současná 3%, ale ze svých peněz má aktuální Yield of cost (YOC) cca 6% a dobré šance, že se bude vyplácená dividenda nadále zvyšovat a tím bude vyšší i zisk z jeho před lety investovaných peněz. Proč si to myslím?
1) MCD má za sebou historii 33 let nepřetržitého zvyšování dividend
2) MCD v posledních pěti letech zvyšuje dividendu v průměru o více než 20%
3) Pay out ratio (poměr ukazující kolik ze zisku vyplácí MCD na dividendách) je 47%, což je rozhodně poměr udržitelný.
Proto hledám právě podobné akcie. Nebudu psát konkrétní pravidla sceeningu, ale rozhodně mě zajímají velké firmy ve stabilních odvětvích, s dlouhou historii výplaty rostoucích dividend, s přiměřeným payout ratiem. Ty pak ještě formálně projdu excelem, který připojuji. Nneí to můj výtvor. Na svědomí ho má Američan s nickem Dividend4Life a je to docela šikovná pomůcka.
Další věci, které by měly být využity jsou, kromě výběru "správných" akcií také reinvestice dividend (peníze z dividend okamžitě neotřebuji, ale budu je potřebovat někdy v budoucnosti, takže proč je teď vybírat a utrácet!?) a jak psal Stanley je dobré provádět průběžně pravidelné nákupy

Editováno 1 krát. Naposledy editováno dne 03.06. 21:33 uživatelem kramnik.

Datum: June 3, 2010 09:37PM

radim2 Napsal:
-------------------------------------------------------
> to kramnik:
> pěkná tabulka,
> mohl byste ji sem dát ve formátu excelu?
>
> --------------------------------------------------
> ----
> Je třeba vidět souvislosti tam, kde je jiní
> nevidí.

Bohužel nějak zjišťuju, že mi sem jdou vkládat jenom obrázky, ale ne excely... :-(

Datum: June 4, 2010 09:16AM

to kramnik:

můžete to obejít tak, že příponu excelu "XLS" přejmenujete na obrázkovou příponu např. "JPG".

Ještě k průběžnému nakupovaní, v podstatě se jím průměru nákupní cena, čili je tady ochrana před jednorázovým nákupem akcie na vrcholu ceny, zase na druhou stranu by se dalo nakoupit jednorázově i levněji při vychytání dna, ale dno je dost obtížné poznat a já to třeba zatím neumím, pokud je vůbec možné nějak poznat dno akcie...?

Podle tuším Grahama, nebo kdo to vymyslel, je další možností čekat a nakupovat jen když cena klesne tak, aby poskytovala polštář, čili byla níže o X%, než je reálná hodnota dané společnosti.

Datum: June 4, 2010 10:51AM

dakujem pekne za rady smiling smiley tie knihy si urcite precitam , a zhodou nahod ja som z Kosic :DD

Aktuální stránka: 7 z 20

Prosím čtětě než vložíte svůj příspěvek! Toto fórum je místem pro lidi, kteří si rozhodli navzájem pomáhat a podporovat se na cestě stát se úspěšnějším traderem. Základním pravidlem tohoto fóra je pozititivní přístup a absolutní zákaz navážení se do kohokoliv na tomto fóru. Pokud nám chcete povědět, že znáte lepší stránky o tradingu, že vydělávání peněz je nemorální, že komodity nefungují, že jste mnohem chytřejší než diskutující zde, že jste někde slyšeli že tyto stránky stojí za starou bačkoru, že umíte všechno lépe, ale podrobnosti říci nemůžete atd, tak se prosím ani neregistrujte a jděte na stránky, které jsou Vašemu srdci a myšlení bližší. Nechceme zde stále dokola řešit tato nekonstruktivní témata a lidem, kteří si nedokáží udělat vlastní názor na základě zde prezentovaných informací bohužel nedokážeme pomoci, odpovědi na podobné příspěvky můžete najít v archivu této diskuze a o nová vlákna na tato témata zde již nemáme zájem.

Litujeme, do fóra mohou vkládat příspěvky pouze registrovaní uživatelé.

Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah. Provoz diskuze se řídí Pravidly diskuze na serveru Financnik.cz.

Upozornění: Všechny informace poskytované na Financnik.cz jsou určeny výhradně ke studijním účelům témat týkajících se obchodování na burze a neslouží v žádném případě coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Provozovatel serveru ani jednotliví autoři nejsou registrovanými brokery či investičním poradcem ani makléřem. Jsou-li na stránkách zmiňovány konkrétní finanční produkty, komodity, akcie, forex či opce, vždy a pouze za účelem studia obchodování na burze. Vydavatel serveru není zodpovědný za konkrétní rozhodnutí jednotlivých uživatelů.

Burzovní obchodování a investování s finančními instrumenty (a komoditami obzvláště) je vysoce rizikové. Rozhodnutí obchodovat komodity a akcie je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Pamatujte, že burza má svá pravidla, kterým je třeba porozumět, než začnu riskovat své vlastní peníze!
Copyright 2009 © Financnik.cz - Developed by BlueCube.cz
Server Financnik.cz vydává a všechny služby provozuje Centrum finančního vzdělávání, s.r.o.
Všechny články zde uveřejněné podléhají autorskému zákonu a jejich kopírování pouze se souhlasem autora.