Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

KDO JSME A CO DELAME


tomnes

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 372
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ahoj,

v létě mi bude 27 let. Vždy mě velice bavila ekonomie a zejména finance (ne že by to nějak pomáhalo s tradingem :)). Po studiu obchodní akademie jsem pokračoval bakalářem ekonomického směru. Už minimálně od střední školy jsem cítil, že chci v životě dělat něco, co by mě bavilo a časem mě po finanční stránce zajistilo do takové míry, abych mohl jednou umožnit rodičům pěkné stáří a věci, které si sami mohou těžko dovolit a já sám abych mohl žít svobodným životem, ve kterém bych se mohl věnovat tomu, co mě baví. Tehdy jsem nevěděl přesně, jak toho dosáhnout. Hodně jsem přemýšlel o podnikání (samozřejmě s patřičnou naivitou :)) i o různých možnostech investic, ale nic konkrétního – prioritou pro mě byla škola a pak vydělat nějaké peníze, se kterými bych mohl začít.

Zhruba první rok na VŠ jsem při brouzdání na internetu objevil tyto stránky. Po přečtení manuálu jsem věděl, že něco takového by pro mě bylo super. Nicméně peníze potřebné do startu jsem neměl, ani jsem nepovažoval za reálné je v blízké době získat tak, aby to byl opravdu rizikový kapitál. Stránky jsem po několika týdnech opustil, ale rozhodně na ně nezapomněl. Stále jsem věděl, že tohle bych jednou chtěl dělat. To se psal rok 2006.

V létě 2008 jsem dokončil bakaláře a rozhodl se, že si najdu práci a dodělám si studium dálkově (jednak mě to bavilo, navíc i dnes považuji školu a práci pro sebe za určitý způsob diverzifikace k tradingu - sice věřím že dosáhnu toho co chci, ale nerad sázím vše na jednu kartu) . Zároveň jsem dostal od rodičů nabídku předělat si na bydlení pro mě a moji přítelkyni malý domek, který do nedávna používali k podnikatelským účelům. Začal jsem pracovat na zákaznické podpoře účetního softwaru a nastoupil dálkové magisterské studium na VŠE. V práci jsem se brzy dostal na pozici analytika na vývojovém oddělení, kde pracuji do dnes. Jelikož jsem dosti spořivý, podařilo se mi rychle nastřádat nějaké úspory a uvědomil jsem si, že potřebný rizikový kapitál pro trading by už pro mě neměl být problém. A tak jsem znovu navštívil finančníka a vrhl se do studia.

Asi po roce jsem zjistil, že skloubit obchodování s prací, školou, zařizováním bydlení a ostatními aktivitami není zrovna jednoduché. Během toho jsem si i poprvé vyzkoušel obchodování na burze ve formě pozičního obchodování akcií, na kterých se mi s použitím fundamentální analýzy podařilo za rok vydělat asi 15 % při minimální časové investici. Fundamentální analýza akcií mě velice bavila, ale přeci jen v intradenním obchodování podle technické analýzy jsem viděl větší budoucnost a psychicky jsem si na obojí zároveň netroufal, proto jsem následně tyto prostředky využil jako základ pro fundování svého nového obchodního účtu. Rozhodl jsem se tedy trading ještě naposledy odložit a věnoval jsem se mu jen minimálně. Přeci jen, do dokončení školy i bydlení zbýval asi rok, a jakmile to jednou budu mít, už mi to nikdo nevezme. Na trading pak bude času dost. Napřed jsem dokončil školu a před rokem jsme se konečně i nastěhovali. Od té doby jsem intenzivně pracoval na svém tradingu. Na konci března jsme se s přítelkyní zasnoubili a začali plánovat rodinu a od dubna jsem začal obchodovat na ostrém účtu, ale o tom už v jiném vlákně :)

V budoucnu bych, asi jako většina zdejších traderů, chtěl přejít na full-time obchodování, ale k tomu je ještě hodně dlouhá cesta. Lákají mě spready i opce, nicméně před asi 1,5 rokem jsem byl na kurzu finančníka k základům systému Finwin. Kurz se mi líbil a jsem za něho rád, ale slíbil jsem si, že na další kurz chci jít až za odměnu, až si ho budu moci zaplatit za peníze získané z obchodování – ne že by kurzy byly drahé, vzhledem k tomu co nabízejí, jsou to směšné peníze, ale nechci sklouznout do kolotoče, že budu přebíhat od jednoho stylu obchodování k druhému a nic nebudu dělat pořádně.

Důvod proč se chci živit právě tradingem, kromě finanční motivace a časové svobody (což je samo o sobě dost :) ) je to, že v něm za vše zodpovídám na 100 % já sám, ale vždy jen sám sobě. Sám mám často velký strach ze zodpovědnosti, pokud by mé jednání mělo ovlivnit jiné lidi, kteří by mi to pak mohli vyčítat (proto se asi nehodím do podnikání, kde bych měl jednat se zákazníky), ale pokud se to týká jen mě, tak mi to tak nevadí a co si nadrobím to si sním :) . Zároveň nemám rád, pokud musím své postupy někomu přizpůsobovat a pak na ně případně doplácet. Ale v tradingu si mohu veškeré chyby dělat zcela po svém a pokud cokoliv krachne, můžu děkovat jen sám sobě.

Na závěr chci ještě poděkovat Petrovi s Tomášem za tyto úžasné stránky. Ačkoliv se v současnosti snažím z větší části obchodovat trochu jiné techniky, než co jsem četl v jejich knihách i zde (Finwin mi zatím moc nesedí), tak bez jejich úžasných článků bych se nikdy k obchodování nedostal. Zde jsem získal úžasné informace o věcech jako základy obchodování, obchodní software, psychologie, money management (moje nejoblíbenější téma), první obchodní systém (měl jsem hned co testovat) a mnohé další.
Teď už je to jen na mě, pokud budu disciplinovaný, budu do pár let full-time traderem a budu za to vděčit především Petrovi s Tomášem. V opačném případě budu moci poděkovat své lenosti a nedisciplinovanosti :).

Všem traderům přeji dostatek píle a silné vůle, aby si dokázali splnit své sny.

