Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Obchodní deník


namodro

Doporučené příspěvky

Dobrý den.

Nejdříve bych rád poděkoval Libicovi a všem dalším, kteří poskytují nám začátečníkům skvělé impulzy - ty konkrétní příklady dokážou velmi dobře vysvětlit věci, které z pochopitelných důvodů nemohly být v Petrově a Tomášově manuálu rozváděny dopodrobna, takže v nich člověk občas trochu tápe.

V této souvislosti mám prosbu, zda by někdo ze zkušených traderů nebyl ochoten ukázat, jak vypadá jeho reálný obchodní deník (prosím prosím OBRÁZEK). Zkusil jsem několik verzí vytvořit v excelu a použil všechna doporučení z Tomášova a Petrova manuálu, nicméně místo přehledné pomůcky se mi neustále daří vytvářet jen zbytečně komplikované tabulky, které sice samy přičítají, odečítají a počítají všechny možné hodnoty podobně jako account plugin v TNT, ale po čtyřech měsících papertradování na reálných datech se ve svém deníku jednak občas totálně ztrácím a jednak čím dál častěji zjišťuji, že jsem občas někde zapomněl nějakou hodnotu zaznamenat či vymazat, takže výsledně mi to hlásá nesmyslné bludy. Stručně řečeno jsem se snažil o jednoduchou přehlednost a vyšel mi z toho segedinský guláš.

Z toho, že se toto téma v diskuzi ještě neobjevilo, usuzuji, že buď všichni know-how deníku ať už v papírové či elektronické formě precizně zvládli (pak si budu připadat jako totální dement), nebo ho tak nějak odsunuli stranou s tím, že se to prostě vyvrbí až se začnou sypat ty kýžené milióny.

Tak jo - předpokládám, že platí ta první verze - upustí někdo trochu moudra?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 30
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Namodro,

já mohu poradit něco, co mně velmi pomohlo v mých začátcích. Já si do deníku vedl pouze datum, vstup a výstup, pak jsem si ale vždy vytisknul i graf svého obchodu a do deníku si jej vlepil. Vždy zhruba po měsíci jsem si dení pak zpětně prohlížel a nalepené grafy na mě tolik křičely, že jsem z nich mohl číst chyby skoro okamžitě. Skutečně jsem i já ve svém obchodním životě vyzkoušel desítky obchodních deníků - od zcela komplexních až po nejjednodušší - ale nic mi nepřineslo tolik užitku jako nalepené grafy provedených (nebo třeba i jen papírových) obchodů, které jsem si mohl zpětně prohlížet. V grafech jsem pak měl zakreslené i své vstupy, SL, výstupy, případně plánované výstupy a reálné výstupy.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, vřelé díky - skvělý tip! Už asi měsíc uvažuji právě nad tím, že přejdu z počítačového deníku na papírový sešit a ten nápad s vlepenými grafy to všechno bezvadně zjednodušuje. Jinak mám kompletní duplikát deníku vlastně v TNT, ale ta manipulace a přehlednost je přece jen o poznání nepraktičtější než papír.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
z meho pohledu neni denik az takova veda. V podstate je to stejne, jako kdyz vedete svoji firmu nebo domaci finance. Zajimaji Vas polozky, ktere maji vliv na Vase penize, kolik jich mate na uctu, kde je mate ulozeny, jaky je vynos, kolik jeste muzete investovat, kolik ztracite atd atd. Denik je z meho pohledu pouze kontrola stavu financi a obchodnich vysledku. Tedy, musi byt prehledny, musi obsahovat info, ktere chcete kontrolovat a nesmi to byt prilis prekombinovana zalezitost. Samozrejme je to dosti individualni, takze je nutno divat se na vedeni deniku predevsim svyma ocima a svym rozumem.
Kontroluji si kazdy obchod, a to:
datum zadani prikazu
datum vstupu
vstupni cenu
slippage
datum umisteni entry SL a jeho hodnotu [na jake hodnote jej nastavuji + celkova hodnota ztraty v % a sume]
prubeznou cenu [vzdy po uzavreni burzy]
trailing SL [datum, umisteni, jeho hodnotu v % a sume, eviduji vsechna trailing SL]
vystupni cenu
slippage
Zisk / Ztrata
komise
oznaceni kontraktu
pocet kontraktu
mesic
rok
margin
FND
obchodni hodiny
hodnota 1 ticku
zustatek na uctu
celkem investovano
% investovano na polozku + celkem
duvod vstupu
duvod vystupu
prubezny komentar k vyvoji pozice
zaver + doporuceni po ukonceni pozice

