Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Můj reálný obchodní příběh


Renda

Doporučené příspěvky

Dobrý den ,

Já zatím žádný reálný příběh který bych zde prezentoval nemám , protože jsem začátečník . Ale zakládám toto vlákno proto , aby ti zkušenější obchodníci mohly nás začátečníky trochu více motivovat do dalšího studia .

Předem Vám všem děkuji za pozdější příspěvky . REN

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 56
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Ahoj. Já obchoduji druhým rokem, převážně intradenně EC. Zatím jsem pouze ve fázi učení, aspoň to tak tedy beru. První rok byl nic moc, byl jsem rád, že jsem přežil. Teď už se to zlepšuje, zhodnotil jsem svůj účet o cca 40% (jedná se o relativně malý účet), tzn. rozhodně lepší zisk než kdekoliv ve fondech nebo akciích. Zjistil jsem, že vydělávat fakt velký peníze v komoditách chce začít se věnovat obchodování full-time, pořád se dost učit a začít se zajímat i o věci jako je position-sizing. A hlavně tvrdě pracovat na psychologii - hlavně jak Tomáš s Petrem pořád uvádějí nutnost věřit ve statistiku. S tím souhlasím - ve finále nejde o to mít pravdu o směru trhů, ale mýt systém s malými ztrátami a zisky lepší než jsou ztráty a pak už vlastně člověk vydělává tak nějak automaticky - pokud nemá psychické bariéry a obchoduje pořád - i v období ztrát. Já osobně jsem se otočil do profitů až když jsem tohle pochopil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
pokud tedy mohu přispět do diskuse, pak bych rád přidal svůj trošku jiný pohled na svůj zisk. Podstata se odvíjí od myšlenek, které uvádějí na stránkách tvůrci a od příběhu, který uvedl "frieger" a možná mnoho dalších na jiných místech této stránky. Neřeknu a nebudu říkat jestli jsem vydělal X nebo Y, spíše řeknu, kolik zkušeností jsem vydělal, protože věřím, že právě ty budou pomocníkem pro další a ty jsou základem pro tvrobu finančního zisku.
Obchodování komodit je velmi podobné jakémukoliv jinému obchodování. K úspěšnému obchodu je třeba míti znalosti a dále je třeba míti schopnost přijímat psychicky těžká rozhodnutí. To platí v každém podnikání a stejně tak v obchodování komodit. Komodity mají tu zcela nespornou výhodu, že jsou absolutně dostupné absolutně všem. Schopnost psychicky přijímat těžká rozhodnutí je založená na znalostech a to je můj první zisk, který jsem udělal. Bez uvedeného zisku bych nebyl schopen vytvářet další finanční zisky a proto se úmyslně zmiňuji o mém prvním zisku. Nabýt znalosti znamená trénovat, trénovat, trénovat, trénovat, trénovat a zase trénovat. Samozřejmě k tomu patří i všeobecné vzdělávání se, hlavně však mnoho a mnoho hodin tréningu, které podporují sebedůvěru ve znalost "terénu", sebedůvěru ve vlastní systém a sebedůvěru při schopnosti přijmout těžké psychické rozhodnutí.
Těžkým psychickým rozhodnutím mám na mysli schopnost rozhodnout se investovat. Samozřejmě každý znás očekává od obchodování něco jiného. Někdo hledá v komoditách finanční nezávislost, jiný zábavu, jiný koníčka a někdo pouze malý příjem ke své jiné hlavní činnosti. Při podnikání a obchodování člověk neinvestuje pouze peníze, avšak investuje také čas. Jinak řečeno, tréning je tím prvním, lehčím stupněm, který, pokud se dělá svědomitě, odpovědně a pilně, ulehčí ten druhý stupeň a to je investice. Schopnost unést odpovědnost za investici byl můj druhý zisk, který jsem nabyl a kterého si velmi vážím a také o tento náležitě pečuji dalším téningem a vzděláváním se v oblasti obchodování.
Jeden zisk bez druhého nefunguje a ani tvorba finančních zisků nefunguje bez dvou předešlých zisků. Vše to spolu úzce souvisí a jeden zisk bez druhého nemůže fungovat.
Třetím (ne však posledním) ziskem je schopnost určit si svá očekávání od svého obchodování. Každý z nás, jak jsem již napsal, očekává od obchodování něco jiného. Já osobně obchoduji pro finanční nezávislost a také pro svoji osobní svobodu. Nejsem nikým a ničím vázán, nejsem závislý na práci druhých, nemusím se s nikým hádat o svůj názor a mnoho dalších:-) Pokud chce někdo získat finanční nezávislost, pak tuto zcela jistě nezíská za dvě hodiny práce denně. Možná na světě existuje pár lidí, kteří to dokážou, avšak 95% lidí, to nedokáže. Bohužel mezi těch 95% patřím i já:-)) Tím, že jsem si skutečně a fakticky uvědomil, co od obchodování očekávám, jsem také pochopil, co musím obchodování věnovat. Pro moji finanční nezávislost věnuji denně skutečně mnoho hodin obchodování a tak to musí udělat každý, kdo skutečnou finanční nezávislost hledá. Má celodenní práce je krásným ziskem, protože tento můj zisk, spojený se zisky, které jsem již uvedl, samozřejmě přináší také finanční zisk. Znovu však zdůrazňuji, že ani jeden zisk bez druhého nefunguje a nerad bych, aby si čtenář myslel, že za 10-14 hodin práce denně získá neuvěřitelné bohatsví. Časový objem práce musí být v souladu s předchozími zisky, které jsem uvedl:-)) A i přesto může být cesta k finančnímu zisku velmi nelehká...
Tento svůj zisk jsem popsal proto, že jsem za svoji velmi dlouhou dobu obchodování (nemluvím nyní pouze o komoditách) došel k závěru, že čtení čísel a finančních úspěchů je velmi zajímavé a dobré, avšak také velmi nebezpečné v tom smyslu, že mnoho nováčků a nejen nováčků může nabýt dojmu, že na tom budou stejně jako autoři článků. Každý autor článku má za sebou určitý přístup ke svému obchodování, který se jen velmi těžko popisuje a čtenář netuší, kolik práce autor vynaložil a nebo nevynaložil na tvorbu určitého finančního zisku. Mým cílem tedy je, aby čtenář viděl i jiné zisky a uměl si spojit finanční zisky a duševní zisky v jeden hlavní zisk. Jedná se o můj osobní názor, kterým nechci nikomu odpírat jeho vlastní názor, protože ve finále jsme vždy odpovědni jen mi sami za své vlastní názory.

