Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Můj první obchod


vladimir30

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 839
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

marty75p: Gratuluji. Zhodnocení vypadá skvěle, jen by mě zajímalo jaké máš +- RRR. Moje je v průměru kolem 1:1.75. Zajímá mě to z toho důvodu, že si nedokážu představit týden, kdy bych ztratil přes 10% účtu, natož aby to bylo hned během prvního týdne, pokud by šli trhy takřka neustále proti mým pozicím. To bych pak asi hodně dlouho paper-tradoval.

Přeji ti, ať se ti dále tak daří, ale dával bych si pozor na přeobchodování.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Zdravím všechny!
Předem se omlouvám za (pro většinu tuším hloupou a nevhodnou) otázku. První popíši, proč se ptám, z čehož následně i vyplyne má otázka.

Takže k věci:
K Finančníku jsem se dostal někdy v letech 2006, přičemž jsem jako každý začal studovat knihy a vše na Finančníku. V roce 2007 tuším jsem navštívil seminář a na něj vzal ještě svého kamaráda, který chtěl taky začít obchodovat na burze. Byl jsem odhodlaný a do té doby jsem tradingu - studiu obětoval opravdu hodně času. Po semináři se ale stalo něco, co jsem nečekal. Mě osobně se seminář docela líbil, ale můj kamarád mi nasadil brouka do hlavy. Nebudu popisovat, co konkrétně mi vysvětloval, protože si to už ani přesně nepamatuji.

Pointa je v tom, že nad tím přemýšlel asi týden, prošel si finančníka... Pak jsme se sešli, a on mi řekl, že tomu prostě nevěří. Že to je skvělý byznys pro toho, kdo pořádá kurzy - tedy kluci z finančníku a že spíše tohle je jejich byznys, než trhy. Prý proč by se tak vehementně snažili lidem dávat všelijaké kurzy a krom toho odkazy na brokery a platformy, když ze všech plynou navíc provize (klasický affiliate)... Vzal kalkulačku, začal počítat...

Problém byl tedy na světě. Nasadil mi blok do hlavy. Nicméně podvědomě se chci stát traderem, je to můj sen, moje přání. Vědomě si uvědomuji to, co mi řekl kamarád, ale jako bych s tím neustále bojoval a chtěl to vymazat.

Paradoxem je, že onen kamarád začal dva roky na to obchodovat akcie a stal se z něj "veliký fundamentální obchodník", přičemž během asi 1,5 roku projel všechny investované 4 miliony. Neměl žádný systém.

V té době jsem začal opět přemýšlet o tradingu vážně a byl trochu naštvaný, že se mi jeho názor tak vryl pod kůži...

Abych to celé zkrátil:
Mám byznys, který mi zabere hodně času a vydělá hodně slušné peníze. Problém je, že mě nebaví. Jak jsem řekl, trading je můj sen. Bohužel si ale nemohu dovolit polevit a věnovat více času tradingu, dokud svůj blok neodstraním úplně z hlavy. Už jen proto, že se to může následně dotknout mé rodiny. S penězi na fundování účtu nemám problém, v životě jsem jich už ztratil dost.

Má otázka: Z vás všech, kteří jste zde psali o prvních obchodech - věnujete se tradingu dodnes a nese to "nějaké ovoce"(za předpokladu dodržování plánů samozřejmě)? Stojí za to PODLE VÁS opustit svůj byznys pro trading?

Abych doplnil otázku - souhlasím s tím, že je to otázka velmi individuálního charakteru a zřejmě i hloupá. Jen prostě potřebuji vědět, že někdo vydělává a třeba získal trochu té svobody a že jediný, kdo opravdu profituje nejsou jen kurzy a knihy....

Na závěr se ještě jednou omlouvám, pokud jsem někoho pohoršil, ale prostě jsem se musel zeptat... Taky bych chtěl někdy do tohoto vlákna vložit svůj první obchod. (začal jsem tomu opět totiž věnovat veškeré úsilí a jen si chci být jistý, protože mi to ubere na současném byznyse)

Děkuji všem za pochopení a přeji hodně zdaru.

