Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Program MultiCharts: špičkový analytický, backestový a obchodní software


Doporučené příspěvky

Je v Multicharts k dispozici indikator Volume breakdown, ktery je v Investor/RT nebo v Market Delta? Pokud ano potom je k dispozici rovnez ve free verzi Multicharts Discertionary Trader?
V ramci programu Investor RT je mozne vyuzit moznosti DTN Market Access od DTN/IQ feed...je toto mozne rovnez u programu Multicharts?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 53
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Díky za článek, jenom v rychlosti - Multicharts udělal velký kus práce, i když historicky bychom se asi mohli dlouze bavit o tom, na kolik je tahle platforma "košer" vůči TS, ale suma sumárum i Tradestation může mít v řadě ohledů máslo na hlavě. Jenom bych se zastavil u věty

100% kompatibilita s TradeStation (MultiCharts využívá naprosto stejný programovací jazyk)

MC sice využívá EasyLanguage, ale zcela určitě budete mít problém s kódem vytvořeným v TS 9 pomocí OOEL a ne všechen kód ze starších verzí TS se úspěšně verifikuje, nicméně naprostá většina běžně používaného kódu z TS půjde přenést.

Nemám úplně aktuální informace o Walk forward analýze v rámci MC, ale co si pamatuju, tak spolupracovali s Grail WFO (jistý pan Wouter) a ten pracuje a prodal svoje produkty Tradestationu. Co ale zcela určitě vím, tak Tradestation velmi bedlivě MC sleduje a vymýšlí cesty, jak se soudně bránit s ohledem na porušování copyrightů. Zatím jak se zdá, je pro ně Ukrajina divoký východ a nejsou schopní smysluplné akce. Zmiňuji to pouze s ohledem na to, že do budoucna ještě může dojít k určitým problémům. Možná někteří zaznamenali, jaký problém způsobily soudní procesy kvůli porušování patentu Trading technologies - používání tzv. DOM (booktrader v IB, Matrix v TS atd.).

Jinak souhlas, Multicharts má řadu výhod proti TS, které vedou k tomu, že lidé spolu s TS používají i MC, jako je možnost kombinovat bez omezení různé timeframes v rámci grafů, portfolio testing, podpora více jader atd. V TS na portfolio testing od RINA stále ještě čekáme, je zatím ve fázi alpha testování. A také čekáme na přepsaný kód s podporou více jader + novou datovou cache (ve verzi 9.1) - měla už být koncem června ale zatím to vypadá na konec července pro beta testery.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

rossi Napsal:
-------------------------------------------------------
> Je v Multicharts k dispozici indikator Volume
> breakdown, ktery je v Investor/RT nebo v Market
> Delta?

Ano tento indikátor je v MC i v MCDT. Jinak - pro běžné obchodování nabízí MCDT prakticky všechno co placená verze. Neumí auto strategie atd a myslím, že chybí možnost vkládání přídavných indikátorů a programování vlastních. Ale pro ty, kteří obchodují s využitím "základních" indikátorů, nebo čistě PriceAction bohatě stačí i MCDT. Skutečně z hlediska tohoto typu obchodování zde není absolutně žádný rozdíl.

Sám mám jak placenou, tak i DT verzi a obchoduji LIVE dokonce už od první Betaverze MC7!! Ano, dovolil jsem si s tímto programem obchodovat live na testovací verzi, takový jsem blázen. A víte co? Nezklamal mě ani jednou! Přestože měl jisté "mouchy", často jsem to řešil s live podporou MC a velice rychle se dokázali přizpůsobovat. Měl například jeden "nedostatek" - ale je dost možné že už ho opravili - neuměl v prvních betaverzích verze 7 kombinovat brokera s jiným datafeedem. Lépe řečeno - jedná se o dva samostatné moduly. Modul obchodní a data grafu. Když připojím datafeed, neznamená to ještě, že můžu zadávat příkazy. Samostatně musím ještě připojit obchodní modul. No a problém byl, že pokud byly data např. z IQFeed a broker IB tak v grafu nebyly vidět zadané (nebo vyplněné) příkazy. V obchodním modulu se sice pohybovaly čísla zisku nebo ztráty ale v grafu to nebylo vidět. Neuměli zkrátka kombinovat brokera s jiným datafeedem. Ale dalo se to samozřejmě obejít hned několika způsoby.

Tyto "chyby" však nepovažuji za příliš důležité. Za důležité považuji to, že se jedná o stoprocentně nejlepší obchodní platformu s jakou jsem kdy pracoval - přesně jak píše Tomáš.