S pozdravem,

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,
Mam zde jeden pribeh, ktery neni se stastny koncem. Jednalo se o akciove obchodovani. Jak mnozi z vas vite v roce 1998-1999 se rozjeli internetove akcie (Amazon, AOL, Yahoo atd..) Nebylo mozne prodelat, jen do toho jit, hodne zelenacu (ja mezi nimi) jsme na tom doslova ulitli. Pratele radili a snazili se pomoci dalsim, protoze to vazne bylo raketove tempo. Money management sli stranou a neuveritelny zisk ovladal nase mysleni i kdyz jsme meli rezervy, nedalo se odolat na ne nesahnout, protoze penize pracovali a delali dalsi penize. Uplne jsme se trepali a kazdy dalsi den si rikali, tak uz to vytahnu, ale porad ne a ne jit ven. V USA to byla doslova horecka. A pak to prislo, nejdrive zakolisani a pak pad. Stalo se to co jsme sice tusili, ale necekali, ze bude tak hrozny - pad burzy. Stop loss nefungovali.. ano rikam to spravne nefungovali… tedy Stop loss fungovali pro velke investory, ale na male nebyl cas. Nebyl, kdo by akcie koupil a brokeri se predem zbavovali svych. Broker nebyl k zastizeni – ten prijemny mlady elegenan – proste nebyl.
Prominte mi jestli jsem zde mimo misu –neni to ke komoditnimu obchodovani, ale jen jsem chtel ukazat, ze obchodovani ma i sve stine stranky a trochu me to tu chybi, i kdyz jsou bezva a krasne vysvetlene, vzdavam zde hold Petrovi a Tomasovi. Chybi mi zde popsani prazdna a beznadeje kdyz vse leti dolu a vy nemuzete nic delat, jen sledovat grafy a news.
Nechci navozovat negativni atmosferu k obchodovani. Pokud se budete drzet komoditniho manualu a emoce na uzde, tak vam pravdepodobne nic takoveho nehrozi.
Diky Roman

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Zdravim, prinasim take svuj pribeh. Vemte si z toho kazdy co potrebujete, nedelam si velke iluze o tom, ze se takova zkusenost da nejakym zpusobem predat. Jenom chci predeslat, ze to co popisuju spatruji zpetne jako velmi pozitivni. Jak uz tady nekdo zminoval, koupil jsem si velmi cennou zkusenost.

