Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: 4 nejdůležitější ingredience pro úspěšné obchodování (1)


Doporučené příspěvky

To Lopo:
ono v podstate plati, ze budoucnost je nejista. Tj. muze se stat cokoliv, myslim tim, skutecne cokoliv :) Proto je cit pro trhy tak dulezita soucast tradingu. Nejde jen o filtraci konkretniho vstupu. Jde take o schopnost cist trh, vybrat si spravny trh pro trading, umet upravit svoji strategii dle situace na trhu. Je to stejne jako s hospodarstvim. Hospodarstvi se meni a vyvyji. Jednotlive casti hospodarstvi maji sve cykly. Nynejsi cyklus je, ze se vse stehuje do Asie. Neni to na veky, jednou se to zmeni, ale doslo k vyrazne zmene a podnikatele na tuto museli dost vyrazne reagovat. Toto postihlo mnoho dalsich lidi. Napr. Ford musi propustit desetitisice lidi. Dell bude propoustet 8 tisic lidi. Cina se snazi vybudovat dalsi navaznosti na prisun vyroby, jako jsou treba designeri, tj. designery ceka zmena a budou muset drive ci pozdeji konkurovat levne pracovni sile v Asii, tak jako dnes konkuruji lide v customer servisech computerovych spolecnosti [vetsina techto servisu se prestehovala do Asie].

Jak rikam, budoucnost je nejista a muze se stat absolutne cokoliv :) Ani bych se nedivil, kdyby se za 30 let odehravala vetsina tradingu na trzich v Asii. Na tyto zmeny budeme muset reagovat, jak, to ukaze cas :) Jedine, co nam pomuze je cit a znalost trhu ;)

Preji mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 63
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Libic
Suhlasím, ta Asia je skutočný konkurent aj v markete. Moj názor na cit pre trh je taký, že to nie je nezmysel. Aj keď sa jedná o budúcnosť tak som si všimol ako viacerí, že trh sú vzory. Každý má svoj pohľad na trh, no dovolím si tvrdiť, že cit pre trh je práve vedieť lúštiť vzory v trhoch. Nakoľko to funguje nefunguje je vždy diskutabilné, no v globále je to možné. Myslím si, že vedieť predvídať chovanie v trhu je skutočnosť. Pokiaľ trader dokáže filtrovať svoje obchody je to fajn a ma vacsiu šancu na uspech. No netreba zabúdať, že vždy príde obdobie kedy to tak dobre nepojde, a to sú tie isté veci ohľadne predvídateľnosti svojej činnosti (ak sa nedarí na čas je lepšie sa stiahnuť). toto sa mi vidí ako jedina možnosť ako prežiť a zvýšiť si šance na úspech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Libic: HQ techto megakonglomeratu budou rozeseta vsude po zemi, tudiz minimalne jejich Stocks budou obchodovane na ruznych mistech a tak nam to mozna i nahraje...:)

BTW Ono to stehovani supportu do Asie (predevsim Indie) neni uz zas az tak zhave, nekteri, kteri to provedli (jmenujme treba IBM) od toho rychle opousti... proste ta mentalita lidi a pristup k praci a povinnostem je uplne nekde jinde nez vyzaduji Anglo-Americti zakaznici...:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Pajasoft:
Ano je to mozne :)

Stehovani do Asie: ono to skutecne bylo velmi zhave a nektere firmy od toho zase velmi rychle opousti. Proto jsem psal, ze to neni na veky. Kazdopadne, byla to zmena, ke ktere se mnoho lidi muselo postavit celem. Dokonce i zakaznik, protoze jak pisete, ne kazdemu se tato zmena libila.

Chtel jsem tim jen naznacit, ze obchodnik se musi neustale prizpusobovat trhu. Nic neni staticke, vsechno se vyvyji, stejne tak i trhy. Je velmi tezke rici, co bude :) Chtel jsem tim navazat na cit pro trhy. Je potreba se jim neustale prizpusobovat.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Libic
Pisete ze trhy se neustale meni a je treba se prizpusobovat, to je jiste pravda, ale toto si vyzaduje velmi volna pravidla pro obchodovani, z cehoz plyne ze nemuzu brat backtest jako smerodatny a tudiz nevim kdy dana strategie prestava
fungovat. V tomto pripade hraje cit pro trhy to nejdulezitejsi v obchodovani.
A na toto bych chtel navazat otazkou jak casto a do jake miry menite systemy a podle ceho poznate ze system uz nefunguje?
Ono totiz umet predpovedet kdy bude trh v rangi a kdy trendovat je podle me holy grail.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dimitri: Kupodivu Vam dle meho nazoru na to da jasnou odpoved zakladni "povinna" pomucka tradera - denik. To, ze neco neni v poradku poznate pomerne jednoduse - neovykle dlouha snura ztrat (delsi nez kdykoli v minulosti), vyrazna zmena pomeru Win:Lost, pripadne jine ukazatele... V okamziku zjisteni teto anomalie je treba zanalyzovat stav a priciny a upravit plan - tim padem pravidla mohou byt zase striktni jen ponekud "vytunena"...:)

