Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: jak na ztráty vyvolávající další ztráty


Doporučené příspěvky

Z mé zkušenosti tradera, který jel live cca půl roku mám taky pár dobrých začátečnických postřehů, které zde můžu nabídnout. Za tu dobu se mi stalo, že jsem dva dny obchodoval mimo plán. Vždy na jiném účtu, takže tomu říkám Křest účtu. Vždy je to dost poučné. Důležité je to, aby to nebylo smrtící. Já tak vždy ztratil cca 210$. Jednou z otevřeného denního profitu, jednou přímo z účtu. Hold se stane. Není důvod se za to stydět. Každý začíná a projde si tím. Je třeba se z toho poučit a vydolovat maximum zkušeností.

1) Jak píše Petr - je extrémně potřeba vědět, co je silná situace a co není. Pak víte, co máte obchodovat.
Na to se navazují totiž další věci:
- Pokud vstupujete mimo plán, víte, že děláte blbost.
- Pokud i přesto vstoupíte a ztratíte, tak je třeba pro daný den skončit. Takový vstup totiž dost tradera rozhodí hodně, protože ztratí vlastní hloupostí a dobře to ví. Pak se přepne do iracionálního módu a snaží se zobchodovat co nejrychleji nějaký pohyb a to pak samozřejmě vede k dalším ztrátám. Sám jsem při Křtu účtu vždy obchodoval ve velké frekvenci.
(Pouze pokud se dokážete usměrnit, můžete opět pokračovat, ale to chce opravdu silnou psychiku. Podle příběhu bych nad tím ani nepřemýšlel. Já si to při druhé zkušenosti lajzl, počkal na dobrý vstup a částečně ztrátu snížil. Při první jsem trhy pouze pozoroval do konce dne.)

2) Všímejte si rozdílů v myšlení během SIMu a LIVE modu. Více k tomu nenapíšu, ale je to velmi důležitá věc.

3) Pokud se neumíte dobře zvládat, obchodujte pro začátek pouze nejsilnější vstup denně. Každý den se pak na začátku rozhodnete (
4) Pozorujte, jestli nejste pod nějakým psychickým tlakem už před vstupem. (Nejčastější věc u mě bývala, že jsem podvědomě chvátal, to je cesta do pekel. - u mě tedy pouze v SIM, tam je třeba se to i odnaučit -) Pokud ano, já raději nevstupuji. Může se stát, že něco přehlédnete a že se rychle rozjede vaše psychika špatným směrem.

5) Experimet - Zkuste si SIM módu "live" mód - přemýšlejte o ziscích během SIMU, jako by byly reálné, vyvolejte na sebe umělý tlak, že nesmíte ztratit a klidně to přežeňte. Jednou dobou jsem toto hodně cvičil. Obchodoval jsem na SIMu a po vstupu jsem svou mysl záměrně doslova "vypsychoval". Je to velmi dobrá škola v bezpečném prostředí. Extrémně psychicky náročná, ale velmi obohacující. Ale asi to chce umět zacházet s vlastní myslí, což nevím jestli umí každý. Trader by to ale zvládat, podle mě, měl. Ve chvíli, kdy se vaše psychika rozjede, se jí pak snažte znovu zklidnit a vrátit do správné koleje.
Tady ale musím upozornit, že je to pouze má cesta, která může být asi i nebezpečná, abyste si nezvykly na to rozjetí psychiky. Je třeba toto zvážit. To už nechám na vás. Pro mě to byla silná škola a díky tomu vím jak se chovám ve velmi, velmi krizových situacích. V live jsem tak krizovou situaci naštěstí nepotkal. :-)