Štěpán

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Štěpáne, jestli můžu svůj soukromý názor - splňte si svůj sen a běžte do toho. Jestli peníze nejsou až tak zásadní problém, oddělte si část, s kterou nemáte psychický problém jí ztratit, tj. přijít o ní a začněte s tradingem. Sám pak uvidíte, jestli vás to baví i po nějaké době reálného obchodování nebo ne a pak se rozhodněte co dál.
Obchoduju reálně přes 10 let a můžu říct, že mě to stále baví i štve, ani po 10 letech nejsem schopen být zcela bez emocí, jsou doby, kdy je trading skvělý a kdy se zdá, že všechno funguje jak má, a pak jsou periody, kdy člověk nechápe a říká si jak je to možný, že se nic nedaří atd. A O TOM TO JE, trading vás neustále nutí přemýšlet, vymýšlet, posouvat se dál, je to jak jízda neprobádaným městem, kterou si fakt užíváte a při které se málokdy nudíte. Pokud vás baví mít před sebou neustále nějaké výzvy, bežte do toho! Vy jste ten, kdo si vybírá auto, kterým pojede, neustále ho leští, upgraduje, vylepšuje, dává mu palivo, učí se styl jízdy a zvládání různých situací. Ale město, kterým pojedete, neznáte a nikdy nevíte, co vás čeká za nejbližší zatáčkou :) Pokud jste dobrý řidič, bude vás ta jízda bavit a že to občas napálíte do zdi, no tak se holt veme auto do servisu a dá se zase do kupy.. Jde o to, nenapálit bezhlavě tak, že je z auta hned vrak na vyhození, to ale naprostá většina traderů právě dělá :)

Pokud máte rád svoje jistoty a nesnášíte riziko, dejte ty prachy na termíňák, a kochejte se výpisem z banky...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jo a ještě k otázce - Má otázka: Z vás všech, kteří jste zde psali o prvních obchodech - věnujete se tradingu dodnes a nese to "nějaké ovoce"(za předpokladu dodržování plánů samozřejmě)? Stojí za to PODLE VÁS opustit svůj byznys pro trading?

Osobně bych tuhle otázku řešil až po min. roce obchodování a hezké řádky obchodů, které máte za sebou. Opustit něco, co vám dává příjmy není jednoduché rozhodnutí a u tradingu zvláště. Osobně bych nepouštěl něco co vám dává jistotu, že máte co jíst a kde bydlet, dokud nejste zabezpečen tak, že si to můžete dovolit i kdybyste tradingem přišel o všechno, co jste tam vložil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To stefano:

Zajímavý životní příběh. Vskutku je rozhodnutí opravdu na každém a individuální. Mohu popsat jen svůj názor a jak to cítím já. Spousta lidí může mít jiný názor. Co člověk, to individuální přístup.

K akciím jsem začal inklinovat na konci minulého století. O opcích, futurech a forexu jsem v té době ještě neměl ani potuchy a dokonce jsem zvolil brokera (nebyl zrovna v té době moc výběr), přes kterého šlo akcie pouze kupovat (tedy long). O shortování se mi mohlo jen zdát. Přišel jsem o všechny peníze (několik stovek tisíc Kč).

O pár let později mě to přitáhlo znovu. Byl už k dispozici rychlejší internet, lepší platformy i počítače... přesto jsem opět přišel o vše (tentokrát miliony Kč).

Matematika mi vždy šla a v logických testech mi pokaždé vychází IQ 140-150 (Oficiálně mi v Mense naměřili 144). Řekl jsem si tedy, že když to dokáží jiní, nezůstane mi trh nic dlužen, prostě příjdu na jádro pudla a budu prosperovat.

Důležité bylo to, že jsem se nenechal odradit. Kdo po neúspěších už nikdy nezačne, nic už na burze nevydělá.
Mám ekonomické a hudební vzdělání a chci se věnovat více skládání hudby a cestování. To ale vyžaduje finanční nezávislost a nenáročnost způsobu vydělávání peněz.

Proto bylo mé rozhodnutí jednoznačné, když jsem konečně před pár lety přišel na způsob jak být pomalu, ale trvale v zisku. OPCE!

Dělat práce, která nese peníze, ale člověka nebaví... to časem člověka začne opravdu uhlodávat. Takže je to o tom, jakou má vlastně člověk představu. Pokud máte podnikání, které má celkovou hodnotu např. 50 milionů a dobře Vás uživí, v dnešní době je to na zvážení, zda má takové podnikání význam. Tolik starostí (nemovitosti, zaměstnanci, vysoké daně, závist líných a zlých lidí kolem atd.).

Dal jsem do kupy nějaké peníze a začal. Měsíční zisk je kolem 4-8% při rozumném riziku a možnosti dobře uřídit ztrátové pozice. Jediné co potřebuji k práci je kvalitní připojení k internetu a počítač nebo tablet. V dnešní době jsou to náklady v podstatě minimální a lze obchodovat z jakéhokoliv místa kde je člověk online. Třeba z pláže nebo z příjemného hotelu nějakého krásného města. Daně z kapitálových výnosů jsou 15% takže není co řešit.