Aleš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

Rád bych pozdravil lidi zde na Financnik.cz a přispěl svou troškou…
V prvé řadě bych rád poděkoval všem lidem, kteří udržuji tohle místo v chodu a hlavně Petrovi a Tomášovi… Díky moc za vaše dělení se o své poznatky, které jste museli pracně a dlouze získávat. Takže bych se rád podělil, jak mě váš web ovlivnil na mojí cestě za tradingem.
Nedávno jsem oslavil svoje 23 narozeniny a tradingu se naplno věnuji už skoro 2 roky. V životě jsem nevěřil, že bych se mohl k něčemu takovému dostat. Moje první vzpomínky na obchodování vůbec bylo, když mi můj taťka vykládal o futures kontraktech, obchodování na burze a pákovém efektu, při sázení brambor (bylo mi takových 8, 10 let) a pokud si dobře pamatuji, už tehdy mi to připadalo velice zajímavé … Ovšem také velice vzdálené….
Moje první práce? Rozvoz novin, každé ráno vstávat ve před 5 hodinou a na kole objíždět vesnici a to i v zimě ve sněhu  Tuším, že jsem si vydělal něco kolem 3000 za měsíc… no a pak rychle do školy.
Moje další práce byla uklízení ranní uklízení lokální hospody – samozřejmě ještě před školou…
Můj život vždy směřoval směrem ke gastronomii – v 17 jsem začal pracovat po večerech v jedné pizzerii a poté jsem dělal druhého šéfkuchaře – vypomáhal jsem po večerech po škole a pracoval o víkendech, kdy měl můj šéf volno …
Během té doby mě o komoditách ani nenapadlo přemýšlet-bylo to pro mě vše naprosto vzdálené a rizikové a kde bych nabral potřebný kapitál s nějakými 7000 měsíčně? Ale postupem času jsem se během gymnázia dostal na pár měsíců do zahraničí, trochu si vylepšil svoji angličtinu, a cestoval ještě více… a pak po nástupu do dalšího vzdělání (samozřejmě zase spojené s Gastronomií) jsem získal práci v restauraci v Anglii na sezonu-to se psal rok 2010…
Za rok mě zaměstnavatel přijal na stejné místo zase a teď je to třetím rokem co většinu roku trávím ve Skotsku. A odsud už je asi všem jasné kde moje cesta dále pokračovala. :) Prostě jsem hledal cestu jak zhodnotit své naspořené peníze o něco více než jen 2% p.a. …. A tady přišly na slovo moje vzpomínky ze sázení brambor a následné hledání na internetu a web také Finančník…
Takže teď se můj život odehrává mezi kuchyni a grafy. Je to náročné, ale řekl bych, že budoucí zisk je daleko větší a stojí za tu námahu.
Nedávno jsem se konečně odvážil otevřít si účet u IB a fundovat ho patřičnou částkou a jsem na začátku 3 měsíční cesty ověřování svého OP na paperu. Zaměřuji se FESX a po stavbě mého systému mi stabilní obchodování ukazuje, že s paternem 2x100 a 0-100 jsem schopen udělat nějakých 700 EUR za měsíc na kontraktu s cca 1 obchodem denně (od 9:00 do cca 11:30 … to se dá ne?) Uvidíme…
Tradingu jsem se začal věnovat z mnoha důvodů. Tím nejdůležitějším je nezávislost, jak místní, časová, tak (jak do budoucna doufám) i finanční. Když jsem 5 let zpátky navštívil Španělsko – Costa de Sol, opravdu jsem si tehdy dovedl představit se tam usadit (s překvapením jsem zjistil, že Tomáš se tam nedávno přestěhoval:)) věřím, že se mi to časem podaří. Můj cíl je, abych do 1 roku měl obchodování jako svoje hlavní zaměstnání, ale stále si budu držet na nějaký čas svoje zaměstnání a pracovat po večerech…
Přeji všem hodně úspěchů

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Zdravim vsetkych,

Na zaciatok chcem povedat, ze som rad, ze aj v tychto dvoch malych post-komunistickych krajinach sa najde tolko vela ludi, ktori chcu vo svojom zivote nieco dokazat, ktori sa zamyslaju nad svojim zivotom o cosi hlbsie ako ta slepa, obmedzena, konzumna a povrchna vacsina. Tesi ma, ze su tu ludia, ktori sa vzopreli a vymanili z pod dogiem typu "slusny je len ten, co chodi cely zivot do roboty (a daruje tym zivot statu)" a odmietaju tieto chore a slepe pravdy. (Aj ked samozrejme keby kazdy rozmyslal takto, tak by nemohla tato spolocnost existovat, preto je priroda uzasne zariadena).

Preto by som sa aj ja chcel podelit o moj pribeh (aj ked teda este velmi kratky)

Mam 19 rokov a tradingu sa venujem jeden rok. Trading som objavil, ked som jedneho dna hladal na internete nejake sposoby, cesty ako robit nejaky biznis - a tak som narazil na financnika. Poznate ten pocit, ked si poviete - jasne! to je ono! toto je presne to, co so hladal - presne toto som si povedal. Precital som ten zakladny manual o komoditach a okamzite som vedel, ze toto je presne to, co chcem robit - hned som vedel, ze toto je moja zivotna cesta. Bolo to nieco tak silne, tak silny pocit a tak obrovske presvedcenie, ze to neviem ani opisat. Ano niekto by mohol povedat, ze ako moze 19 rocny chlapec povedat nieco take, ze nasiel svoju zivotnu cestu apod., "ved este nemas ani ponatia o zivote, este si neokusil realny zivot atd.". Ano, ak takyto ludia maju pod pojmom "realny" zivot na mysli priblizne toto: [ital] chodit cely zivot do roboty, rano skoro vstavat, samozrejme dve hodiny skor, pretoze z toho hodinu do roboty cestovat, prist vecer totalne vybity ako baterka, sadnut za TV a samozrejme co ine ako pozerat spravy a.k.a *navod na negativne myslenie*, cez vikend namiesto niecoho zmysluplneho sa ist s prepacenim ozrat, mat na krku 3 - 4 pasiva na cca. 5 - 10 rokov a len jedno aktivum, za ktore platim svojim casom (teda svojim zivotom), raz za rok ist na dovolenku, kde si nemozem nic dovolit, lebo zijem pod svoje pomery atd atd atd..[/ital] - tak dakujem, takyto "realny" zivot nechcem a nemam zaujem zit. Ja takuto realitu naozaj nechcem zit. Myslim si, ze "realita" je do istej miery relativna a subjektivna - pre niekoho je realita moct si kupit co chcem a kedy chcem, bez toho aby som musel ratat peniaze, ist na dovolenku kedy chcem a cestovat kolko chcem a podobne; a pre niekoho je realita nieco podobne, ako som napisal vyssie - cize aka je skutocna "realita"? Pre 80 - 90% obyvatelstva zeme je skutocna realita taka, aku dostavaju z medii - sprav. Tieto spravy zneju "dolezito a naliehavo", a pritom je to iba vyfiltrovany odpad. Naozaj neviem, co to tym ludom dava, ked si kupuju kazdy den noviny a sleduju spravy - ja naozaj ten vyznam nevidim. Vy ano? (a klise typu "chcem byt v obraze ... k tomu sa ani nebudem vyjadrovat) O tychto zalezitostiach by som dokazal pisat, rozpravat a polemizovat naozaj dlho, ale to je uz mimo tuto temu, preto naspat k veci.

