Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Ropa


911

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 877
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

3ddi3 Napsal:
-------------------------------------------------------
> Děkuji za odpověď.
> Sleduji tím tohle. Dnes je rozdíl cca 2 usd.
> Dá se předpokládat, že čím blíž bude apr kontrakt
> blíže LTD, bude cena may kontraktu blíže?
> tedy, že rozdíl bude 0 usd v pátek?

Nestane se nic. Rozdil mezi cenou ruznych kontraktnich mesicu je zcela normalni a vyplyva z toho k cemu slouzi - kazda z tech cen vyjadruje neco jineho.

Spekulovat se na to neda, rozhodne ne tim zpusobem jak o tom premyslis. Rollovani nema na navazujici kontraktni mesic prakticky zadnej vliv. Oba si zijou svym vlastnim zivotem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Neeee, pozor, nežijou si vlastním životem. Contango, psread je intenzivně využíváno obchodníky ke spekulacím a čím blíže k sobě kontrakty jsou (tj. blíží se expirace a nástup nového), tím se spread obvykle snižuje. Neznamená to ale, že se nakonec blízko LTD potkají, to nemusí vůbec platit. U komodit je to podle mě zejm. s ohledem na sezónnost a očekávání v tomto směru, zásoby, poptávka apod.. Viz obr.

31099

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Honza K. Napsal:
-------------------------------------------------------
> Neeee, pozor, nežijou si vlastním životem.
> Contango, psread je intenzivně využíváno
> obchodníky ke spekulacím a čím blíže k sobě
> kontrakty jsou

To je samozrejme pravda, ja jsem to zjednodusil protoze mi prislo ze to chce dotycny obchodovat tak ze napriklad v dany den (LTD) proda treba futures na ten novy front konkrakt vsazejic na "nevyhnutelne" vyrovnani cen obou mesicu :) Neco jineho jsou put spreads a podobne vychytavky, to jsou pochopitelne profitabilni strategie, ale otazka znela trochu tak jako by se neco melo stat v ten den (LTD), a to se nestane vubec nic. Nebo se pletu i v tomto?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nemyslím, úplně na LTD prodat, ale podívejte se na tohle:

Přece mi neříkejte, že když všude hlásí, že ropa se obchoduje na minimech, například dnes WTI (CL APR) na 43 USD, tak a MAY kontrakt kopíruje 100% APR pohyb, tak že prostě v pondělí na open bude cena automaticky v MAY kontraktu o 2 vyšší a nic se nestane. To mi hlava nebere, já bych řekl, že spšíe ten MAY kontrakt ještě klesne, aby totiž reflektoval konec předchozího měsíce.
Nemám teď čas to úplně testovat a hledat, jestli to tak je, spíš mi to přijde jen jako logický krok.

Eddie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

Ahojte predcasom som tu pisal (v january) a pytal som "kompetentnych " ci sa oplati nakupit ropu a drzat ju na par mesiacov - čize investicia nie kratkodobe špekulovanie .
Aktualne je na hodnote cca 60 dolarov a dvojte dno bolo niekde na 43 dolaroch , myslite ze tato cena (43) bude niekedy prekonana smerom dole ? Dovolia to šejkovia (oplati sa im predavat ropu lacnejsie ) Kdesi v radiu som pocul ze vyrobna cena pre arabačov je 42 dolarov v podstate najnizssia v porovnani s ruskou ci americkou ropou .
Zhrniem moju otazku . Je dobre kupit a drzat ropu par mesiacov a SL umiestnit niekde okolo 40 -ky ?
Diky a pochvalte sa či ste i vy nakupili .

(td) (tu)?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

leonard Napsal: ------------------------------------------------------- > Ahojte predcasom som tu pisal (v january) a pytal > som "kompetentnych " ci sa oplati nakupit ropu a > drzat ju na par mesiacov - čize investicia nie > kratkodobe špekulovanie . > Aktualne je na hodnote cca 60 dolarov a dvojte > dno bolo niekde na 43 dolaroch , myslite ze tato > cena (43) bude niekedy prekonana smerom dole ? > Dovolia to šejkovia (oplati sa im predavat ropu > lacnejsie ) Kdesi v radiu som pocul ze vyrobna > cena pre arabačov je 42 dolarov v podstate > najnizssia v porovnani s ruskou ci americkou > ropou . > Zhrniem moju otazku . Je dobre kupit a drzat ropu > par mesiacov a SL umiestnit niekde okolo 40 -ky ? > Muj nazor: Neresil bych co rikali v radiu o vyrobni cene, totez rikali o zemnim plynu pred 2 lety kdyz byl kolem 2.90 a stejne sel letos az na 2.50 a stale muze jit nize. Je treba si uvedomit ze cenu "kontroluji" spekulanti a ne ti, kteri s danou komoditou fyzicky podnikaji (napr. tezba), premyslet co "sejkove dovoli" je podle me blbost. Ropa je momentale na cene, ktera se evidentne zamlouva jak prodavajicim, tak kupujicim, jde do strany uz mesic (denni graf), resp. 6 mesicu z pohledu vyssiho timeframe. Graf nam jasne rika ze jsou obe strany spokojene a nemaji zajem o koupi ani prodej. Double bottom na cene kolem 50 dolaru tam je, a svuj vyznam ma, ale ten pohyb ktery tento pattern vygeneroval, uz skoncil. To bylo to obdobi od brezna do kvetna, kdy cena sla temer k 65 dolarum. Nemyslim si ze by to melo vyznamny vliv na dalsi price action, musel by se vykresilt pattern jiny, novy. Jestli cena muze klesnout pod 46.79 (low tohoto roku), se dozvime brzo :) Denni graf je v trading range, temer perfektne vyvazeny. V takovych situacich trh rad dela falesne prurazy, napr. nad 63.95 (May high), nebo pod 46.79 kde jsou nejspis kupni prikazy (psychologie trading range). Pokud kupovat, tak bych si pockal na cenu kolem $50 nebo nizsi, ale i na to by byl potreba opravdu velkej ucet (desetitisice dolaru). Vseobecne receno koupit tesne pod 46.79 se stop lossem kolem 40 urcite neni spatna strategie, ma to rozumne RRR. Ale necilil bych na vyssi target nez nejakych 65, mozna 70. Na druhou stranu je dobre se zamyslet i nad tim, ze pravdepodobnost je stale na strane prodejcu. Staci se podivat na denni graf - nevypada to nijak "bullish". Kdyz nabizi kupcum pekne RRR, musi z toho mit neco prodavajici, jejichz RRR je logicky horsi. Tim padem maji bears lepsi pravdepodobnost - zakonitost trader's equation.

