Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

ZTRÁTY - jak na ně


tomnes

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 66
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Dobry den,
co se money managementu tyka, dalo by se popsat tisic papiru a stejne by to nestacilo. Z meho pohledu je dobre drzet se par zakladnich pravidel:

1] uvedomit si, ze za rozsah uspechu a neuspechu kazdeho obchodu nesu odpovednost jen a jen ja a nikdo jiny. Za vysi prodelku na kazdem obchodu zodpovidam pouze ja. Neexistuje vyjimka, ktera by me omlouvala. Ja sam se musim podivat vzdy do zrdcadla a prijmout veskerou odpovednost za vysi prodelku. Cim dele clovek vini ze ztrat kohokoliv jineho nebo cokoliv jineho, tim dele a tim vice bude v obchodech ztracet.

2] neexistuje obchodni system, ktery netvori male ztraty. Je fantazii myslet si, ze vybuduji system, ktery netvori ani dolar ztratu. Tedy, cim drive si tento fakt uvedomim a cim drive zacnu planovat sve toky penez prave s ohledem na to, ze male ztraty existuji, tim drive zacnu profitovat a tim drive se ze me stane uspesny obchodnik.

3] VZDY POUZIVEJ STOP LOSS. Nepouzivani ochrannych prikazu je zacatek konce a ten konec jednou prijde a bude tvrdy. Muze se stat, ze budu mit po nejakou dobu stesti a na pozicich vydelam. To stesti neni vecne, dokonce trva jen kratkou dobu.

4] pokazde, kdyz otviram novou pozici premyslim, kolik jsem schopen na dane pozici ztratit. Nepremyslim, kolik asi tak vydelam, ale kolik jsem ochoten ztratit. Rozsah mozneho vydelku se dopredu jen tezko urcuje a proto je nerealne planovat sve obchody z pohledu potencialniho vyhledu. Smysl dava planovat sve obchody z pohledu vyse risku, ktery jsem schopen urcit hned a mam jej pod kontrolou. Nepremyslim, jestli na pozici vydelam $500 nebo $2000, premyslim, jestli riskovanych $100 na dany obchod je pro me unosnych. Pokud me dana situace nuti riskovat vice, pak pozici neotviram. Pokud prave riskuji castku, o ktere si rikam "no jestli to nevyjde, tak prijdu o pekne prachy", pak tuto pozici take neotviram. Vysi daneho risku na jeden obchod musim unest s usmevem na rtech a ne v kreci. Pokud riskuji tolik, ze sedim v kreci u PC a modlim se ke vsem bohum, pak mohu vsechny ubezpecit, ze buh nepomaha.

5] vyber komodity, kterou budu obchodovat planuji prave podle vyse risku, ktery jsem ochoten na danou pozici ztratit. Jednoduse receno, mam-li ucet 3,000 USD, pak je nesmysl riskovat na kazdy obchod $300 a vice. Dokonce i $200 je uz hodne a balancuji tak nad propasti. Vezmu-li, ze na jeden kontrakt kukurice musim mit na uctu alespon $1,000 abych jej mohl obchodovat, pak si mohu dovolit 10x ztratit, pokud riskuji $200 na jeden obchod, nebo 20x ztratit, pokud riskuji $100 na jeden obchod a jen 6x ztratit, pokud riskuji $300 na jeden obchod. Kazdy si ted muze rici, ze 6x je porad jeste hodne a je velka pravdepodobnost, ze kdyz 6x zkusim otevrit pozici, tak alespon jednou vydelam. Opak je pravdou. Az dvakrat nebo trikrat po sobe ztratim $300, budou se mi klepat ruce a je vysoka pravdepodobnost, ze udelam chybu jak pri vyhodnocovani vstupu, tak pri rizeni pozice. Tedy s uctem $3000 budu jen s tezi obchodovat Corn nebo Sugar, kde budu davat entry SL ve vysi $50 - $100, zcela jiste ne Live Cattle a uz vubec ne jakoukoliv jinou komoditu [mluvim o pozicnim obchodovani].
Chci-li prijimat ztraty s usmevem, musim riskovat jen tu vysi uctu, ktera me pri nekolika nezdarech nepolozi. A obchodovat mohu jen ty komodity, kde na otevreni pozice budu riskovat jen tu vysi uctu, ktera me necha v businessu i po nekolika prijatych ztratach. Pozor, ztrata neni jen SL, ale take slippage a komise. Slippage a komise RT udela na jeden kontrakt kukurice i $50 jak nic. Cim vice obchoduji, tim vice zacinam verit, ze risk 2% meho uctu na jeden obchod je skoro az moc a dle techto 2% ridim vetsinu sveho rozhodovani [vyber poctu kontraktu, vstup do obchodu, vyber komodity apod.]

O money managementu lze skutecne popsat mnoho dalsich stranek.

Mnoho uspechu vsem!!