Ako som uz napisal, mam 19 rokov. Ked som cca pred rokom objavil trading, uz od samotneho zaciatku som ho bral absolutne vazne a hned som si bol vedomy toho, ze take lahke to nebude a vobec som ani nerozmyslal napriklad nad tym, ze by som zacal obchodovat len tak, bez OS, alebo napriklad podla sprav a podobne. V tej dobe som bol v poslednom rocniku na gymnaziu, a tato doba bola pre mna istym sposobom prevratna a revolucna - ako keby to prislo z nicoho nic, v priebehu naozaj kratkeho obdobia som si uvedomil strasne vela veci. Vtedy som napriklad planoval ist na vysoku skolu a zrazu som si uvedomil - co to pre boha robim? Naozaj chcem ja ist na vysoku skolu, alebo to pre mna chce len moja mama a okolie? Zacal som sa zamyslat nad vecami, ako napr. co chcem vlastne robit, ako chcem vlastne zit a podobne - jednoducho nad istymi "hlbsimi" vecami, ku ktorym sa vacsina nedostane trebars aj po cely zivot. A myslim si, ze takyto prerod absolutne nezalezi na veku. Niektori ludia maju 30 - 40 rokov, a stale sa spravaju ako uplne deti, nemaju zivot vo svojich rukach, neplanuju, nerozmyslaju nad zivotom, nemaju aboslutne ziadny ciel ale stale cakaju, ze raz pride nejaky den D, ked sa ich zivot zmeni - preto hraju vseliake loterie, ale samozrejme ten den D nikdy nepride.

Takze po prechode na urcity "vyssi level" som sa rozhodol konat - pretoze som nikdy nepatril medzi ludi, ktori len rozpravali a rozpravali, vsade boli, vsetko vedia a podobne. Vzdy som radsej konal. Vzdy som nieco musel robit - nieco zmysluplnne - cca. 4 - 5 rokov som jazdil na skejte a az ked som objavil trading a dal som si tento sport do suvislosti s tradingom, tak som som si uvedomil, aka uzasna podobnost je v tom. A dakujem za to, ze ten sport mi dal vytrvalost a trpezlivost a ciastocne aj uprimnost voci sebe samemu - nic neprichadza za den. Pamatam si na tie casy, ked som cely den od 10 rana do vecera do 8 stale robil ten isty trik - ollie - stale a dookola, na jednom mieste, az kym som nevladal stat na nohach, az kym sa zo mna nelial pot - samozrejme zatial co moji kamarati uz po pol hodine frustrovani sedeli na lavicke a rozpravali sa o prazdnych veciach. Onedlho som bol jeden z najlepsich v mojej vekovej kategorii v mojom malom meste. Bohuzial tento sport som musel zanechat zo zdravotnych dovodov - ale v buducnosti sa chcem k nemu vratit.

Ako som povedal, rozhodol som sa konat. Zacal som samozrejme backtestovat - poctivo rucne - bol to samozrejme finwin. Backtestovanim som travil cca. 5 -6 hodin kazdy den, niekedy to bolo aj 10 hodin. Zatial co moji spoluziaci sedeli v krcmach na pive alebo sedeli za facebookom, pripadne sa ucili nejake ubohe poucky do skoly naspamat. Neskor, konkretne cca 4 mesiace pred maturitou, som sa rozhodol uz seriozne konat, posunut sa zase dalej. Prerusil som studium a odisiel som do UK. Proste moja zivotna cesta cez nejake skoly urcite nevedie. Je to pre mna strata mojho drahocenneho casu. Je to umela "inteligencia". Ved sa nad tym zamyslite - ako mozu nejake ubohe znamky, cisla na nejakom ubohom zdrape papiera vypovedat o vasej inteligencii? Je to chore. Je chore, ako sa programuju tie ovce v skolach, tato spolocnost im dava falosny pocit, ze v zivote sa da iba vyhravat, a staci sa k tomu naucit nejaku basnicku naspamat. Samorzrejme v zivote to takto nefunguje a potom toto slepe a absolutne chybne (chybne pre jednotlivca, nie pre spolocnost) naprogramovane stado ukonci skoly a nevedia co dalej. Co dalej? To ich uz v skole neunanucili. Alebo si pametate, ze by ste niekedy pisali pisomku z lekcie: [bold] financna gramotnost[/bold]? Pravdepodobne nie. Ja som sa jednoducho rozhodol, ze namiesto ucenia sa pouciek a vzorcekov, chcem, aby ma ucil zivot. Ale podme dalej.