Vypsal jsem to z pameti, takze je mozne, ze jsem na neco zapomel.

Ke kazde obchodovane polozce si vedu zvlast vypisky, kde si eviduji denni stav, stav indikatoru, komentar, doporuceni, tedy celkovou kontrolu obchodni pozice. Omezuji se pouze na fakta, ne pocity.

Po uzavreni daneho obdobi provadim celkovou kontrolu vynosu, tj. po jednotlivych komoditach rozeberu pocet obchodu, celkovou investici, ztraty, zisky, naklad [napr. komise], vynos atd. Pak to cele prenesu do celkovych souctu. Takze vim, ze napr. na Corn mam vynos X na potrebnych Y a kolik tento vynos X cini z celkoveho vynosu atd atd.

V podstate velmi jednoduche firemni finance...

Mnoho uspechu!!

Libic






Link to comment
Sdílet pomocí služby

Deník pro profíka: má tám tolik, kdy a kde, tolik to sype + nebo -.
Deník nováčka : podchytit i stavy pro poučení na příště.

Jsou to dvě různé potřeby, já to vyřešil dvojím vedním. Na papíře s grafy a elektronický pro výpočty. Jinak ztoho vzniká pěkný b....l.

Přeji ti elegantní řešení,
Radil

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vezmu to od konce.
Nejde o BLBA člověka(zde doufám nepotkáme :)) ), ale jde o „bordel“ v záznamech přesněji spíše chaosu.

Profíka jsem použil pro člověka, který má zkušenosti a záznamy vede typem účetních záznamů. Kde se pohybuje finančně a jaký má vývoj, celkovou statistiku a pod. Toto využití jsem si já přinesl z jiný oblasti. V komoditách zatím se také učím a tak k tomu mám papír, kde si dělám poznámky, co jsem zamýšlel a viděl v grafech i tabulkách. Za tři dny si potom přesně vzpomenout, je problém. Systém účetní popisuje Libic.

Já si vedu na papíře jednoduše
Datum zápisu
Příkaz ve tvaru posílány makléři (jeli to nakup okamžitý, tak za to píšu hodnotu při nákupu)
Datum SL
Příkaz pro SL
Datum uzavření pozice
Příkaz k uzavřeni pozice nebo zápis o aktivaci SL s hodnotou
Poznámky - uvádím str. deníku od zadu, kde lepím příslušné grafy s poznámkami.

Datum SL i příkaz píšu obyčejnou tužkou, abych ji mohl opravovat podle posunu podle burzy.

Dnes jsem získal těžkou zkušenost, přišel jsem o elektronický deník, a nepomohla ani záloha na CD (vadné) :( . Nelze provést rekonstrukci. Ponaučení dvojí záloha.