31768

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Zdravím tradery a investory,
spolu s tím, jak se ropa dostává na svá dlouhodobá low pomalu vymýšlím plán, jak vydělat na jejím zotavení. Můj plán je takový, že bych s určitým obnosem (řádově tisíce dolarů) začal pomalu nakupovat dle určitého systému nějaký podklad.
Otázka ale je, jaký. Jak nad tím tak poslední dobou přemýšlím, nic ideálního mně zatím nenapadá. Jelikož jsem primárně trader, přemýšlím nad vším z pohledu rizika a potenciálu obchodu.

Prozatimní možnosti:
1. Nákup OTM LEAPS opcí ETF na ropu (např. USO) (expirace více než 500 dní) na vzdálené striky. Toto byl můj původní plán. Zkrátka nakoupím opce a postupně budu přikupovat dle plánu. Ztráta je zde dána cenou opce. Ziskový prostor je zde veliký, pokud trh půjde mým směrem ke strike cenám a nad ně. Poté, co jsem ale prozkoumal ETF na USO a další a koukal, jak se dlouhodobě pohybují, všiml jsem si, že ETF vykazuje podstatě nižší výnosy vzhledem k principu jejího fungování a contanga mezi novějším a starším kontraktem. Např. zotavení po roce 2008 zde bylo o mnoho menší.

2. Nákup futures. Je to řešení, kdy si počkám na určitou formaci na weekly/monthly a nakoupím vzdálené kontrakty QM. Ovšem toto se mi příliš nelíbí, příliš velký risk a nutnost časování vstupu, nic v čem bych se vyznal na takto vysokých rámcích.

3. Nákupy OTM LEAPS opcí těžebních společností. Zde ale hrají svoji roli i mnoho dalších fundamentálních faktorů, které zatím sleduji pouze okrajově a jako hobby. Nic, čemu bych rozuměl do hloubky. Raději bych spekuloval na pohyb ropy a ne dalších mnoha faktorů.

4. Nákupy samotných ETF či akcií. Pro mě nejhorší možnost. Jsem trader a pokud budu mít pravdu, chci na pohybu opravdu vydělat. Ne získat pár procent z kapitálu. To pro mě není zajímavé.

Toto jsou z mého pohledu základní možnosti, jak se na případném nárůstu cen ropy svézt. Ideální jsou z mého pohledu opce (risk vs. zisk). Pokud by možnost jedna, nákup ETF na ropu, kopírovala historicky dlouhodobé poklesy a nárůsty podkladu, nebylo by, co řešit. Takto mi to ale stále nedá a vymýšlím, co dále.

Myslím si, že na případném nárůstu by se mohlo svézt více lidí, tak o tom pojďme podiskutovat.. :)

Ať se daří!
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sinuhet, to je ideální řešení. Ale nemůžu najít opce, které jsou např. na zářijový kontrakt 2016. Opce používám pouze ke swingovým obchodům na akciích. S komo opcemi teprve začínám. V brožuře na CME (www.cmegroup.com/trading/energy/files/en-153_wti_brochure_sr.pdf) je napsáno, že by měly být opce na dalších 5 let na všech kontraktních měsících, ale platforma mi je nezobrazuje. Chápu, že je to asi začátečnický problém, rád si nechám poradit..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pavel K, jednou z možností je, že můžeš koupit například futures na ropu přímo, má ticker CL. Pokud chceš využít opcí, tak můžeš A/ simulovat futures pořízením ITM Long Call nebo Long Put opce, která má deltu 1, potom se bude pohybovat tak, jako podkladové futures, pohyb na opci bude odpovídat pohybu na futures B/ simulovat futures syntetickou opční pozicí. Na přiloženém screenu je opční řetězec CL MAY 17. Futures se obchoduje cca za 48,80 (horní dva červené obdélníky). Pořízením 49 Long Call a 49 Short Put vytvoříš pozici, která se bude chovat identicky jako Long futures kontrakt, ať skončí podklad kdekoliv, bude při expiraci vždy pozice (buď exercise na Long nebo přiřazení na Short) Long CL futures MAY 17 za cenu pořízení 49, opačnou opční syntetickou pozicí můžeš simulovat Short futures CL MAY17...obdélník uprostřed screenu To, že nevidíš opce v opčním řetězci...Pokud klikneš na požadovanou opci, kterou chceš zobchodovat, i když není zobrazená cena, tak přesto se ti objeví příkaz k nákupu s cenou - viz screen. Pokud příkaz podáš, tak market maker ti příkaz vyplní, bude to ale trvat a je otázka za jakou cenu, jestli to bude cena z tvého příkazu je problém market makingu...viz screen obdélníky ve spodní části.

32316

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...