Ako som spominal, prerusil som skolu a tym padom som si dokazal, ze som absolutne presvedceny o svojej ceste, o svojom cieli. (aj ked si plne uvedomujem, ze este pride viac nez dost situacii, ked budem o sebe pochybovat, ale ja viem, ze to prekonam). Odisiel som teda do Anglicka, kde momentalne zijem. Preco? Kvoli tomu, aby som nasetril kapital na trading, samozrejme. A tu by som sa na chvilu zastavil - mozno tento pribeh niekoho motivuje k tomu, aby sa nevzdaval. Prisiel som do Anglicka k mojim rodicom, ktori tu ziju. V tomto som mal jednoznacne vyhodu, ze som mal hned kde byvat. Zobral som so sebou aj moju priatelku. Prisli sme sem v decembri 2011. Bola to asi taka prva naozaj velka zivotna skuska, ked mi zivot ukazal, ze som absolutne nikto, nula, nic. S jazykom naozaj nemam problem, rozpravam viac-menej plynule, a preto som si myslel, ze by som nemal mat problem najst si robotu a zacat setrit. Moja priatelka nevedela absolutne nic, ale uz sa zlepsuje. Presli sme si svojim a zazili sme si nieco, co vas v skolach naozaj nenaucia. Prisli sme byvat k mojim rodicom - asi si to viete predstavit - ja, moji rodicia a moja priatelka. Nemusim to privelmi opisovat. Este k tomu mojho otca tesne pred tym, ako sme sem prisli, prepustili. Moj otec je velmi zlozita osobnost a dakujem vyssej sile za to, ze som si tieto veci dokazal uvedomit, a ze niesom a ani nechcem byt ako on. Moj otec je maximalne frustrovany a zakomplexovany clovek. Ano, je to smutne ze takto rozpravam o vlastnom otcovi, ale je to fakt. Beriem to ako vyhodu - beriem ako vyhodu to, ze som nikdy nemal vo svojom otcovi vzor, akym sa chcem stat, ale prave naopak - v mojom otcovi mam vzor, aky nikdy nechcem byt a ako nikdy nechcem dopadnut. Berem to proste ako edge, vzdy ked pocujem jeho frustrovane a negativisticke reci - doda mi to energiu k tomu, aby som na sebe makal a aby som nedopadol tak, ako on. Mam ho absolutne precitaneho (ked budem poznat sam seba tak, ako jeho, tak budem v tradingu uz na uplne inom leveli). Moj otec sa snazil, ked este bol na Slovensku, podnikat. Samozrejme bol to taky archeotyp takeho post-socialistickeho podnikania typu - otvorim si restauraciu. Jeden cas mal restauraciu, zelovoc a krcmu sucasne. Mal nejaky volny cas? Ani nahodou. Ja som v podstate so svojim otcom nemal nijake spolocne zaujmy a travil som s nim minimum casu. Samozrejme sa dal dokopy s velmi vplyvnymi ludmi - rozni politici a kadejaki spekulanti a mafiani (poznal sa aj s jednym medializovanym udajnym mafianskym bossom). Tak to aj dopadlo, napoziciaval kade komu peniaze, tie sa mu samozrejme nevratili, skrachoval a odisiel do Anglicka - bolo to cca 8 rokov dozadu. Po cely ten cas som bol v podstate bez otca, na vsetko som prichadzal sam, vsetko som si nechaval pre seba a svoje problemy som si riesil sam. Ale nebol som ziadny extremny pripad, to urcite nie.

Nebudem uz dalej pisat o svojom otcovi, to by bolo velmi, velmi nadlho. Ale aby ste ma zle nechapali, je to vo vnutri dobry clovek a vzdy sa snazil zabezpecit svoju rodinu, aj ked teda nie vzdy sa mu to darilo a vzdy nam to vsetkym daval patricne najavo, za vsetko sme mu museli 100 x dakovat, inac si to automaticky okamzite nevazime a niesme vdacni. On sa proste zasekol a odmietol sa pohnut dalej, jednoducho ho zavalila jeho frustracia, na zaklade ktorej sa mu zablokovalo jeho ego. Ale podme dalej.

Prisli sme teda byvat k rodicom. V case prichodu som mal cca 2000 libier nasetrenych, uz po cca 2 - 3 mesiacoch som isiel na 1300 (uz som si v podstate okusil DD, ale stale som neprestaval verit), hladal som robotu - chodil som po meste, rozdaval CVcka, bol som v niekolkych agenturach, vsade som sa registroval, denne som si prezeral niekolko stranok s ponukami prace. Nic. Absolutne nic. Tak znova. Znova do tych istych agentur, niekolko krat. V jednej firme som bol asi tak 6 - 7 krat a kazdy raz som tam nechal CV + cover letter. Nikdy sa mi neozvali. Vsetci iba "jasne, ozveme sa vam, urcite" - Anglicania vam jednoducho nepovadia do oci - "nie" - oni su strasne, ale strasne preafektovani a povrchni. Musel som si kupovat jedlo - pre mna aj pre priatelku, peniaze sa stale minali, kupovali sme si len tie najvacsie mrazene odpady. Kazdy vecer, ked som zaspaval, rozmyslal som, ci som spravil dobre, ale vnutorne som o tom nepochyboval. Nemal som proste na vyber. Muselo to tak byt. Ina cesta nebola. Keby som sa vratil na Slovensko, co by som tam robil? Uvedomoval som si, aky je moj najvyssi ciel - trading, a preto som vedel, ze toto musim zvladnut, aby som sa k nemu dostal. Priatelka si medzicasom nasla robotu, v ktorej robila cez leto, cize ju poznali, tak ju zobrali znovu. Robila upratovacku v hoteli. Ja stale nic, stale dookola. Uz som nemal ani kde ist. Robotu som si nasiel po [bold] pol roku (!)[/bold]. Nikdy som neprestal verit. Nikdy som nesklzol z cesty. Osobne nepoznam jedineho cloveka, ktory by toto zvladol. (ale som velmi rad, ze na tomto fore je ich urcite viac nez dost). Takze dnes uz robim, som von z pol rocneho drawdownu, do konca augusta som na 3000 libier. priatelka ma uz inu robotu, pomerne dobru, teda v ramci moznosti. Dnes sa na tom uz len pousmievam. Bolo to take lahke (dnes, vtedy to bolo trosku tazsie) - neprestavat, nevzdavat sa - a presne tak to je aj v tradingu, nie?