Ještě poznámka - zhruba 3 týdny starý update TWSka způsobil špatné připojování datafeedu v MC. MC na to vydali opravný balík, který lze stáhnout z jejich stránek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taktéž můžu z lvastní zkušenosti potvrdit, že se jedná o skvělou platformu. Důvody zde již zazněly. Rina k TS zdaleka není tak user friendly jako portfolio backtester u MC7. To, že nemá zabudované Grail funkce mi nevadí, protože je mám samostatně:-) Zajímalo by mě jestli jste někdo řešil verifikaci funkce z GPS (grail positon sizer). Pokud ano, napište mi na sebe kontakt. Nechce se mi tím ztrácet čas nebo obtěžovat s nekompatibilním kódem skvělý support, který MC bezpochyby má! (několikrát mi velmi ochotně a promptně pomohli s API) Jde mi o % volatiliy + diluted kelly z GPS. Přikládám ukázku portfolia poziční strategie (vývoj 2001-2011) s neoptimalizovanými hodnotami (stejný parametr pro všechny trhy nastavený v roce 1994). Kód až na drobné úpravy je původní z roku 1994 a je používán, co je mi známo minimálně 2mi CTA, kteří obchodují velmi vysoké sumy peněz! Přidal sem pouze sezóní filtr měsíců (kdy trhy pravidelně méně trendují) CONDITION99 = MONTH(D)= m1 OR MONTH(D) = m2 OR MONTH(D) = m3 or MONTH(D) = m4 or MONTH(D) = m5 ; IF CONDITION99 = FALSE or monthfilter = 0 then BEGIN a tento přidaný vstupní ID filtr, který samotný dokáže tvořit velmi robustní ID systém s tou samou podmínkou pro výstup Condition1=Range=Tim1 and Time 16659

16660

16661

16662

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě jsem zapomněl na jednu věc kterou u MC považuji za výhodu - přestože ne až tak významnou. V NT co si pamatuju se naprostá většina indikátorů dopočítala až po přechodu na další linku (na minutových i tickových grafech) a vše tím pádem ukazovalo o linku pozadu za aktuální linkou. Snad kromě woodies - ten jel v realtime režimu. V MC jede v realtime automaticky všechno. Ať už se jedná o indikátory typu klouzavých průměrů přímo v grafu nebo volume v samostatném panelu, vše se počítá aktuálně v reálném čase. Někdy se to docela hodí...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přečetl jsem si tady spoustu chvály, takže jsem rozhodl MC vyzkoušet. Po roce swingového obchodování jsem se chtěl vrátit k intradennímu, ale s rozumnou a bezpečnou automatikou. Začal jsem si psát něco malého na míru a článek o MC mi do rozdělané práce spadnul jako z nebe. Ale asi to s ním vzdám, nesedne mi:

1. Bezpečnost
Chci, aby automatiky přežila pád linky i pád počítače. MC se vůbec nesnaží o nějaké zpracování chyb, při sebemenších problémech dává ruce od trhu pryč a přestává plnit svůj úkol. Statisticky je jen otázka času, kdy se něco podělá v době, kdy MC už zadal pokyny pro vstup, ale ještě nestačil na trh umístit stoploss.

2. Spolehlivost
Je pěkné, že v MC se mohu posouvat v historii dopředu či dozadu, ovšem je naprosto šílené, že při těchto pohybech fungují indikátory a signály náhodně. Dělá-li MC něco takového v backtestu, mám tomu důvěřovat a pustit to na vlastní peníze?!

3. Jednoduchost
EasyLanguage je bezkonkurenčně jeden z nejhorších programovacích jazyků, na jaké jsem kdy narazil. Má několik tisícovek klíčových slov. Každá věc se dělá jinak - například Plot1 kreslí modře, Plot2 červeně (nastavím-li si to tak), ale Text_new už funguje jinak, kreslený text se zde nastavuje přes indikátor. Spousta funkcí se dá použít jen na základní datovou řadu - hledat swingy mohu na minutovém grafu, ale už ne na připojeném hodinovém. Funkce zřejmě nejsou preemptivní, zavolám-li stejnou funkci na stejných datech podruhé, dostanu jinou hodnotu. Každou trivialitu je tak třeba dělat mnohokrát stále dokola a při opravě na všech místech přepisovat. Některé proměnné si mohu vytvořit vlastní, názvy jiných proměnných jsou natvrdo předepsané. Složité věci se zde dělají jednoduše, jednoduché věci složitě a základní věci nelze dělat vůbec (třeba pohlídat výše vzpomínaný stoploss).

Popravdě jsem značně rozčarovaný, od programu za $1500 bych očekával něco jiného.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za článek. Byť s tradingem teprve začínám, tak mne MCH zaujalo.

Jelikož jsem si nedávno zakoupil na základě článku zde na Finančníkovi historická data od DiskTrading, tak by mne zajímalo, zda se tato data dají jednoduše použít i v MCH, či je potřeba konverse z ASCII ci NinjaTrader formatů.

Děkuji,

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...