Držím palce!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V prvé řadě bych doporučil dotyčnému, aby měl alespoň účet na 100 stop-lossů pokud začíná. A v druhé řadě, aby si osvojil správný pohled na věc. Člověk si musí uvědomit realitu spekulace. Chci tady porovnat dvě si navzájem podobné oblasti, poker a trading. (curryšské axiomy, také navzájem srovnávají tyto oblasti). V obou oborech se v principu pracuje s výhodou, která se projeví POUZE V DLOUHODOBÉM horizontu. Na zkušeného obchodníka nebo hráče působí předchozí věta zcela jinak než na začátečníka, na kterého nepůsobí vůbec. Z toho vyplívá, proč jednoho tradera nebo hráče rozhodí ztráta a druhý ji nevnímá. Jak píše Petr nejde o peníze, ale o proces. Sám jsem to pochopil jen ze zkušeností a stejného chování jako klasický začátečník, kdy jsem chtěl získat zpět co jsem v daný den ztratil (poker). Takový kruh, ztráta - ztráta bankrollu při snaze získat zpět původní ztrátu - fundování bankrollu.Co je špatně. Money management? Mimo jiné, ale spíše pohled na věc. Takže místo soustředění se na aktuální výsledky je potřeba soustředit se na dělání správnách věcí ´´ play great ´´ protože nic víc se nedá ovlivnit než to jak zahrajeme nebo vsadíme. První obrázek je vývoj účtu v pokeru, kde je výhoda na straně hráče v bezchybné hře. Můžu garantovat že člověk s absencí správného postoje začne zvyšovat limity na kterých hraje už v prvopočátku drawdownu, aby vše rychle získal zpět. Jedná se o výsledek za jeden měsíc. Druhý screen je výsledek konzistence cca půl roku (beze snahy dostat ztráty zpět). Takže jiný pohled na stejnou problematiku, která je si myslím nevysvětlitelná..

35377

35378

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejlevnější způsob jak se naučit obchodovat je použitím demoverze. S fiktivními penězi. Snažit se přesně exekuovat plán jako by to bylo live. Až vidíme, že jsme několik měsíců v zisku pak přistoupit live. Bohužel většinou to trvá několik let. Pokud ještě nemáme obchodování ziskové je nesmysl neustále ohrožovat své peníze. I když už pojedeme live a z jakéhokoliv důvodu se nám přestane dařit, pak je vhodné opět přepnout sim a postup opakovat. Budeme se tak neustále zdokonalovat. Důležité je uchovat si kapitál, než budeme skuteční mistři a budeme umět zvládat mnoho situací. Mě moc pomohlo trénovat v období oběda, kdy se trhy mnoho nehýbají. Naučil jsem se ziskově zvládat tyto nejsložitější situace. Trading jsem postupně vypiloval a dnes mohu obchodovat v kterýkoliv čas a být denně v zisku.

  • Líbí se 1
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Moj nazor je nasledovny:

Najvacsim problemom zaciatocnikov je to, ze si naplno neuvedomuju ako skutocne funguju trhy ako mechanizmus - market auction, supply and demand apod.

Tito traderi potom stavaju svoje strategie na roznych mechanickych patternoch ako spominany double top. Ked potom obchoduju taku strategiu, tak je podvedome proste neveria, pretoze v skutocnosti nema ziadnu hlbsiu logiku. Preco mam vstupovat ked sa v trhu vytvoria dva vrcholy? A preco mam vstupovat len preto lebo sa vytvoria dva dna? Nedava to logiku a je tam obrovsky priestor pre nahodu a clovek si to uvedomuje.

Potom samozrejme prichadza psychologia. Cize, problemom zaciatocnikov je samozrejme psychologia, ale ta prichadza az ako vysledny efekt toho, ze zaciatocnici obchoduju strategie ktore nemaju vyhody a uvedomuju si to.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

A este si dovolim jednu poznamku - dalsia obrovska chyba zaciatocnikov je ze sa pustaju do najviac narocnejsieho stylu obchodovania - intradenneho. Samozrejme chapem tu logiku ze vyzaduje maly kapital. Ale to je relativne - z clanku som vycital ze dany zaciatocnik stratil 5000 + 1500 + este nieco. Uz len s takymto kapitalom 6,5 K by mohol obchodovat na dennych grafoch mini grains a nejake akcie, pricom psychicky by to bolo ovela menej narocne, pretoze nie je pod obrovskym stresom z 'tikajucich' grafov.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přidám se do diskuze s vlastní zkušeností, která je dosti podobná dotazu z článku. O úspěch v tradingu se pokouším s kratšími nebo delšími přestávkami už téměř 9 let. Svůj úplně první a dle všeho dostatečný kapitál jsem dokázal v úplné začátečnické bláhovosti zmenšit na polovinu za týden. Pak následovaly další a další pokusy a celkový drawdown se dále zvyšoval.
Poslední období o zdolání výzvy jménem trading jsem začal cca dva roky nazpět a po dalších neúspěších v začátku se pak dostavilo mírné zklidnění a já trpělivou prací dokázal zhodnotit “ubohý” účet 1500USD (který mi dokonce jednou klesl až na 1000) na 6200USD. Čímž se samozřejmě nechci chlubit, ale jen to je důkaz, že i malý účet je možné zajímavě zhodnotit, pokud se člověk vyvaruje těch nejhorších psychických excesů, které tedy hlavně v mém případě způsobovaly největší zářezy v equity.