Ja osobne si myslim, ze ak by sme chceli zobrazit cestu za uspechom na grafe, tak by to vyzeralo zhruba nasledovne: dlho dlho nic, horizontalne rovna krivka, pripadne pomaly pad (ked sa vam zda, ze uz nevladzete), tu vacsina ludi konci, potom strmy vrchol, ked sa vam zda, ze ste na vrchole sveta, nasledovany este viac strmejsim padom, ked vas zivot zrazi na zem a opat vam dokazuje, ze sme vsetci len prach vo vetre. Potom zase chvilu nic, a potom nasleduje uz ten skutocny rast, ale ten uz nieje taky strmy, ale pomalsi. Nieco na tom bude. Ja teda som v tradingu este ani neprekrocil policko "start" (to povazujem za zaciatok live), cize este som v tradingu nic nedokazal, ale o jednom som presvedceny - [bold]Vy vsetci to mozete dokazat. Mozem to dokazat aj ja. [/bold] Len si musite uvedomit, ze taketo veci neprichadzaju za mesiac, ani za rok, a pravdepodobne ani za 2 - 3 roky. Toto si ja naplno uvedomujem a nic ma od mojho najvyssieho zivotneho ciela - uspechu v tradingu a ziskaniu slobody - slobody mysle, pohybu a samozrejme aj financnej slobody, [bold]neodradi [/bold]. Ja totizto niesom clovek, ktory sa vzdava, a aj keby som vymazal cely ucet a musel absolvovat cely moj pribeh tu v UK znovu, nezastavi ma to. Zivot, vsetky okolnosti a okolie, sa ma snazia zrazit na zem - ale na mna to uz neplati, ja sa zivotu uz len smejem do tvare.

Povodne som chcel zacat s kapitalom 8000 USD ID trh TF, ale uvedomil som si, ze v tradingu treba postupovat po urcitych leveloch, a ze obchodovat trh so SL 165 USD hned zo zaciatku, to nie je na mna. Preto momentalne prerabam moj system na trh NQ a tym padom mi postaci kapital 5000 USD. Tento kapital uz budem mat v podstate na konci augusta, ale ja samozrejme vzdy ratam s tym najhorsim, a nieco take, ako hned sa vrhnut do obchodovania bez financnej rezervy a bez nejakej dalsej aktivity je absolutne nemyslitelne. Preto, ked ziskam kapital, tak isty velky kapital potrebujem na spready, ktorym sa ale este nevenujem, ale zacnem sa, ked prejdem na paper (momentalne som este vo faze backtestu, kde som sa zasekol na dost dlhu dobu - svaty gral, samozrejme). No a samozrejme este potrebujem rezervu nejakych 3 - 4 K. Potom sa vratim na Slovensko, kde zacnem obchodovat. Potrebujem byt totiz v absolutnej psychickej pohode, co tu v UK niesom - predsa len, je to cudzina, nie je to domov.

A co sa tyka mna a tradingu. Samozrejme ako asi vacsina zaciatocnikov - zacal som aj ja s FinWinom. Po pol roku testovania som si uvedomil, ze to asi nie je pre mna - takym som si ho spravil iba ja - velmi komplikovany, testoval som kvantum vystupov a vstupnych podmienok. Nakoniec som ho dostal do takej podoby, ze v podstate v reale by bol pre mna neobchodovatelny. Preto som si postavil vlastny system - nazval som ho Swingovy Obbchodny system a jedna sa o maximalne jednoduchy system, ktory sa sklada len z cenoveho grafu (jedna sa o Renko graf) a dvoch priemerov, ktore som prebral z FinWinu, pozmenil som len typ z EMA na vazeny -WMA, ktory rychlejsie reaguje na cenu. Tento system mi naozaj sadol - predsa len, je rozdiel, ked nieco len preberiete, a ked si nieco spravite podla seba. Ked sa na to pozeram takto retrospektivne, tak sa do istej miery jednalo o svaty gral, ale so Swing OS uz som vyrovnany, uz dokoncujem vystupy, ktore rozne poskladam do hromady pre jednotlive patterny a vytvorim rozne verzie. Coskoro prechadzam na paper. Ked dokoncim finalnu backtestovu verziu Swing OS, tak ho zverejnim tu na financniku.

Takze toto je moj pribeh - to je este ta strucnejsia verzia. Ospravedlnujem sa, ak to sem tam bolo trosku off-topic, ale to som ja - to je moj pribeh, moje nazory, ktore nikomu nevnucujem a ocenujem ludi, ktori maju svoj vlastny nazor, nie "vseobecne" slepy nazor vacsiny.

Uprimne vam vsetkym zelam, aby vam trading dal to, co chcete.

Dakujem za priestor.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Ahoj všem...

Tak já se také přidám. Po přečtení mnoha zdejších příspěvků se pohybuji jinde, než zdejší většina. Jsem, jak já říkám "tupá dělnická síla". 27 let, vyučena ve zcela nepoužitelném oboru, pracující ve skladu, ve volnu se věnující sportovní kynologii a jezdectví. Na tyto stránky jsem se dostala nějak náhodou. Jsem ještě zcela začátečník se sklonem k hazardu. Nejdříve jsem objevila jednu online platformu, na kterou je teď všude mnoho reklamy a pro zábavu jsem si začala hrát, samozřejmě demo. Pár demoúčtů mi na komoditách zkrachovalo, ale pro mě to byla jen hra, klikání bez rozmyslu, bez hledání v grafu. Pak jsem se stejným způsobem otřela o minutové opce. A při hledání nějaké nápovědy jsem se dostala sem. Přečetla jsem manuál, mnoho částí stránek i diskuzí. A najednou jsem přestala krachovat. Ale prozatím zkouším pouze v oné platformě, na počítání a malování na papír jsem prozatím ještě úplně mimo mísu a mnohé je mi zcela obestřeno tajemstvím. Věřím, že se to časem zlepší a ... Kdo ví...

Zdraví Jarka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 týdnů později...

Zdravím všechny :)

přidám se i já :) jsem sice na začátku, ale věřím, že budu postupovat po této cestě dále :)

Vystudovala jsem SŠ a teď ve svých 40 letech si dodělávám VŠ. Vždycky jsem se zajímala, jakým způsobem by se daly zhodnotit peníze, které jsem měla navíc a taky se mi to občas podařilo. Minimálně jsem si tím pokryla alespoň inflaci. Na finančníka jsem narazila cca před 3 lety. Tento server mě zaujal. Pročetla jsem si manuál a věděla jsem, že tohle je možná cesta. Bohužel ke svému pracovnímu nasazení jsem neměla moc času se tomu věnovat. Byla jsem na jednom nebo dvou školení, ale dokud člověk má své "jisté", nic ho netlačí.