Objevil jsem v roce 2000 komoditni manual Toma Repika. Vzalo mne to natolik, ze jsem zacal ihned paper trading. Rano jsem se nemohl dockat az zasednu ke grafum a zacnu prohlizet co je v trzich noveho. Vetsinou jsem nemohl dospat a v kanclu jsem byl uz pred 5 hodinou rano, protoze od 9 zacala prace a na grafy nebyl celej den cas. V te dobe jsem citil, ze penize jsou nadohled a ze brzo budu za vodou.

V breznu 2000 jsem se pustil do opravdovych trhu. Poslal jsem na ucet vetsinu svych prostredku (CHYBA). Nastesti jsem si na obchodovani nepujcil. Psychika, ktera pracovala uz na papire se razem promenila v nocni muru (CHYBA). Tisickrat jsem si rikal, ze o nic nejde, neriskuju prece tolik penez. Stale jsem ocekaval, ze vysoke zisky jsou jiz na obzoru a nemohl se dockat az pristanou na mem ucte (CHYBA). Musim rici, ze za rok obchodovani se muj zivot hodne zmenil. Problemy s pritelkyni, s rodinou, nespavost... Nevidal jsem se prakticky s nikym, protoze kazdou vlnou chvilku jsem venoval komoditam. Nevedl jsem si zle. Uspechem pro prvni rok pro mne bylo to, ze jsem byl na nule a jediny kdo z toho mel profit byl muj broker, ktery si pripsal komise za radove desitky obchodu.

Pak jsem zacal podnikat a na komodity nebyl cas. S odstupem casu, a se zkusenostmi s podnikanim a investicemi "normalnim" podnikani na prvni pohled vidim chyby, kterych jsem se dopoustel. Stacilo par veci a mohl jsem byt v vyznamne v plusu. Neslo o predpovidani trendu, neslo o analyzu. SLO O PSYCHIKU A PRISTUP. Nyni se do komodit vracim, opet velmi optimisticky, ale s realnejsi predstavou co mne bude cekat a co jsem ochoten dat na oltar mamonu... Co jsem se za tu dobu naucil a co jsem delal blbe:

PRISTUP - kazdy ma opravdu uplne jiny pristup k obchodovani. Mam firmu a o tu se musim primarne starat. Na obchodovani si vyhradim maximalne hodinu denne, o vikendu dele. Obchodovani mi nesmi prilis zasahovat do zivota. Nehodlam se dlouhodobe v noci budit s otaznikem, co kdyz nastane gap a ja prijdu o zisk nashromazdeny za nekolik dni, nebo co kdyz zaspim ten pohyb na ktery nekolik tydnu/mesicu cekam. Kdyz jsem v roce 2000 poprve cetl tomuv manual, nechapal jsem co ten clovek porad mele o prochazkach v lese o zivotni rovnovaze atd. Nyni s odstupem casu chapu jak je dulezite si vycistit hlavu a venovat se necemu jinemu tak, aby usili ktere vkladam do svych aktivit byly TRVALE UDRZITELNE. Jednorazovy uspech ma samozrejme svuj vyznam, ale podstatne je jak si clovek vede dlouhodobe.

STRATEGIE - vytycit si strategii, ci nekolik strategii, kterou budu dlouhodobe uplatnovat (napr. nakup levnych opci cca do $100 v drahych trzich se spekulaci na svizny pohyb urcitym smerem apod.). Nema smysl obchodovat pro obchodovani, coz jsem take delal. Dneska vim, ze mi jde o to vystihnout VELKE POHYBY a ucastnit se zajimavych akci, ne o obchodovani za kazdou cenu. I s "malym" uctem chci resit pouze zajimave obchody a neztracet cas a komisni poplatky na drobnostech.

