Mne nejde do hlavy ako komoditná burza funguje, veď predsa každý kontrakt musí byť na konci reálne vyplnený teda donáškou fyzickej komodity. Kontrakty s ktorými obchodujeme sú teda kryté vypestovanými komoditami alebo tými, ktoré ešte len budú vypestované, ale všetky tieto kontrakty boli ako prvé ponúknuté nejakým skutočným výrobcom. (Aj keď predám bez toho aby som mal, na konci musím nájsť skutočného producenta, ktorý ju naozaj ponúka)
Burza na základe dopytu, fundamentálnych správ a pod. mení ceny komodít, takže tú danú komoditu môžem kúpiť za napr. cenu 100 €, len vtedy keď ju tak burza ponúka, ako keby vlastnila všetky kontrakty a iba určovala ich cenu.
Veď predsa každý pestovateľ ryže má iné náklady a chce ju predať ináč a teda dá ten kontrakt na burzu stým že to chce predať za určitú cenu a v určitý deň už predom, nie? Alebo to iba zavesí na burzu a z nej to niekto odkúpi za lacný peniaz, keď cena klesne a pestovatel potom nepokryje náklady?
Vedel by mi prosim vás niekto princíp burzy na konkrétnom príklade vysvetliť
A ešte by ma zaujímalo akým systémom tú cenu určujú a ako rýchlo sú fundamentálne správy na burzách, či je natom nejaký systém alebo tú cenu tvoria ľudia, a či tí ľudia ktorí tam pracujú alebo majú niečo spoločné s tvorbou ceny môžu aj na tej burze obchodovať.