Zdravíčko Michale, super příspěvěk....díky moc.... Abych i já přispěl troškou do mlýna (taktéž s poznámkou, že se necítím na to, že bych mohl někomu radit), připojím nějaké mé zkušennosti s výše popsaným....
Typ obchodování : ID (intraday)
Vybraný trh : mini DJ (YM), v současnosti obchoduji YMU5
Obchodní platforma : Refco Xpress (oblíbil jsem si ji na elektronické a pitové obchody)
Grafy: barchart.com (obrazovka rozdělena na 1/2 (1 min a 15 min, na 15 min sleduji double top/bottom a S/R, obchoduji výhradně pouze podle těchto formací
Indikátory: pouze sleduji RSI (orientačně sleduji, nejdu proti...
Počet obchodovaných kontraktů : 2 kontrakty na 1 obchod (vstup i vystup)
Max. risk na jeden obchod : fixní, 10 pt na kontrakt, 100USD na celý obchod / 2 kontrakty
Vstup do trhu: vždy příkazem STOP (většinou dávám 6-8pt pod S/R, double top / bottom, pozor na falešné proražení..), mám nepřílíš dobré zkušennosti se vstupydo trhů pomocí příkazů LIMIT
Umístění SL: SL umístěn na hodnotu 10 pt pod/nad nákupní/prodejní cenu, vždy zadám okamžitě po exekuci vstupního příkazu, v případě že poblíž je nějaká hranice, kterou já považuji za S/R umístím S/L až za tuto hranici i s rizikem větší potenciální ztráty
Posun SL: SL se snažím dostat při nejbližší možné příležitosti do tkz. profit zóny (to znamená 2-3 pt nad/pod náš vstup), jakmile jsem v bezrizikovém obchodě snažím se nechat SL dýchat a neposouvat ho hned za trhem, uděláli trh 6 pt, posunu o 3 pt, nikdy...!!!....nikdy neposouvám SL zpět (nevracím proti směru obchodu)
Umístění PT : Profit Traget umístuji na hodnotu 15 pt nad/pod nákupní/prodejní cenu. V případě, že se trh prorazil velmi silnou S/R a já očekávám "hlavní" denní pohyb stanovuji PT na 25 (přiznám se, že s nastavením PT občas čaruji a někdy nastavuji PT jen na 10 pt)
Vystoupení z obchodu: při dosažení PT či SL (zvažuji v současné době rozdělit výstup na 1 kontrakt při dosažení PT a druhý kontrakt posouvat s trhem a výstup až na základě posouvaného SL.
Počet obchodů za den : max. 4 obchody za den, v případě dvou po sobě následujících neúspěšných obchodů ukončení obchodního dne....
Vyhodnocení obchodu: každý obchod...!! i ten ztrátový zapsat do obchodního denníku (já zapisuji: typ obchodu (buy/sell), počet kontraktů, čas vstupu, postavení SL, postavení PT, čas výstupu, hodnota výstupu, typ výstupu (na SL či při dosažení PT), zisk/ztráta, poplatky, poznámka (určeno pro moje hodnocení), grafy v obchodním denníku nepoužívám). Do obchodního denníku si zapisuji vše následují den po uskutečnění obchodu.
Další obchod: počkat si na tu správnou příležitost a nevstupovat do trhu jen proto, abych udělal nějaký obchod.... Nevstupovat bezhlavě, jen proto, abych vyrovnal případnout ztrátu z minulého obchody....
Nejčastější chyby:
- hamižnost (udělám 2 dobré obchody (dosažen 2x PT) a okamžitě si myslím, že mi vyjde vše a začnu vstupovat do obchodu bez rozmyslu......
- chyby při zadání příkazu (přes on-line platformu), existuje moudrá rada (opatrnost je namístě a raději si vše 2x zkontroluj i za cenu, že ti možná ujede vlak...)
- zapomenutí zadaného příkazu přes on-line platformu (mně osobně se to stalo tento týden) a byla z toho naprosto zbytečná ztráta... (to znamená, pokud jsme vystoupili z trhu na PT, zrušit náš SL a pokud jsme vystoupili na SL zrušit náš PT)....
- nedodržení obchodního plánu
Jinak se vším, co popsal Michal se plně ztotožnuji.... Úspěšné obchody přeje Vlasťa.