Re: Začátečnické rozpaky
Vloženo uživatelem:
Libic
Datum: July 11, 2005 09:51AM
Dobry den,
pokusim se napsat svuj pohled: Vzhledem k podminkam, ktere jsem do zacatku studia a obchodovani mel, jsem si dukladne procetl recenze na jednotlive autory, kteri vydali knihy o obchodovani. Samozrejme Financnik byl absolutni zaklad, o ktery jsem vse opiral a ktery jsem se rozhodl pouzit jako prvni a hlavni stavebni kamen meho obchodovani. Precetl jsem si mnoho recenzi a rozhodl se poridit literaturu od Dr. Eldera. Netvrdim, ze je absolutne nejlepsi, ale hledal jsem nekoho, kdo me da system jako celek, kdo rozsiri me stavajici vedomosti v ramci mych hodnot. Tzn. od prvopocatku stavim na financnikovi a Elderovi. Troufam si rici, ze je ABSOLUTNE NEZBYTNE prostudovat obe Elderovi knihy, ktere uvedou vse co popisuje do skutecneho funkcniho systemu [z toho vyplyva, ze je opet lepe soustredit se pouze na jednoho autora a od nej pochytit vse do hloubky]. Z jeho knih jsem prelouskal kazdou kapitolu, avsak do systemu jsem si vytahl jen to co jsem potreboval a to jsem znovu prostudoval slovo po slovu. Tedy vim o vsech indikatorech a systemech, ktere popisuje, avsak soustredim se plne pouze na jeden hlavni a zbytkem se netrapim, presne tak jak popisuje. Urcite budu casem studovat i dalsi literaturu, ale dnes vim, ze mi v tuto chvili staci co mam a to co mam studuji co nejvice do hloubky.
Jenom doplnim, ze koupi programu TNT jsem resil jako darek k narozeninam. Pritelkyne resila co mi koupit a tak jsem ji poprosil prave o TNT za 300 USD + mesicni data. Verim, ze pro mnoho lidi to bude dost "ujete", ale pro me to bylo dulezitejsi nez nova tenisova raketa. Je to i svym zpusobem reseni pro ostatni, kdo nema po ruce penize na tento program. Jednoduse lze poprosit partnera nebo rodice o darek k narozenim nebo treba vanocum, ale to je jen rychla uvaha z me strany.
Dalsim dulezitym krokem je papertrading, ktery odpovi na tisice dotazu. Provozuji svoji firmu, pri ktere jsem mnoho hodin denne lezel, stale lezim a stale budu lezet v papertradingu. Pracuji casto sedm dni v tydnu. Vyhled byl takovy, ze budu travit mesice jen nad papirem... Bohuzel je to nezbytna cesta k uspesnemu obchodovani pro vsechny bez vyjimky. Jina cesta k nalezeni odpovedi neexistuje. A to i v pripade, ze si zakoupite jakoukoliv jinou literaturu. Troufam si tvrdit, ze minimalne 5 mesicu nekolik hodin denne nad historickymi grafy je absolutne nezbytnych. Je nezbytne nastavit si "realne podminky", otevrit graf o deset lez zpet a testovat strategii den po dni, zapisovat si stav na uctu, sledovat uspesnost strategie a vsechny okolnosti pri testovani strategie. Tim zjistite, co chcete obchodovat a jak to chcete obchodovat. Nikdo Vam nikdy nerekne, jestli je pro Vas lepsi forex, akcie, komodity, spready, options apod. Muzete si precist 100 clanku o klouzavych prumerech nebo supportech a resistancich a presto se s nimi budete muset nekolik mesicu szivat nad grafy.
