Dobry den,
jeden laicky dotaz od laika...
mam nejake (par set tisic) penize ktere jen tak lezi a lezi... jedina ma rozumna alternativa (na kterou si troufnu) pri boji proti inflaci je sporici ucet 2.5%
Ani ne pred tydnem mne napadla "hrisna" myslenka ohledne akcii - i kdyz tomu dopodrobna nerozumim a nikdy mne to nezajimalo - zacal jsem na toto tema se po internetu rozhlizet a cist nejake ty diskuze atak.. ale neudelal jsem si uceleny nazor, jestli az pro takove "poleno" je to vhodne. Jako ano, chapu ty nejzakladnejsi principy, VS mam, ale ne ekonomickou. Tak proto mne napadlo napsat sem, ze mne tu treba nekdo otevre oci a odradi od toho atd...
o co mne jde..., nemam ambice zhodnocovat penize v desitkach % rocne, nemam ambice denne sledovat vyvoj kurzu a prodavat a nakupovat jine, nemam cas a chut si o tom cist zadne tluste knizky... jedine co bych chtel, tak pomoci nejakych rekneme "stabilnich" akcii se dopracovat k nejakym dividendum, ktere by rocne vynosem "prekonaly" sporici ucet...
Tento topic mozna neni uplne idealni, no nechci ani nic na 10-20-30 let... spis tak na 3-5 let..,
Ma amaterska vize je nasledujici... zustat v Cesku..., pouzit asi kvuli poplatkum RM-S... a vybrat si 2-3 tituly ktere vyplaceji nejake dividendy... tudiz (asi urcite) neco z obligatniho: CEZ, Telefonica, Phillip Mor., Fortuna... a pokud mozno ve vysledku neprodelat... skrz pokles akcii behem tech 3-5 let... jak jsem psal, nebudu mit cas to denne sledovat a reagovat...
Tu je tabulka nejakych mych vypoctu, samozrejme cenu za dividentu jsem strelil od boku, stejne tak nakupni ceny akcii..., ale promitaji se tam jeste nejake dalsi poplatky? na ktere jsem zapomnel? 0.29% nakupni pausal pro FIO a 15% dan z divident, jeste neco dalsiho? Kupoval bych to jako cele balicky skrz ten easy click.. je v tech vypoctech zasadni chyba?

[/URL]
Zaver, ma cenu vubec aby do toho nekdo jako ja vubec sel?