A k tomu range, trendu apod. - nedelejte si to slozite. Zkuste se podivat na Trading by the Minute (pripadne Trading by the Book, pokud jedete vyssi TF) od Joe Rosse - trend lze treba definovat very simple treba tak, ze 3 po sobe nasledujici svice musi kazda vytvorit nove High - treba v ES velmi ucinne (a nejen tam, jak tak sleduji)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Dimitri:
svoje strategie zatim spise menim podle ziskanych zkusenosti :) Na co se divam je stav trhu. Misto zmeny strategie se spise divam, ktery trh obchodovat a ktery ne. Kdyz si napr. vybiram stocks, podivam se nazpet, jestli muj pattern fungoval ci ne. Pokud vidim, ze 8x z 10 nefungoval, tak danou stock neobchoduji. A naopak, pokud vidim, ze 6x z 10 fungoval, pak danou stock obchoduji. To same intradenne: divam se, jestli muj pattern v danem trhu funguje ci ne a tak si vybiram trh, ktery budu intradenne obchodovat.

Jako posledni stopku pouzivam serii ztratovych obchodu. Jednoduse, je-li trh, kde dostanu serii ztrat, prejdu v danem trhu na paper trading, dokud si neoverim, ze profity prevazuji ztraty. Nektere trhy funguji lepe, nektere hure, pokud vsak vidim, ze pattern je v nejakem trhu prodelecny, prejdu bud na paper nebo trh zcela vyradim dokud se trh nezmeni [priklad = kukurice, ktera se dostala do faze, kdy mi uz nebyla prijemna, takze jsem ji vyradil, dokud se mi nebude libit].

A posledni, napr. RH [TTE] obchoduji po breakoutu z trading range, coz je pattern s vysokou pravdepodobnosti, ze nebudu chycen v trading range. Neni to holy grail, ale vydelava penize a ja jsem casteji v trendu nez v trading range.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Dimitri:
nektera rozhodnuti jsou u me skutecne otazka vnitrniho hlasu ve smyslu: tak do tohodle nevlezu. Nepremyslim smerem, tak tohle bude bomba, na tom mozna vydelam, ale premyslim smerem, do tehle situace penize nedam. Jak jsem jiz jednou psal, Tomas to skvele popisuje v knize o psychologii. Skvela vec, funguje, muzu vrele doporucit. Jako priklad znovu uvadim kukurici: mnohym urcite vydelava penize, ja se drzim stranou, protoze do toho konkretniho trhu odmitam polozit sve penize. To same ER2: pro mnohe zdroj zivobyti, pro me to neni to prave orechove :) Na trhu, ktery si vyberu, chci videt obchodovatelnou formaci a chci se v ni citit dobre. Jak rika Pajasoft: vedte si denik.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Libic, pajasoft
Samozrejme denik si vedu, ale stale mam pocit ze z nej nedokazu vycist kdy je zvysena pravdepodobnost, ze obchod vyjde. Podle mych statistik se mi vsechny vysledky z dlohodobeho hlediska prumeruji, tzn co vydelam to zase prodelam.
Zatim jedine co mi trochu funguje je neobchodovat po serii vyher. A potom jeste do toho pridat psychologii a je myslim pravdepodobnost projeti prvniho uctu dost velka, nebo alespon castecna ztrata uctu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Dimitri:
ja si myslim, ze dopredu nelze rici, ktery obchod Vam vyjde a ktery ne. V tomto nic nevymyslite. Sam za sebe Vam muzu rici jen to, co jsem se naucil od Tomase, tj. hledejte situace na grafu, kdy je lepe neobchodovat a v techto chvilich neobchodujte. To je cit, ktery Tomas vysvetluje v knize [tusim, ze i na kurzu, ale na tom jsem nikdy nebyl]. Mezi takove momenty napr. patri, jak jiz bylo mnohokrat uvedeno, vysoka volatilita, chop, silny trend [nastupovani proti silnemu trendu jeste pred prolomenim trendline]. Zalezi na Vasem systemu.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dimitri,
pokud bez citu nedokazete ani pri becktestingu vydelat tak to je chyba nekde v OS. Muze to byt spatne nacasovani vstupu, samotne spatne vstupy, spatne rizeni obchodu, spatne vystupy...Cit by mel byt takova tresnicka na dortu ktera Vam rekne kdy neobchodovat i kdyz mate platny signal...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Neviem či treba mať cit pre trh.Ked sú fundamenty tak obchodujem ak nie sú tak sa držím stranou alebo idem na nižší TF.Nikdy som sa nad tým nezamýšlal či to je potrebné alebo nie alebo či ho mám alebo nie.Vždy pozerám či to ide mojím smerom alebo nie. Ak to ide čakam na potvrdenie odhadu ak nejde tak vystúpim mnoho krát na cene okolo vstupu.
Moja metoda je tvrdo mechanická.
Využívam jeden priemer ceny a indikátor pre zobrazenie nerovnováhy trhu. Stupidne jednoduchá.Niekedy dokonca rozoznám vstupy len podla jedneho priemeru ceny. Svoje vstupy mám pri nerovnováhe trhu tak že ked cena vstúpa ja predávam a ked klesá nakupujem prvý výstupy na targete podľa backtestu a druhý až keď sa obráti priemer.