JEDNODUCHOST - nekomplikuju sve obchodovani. Nesleduji technicke indikatory, neuzivam zadny komoditni software. Neprovadim zadne sofistikovane analyzy. Veskera data jsou pro mne k dispozici na britefutures.com a dalsich nekolika webech. Znam spoustu vybornych a uspesnych obchodniku, kteri nemaji nic spolecneho s futures. Kdyz jsem premyslel nad jejich uspechy, doslo mi, ze maji nekolik veci spolecnych. Kazdy z nich ma zkusenost s prohrami a jsou vuci nim velmi odolni. Rada z nich uvazuje velmi jednoduse, pragmaticky a bez emoci! Snad nikoho neurazim, ale uspesni obchodnici v mem okoli neoplyvaji ani nadprumernou inteligenci. Rekl bych ze jde vetsinou o velmi jednoduse uvazujici lidi a presto jsou velmi uspesni.

NEKTERE VECI SE NEDAJI USPECHAT - neocekavam, ze se stanu milionarem za rok obchodovani. Par lidem se to mozna podari, nicmene pokud chci obchodovanim trvale zhodnocovat sve prostredky (a mohou to byt velmi zajimava zhodnoceni), pujde to pomalu a neprimerene riskantni pristup nic neurychli.

CHAMTIVOST - mnoho penez jsem ztratil svoji chamtivosti. Kdo nikdy neobchodoval, neumi si predstavit, jaky je to pocit, byt ve velmi slusnem zisku v probihajicim obchode a ocekavat, ze to takhle pujde do nekonecna. Spoustu obchodu jsem projel tim, ze jsem mel nerealne ocekavani. Specialne nakup opci. Prestoze jsem dosahoval v prubehu obchodovani velmi vysokych a zajimavych zhodnoceni, neumel jsem si rici dost a vystoupit z obchodu s planovanym zhodnocenim, zdimal jsem to, co to slo. Opce tak casto expirovaly na nule nebo na nejake nakupni hodnote, cimz cela opcni cast mych obchodu byla ztratova.

PRILIS MNOHO INFORMACI - velmi mnoho casu jsem travil tim, ze jsem analyzoval velke mnozstvi informaci. Krome rutinni analyzy grafu jsem sledoval zpravy, novinky, doporuceni, diskuse... Cim vice informaci jsem mel, tim hure se mi rozhodovalo v realnych obchodech naostro. Koketoval jsem stale s novymi postupy a ucil se nove strategie a ze jich je spousta. Po case jsem zjistil, ze pro me obchodovani uplne postaci par zakladnich pravidel (supporty, rezistance apod.)

PRILEZITOSTI SE OPAKUJI - casto se mi stavalo, ze jsem nestihl nastoupit do meniciho se trendu. Prilezitost mi fnrkla pred nosem. Nez jsem se nadal, ostatni se uz vezli a ja byl mimo. Pritom jsem vyckaval i rady tydnu abych rozpoznal zmenu trendu. Co jsem se naucil i z realneho zivota? Prilezitosti prichazeji stale znova a je vysoce pravdepodobne, ze dostanu dalsi sanci.

INVESTOVANE PROSTREDKY - tim, ze jsem investoval vetsinu svych volnych prostredku (a podobnou vec se asi chysta udelat mnoho z vas, alespon podle nekterych prispevku), jsem se vystavil extremni psychicke zatezi. Penize, ktere pouzijete na obchodovani, nesmite potrebovat v realnem zivote! Pro moji psychiku je nejlepsi tyto prostredky odepsat jiz na zacatku a v podstate s nimi nepocitat. Neumim si predstavit nic horsiho, nez (extremne receno) nemit co do pusy, a na burze tocit desitky nebo stovky tisic korun. To zminuju pro vsechny, kdo si hodlaji "usetrit", nebo i pujcit penize na obchody.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