Zůstal naštěstí papírový, kde se dá Spousta věcí vyčíst. Nedokáži si představit ztrátu dat pří ostrém obchodování uprostřed dynamického obchodu. To vědí pouze ti, co již obchodují.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,
muj obchodni denik vedu timto zpusobem,
v okamziku koupe (uzavreni obchodu, - at uz Buy nebo SELL) si vytisknu Graf dane komodity, kde si vse prislusne oznacim, od dvojitych vrcholu az po ressistance).
Dale:

datum zadani prikazu
datum vstupu
vstupni cenu

hodnota SL - nastaveni (a pri kazdem posunu, i v okamziku nastaveni, jeho okamzitou hodnotu od vstupni ceny, at uz plus nebo minus)
pri posunu Sl, si k nemu hned pisi aktualni stav trhu- pro pripadne posouzeni, zdali jsem SL moc nepritahnul, nebo naopak nenechal moc otevreny.

pocet kontraktu- kontrakty pridavam v momente, kdy se ztrata SL pridavaneho kontraktu rovna polovine prvniho SL (samozrejmne v plusu)- a to si hned zapisuji k posunovanemu SL.

vystupni cenu
slippage
Zisk / Ztrata
komise
oznaceni kontraktu

mesic
rok
margin
FND
obchodni hodiny
hodnota 1 ticku
Hodnota na uctu- ... reaguji na clanek LIBICE- zatim obchoduji jen papirove, takze hodnotu uctu si nezapisuji,protoze zadny nemam;)) ... premyslel jsem, ze si udelam fiktivni ucet, v rozmezi peti az deseti tisic dollaru a vyzkouset, jak mi to bude fungovat. To jsem ale zatim neudelal, protoze se snazim jit do kazdeho obchodu, ktery se zda byt podle mych ukazatelu plusovy.

celkem investovano

duvod vstupu
duvod vystupu


Doufam, ze jsem na nic nezapomnnel, ... podle meho docela podrobny denik, nedelam si podrobne popisky k obchodum, zato si to vsechno nakreslim do Grafu pro vstupu do pozice a prubezne sleduji trh. Pri vyraznejsim nebo dulezitem pohybu si vse vytisknu a zalozim k prislusnemu obchodu;)

tot ode mne pro tuto chvili vse.
Zatim.
JayZee.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Pánové všem velké díky za motivaci k vytvoření struktury obchodního deníku.

Protože dnešní software běžně umožňuje ukládat grafy s doprovodnými komentáři apod. jako obrázek, rozhodl jsem se, že vše povedu elektronicky (je nutné šetřit naše lesy :) ). Do obchodního deníku vytvořeného v MS Excel vložím hypertextový odkaz na obrázek uložený na hard disku počítače obsahující vstup nebo výstup z obchodu.

S pozdravem Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stále i po letech nedám dopustit nad papírový záznam,deník. Troufám si i říci že to zabere míň času než vše smolit do PC. Excel mi sice umí spočítat kdeco z toho a vyhodí kdejaké sumáře, ale není nad to zalistovat si pěkně v klidu svojí historií - někdy dokonce obchodní hysterií :-) Ty naše lesy to myslím až tak nepocítí, zrovna toto...
Kdysi i mě moc pomohlo že jsem si k tomu tiskl graf + moji TA + další čmáranice. Při vstupu i výstupu. Pod graf pozn. co mě k tomu vedlo že jsem konal zrovna teď a proč. K tomu se pak přidá konfirmace obchodů od brokera a mám obchod se vším všudy v análech. Nejen pro sebe, kdyby něco.
archívům zdar,
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já vedu obojí 1)statistiku v excelovské tabulce, kterých je zde na fóru několik - pro potřeby statistických výpočtů , stanovení PT, SL a sledování chování trhu v různých měsících a úspěšnosti v různých obch.hodinách. 2) graf,který používám k obchodu kreslím do něho TL, vstupy a výstupy doplním o LOG z TSIm+ vepíšu poznámky uložím v PNG(menší velikost) a vytisknu. Jestli mě něco napadne při prohlížení poznamenám rukou. Je to rychle, protože to děláte přímo během obchodu do okna TSimu a nemusím nic lepit. Takto to mám na papíru i elektronicky, takže vlastně zálohu. Pro názornost přikládám obr. ten řekne více než 1000 slov.

1735

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

×
×
  • Vytvořit...