Mít tedy to avizované podnikání v hodnotě 50 mil., neváhal bych a vše prodal. Za takové peníze lze již (za třeba 5 mil. Kč) pořídit vilu u moře. Dalších 1-2 mil. si nechat cash jako rezervu a také aby člověk nějakou dobu nemusel vybírat zisky z účtu. Zbylých cca. 43 mil. Kč honem na spolehlivý účet na burzu. Za několik dní už se vydělává (např. na týdenních kontraktech) a i při zisku pouhých 2% měsíčně přiskakuje na účet postupně kolem 200 tis. Kč týdně. :-) Bez zaměstnanců, bez hádání se na úřadech... s notebookem a drinkem v ruce. Pár hodin práce denně.

Tyto počty jdou upravit dle počátečních fin. možností každého člověka. Proto jsem si zvolil tuto cestu. Trh mě naučil neriskovat zbytečně, nepřeobchodovat se, nebýt chamtivý.

Přeji uvážené rozhodování a hodně úspěchů do budoucna.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Štěpáne,
podle toho, co píšete, zřejmě podnikáte. Pokud podnikáte, už to samotné přináší do tradingu jednu důležitou výhodu - způsob myšlení. Je tu, myslím, spousta lidí, kteří doposud nepoznali to, co zanmená:
- zaměstnávat lidi
- pronajímat si prostory
- platit veškeré poplatky za provoz i neprovoz firmy
- jednat s úřady a "úředníky"
- honit se dlouhou dobu za zakázkou, kterou když získám a dovedu do zdárného konce, tak nedostanu na fakturu se splatností 3 měsíce ani nakonec zaplaceno a vyhodím ještě další náklady za právníky a soudy
- zažít neprosněné noci
- těch věcí je tisíc...
a nakonec ještě
- potýkat se se závistí

Toho všeho jste zaplať Pánbůh v tradingu oproštěn. Jediné, co musíte mít je přístup na internet, PC a peníze. Ale to Vy asi dobře víte. A aby jste mohl vydělávat, tak dobrý obchodní plán a emoce na uzdě.
Trading je nádherný byznys. Je nokompromisní, ale také spravedlivý. Nikdy se Vám nestane, že Vám protistrana nezaplatí, a hlavně, máte celý trh na stříbrném podnose před sebou. Nesháníte zákazníka, stejně jako ho ani nemusíte znát. Nemusíte z nadsázkou ani vědět, jak produkt, se kterým obchodujete, vypadá. Nepotřebujete sklady, nic z toho, co píšu výše.
A zda se dá tradingem vydělat? podívejte se na jakýkoliv likvidní (i nelikvidní :-)) graf komodity, instrumentu a odpovíte si sám. DÁ. Trhy se neustále hýbou. Je potřeba mít dobře postavený OP, nastavený risk management a svoji hlavu a vyděláte.
Vím, o čem mluvím. Do dnes podnikám (20 let), něco za mnou zůstalo, ale jako bych Váš dotaz pokládal já sám někdy v roce 2009. Jde to. Houževnatost, píle, trenink, radost, práce.
Neopouštějte svůj byznys, který Vám generuje profit na živobytí, ale pokud to jen trošku jde, zkuste rozdat více kompetencí, resp. trošku si uvolnit ruce a nebojte se začít naostro. V nejhorším (jakože je to pravděpodobné, alespon ze začátku) o nějaké peníze přijdete, ale bude to pro Vás ta nejlepší škola na dobrý start a postupně pak můžete přenášet více aktivity na trading. Mně to funguje. Klepu.
Honza K

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za odpovědi.
K Vašim úvahám jen dodám, že nejsem zrovna ten, kdo hledá jistoty. Mám rád výzvy. Pokud se mi naskytne nějaká příležitost, tak ji zvážím a pokud se mi líbí, jdu do toho. Proto jsem zvyklý ztrácet, jelikož ne vše vždycky vyjde podle původních představ. U tradingu právě zjišťuji potenciál, protože tak nějak už se mi nechce jít cestou vedlejších projektů pokus/omyl, i když jsem vždy měl byznysplány a vše potřebné a byznys nastartoval.. Chci jít cestou tradingu, protože už se chci "usadit" a tedy zkoumám, jak - zdůdazňuji - v průměru se místním členům daří. Jestli se dá dosáhnout dobrého životního standardu obchodováním, nebo lépe pořádáním kurzů. Je pochopitelné, že je přede mnou dlouhá cesta. Mnohem a mnohem delší, než cesta kteréhokoli jiného byznysu. Proto se tak hloupě a konkrétně ptám… Protože chci opustit svůj byznys a vědět, jestli je to v průměru ok.
Zatím jsem nikde napřímo nevyčetl, že by někdo řekl - trading je super a zlepšilo mi to životní standard, můžu cestovat, mám čas… Zato odpovědí "kolem" jsem našel spousty. Je mi jasné, že musím být trpělivý, změnit myšlení… Možná pomůžete v rozletu i ostatním, kteří sami sobě kladou podobné otázky, ale váhají se na přímo zeptat zde. Že je to nakopne a oni se dají do práce…

