No to je docela příspěvek do pranice. Že by obchodování na BCPP bylo tak ideální, jak píšete, no nevím, já obchodoval přes Patrii a data měla zpoždění cca 5 sekund, teda pokud beru v úvahu jenom jak často se znovunačítaly stránky, netuším, jaké bylo skutečné zpoždění vůči trhu. Dále pak příkaz, který jsem zaslal se objevil na trhu průměrně tak za minutu, někdy míň někdy rychleji. Mám dojem, že nejdřív šel maníkovi do kompu a on to tam dal nebo nedal. Dneska obchoduji pouze elektronické US futures přes Tradestation a mám dojem, že jsem o století jinde.

To spíš na okraj.
Co se týče pitového a elektronického obchodování, tak nejsem v tom zdaleka zběhlý jak bych chtěl, nicméně můj názor je tento - pitové obchodování má své historické kořeny a pro movitější klienty kteří obchodují pozičně je stále pit atraktivnější. Jednak je u mnohých komodit značně likvidnější než elektronický ekvivalent, jednak má vyšší hodnoty bodu (tj. zisk na kontrakt při stejném pohybu). Vyžaduje ale zároveň vyšší margin. Nicméně asi je pravdou, že jednou možná pit úplně vymře až burzy připraví stejně atraktivní podmínky i pro elektronický trh až až elektronická obdoba pitu dosáhne podobné likvidity. První vlašťovkou může být např. nedávno uvedený kontrakt Big Dow Jones, který má hodnotu bodu 25USD, tedy 5x více než klasický Dow - YM.
Elektronické futures trhy zažívají skutečně obrovský boom, stačí se podívat na články na ekonomických server, jak jsou neustále překračovány rekordy v počtech zobchodovaných kontraktů, do platformy mi docela často chodí informace o nových produktech (kontraktech), takže ano - za chvíli bude elektronicky obchodováno kde co, a světe div se, dokonce i česká burza brzo uvede v život obchodování futures kontraktů. Pozdě, ale přece. Likvidita je na nejoblíbenějších futures kontraktech nesrovnatelně vyšší než před rokem, dvěma a pohybují se na nich čím dál větší ryby.