Dobry den,
rad bych se vratil k puvodnimu ucelu tohoto vlakna a trosku se vam predstavil, jelikoz jsem tu celkem novy a treba nekoho zaujme muj pribeh nebo se s nim ztotozni. A treba ne. Ale jen opravdu strucne. Je mi 26 let a od 13 let jsem zacal sazet na sportovni utkani, tohle jsem provozoval temer poloprofesionalne, jak jsem se tehdy mylne domnival, az asi do doby po skonceni stredni skoly, postupne se k tomu pridal Texas Holdem Poker, specialne Heads Up turnaje jsou skvele na psychiku, mohu doporucit i traderum. Obcas nejaka ta ruleta a hazard. Nekdy na stredni skole jsem take zacal po ocku sledovat nenapadne akcie a koukat do novin, ale jeste me to tolik netahlo. Kazdopadne stredni skola byla ekonomickeho zamereni, coz take trosku napovida. Nejak na konci stredni skoly jsem ale nemel pocit, ze by me bavily akcie, jelikoz jsem za tim videl nehmotne vlastnictvi a proste nic mi to nerikalo, mel jsem nejake povedomi, tehdy hodne laicke, ale stale jsem byl zameren na snahu pedpovidat pomoci kristalove koule tenisove a fotbalove zapasy, neznajice vubec nic o MM, risku atd. Par mych znamych nebo spoluzaku se pustilo do obchodu s akciemi a me to nejak zhorklo, rikal jsem si, ze jsem se o to zajimal drive nez oni a pak jsem se do kapitalovych trhu proste nepustil. Mozna jsem toho ve skrytu duse litoval. Zakusil jsem ale take prvni internetovou zkusenost se zajimave vypadajici firmou, kde jsem mohl nejen sazet, ale i ovchodovat opce, derivaty a ja nevim co to tehdy bylo. Byl to myslim IG Index a ja si pripadal tehdy jako vyjimecny financnik

.
No abych to opravdu zkratil, cely zivot jsem vedel, ze nebudu jeden ze stada a vzdy jsem byl jiny. Prace od do mi nic nerikala a i kdyz jsem si ji vyzkousel, proste to nebylo nic pro me. Vedel jsem uz tehdy, ze to chce jen dobry napad, invenci, zacit se zabyvat necim jinym, myslet jinak. Ze nejaka ta cesta jak se stat "milionarem" existuje. Mimochodem uz od detstvi mam sen. Nekdo se chce stat popelarem, nekdo astronautem. Ja vzdy tvrdil, ze ze me bude milionar. Lide kolem me se vzdy usmeji a mysli si sve. Ale ja to tvrdil stale a sel si za svym snem.
Preskocim nejaka ta leta. Pred rokem presne jsem se nakopl sam do zadku a rekl, ze s tim konecne neco udelam, otevrel si ucet u ceskeho brokera a zacal obchodovat, za soucasneho studia technicke analyzy, kazdodenniho mnohahodinoveho maratonu sezeni u pc a cteni vsech druhu clanku od technickych analyz, predpovedi trhu, psychologie (te jsem se prakticky tolik nevenoval, coz byla chyba) atd. Proste klasicke zacatky zacatecnika, hledajiciho svaty gral a ktery si myslel, ze vse je jen o zvladnuti technicke analyzy. Kazdopadne toto obdobi mi hodne dalo, minimalne to, ze jsem se neco naucil o indikatorech, platformach, S/R, Fibo urovnich atd. K zahozeni to rozhodne nebylo. Ze zacatku jsem si rikal, ze jsem se nasel v rope a zlatu a mel jsem odpor k FX, ale pak jsem, ani nevim jak, mozna kvuli vysoke likvidite a peknym platformam presel v lete do rad forexaku a od te doby tam s mensimi, vetsimi pauzami (to jsem vzdy znasobil ucet za par tydnu a pozdeji vymazal

)) valcim doted. Udelal jsem mnoho chyb, ktere ale nevnimam jako chyby, ale jako zkusenosti. Treba to, ze jsem po tydnu presel na live bez jakehokoliv backtestu, s minimalnimi zkusenostmi s demem. Nekamenujte me, obchodoval jsem i cele loty s 1000 USD, ale svete div se, na to, jaky jsem byl gambler, jsem mel neskutecne stesti. To ale byly opravdu me zacatky. Jednu obrovskou vyhodu to ale melo, byl jsem pripraven na live z hlediska vsemoznych emoci, pocitu, frustrace, strachu. Tohle vsechno jsem si zazil, prozil a pozdeji daleko lepe dokazal identifikovat objekty sveho strachu. No nic, nyni jsem jinde. uplne jinde, po 3/4 roku na FOREXU live jsem tam, kde jsem potreboval. Venuji se psychologii obchodovani na prvnim miste, ctu knihy o duchovnim rozvoji osobnosti, o zklidneni mysli, studuji risk management, position sizing, backtestuji a neustale upravuji svuj system, ucim se ze svych chyb, relaxuji, sleduji a monitoruji peclive svou psychiku v deniku pocitu, uz nemam pocit, ze vse vim a ze jsem nejlepsi trader, milionar, ale vim, ze nic nevim a kazdy den a tyden, mesic, se snazim ucit neco noveho, davat si male, postupne cile, mit rustovou mysl, nasaknout informacemi jako houba a vstrebavat nove podnety. S uzasem ctu serial o psychologii od zdejsich financniku, zmenili jste mi zivot. Taktez knihy M. Douglase. Takze pokud je nekde svaty gral, tyto dve knihy naplnuji jeho definici asi nejlepe. A samozrejme je to v nas, uvnitr. Naucit se od druhych nejen dostavat, ale i davat, byt lepsim clovekem a zit v souladu s druhymi a tesit se malickostmi. Hodne zdaru vsem
Andrew