Co se ovšem nestalo. Se stále rostoucím účtem nepřišlo žádné výraznější zmenšení stresů z obchodů a pocit, že už to teď půjde, ale naopak větší a větší stres a hlavně strach z případné ztráty, což samozřejmě rezultovalo ve dny, kdy jsem opět obchodoval jako psychopat (čistý gambling) a vždy se to povedlo otočit do zelena až nakonec přišel den, který přijít musel a já v totální agónii odevzdal trhu úplně všechno – ztráta za den 5000USD a pět měsíců poctivé práce a úsilí jsem prostě vyhodil z okna. Samozřejmě jsem se z tohto zážitku do dneška nevzpamatoval a od té doby se v trzích jen zoufale motám a mám pocit, že mi nic nevychází.

Nicméně z této děsivé zkušenosti vyplynula alespoň jedna berlička, která může začátečníkům hodně pomoci. Minimálně u mého brokera lze nastavit maximální denní ztrátu po které vám pak již není umožněno zadat další příkaz. Velmi silný nástroj, který zamezí těm nejtragičtějším dnům a dovolí se udežet ve “hře”. Alespoň teda z mého pohledu a děsivé zkušenosti.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dvanacternik,

Až si zhodnotil 1500 USD účet na 6200 USD, to si dokázal dodržaním svojho plánu alebo šlo o gambling ? Pretože, až si to dokázal svojím regulérnym trading štýlom, tak nemá zmysel hádzať flintu do žita. Až trader totiž má plán a pozná svoje edge, potom je zvládnutie psychiky len otázka času. Doležité je vedieť, či je tam nejaké edge...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud mohu napsat svuj nazor,tak ja jsem na SIMu stravil asi mesic,protoze jsem prisel na to,ze jen malo lidi dokaze prenest vezkere psychologicke aspekty treningu do live obchodovani a to byl muj pripad.Zacal jsem klikat live a prisel jsem na to,ze zde neni vubec prostor pro experimentovani,ale clovek se musi drzet jasnych pravidel.
Pokud ma clovek jasna pravidla,pak ho objektivni ztrata nemuze rozhodit a jede se dal...trading je hlavne o risk managmentu a neni to o tom zda mame pravdu nebo ji nemame,ale kolik ztratime kdyz pravdu nemame a kolik ziskame kdyz ji mame ;-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

@Truncus: ten přístup byl z velké části mechanický, paterny. Systém dle backtestu dlouhodobě funguje (2,5 roku, možná málo, ale nějaký potenciál tam je), ale má bohužel hodně náročná období a období, které vycházejí dobře. Úspěch je také založený na naprosto striktním money a risk managementu, s kterým mám logicky největší problém, pokud je horší období. Celou dobu jsem ale stejně měl pocit, že dělám něco "hloupého" a i ohledem na to jaký "chytřejší" směr se zde prezentuje (FIMS atd.) a furt hledal, jak to dělat lépe. Samozřejmě když pak přišel ten kolaps a horší období systému, tak mě to naprosto složilo důvěra v ten můj stávající styl byla ta tam a já teď nevím, jakou cestou se vydat. K tomu systému se ve své původní podobě vracet nechci, ale zároveň nemám stále nic hmatatelného, čím bych ho vylepšil nebo změnil. V atmosféře podlomené psychiky a nedostatku dalšího kapitálu jsem trochu zoufalý a k celému tradingu silně skeptický.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...