Díky, Štěpán

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, může to změnit život ve smyslu mám čas, můžu si dovolit co chci apod. Ale zdaleka to není pravidlo a to, že se to někomu povede neznamená, že se to povede vám. Proto ani odpovědi toho typu nečekejte, neexistuje žádné pravidlo, že to tak bude. Nejlepší bude, když si na tuto otázku odpovíte sám po dejme tomu roce obchodování. Tady platí jenom toto - kdo nevěří, ať tam běží :-)
Jak to vypadá v průměru, to nikdo neví, jedině se napíchnout do systémů brokerů a vycucat si data o jejich klientech, ale jsem si téměř jistý, že odpadovost bude velmi vysoká :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To stefano:

Mohu odpovědět přímo:
Ano, díky tradingu (myslím tím momentálně probíhající, tedy úspěšné období) jsem si zlepšil životní úroveň jako nikdy předtím. Pořídil jsem si dalšího potomka, zlepšily se vztahy v rodině a trading mi i vyselektoval přátele a známé.
Mám mnohem více času a jak zde již zaznělo v některém příspěvku, burza má jasná pravidla a není problém s bonitou protistrany. Vydělané peníze jsou do pár dní na účtu, pro mzdu si tedy člověk vlastně může dojít do jakéhokoliv bankomatu kdykoliv potřebuje. Pracovat lze odkudkoliv, stačí respektovat časové pásmo, ve kterém se obchoduje.

V neposlední řadě se mi i zlepšil všeobecný přehled, protože člověk musí sledovat mnoho událostí a informací z celého světa. Osvojení si několika cizích jazyků je pak samozřejmostí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky Honzo,
Takhle jsem to zase nemyslel :-) Každopádně výborné reakce a díky za ně. Asi do toho půjdu, protože jsem tomu podvědomě tak nakloněný, že jsem prakticky potřeboval pošťouchnout a taky snad uklidnit. Začnu asi s placeným trade station, jelikož 2 dny laboruji nad tím, kde sehnat dobré grafy, proč mi to či ono nejede, proč tamto chybí… TS mi přijde takové ucelené. Chtěl bych testnout er2 na volume grafu a pak asi 3 a 5 min. TF. Tak snad to bude v pohodě :-)
Ale reakce na můj samozřejmě stále rád uvítám… Pořád probíhají takové ty vnitřní nepokoje..

Štěpán

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, TS je dobrá platforma, má svoje mouchy, ale nakonec je většina uživatelů stejně skousne a zůstane věrný :) Já jí mám už přes 10 let a přestože občas nadávám, tak na ní nedám dopustit. Je to all in one řešení a člověk se nemusí o nic starat. Počítejte s tím, že měsíčně je potřeba udělat 10RT, aby byla zadara, nebo si vyjednat nějaké individuální podmínky. A TF je dost drahý špás, stojí 85 USD měsíčně, prakticky za jeden symbol, to mi přijde lepší, když začnete s CME bundle za 25 a budete tam toho mít více. Jako laternativa k TF se dá brát EMD, jsou tam vyšší slippage a nižší likvidita, ale je to dost podobný index.

Vnitřní nepokoje si člověk vyřeší, až když něco udělá, když do toho nepůjdete, bude vás hryzat svědomí, že jste o něco přišel, pokud do toho půjdete, tak to zkrátka zjistíte na tuty, o čem to je. Že má Tomáš s Petrem finančníka, dělaj kurzy atd. to neřešte, mají prostě hodně energie a tak stíhaj všechno vč. tradingu :) A dělaj to dobře, tak se není za co stydět a už vůbec bych je neobviňoval z toho, že ve skutečnosti tradingem nevydělávaj a žijou z věcí okolo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jasně. Já je právě neobviňuji. Naopak pro mě jsou to machři. Mají dokonalé vyjadřovací schopnosti a dokáží promluvit ke každému tak, aby jsem to pochopil i já :-) . Ta práce, kterou po sobě zanechali je nedocenitelná. Vždyť jen díky nim se o trhy zajímám a myslím, že 90% zde přítomných na tom budou podobně. Jsou určitě vzory mnoha lidí. Jak jsem napsal výše, byl jsem ovlivněný… Ovlivněný paradoxně někým, kdo tvrdil, jak se to má dělat a úplně všechno progamblil. A to byl pak ten moment, kdy jsem opět začal uvažovat o tradingu.

Musím také říci, že to vidím zase z jiné roviny než před lety. Spousta věcí je mi jasnějších a dávají smysl.

A navíc je zde skvělá komunita, to je bez debat.

Díky všem za příspěvky, jdu do toho. Stejně jsem byl uvnitř sebe prakticky rozhodlý…

Štěpán

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...