tez dekuji za pekny prispevek. Ja bych vsak jeste doplnil Libice. Uspech spociva v systemu s adekvatnim MM, ale predevsim pak v obchodnikove mysli. Pokud nedokaze obchodnik vypracovat svou mysl do te urovne, ze bere bez sebemensiho zavahani veskere signaly sveho systemu a zcela spravne chape a uvedomuje si profitabilni princip obchodovani, je mu i nejlepsi system k nicemu. A totez plati o MM - je treba davat veliky duraz na rizeni toku penez - tzv. position sizing. S uspesnymi obchody pridavat kontrakty, se ztratovymi ubirat. Dale je dulezite najit si zpusob, jak co nejrychleji uzavirat obchody, ktere jdou proti nam. Koncentrace na ztratove obchody je mnohem dulezitejsi, nez na ziskove. Pracujte ale predevsim na sve mysli - naucte se myslet jako trader, tzn. tak, ze plnne pochopite skutecnost, ze obchodovani neni o tom mit pravdu kam pujde zitra trh. Obchodovani je o pravdepodobnostech a ze vseho nejvice o rizeni ztrat, zisku a toku penez (resp. mnozstvi kontraktu se kterym obchoduji). Pokud zmenite mysleni na tuto uroven, brzy zjistite, ze vydelavat se da i s jedinym naprosto jednoduchym indikatorem. Osobne jsem cetl o cele rade obchodniku co vydelavaji miliony dolaru s jednim jedinym indikatorem. Skutecne, neni to o tom vedet kam zitra pujde trh. Je to o tom dostat sance na svou stranu a pokud se sance potvrdi, vytahnout z ni maximum, pokud se nepotvrdi, vyjit z obchodu s minimalni ztratou. Toto je vsak daleko vice vec prave MM, nez indikatoru a vstupnich strategii. Proto by budovani kazdeho obchodniho systemu melo zacinat s filosofii "jak dostat sance na svou stranu a ziskat z takovych sanci budto co nejvice na strane profitu, nebo se nechat ochromit co nejmene na strane ztrat?" Jake nastroje (indikatory, patterny....) k teto filosofii pouzijete je naprosto jedno. Kazdy nastroj bude mit serie ztratove a serie ziskove. Pokud budete se zisky i ztratami adekvatne pracovat (MM, rizeni toku penez), pak zacnete vydelavat opravdove jmeni. Vse ale musi zacit ve vasi hlave s prijmutim faktu ze trading NENI O TOM SOUSTREDIT SVE SILY NA HLEDANI SYSTEMU, KTERY MA CO NEJCASTEJI PRAVDU. Uspesny trading je o soustredeni sil na MM a prevazne na vlastni mysl. Tu je totiz treba na tento druh mysleni pretransformovat, coz je nejtezsi ze vseho a proto by tomuto melo byt venovano nejvice casu. Pokud zmenite mysleni, otevre se vam skutecny svet uspesneho obchodovani.
Zdravim,
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rendo,

proč si své obchodní názory, zájmy, dotazy a zkušenosti nemůžete s Libicem vyměňovat skrze toto fórum? Myslím, že by to pro všechny ostatní tradery bylo mnohem přínosnější, než když si budete vzájemně vyměňovat informace pouze sami dva mezi sebou! Libicovi ještě jednou děkuji za řadu skvělých příspěvků, které tento týden do fóra poskytnul. Věřím tomu, že kdyby každý v tomto fóru poskytoval své objevy a zkušenosti jako Libic, všichni se zde můžou učit mnohem, mnohem rychleji!
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši ,


Dobrý večer , já chápu vaše mírné rozhořčení , ale není to tak že bych se nerad dělil o nějaké obchodní tajemství . Pouze jsem chtěl pana Libice poprosit o spolupráci na svém soukromém mini podnikání , kterým je výroba leteckých modelů a jeho jsem chtěl požádat(protože nemluvím anglicky) o spolupráci při exportu těchto výrobků do USA . Myslím že právě toto by nejspíš nikoho moc nezajímalo neboť se to netýká komoditního obchodování a tak jsem nikoho nechtěl zatěžovat svým soukromým problémem. Co se komodit týče tak se velice rád podělím s každým na tomto serveru se svými problémy , ale spíše jsem to já kdo by potřeboval většinou poradit .

