Přeji hezký den,
Mám takovou jednoduchou radu pro všechny, kteří uvažují nejen o koupi monitoru, ale jakékoliv nákladnější věci, kterou byste si rádi neprve vyzkoušeli a pak by se rozhodli zda je pro vás ta pravá.Je tu skutečně možnost si monitor vyzkoušet o testovat si ho doma a ne každý si je toho vědom a využívá toho. Zákon nám umožňuje při objednávce na dálku (tedy přes internet, telefonicky, nebo přes katalog) koupenou věc do 14dnů vrátit bez udání důvodu.Samozřejmě nepoškozené a bez zjevného opotřebení. Objednávka na dálku znamená, že si ji necháte doručit domů nebo do firmy nějakou doručovatelskou firmou, nikoliv že si uděláte objednávku přes internet a pak si proto zajdete do kameného obchodu ve snaze ušetřit 150,- Kč za dopravu. Tuto záruku dokonce nabízejí i některé kamené obchody. Ale je jich po skrovnu a je dobré se nejprve informovat (např. OBI, Elektroworld-tam bohuzel nakupovat nebudeme

).
Svůj první LCD monitor jsem si objednal přes internet, zaplatil jsem za doručení, ale možnost si ho osahat doma po dobu necelých 14dní mi dalo mnohem víc než přečíst si tucet recenzí. Možnost osahat si jej v kameném obchodě je sice možná, ale za 10minut nemužete postihnout případné veškeré neduhy.
Uvedu příklad. Uvažoval jsem o koupi monitoru 17" Hyundai L70D+, slyšel jsem na něj dobré reference, měl dobrou cenu, zorné úhly 170x170°, pivot, odezvu 8ms. Když mi ho dovezli, zjistil jsem, že jsem poměrně zklamán. Jednak jsem byl zvyklý z práce na 19" a ta 17" už mi holt nestačila a to jsem si myslel, že nejsem tak rozmlsaný. A jednak jsem byl zklamán zorným úhlem.Nikdo neví jak se tento zorný úhel měří, ale v každém případě jsem měl monohem vetší představu o tom co pod úhlem 170° uvidím (již po nevelkém bočním pohledu obraz ztrácel kontrast a měnil barvy). Ještě větší zklamání bylo, když jsem jej otočil na výšku zorný ůhel se změnil snad na polovinu.A co teprve, když jsem pracoval večer při žárovkovém osvětlení, které bylo umísteno uprostřed místnoti u stropu a to za mým pravým ramenem. Při práci na výšku mi při tomto osvětlení monitor změnil barvy a kontrast a to jsem se na něj díval kolmo. Abych viděl obraz jak mám musel jsem jej odklonit od sebe!!!, a vlastně sledovat monitor pod tupým úhlem.Tedy naprosto nepoužitelné. Poslední kapkou bylo, když asi po týdnu práce na tomto monitoru a smíření se s jeho všemi neduhy, jsem bootoval počítač. Bylo to v podvečer a už se šeřilo. Najednou jsem si všiml, že černá není černá a navíc není rovnoměrná. Po stranách bylo jasně patrné jak prosvítají osvětlovací trubice. A i po ploše jsem viděl neronvoměrnosti v podsvětlení. Nikdy před tím jsem si toho nevšiml, protože jsem pracoval za normálního osvětlení buď denního nebo žárovkového. Ale také často pracuji jen při slabém osvětlení lampičky. A to jsem měl na to ruzné testy. (např. EIZO test monitor je volně ke stažení - je tam i test pro odezvu, ale hodnocení je pouze subjektivní, buď vám vyhovuje nebo ne). Tak to už byl vrchol. Vzhledem k tomu, že jsem na něm chtěl kromě tradingu zpracovávat i fotky, tak monitor putoval zpátky do prodejny. Připlatil jsem si a koupil ten, který by uspokojoval mé představy a potřeby. Nyní mám Samsung 193P+ (19", 178x178°,8ms, pivot, DVI,S-VGA) a jsem s ním velmi spokojený. V práci pak máme ještě monitory Samsung SyncMaster 910N a SyncMaster 192N,(parametry podobné jako 193P+ jen 16ms odezva a pouze S-VGA) Tyto dva jsou už sice 1-1,5 let starší kusy, ale nejsou s nimi problémy a uživatelé jsou s nimi spokojení. A protože s nimi pracuji i já a jsem spokojen, tak jsem si raději pořídil domů tu svou 193P+.
Nazávěr bych chtěl podotknout, že to co vyhovuje jednomu a doporučuje to, ještě neznamená, že bude vyhovovat i vám. Sám jsem se o tom přesvědčil. A myslím si, že na monitoru se rozhodně nevyplatí šetřit za každou cenu.
A ještě poznámka: pokud budete monitor vracet, vrzacejte jej čistý bez svých otisků prstů na plastu nebo ploše monitoru. Obchod by vám mohl monitor odmítnout nebo požadovat dodatečné náklady na čištění z vašich navrácených peněz. Jako vhodné čištění doporučuji použít jemnou mikrovláknovou utěrku např. Rodenstock cca 90Kč. Používá se pro čištění fotografických objektivů, optiky a brýlí.Lze sehnat v optice nebo v lepší fotoprotdejně. Vyhněte se značce Hama, ta je moc hrubá a mohla by monitor poškrábat. Nepoužívejte žádnou chemii. Jen na to dýchněte a lehce očistěte. Případně navlhčete hadřík. Ostatně údržba monitoru je popsána v každém manualu.
Všem přeji dobrou koupi.
Mira.