Pracovala jsem přes 10 let v reklamní agentuře na celkem vysokém postu a když jsem nabyla dojmu, že mi práce nic nedává, přešla jsem na druhý břeh a to na stranu klienta. Bohužel ani tato změna mě neuspokojovala. Měla jsem pocit, že jsem bez vize a motivace, jak dál a hlavně co vlastně chci dělat. :S Co by mě zas nakoplo. :)

Začala jsem uvažovat o založení své firmy v oboru, který znám (reklama, služby, ...). No jo, ale budu dělat zase to stejné, co vlastně dělám, akorát sama na sebe. To je sice fajn, ale bude mě to uspokojovat? Zase se budu muset zodpovídat za práci druhých, sypat si za ně popel na hlavu, spoléhat se na jejich loajálnost a co víc, budu muset zůstávat, i když se dostaví pocit marnosti. Nepůjde zvednout kotvy, jako to mohu udělat teď. To mě opět přivedlo zpět k finančníkovi. :) Pokud chci být ale trader na plný úvazek, musím se tomu věnovat naplno! Dala jsem tedy výpověď a vrhla jsem se na učení. :)

Jak jsem již napsala, jsem na začátku. Mám za sebou 4 měsíce intenzivní práce, čtení knížek, serveru, backtesty, teď "ujíždím" na fiktivním obchodování. Jde to pomalu, ale vydržím. :) Kde jinde bych našla takovouhle svobodu. :) Mám zodpovědnost jenom za sebe! Nikdo mi neříká, co musím udělat! Nikdo mi neříká, že něco nejde! Když něco pokazím, jsem to já! Když budu mít úspěch, smetana bude moje! Co si více přát. :)

No a jaké mám cíle? Do konce roku si otevřít účet, poté se 3 měsíce udržet a nenechat se převálcovat trhy. :) Následně začít navyšovat účet alespoň o 10 % měsíčně a postupně zvyšovat počet kontraktů, usídlit se pevně v trzích a začít vydělávat nějaké větší peníze, abych si udržela minimálně svou životní úroveň, nebo spíše si ji ještě zlepšila a nejen sobě. :)

Všem, co to myslí vážně a tvrdě na tom pracují přeji hodně úspěchů. (tu)

Martina

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Ahoj všem Vám, kteří sdílíte s ostatními tradery nebo rádobytradery (můj případ) své životní příběhy na těchto skvělých internetových stránkách.
Původně jsem si říkal, že budu udržovat své já ve stínu mlčení, nicméně po tom, co jsem se prokousal téměř všemi příspěvky v tomto vlákně jsem si řekl, že stínu bylo dost. Dalším důvodem, a asi tím nejhlavnějším, je fakt, že mám řadu otázek a je slušností dát o sobě vědět alespoň to základní, pokud chci s ostatními komunikovat. Tolik úvodem.
Je mi 44 let a posledních 9 let tvrdošíjně odmítám chodit do práce - té klasické, v mém případě to byla práce kancelářská. V roce 92 jsem ukončil vysokou školu a jako mladičký právnický zelenáč jsem nabídl své služby, invenci i ideály na oltář advokacie. Mé ideály ale postupem času začínaly získávat vážné trhliny, navíc při pracovním nasazení až 18 hodin denně jsem pomalu ale jistě začínal získávat první pochybnosti o správnosti a především smysluplnosti mnou odváděné práce.
Po celkovém kolapsu z přepracování a půlroční rekonvalescenci následovalo to, čemu se říká prozření. Alespoň tak jsem to vnímal já. No a výsledkem tohoto prozření byl najednou neskutečný odpor k práci, kterou jsem dříve tolik miloval. Odpor tak silný, že jsem se rozhodl ze dne na den pověsit celou svou nadějnou kariéru na starý rezavý hřebík, zavřít kancelář a začít se živit nějak jinak. Možná se nedá mluvit "začít se živit", protože co jsem v životě dělal rád ( a já nedělal věci, které jsem rád neměl) to mi prostě tak nějak šlo dobře samo. Začal jsem se bavit technikou, podal si pár patentů a průmyslových vzorů, pak jsem toho nechal. Začal jsem hodně cestovat po celém světě s výjimkou USA. Před nějakými 7 lety jsem se bavil tím, že jsem dělal takové ty obecně prospěšné projekty, jejichž realizace mne naplňovala pocitem užitečnosti. Jedním z těch projektů byl například v té době jeden ze tří největších on line herních portálů, kde v době největšího boomu bylo registrováno přes 60 000, převážně dětských uživatelů - hráčů on line her, o dva roky později jsem v místě mého bydliště postavil pro místní děti malou motokrosovou trať, které se po několika rekonstrukcích změnila v dnes již dobře etablovaný sportovní areál, který využívá dnes přes 300 malých i dospěláckých motokrosařů a čtyřkolkářů.
Není to tak dlouho, přesněji řečeno není to ani půl roku, co jsem narazil na netu na prvního brokera a najednou jsem měl zase před sebou výzvu. Žádný paper training, žádné obchodování s demo účtem, hned jsem skočil z mosta do prosta. A ejhle - začal jsem vydělávat příjemné peníze, aniž jsem věděl jak. Tak jsem začal o burze zjišťovat víc. Koupil jsem kdejakou knížku, kterou se dalo sehnat (paradoxně ty nejdražší, které stály v řádech několika tisíc korun se ukázaly jako nejméně kvalitní a naopak - viz díla Toma a Petra, Larryho etc), prolézal internet jako smyslu zbavený a hledal jakékoli relevantní informace o komoditách. Jak je obchodovat ještě lépe as ještě lepšími výsledky. V tu dobu se něco ale změnilo. Najednou se mé obchody staly méně výdělečnými, později nevýdělečnými až jsem dospěl do stádia, kdy jsem během posledních tří měsíců se železnou pravidelností každý měsíc věnoval šikovným traderům částky, nezřídka přesahující 5k USD. Došlo mi, že problém je ve mně. V tom, jakým způsobem nakládám s informacemi, čerstvě nabytými. A tak jsem přestal s obchodováním - tím člověčím, které je plné emocí a psychických bloků. Jenže já jsem nechtěl skončit s burziánstvím. Radost z vytvořeného profitu je opojná a sladká. A tak jsem se rozhodl pokračovat v mém "burziánství" bez mého psychického já. Tak, abych nemusel řešit pivotpointy, pointy s1-s3 a totéž u rezistencí, začal jsem si číst v grafech a odtud už byl jen krůček k tomu, abych se začal bavit architekturou AOS. Booty, které jsem si zkomponoval a které mi do MT5 přepsali programátoři stále ladím, vychytávám jejich mušky a mám svůj dětinský traderský cíl - chci vyladit boota tak, abych s nim jednou vyhrál celosvětovou soutěž v automatickém tradingu. Letos to byli španěl, američan a rus, kdo obsadili první tři místa. A to je můj velký cíl v oblasti obchodování na burze. A pak tu mám ještě jeden cíl, a řekl bych, že podstatně složitěji realizovatelný. Musím ze sebe nějak setřepat ten punc rádobytradera, abych mohl vedle spuštěného boota obchodovat na burze i já. A moje emoce a veškerá hnutí mysli seděly vedle na židličce a s úžasem pozorovaly, jak dobře mi to obchodování jde. Zatím tomu tak sice není, ale jsem přesvědčen, že to chce najít vnitřní balance. Tu rovnováhu, kterou jsem měl na úplném začátku mého vstupu na burzu. A toto je právě ten můj důvod, pro nějž jsem se rozhodl se o svém příběhu podělit s vámi, čtenáři, uživateli, diskutujícími tohoto fantastického komunitního světa burzy. Jsem moc rád, že se oba "pionýři českého tradingu", Tomáš a Petr, rozhodli sdílet své zkušenosti na tomto serveru. Velmi rád bych jim jednou osobně za tuto jejich a veskrze prospěšnou činnost, poděkoval.