Tak přeji všem příjemný večer a pohodový víkend .REN

PS : ještě Vám gratuluji k dosažení první tisícovky příspěvků na tomto webu , doufám že v brzké době přibude další tisícovka .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Děkuji Rendovi za založení poučného vlákna a všem, kteří do něj zatím přispěli.

Vidím to tak, že ti zkušenější pomohou radou těm, kteří začínají a svým způsobem je "dostanou na zem" .

Jsem jeden z těch, kteří v komoditním obchodování začíná a je přesvědčen, že tímto způsobem získá velkou finanční nezávislost.

Souhlasím s tím, že paper trading je úplně něco jiného než reálný účet.Ne v systému, ale v MM.
To vidím jako základ úspěchu.

I na svém paper tradingu jsem se přesvědčil, že když "střemhlavě lítám" z obchodu do obchodu a ještě jsem trochu v pressu, dělám neuvěřitelné chyby, které se s mojí strategií neslučují.

Poznávám to, co napsal mutton47 ( chamtivost, nedisciplinovanost ..... ) , i když jen na papíře.

V srpnu začínám reálný účet, tak se rád podělím o svoje zkušenosti a první výdělky/prodělky.

A. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja bych k prispel trosickou do mlyna. Ke zvladnuti psychiky se da pouzit i tato poucka: Vezmu zisk, ktery mi system nadelil za urcitou dobu, vydelim poctem obchodu(jak uspesnych, tak ztratovym). Toto cislo mi rika, ze na jeden obchod jsem vydelal XXX penez. A to plati i pro ten ztratovy. Takze vim, ze pokud jsem ted mel ztratovy obchod v podstate jsem vydelal (statisticky) XXX penez. Mohu se tedy radovat, ze i tento ztratovy obchod mi prinese v budoucnu zisk. Doufam, ze to co jsem napsal je k pochopeni.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Pridám tiež svoj reálny príbeh,ktorý sa stále vyvíja.Než som začal obchodovať (do pákových cert.) cca 1 rok som študoval a detailne sledoval 1 komoditu.Ostatné tiež ale,všeobecne.Nesledoval žiadne indikátory iba oneskorené grafy z darma v tvare čiarový graf a nie OHLC.Tam krásne vidíte dna a vrcholy.A stratégia bola úplne jednoduchá. Vždy som počkal na vrchol otvoril short a čakal.Výsledok za 3 mesiace cca 80%.Nechápal som prečo tak vela ludí stráca keď ja začiatočník som mal všetky obchody ziskové.Po tomto čase sa mi moj trh začal zdať ako nezaujímavý.Zrazu som ho nevedel odhadnúť.Potom som získal nejaký demo program s online datami kde som si nastavil minútove OHLC grafy prešiel som na iný trh,cítil sa ako profík a v jednom obchode prišiel o cca 30%.Spoliehal som na sezónny cyklus a čakal velký výnos,ktorý neprišiel.Po tomto obchode sa mi začas dostal do rúk COT report v graf. podobe a ja som vedel ,že keby som ho mal skor tak by k tomu obchodu nedošlo.Medzitým moj štedrý trh ktorý som zavrhol priniesol pár zaujímavých príležitostí ktoré som samozrejme prepásol.Aspon som zistil čo som robil dobre a čo zle.Teraz vypichnem fakty ktoré sú pre mňa plus a mínus.

Plusy - pozičné obchody(u mňa na short v priemere asi 5,7 dní) ,jednoduchosť,špecializácia na jeden trh,výška vkladu odpovedá hranici o ktorú sa nebojím - nerozhoduje za mňa strach,čakať na príležitosti - menej je viac,sledovať fundament COT report,úr. miery apod.(nie správy tie majú min. rozhodujúci vplyv),MM,Stop loss - brzda musí byť.

Mínusy - prebiehanie za "lepšími trhmi" bez znalosti jeho chovania,nízky timeframe(vačší nám dáva pekný rozhľad),študovanie roznych indikátorov odvádza to pozornosť od trhov - trhy ovplyvňujú indikátory a nie naopak,držať sa zlých obchodov.

Záverom snažím sa držať príslovia " v jednoduchosti je krása".Dobrému spisovatelovi postačí i tužka za pár korún aby napísal milionový román.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...