Libic







Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný den,

Rád bych se podělil s mou zkušeností na ztrátu z jiného pohledu. V mých prvopočátcích jsem nebyl schopen odhadnout kolik od jednotlivého obchodu očekávat. Celkem nesmyslně velké jsem si stavěl PT (pokud vůbec) a potom dorazilo zklamání z toho, že jsem PT nedosáhl nebo nebo včas nevystoupil a nebo nakonec skončil se ztrátou. Jistě, byla definovaná SL, ale přesto to na mě velmi působilo. Na druhé straně, pokud jsem včas vystoupil a inkasoval zisk trh často pokračoval dále v mém směru. Takováto skutečnost mě trápila daleko více než inkasovaná, předem definovaná ztráta. Je to klasický případ onoho holuba na střeše a lidské chamtivosti.
Postupem času, na základě back testingu a tvořícího se obchodního plánu jsem pochopil. Grafy v komoditním manuálu mohou ukazovat zisky v řádově tisících, ale skutečnost je taková, že čím větší je poměr R/R tím menší je pravděpodobnost, že takový posun nastane. A pokud nastane o to je to těžší ho zachytit. To je věcí obchodního plánu. A takovýto plán mají asi jen dlouhodobí a zkušení obchodníci. Faktem asi zůstává, že intradenní obchodníci dělají dolary, možná desítky dolarů a poziční obchody nějakou stovku. Tím samozřejmě nevylučuji, že může přijít obchod za tisíce.
Někde ve finančníkovi jsem četl, že prvotním cílem nováčků (mezi které se počítám) je neprodělávat. Určitě souhlasím. Plánování obchodu jako definované ztráty a výstupu např. jen se zachycením třetiny posunu trhu mi v backtestingu velmi pomáhá.

Úspěšný den.

Zbyněk

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 týdny později...

Ahoj všichni.

Ještě než jsem se pustil do psychologického seriálu, měl jsem za to, že psychologie nemůže nijak ovlivňovat obchodování, ale jelikož jsem se zapřísáhl, že přečtu všechny zde umístěné články, pustil jsem se do toho. A hned první díl mě velmi zaujal - bavilo mě to ještě více, než číst komoditní manuál. A čím víc se díly stupňovali, tím víc jsem se bavil.

To nejdůležitější ale je, že jsem konečně pochopil smysl psychologie. Pochopil jsem, proč je pro obchodníky tak důležité trénovat papírové obchody, trénovat trpělivost, zodpovědnost a další psychologické ikony. Teď už věřím, že se člověk v komoditním obchodování bez dobré psychické vyrovnanosti neobejde a jsem rád, že jsem se na tento článek nevykašlal, protože mě opravdu povzbudil.

Dnešním dnem si začínám psát deník pocitů, trénovat zodpovědnost i v osobním životě a v papírovém tréninku počítat s tím, že veškeré obchody budou ztrátové.

Moc tedy děkuji za tento manuál, který mi pomohl do dalších obchodních dob a blahopřeji autorům, protože něco podobného člověk bez psychologické školy jen těžko dokáže napsat.

Děkuji a přeji všem hezký zbytek komoditního života,

Jarda (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jardo,

jsem velmi rád, že si berete psychologii obchodování dostatečně k srdci. Většina lidí, co se kdy začne obchodováním zabývat, má pocit, že se jich psychologie netýká. Že na tom nemůže být nic tak složitého. Pak dojde na samotné obchodování a tací se pak drží za hlavu a říkají: "kdybych dělal všechno co mám, tak bych teď místo prodělávání vydělával!".
Princip obchodování neni složitý a i s primitivním systémem může jeden vydělávat na slušné živobytí. Potřebuje k tomu však správnou psychologii. Četl jsem desítky příběhů lidí, kteří byli špičkoví analytici, kteří dokázali předvídat směr trhu až s neuvěřitelnou 90 procentní pravděpodobností a kteří nikdy nevydělali ani dolar. Osobně pak znám obchodníky, kteří mají pravděpodobnost úspěšnosti kolem pouhých 40 procent, ale jsou milionáři. Jediný rozdíl je v jejich uvažování. Kdyby onen obchodník se skvělými analýzami měl myšlení obchodníka se 40procentním systémem, asi by byl jeden z nejbohatších lidí na světě.
Bohužel, jedinou opravdu zrádnou slabinou obchodování jsme my sami. Nejsmutnější je, že většina si to nikdy nepřizná. Většina vždycky bude hledat chybu v trzích, v systému, u brokera....
Prace na spravnem mysleni by mela zabirat kazdemu novackovi 80 procent casu venovaneho obchodovani. Ja vim, snadno se to rika a neni zrovna lehke zacit, pokud clovek ani nevi jak. Ale kdo umi anglicky, muze zacit nakupem knih M. Douglase. Osobne mohu zodpovedne prohlasit, ze ony 2 knihy M. Douglase a tvrdá práce bohatě stačí na to, aby jste své myšlení změnili. Ovšem nebude to hned. Těm lepším dávám tak 1 rok.
Jsem nadšený milovník tradingu a velmi rád čtu příběhy úspěšných traderů. Všichni - do posledního - se shodují ve dvou věcech:
1) své megamiliony začali vydělávat ne díky zázračnému systému nebo super-tajné matematické formuli, ale díky změně svého myšlení
2) své megamiliony začali vydělávat až když se ve svém obchodování stáhli z pozice útočníků a přešli do pozice obrany. Nejdůležitější ze všeho je ochrana kapitálu.
Já osobně tyto dva body mohu pouze potvrdit. K mega-milionům mám sice ještě daleko, ale pokud mě k nim jednou něco dovede, pak pouze a jen mé myšlení a správný přístup k tradingu. A samozřejmě nezbytná tvrdá práce.
Držím palce,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