S přáním pohodového dne, Rod

PS.: pokud někdo budete v budoucnu potřebovat změnit trend vašeho obchodu, dejte mi vědět. Je to maličkost. Ve 101 případech ze 100 se za poslední tři měsíce pokaždé trend otočil proti mně během prvních 10 vteřin po mém vstupu na burzu a rozhodně pak neměl sebemenší chuť uvažovat o nějakém retracementu. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cítím tady spoustu odhodlání a nadšení pro věc, nicméně teprve realita ukáže jak to doopravdy myslíte :), proto bych vám rád trochu pomohl a zasadil vás do ní hned ze začátku. Pro mnohé z Vás to může být odrazující, ale tak se alespon pozná jak moc seriozně to myslíte.

Tohle je opravdu těžký byznys. Trhy budou nesčetněkrát testovat vaši vůli a odhodlání. Pokud s trhy zacinate, udelejte všechno proto, abyste si našli dobrého mentora (aktivního profi tradera co vám ukáže track record), který by se vám pravidelně věnoval a zcela se ponořili do tohoto jedinečného byznysu. Dobrý mentor, i přesto že se vám ze začátku může zdát drahý, vám ve výsledku ušetří spoustu času a peněz, které samy strávite blouděním. Na mentora budete potřebovat angličtinu, v Čechách jich moc není. Pokud nenajdete, připravte se na to, že vaše cesta bude velmi pravdepodobně trpká a zdlouhava a je treba mít realistické očekávání a být dobře připraveni.

Pokud to myslíte opravdu vážně, ale mentora nenajdete a přesto se chcete střemhlavě vrhnout na kariéru full-time tradera, pripravte si rizikový kapitál kolem 30.000 USD a finance na 2 roky vašeho života. Zapomente na nějaké konzistentí zisky, nic takového ze začátku není, zisky přichází až po tom co děláte v reálném čase správná obchodní rozhodnutí a to dlouho nebude váš případ, protože na začátku jste nuly, jste potravou pro ostatní tradery, AOSy a pro brokera.

Není absolutně žádné jiné cesty jak obejít tisíce hodin každodenní tvrdé práce (pozorování, analyzování, vyhodnocování trhu a sebe), většina lidí i tak skonci v bludnem kruhu a pomalu a jiste se vymaze, jak psychicky tak kapitálově. Proto je kriticky důležité v této fázi přežít (než se to naučíte), dodržovat striktní money management a NEVYMAZAT SE!!!! S kapitálem, který jsem naznačil si můžete dovolit sledovat a obchodovat všechny dostupné trhy, ze začátku bych se vyvaroval živému obchodování futures, zbytečně si tím budete komplikovat život. Raději obchodujte s malou pozici akcie či ETF (riskovat 0.X procenta účtu na obchod) anebo měny bez páky.

Spousta lidí doporučuje začít sledováním jednoho trhu, já bych naopak doporučil sledovat spousty a spousty různých trhu (akcie, dluhopisy, meny, kovy, energie, akciove indexy), abyste poznali různé charaktery a průběhy a struktury, které trh tvoří, jak se v průběhu dne mění, také abyste si vyzkoušeli různé obchodní styly jakými jde obchodovat a zjistili co kde funguje lépe či hůře a hlavně, co funguje v realitě VÁM (ne na SIMu, v realitě). Sledujte jen čistý graf (cenu, volume, čas), nic víc ve skutečnosti nepotřebujete (později můžete přidat nějaký ten indikátor, ale důvod použití by už měl vzejít z vaší vlastní hlavya nějaké racionální potřeby).

Pokud nemáte dostatečný kapitál, ale už máte nějaké ty schopnost, můžete se zaregistrovat u některého z forexových brokeru a obchodovat miniloty, což vám také umožní obchodovat jen s velmi malým "absolutním rizikem", ale už ne relativním, abyste něco vydělali budete muset riskovat větší procento na účet (třeba 3-7%), nicméně vzhledem k tomu že účet může být jen pár stovek EUR, je to psychicky velmi nenáročné.

