Zdravím Adame,
já obchoduji krátce intradenně, ale asi Vás moc nepotěším. Žádné speciální cvičení, ani extra práci na sobě neprovádím. Jsem trošku lempl a spíš spoléhám na to, že se to nějak usadí samo. Spousta lidí testuje třeba rok strategie, snaží se na sobě pracovat, co týká sebekázně a dalších vlastností, které potřebuje k tradingu a vůbec se snaží k tomuto businessu přistupovat co nejsvědomitěji. Já jsem pravý opak takových lidí. Začal jsem obchodovat jen s polovičním plánem prakticky bez backtestu. Dostal jsem docela kapky, ale tak intenzívní, že to nahradilo několik měsíců vlažné teorie

Můj vývoj je z pohledu ostatních možná trošku nestandardní, ale pozoruji, že nejsem rozhodně sám. Tomáš nám tady hodně pomáhá při intradenním obchodování a díky tomu se mi pomalu daří usměrňovat všechny myšlenkové pochody, emoce, atd.
Musím ale dodat, že se komoditám věnuji tak 10 hodin denně. Ne vždy je to zrovna produktivní, někdy se v tom jen tak nesystematicky vrtám bez jakéhokoli cíle a třeba si jen přehrávám grafy. Tak to dělám prakticky každý den a dá se říct, že nedělám nic jiného ani dopoledne. Samozřejmě to není ideální, protože už toho mám někdy dost a odráží se to v ostrém obchodování. Je nutné se rozptýlit a do budoucna se pokusím celé dopoledne nezapnout počítač.
Jinak komoditní business je postaven na trošku jiném principu, než třeba to nejběžnější podnikání. Jde hodně o hru pravděpodobnosti a MM. Tak se musí i uvažovat a hlavně takový styl obchodu přijmout. Ale co se týká nervozity v začátcích obchodování, je to stejné, jako když nastoupíte do jiného zaměstnání, nebo změníte druh podnikání. Dokud vše dokonale nepochopíte a rutinně nezvládáte, jste nervózní. Chováte se nejistě, jste nervózní, když máte s někým zkušeným jednat a v problematice se jaksi ještě necítíte na 100%. V tom jsou komodity stejné.
Nemyslím si, že jsou bezpodmínečně nutná nějaká cvičení - relaxační, meditační. Každý je jiný, někomu to určitě může pomoci, ale zas taková věda to není. Jde jen o čas a je potřeba být prostě v pohodě, jinak trading nestojí za nic.
Bohdan