je skvělé, že se hodláte zabývat psychologií. Bohužel změnit své myšlení je velmi dlouhá a nesnadná cesta. Musíte se naučit přijímat své chyby jako pozitivum, jako něco co Vám pomáhá se zdokonalovat. Vždyť téměř každý Vám potvrdí, že chybami se člověk učí. Než se člověk naučí jezdit na kole stokrát spadne, než se naučí plavat mnohokrát se topí atd.. Mnoho lidí s tím určitě souhlasí, ale pokud jde o peníze jejich myšlení se obrátí. Najednou jsou chyby nepřípustné a když je to hodně peněz dělají a říkají bláznivé věci. Pokud se Vám podaří změnit svoje myšlení Váš život se naprosto změní. Není to vůbec snadné a navíc spoustu lidí Vám nebude rozumět.

Změnit myšlení je ten nejtěžší úkol se kterým jsem se kdy potkal a stále potýkám. Být úspěšný v obchodě a nejen v komoditním je především ve Vaší hlavě, není to o tom být geniální.

Ještě jednou máte před sebou velmi těžký úkol a mnohokrát s tím budete bojovat. Vydržíte pokud to se snahou změnit se myslíte vážně. Dopředu Vás požene, jak s oblibou říkám „focus“ (úsilí, pozornost).

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...
  • 10 months later...

Již dlouho tady nikdo nepsal, tak se toto podle mého názoru velmi důležité vlákno pokusím oživit.
Jsem ve stádiu "demo obchodování" a hledání.
Už když jsem si založil demo účet, rozhodl jsem se, že budu obchodovat stejně jako s opravdovými penězi.
Můžu zodpovědně říct :
* není těžké najít správný vstup do pozice (stačí mi 50% úspěšnost)
* není těžké dodržovat MM 1:2
* ale je zatraceně těžké zvládnout sám sebe
Abych byl úplně upřímný, nestuduji teď ani tak indikátory TA nebo FA, ale psychologii a způsoby myšlení.
Co odlišuje úspěšné lidi od neúspěšných v jakémkoliv oboru lidské činnosti ?
Nejsem sice žádný psycholog ani inženýr, jsem malý živnostník, který se snaží uživit svou rodinu, ale přišel jsem k tomu, že to je opravdu pouze a jen zvládnutí sama sebe pomocí disciplíny, k čemuž je ovšem důležitá vůle uspět. Vím, že to tady bylo napsáno mnohokrát, ale něco jiného je to 100x číst a něco jiného je 1x si to sám v sobě uvědomit.
A můžu Vám říct, že jako člověk "svobodomyslný" mám s tímto bodem sebe sama (disciplinovanost) opravdu velký problém :)

Martin.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trader oplt
Nejsi v tom sam ;-)
Jako zacatecnik ,kterym stale jsem, mam take velkou potiz s vlastni hlavou. . Predcasne jsem vystupoval ze ziskovych obchodu, bral jsem signaly ktere zdaleka nebyly idealni atd. Pomohl mi velmi presne definovany primitivni OS. Naprosto presne definovane vystupy, velmi presne definovane vstupy. Presne definovane kdy neobchoduji. A samozrejme stovky hodin hledeni do grafu.
Kazdy graf ktery "sjedu" si barevne vytisknu a neustale se k nim vracim. Jak jsem je obchodoval, a jak jsem je MEL obchodovat.
Rekl bych ze barevna tiskarna je nejdulezitejsi technicka pomucka pro zacatecniky ;-)
To mi osobne nejvice pomohlo a pomaha. Zacinam ziskavat potrebnou jistotu, po prazdninach chci jet Live.



Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

mám typ pro papertradery jakým způsobem (a levně :D) zapracovat na psychice v rovině ztrát
1) stanovte si období např. 1 měsíc
2) obchodujte svůj systém na papíru
3) bezprostředně potom co schytáte ztrátu vemte si do ruky bankovku 100 Kč
4) SPALTE JI nebo ROZTRHEJTE JI na desítky malých kousků (bankovka musí být znehodnocena, nikomu ji nedávejte)
5) sledujte co to s vámi udělá
6) vymyslete něco, aby jste se s touto ztrátou rychle vyrovnali, v ideálním případě, aby jste se ničím vyrovnávat nemuseli
7) opakujte po celou dobu stanoveného období

stovka nic neni, i nejmenší tick je víc, při obchodování stovku ztratíte za pár sekund (snadno i 100 USD)

tohle zní trochu jako moralizování, ale neodpustím si to: pokud nedokážete přijmout ztrátu a jít následně do dalšího obchodu, nikdy neuspějete, sám jsem si to live otestoval a ted s tím tvrdě bojuji

TooM

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...