Kolik potrebujete penez na zacatek a co si muzete dovolit zodpovi take jen a jen papertrading. Vemte dva tisice dolaru jako Vas celkovy ucet a nakupte si pozici jednoho kontraktu cukru. Pokud budete peclivy, posadite spravny entry SL a trh pujde nekolikrat po sobe proti Vam, tak uvidite sam, co si muzete a nemuzete v pozicnim obchodovani dovolit. Cim pecliveji si povedete knihu financi pri papertradingu, tim vice zjistite, co muzete skutecne obchodovat. Mimochodem, s uctem dva tisice USD Vam myslim pro pitove trhy nikdo ucet neotevre. Takze zbyva intraday trading E-Minis u brokera, ktery akceptuje minimum $2,000 a ma nizke intradenni margins. Zacinat intradenne je jeste tezsi nez pozicne, presto je to cesta. Sednete si na grafy akcii a tradujte je papirove s uctem $2,000. Spocitejte si naklady [ziva data, platforma, internet] a zjistite realitu potencialu. Otevrete si demo ucet na forex a do mesice poznate, co to je forex a co Vam to rika. Ja jsem se rozhodl zacit pozicne pity a u toho jsem zustal i presto, ze jsem cetl mnoho clanku, jak je forex lepsi, nebo jak je super delat options, nebo jak neni na kazdodenni prijem z intradenniho obchodovani. Verim, ze tomu tak je a v zadnem pripade netvrdim, ze to neni pravda. Jsem rad, ze jsem zustal u jednoho systemu, protoze jej umim promitnout i do intradenniho obchodovani komodit. Tedy zustal jsem u jedne oblasti a tim mohu obchodovat hned jednu dalsi. Nerikam, ze jsem profesional, ale vydelavam a to je podstatne. Kdyz dnes otevru Spreads a vidim, ze lze pouzit klouzave prumery, tak vim, ze vzit workshop na spready a "spravne" jej nastudovat bude mnohem rychlejsi, nez kdybych nemel zaklad z pozicniho obchodovani. Jednoduse receno, i tisice rad jsou k nicemu, pokud nesednete nad paper trading, kde zjistite, co skutecne potrebujete, co chcete a co muzete, cemu rozumite a co je mimo Vas potencial. Vim, ze to neni moc prijemne zjisteni hned na zacatek, kde kazdy doufa, ze dostane zazracnou formuli nebo informaci, ktera zkrati jeho cestu uceni. Kazdy jsme nejak zacinal a verim, ze Ti, co uspesne zustali potvrdi ma slova, ze vedle studia literatury museli investovat znacnou cast casu a prostredku [protoze i cas jsou penize] do papiroveho tradingu. Vim o cem mluvim a verim, ze nejsem sam.
Tedy potvrdim Tomasova slova, ze vsechny knihy, co jste precetl, jsou k nicemu, dokud si nevyberete "pouze jednu formaci na grafu", kterou zacnete podrobne studovat a papertradovat. Tim dostanete odpoved na prvni otazky a tim se budete posouvat k dalsim a dalsim poznanim, ktera se stanou Vasim know-how, ktere tu mnoho uspesnych obchodniku prezentuje. Cim sloziteji zacnete, tim hure pro Vas. Cim jednoduseji zacnete, tim rychleji budete vydelavat. Mnoho lidi casto rekne, ze je to nesmysl a ze lze cestu poznani obchodovani na burze nejak urychlit. Tak presne tito lide vzdy vycistili sve ucty jako prvni, jako prvni take skoncili a nebo realne ani nezacali a verte, ze jich je skutecne hodne. Kazdy, skutecne kazdy uspesny obchodnik, musel dojit ke svemu know-how narocnym a dlouhym studiem a testingem a mnoho z nich take drahymi prodelky pri prvnich obchodech. Jiz mnohokrat jsem cetl, ze studium obchodovani na burze je jedno z "nejdrazsich", ale stoji za to.
Zacit obchodovat muzete uz na zaklade informaci uvedenych zde na financnikovi. Pokud skutecne dodrzite vse, co autori popisuji, budete profitovat. Pokud hledate jineho skolitele, soustredte se pouze na jednoho a s tim zustante. Pokud nevite, jakou oblast zacit, tak zacnete nekde a sam poznate co Vam takova oblast rika. Zacnete treba intradenne a treba za 5 mesicu zjistite, ze to je mimo Vas, coz Vas bude motivovat hledat financni prostredky k tomu, aby jste presel na pozicni obchodovani, avsak zaklady systemu z intradenniho obchodovani si jiz vezmete do pozicniho obchodovani nebo spreadu nebo forexu. Kazda oblast je specificka, avsak zaklady pouzijete, takze se nemusite obavat, ze vyhodite 5 mesicu testovani.
Nevim, jestli jsem tim odpovedel spravne, ale doufam, ze Vam ma odpoved da alespon neco.
A ted uz koncim a jdu spat.
Mnoho uspechu vsem!!
Libic