Re: klouzavé průměry
Vloženo uživatelem:
Brumisek
Datum: February 25, 2005 11:36PM
Nevím čím to, ale mně klouzavé průmery také velmi vyhovují. Jsou pro mne jedním z primárních vodítek - prozatím v papírových obchodech. Jsou jednoduché, ale vždy si trendy ještě potvrzuji dalšími vodítky jako pohled do historie, dívám se na aktuální uzavírací hodnoty a gapy.
Za tu dobu, co dělám "papírové" rozbory jsem si všiml, že největší úskalí obchodů je právě ta psychika a určování SL. Klouzavé průměry totiž nevyjdou vždy. Respektive, vyjdou dokonce méně často než nevyjdou!!! Jenže když pak vyjdou, tak to zase stojí za to :-)
Několikrát za sebou se například stane, že určený trend naskočí, ale po chvilince udělá korekci. Ta korekce je někdy tak silná, že mne to zachytí můj SL a jsem venku se ztrátou. Jindy dojde k úplnému otočení trendu a jsem zase v SL. Ale pak přijde úspěch a ten téměř vždy předčí ztráty. Takže moje lekce teď zní: věř ve statistiku více, než svým pocitům.
Poslední dobou také zkouším takovou malou hru se SL: když mám více uspokojivých vodítek, že trend půjde mnou určeným směrem, dám si SL trochu více riskantnější (aby mne nevyhodil při případné korekci) a když si moc jistý nejsem, tak SL "utáhnu". Co si o tomhle myslíte?
PS: Obchoduji "začátečnické" trhy - kukuřici, cukr, sojový olej, a hovězí.