Držím všem palce a mám obrovský respekt ke každému, kdo v tomhle byznysu vydrží, zvláště pokud má už rodinu anebo další "zavazadla".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to: zury

Mockrát děkuji za tak obsáhlou informaci, jež je reakcí na můj příspěvek. Možná bych měl uvést pár doplňujících informací, které mi v momentě psaní úvodního příspěvku, nepřišly zase až natolik důležité.
Předně jsem si jist, že se jednou posadím k PC a budu úspěšně obchodovat, protože pro mne je to prostě výzva a čím více proher a porážek, tím silnější je potom pocit vítěze. Nicméně v momentě, když mi došlo, že na můj aktuální styl obchodování trh reaguje pokaždé otočením se zády, došlo mi poměrně mnoho skutečností. Jednak, že každý trh funguje ve fraktálních periodách, a to, že jsem ochoten bez mrknutí oka odepsat třeba 50k není přednost, ale chuť se přetahovat jako malé děcko se silnějším soupeřem. Zatím mám tuto potřebu stále ale vím, že nebudu moci obchodovat, pokud se nezbavím tohoto furiantského postoje. Druhá věc je, že nad grafy a jejich vývojem, či nad historickými daty (především forexu a komodit) sedím denně mnoho hodit. Hledám klíče všude tam, kde se o nich nelze nic dočíst. Prvním důvodem, pro který jsem navrhl svého prvního AOS, udělal celou jeho architekturu a nechal si jej přepsat do zdrojového kódu, byla potřeba zrychlit výstupy, které jako nepočítač zpracovávám velmi pomalu. Uvedu příklad: Bollinger bands - 95% včech obchodů se v každém čase zobchoduje v toku mezi horní a dolní hranicí tohoto pásma. Mne zajímalo co dělá ten zbytek. Po prostudování knížky autorů Tomáše Nesnídala a Petra Podhajského : Kompletní průvodce .... jsem dostal zajímavou myšlenku a ta se, tak jak ji doposud piluji, ukázala jako hodně zajímavá. Excesní svíčka, ( jak ji označuji) je svíčkou, která nemá za danou hranicí své legitimní místo ( medvědí nemá co dělat za horní hranicí a býčí zase za dolní). A pokud se tam ty svíčky dostanou, je úplně jednoduché, jak zadat parametry obchodu, aby profitoval. Pro AOS je to jednoduché, pro mne ne, protože vím že to funguje a tak nedělám to co bych měl ale chyby obchodní ( nikoli chyby badatelské). No a právě po prostudování uvedené knihy mne napadlo, používat ony excess candels jako indikátory změny trendu. Statisticky jde o 85% pravděpodobnost. Píši o tom proto, že nemám potíže se učit, sedět nad grafy a hledat v nich podstatné a to oddělovat od nepodstatného. Můj problém spočívá v tom, že jsem do toho kola vpadl z jiné strany, než jsem měl. Vím, že musím začít jinak, ale protože mám v tuto chvíli v hlavě tolik zajímavých nápadů, rozhodl jsem se je realizovat pomocí AOSů. A vím jistě, že až ty nápady budu moci ověřit, že budu společně s AOS zas sedět nad platformou a hrát s nim hru na úspěšnějšího. Zatím stále vede boot, ale až se jednoho dne AOS dostane se svým výkonem za mne, už se zpět nevrátí. Koukal jsem se na svou equitty za tento rok. Vypadá jako hřeben. 3/5 vzestupných kolmic jsou vklady na účet, 2/3 vzestupných trendů jsou velké profitové obchody. Boot jede pozvolna nahoru jako akcie googlu. On totiž má jednu velkou výhodu, oproti mně. Nemá v sobě to dětinské furiantství, ale jednou to i ze mně vyprchá. Tím jsem si jist.

V tuto chvíli vím, že co musím teď jasně začít řešit je money management ( doteď jsem točil stále full account, žádná procenta ale co se případně vydělalo, zvyšovalo obchodované objemy. Hlavně měnový pár EUR-JPY je mým oblíbeným. Zjistil jsem díky němu celý trik s pivot pointem, (jak se korelující páry navzájem tahají přes supporty i rezistence), stejně tak jako to, kolikrát do týdne a kterým směrem dělají asijské trhy silné korekce vývoje kurzu.

A potom nějaká základní vize, jak by mělo to moje budoucí studium - myslím tím to řádné, denní, podle návodů Tomáše a Petra fakticky vypadat. Na tyto dvě podstatné věci budu potřebovat několik osobních schůzek s někým, kdo ví a má chuť doučit propadajícího žáčka.

Vím zcela jistě, že je nesmysl sedět a dotovat trading jen díky tomu mému furiantství. Nejde o peníze ale o zbytečné počínání si. Musím ale nějakým záhadným trikem dokázat překonat equitty boota, a to bude onen spouštěcí signál na změnu v mém osobním trendu přístupu k tradingu jako ucelenému systému postupů, vynucených reakcí nebo naopak vlastních impulzů.

rod

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Zdravím všechny!

Ano, i já jsem bývalý budoucí úspěšný trader ( řada zdejších příspěvků je v tomto duchu: trading je senzační, už se těším, až si s ním vydělám !). Obchodováním jsem se začal zabývat před 6 lety poté, co jsem se navnadil
na demoúčtu jedné soutěže: přes noc jsem - aniž bych věděl co dělám - "vydělal" prvním obchodem 110.000 CZK
s jedním lotem kukuřice nebo něčeho takového.

A to se nemělo stát!!

O TA jsem tehdy neměl páru, fundamentům nerozumím a tak si to na reálu se mnou komodity vyřídily poměrně velmi rychle. Tak raději k forexu a začal jsem opravdu každou volnou chvíli věnovat intenzivnímu studiu. Od internetu až po knihy všech možných autorů ( á propos víte, že Mark Douglas prý nikdy obchodováním nic nevydělal, i když jeho knihy se čtou báječně? ).
Za ty roky jsem vyzkoušel desítky strategií, několik automatů s výslednou křivkou VŽDY tvaru obráceného kulhavého U - pravá nožička byla vždy mnohem nižší. Opce v mém podání také nefungují, ani ty minutové ne. Různé druhy money managementu ovládám, psychicky jsem jako skála...
Nyní hraji na forexu vždy 0,1 lotu s předem známým konečným výsledkem, ale je to báječná
hra a baví mne to.
Profesí jsem lékař v soukromé ambulanci, trocha peněz mi na tohoto koníčka zbývá.
Za pár let ale důchod a to už toho budu muset asi opravdu nechat...

P.S. Někde na Finačníkovi.cz je citován Warren Buffett, stručně:
"Každý američan si hodí dolarem, vyhrává řekněme orel, prohrávající dá dolar vítězi
a sám vypadává.To jde tak dlouho, až zůstane ve hře řekněme deset lidí.
Ti se už úplně zblázní: začnou třeba psát knihy o obchodování - vidíte že je to možné,
sami jsme toho důkazem. Nakonec končí i oni pokud zavčasu s vyhraným kapitálem
hrát nepřestali. Tak to je trading!" .

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...