Skutočne neviem či je treba mať cit pre trh asi som do toho ešte nedozdrel.:)
Tot moj pohlad na cit pre trh.
Marián

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny,

já jsem tento článek pochopil možná trochu jinak. Hodně zde debatujete o citu, ale možná bych si dovolil autorovo slovíčko "cit" nahradit slovíčkem "intuice".

Alespoň já svůj vývoj v obchodování nevnímám jako větší "cit" v trzích, ale jako "intuici" v trzích. Já vím, je to slovíčkaření, ale níže se o tom více rozepíšu.

Příkladem mi může být můj vlastní rozvoj intuice v případě řízení automobilu. Velice s nadhledem teď přirovnávám trading k řízení automobilu.

Počátky řízení:
Začnete velice teoreticky v autoškole, možná až zbytečně komplikovaně. Napřed řízení zkoušíte na trenažeru, jenže to s pravým řízením nemá moc společného. Sednete poprvé do automobilu a je to úžasný pocit. Ale dost často už při první jízdě děláme chybu, automobil nám na křižovatce "chcípne", nedíváme se dostatečně do zrcátek, pozdě řadíme nebo příliš brzo, někdo nezastaví na STOPce (!!!) atd.
Intuici v řízení automobilu zde téměř nemáme. Možná pokud by s námi nejel instruktor, jízda by skončila havárií z našeho zavinění.

Fáze získávání intuice:
Máte čerstvě řidičský průkaz, možná už máte i svůj automobil. Ale intuici v řízení stále nemáte.
V této fázi záleží jak často a moc řídíte. Pokud jednou za měsíc na hodinku, intuici v řízení budete budovat celkem dlouho, možná i roky.
Pokud řídíte často, alespoň pár hodin týdně, intuice se buduje mnohem rychleji. Např. situací, kdy jedete po hlavní silnici a přesto se podíváte pro jistotu na vedlejší, je mnohem více. Také se pomalu, ale jistě stává řízení rutinou, u které moc nemusíte přemýšlet.

Fáze kdy řídím automobil intuitivně:
Po hodně tisících najetých kilometrech máte již vybudovanou intuici v řízení, ale intuice se stále rozvijí. Přes 90% času kdy řídíte, nevěnujete řízení takovou pozornost jako dříve. Přitom ale jedete bezpečněji, než v začátcích. Automaticky se díváte na vedlejší, jestli někdo náhodou nejede.
Díky intuici, kterou jste si dlouho budovali, máte velkou pravděpodobnost, že do konce života budete bez havárie (alespoň bez vaší viny).
Vaší prioritou při výběru automobilu, se také pravděpodobně stane automobil spíše bezpečnější a málo poruchový, než automobil málo bezpečný a poruchový.

No, je toho hodněco jsem napsal, ale po pár měsících obchodování intraday, to alespoň na mou osobu celkem sedí.

Závěrem chci uvést příklad: osobně když stojím na křižovatce a padne mi zelená, stejně se intuitivně podívám po celé křižovatce, zda je opravdu průjezd bezpečný.
V tradingu: nyní už neberu v trhu všechny šance, které mi moje technické paterny ukáží. A pokud technické paterny beru, dokážu je mnohem rychleji (řádově i v několika sekundách) v hlavě porovnot, zda je to opravdu to pravé "ořechové". Zlepšení v OS skutečně nastalo, ztrátových obchodů mám za poslední měsíc mnohem méně. Sice ubylo i pár ziskových, ale pořád je to zlepšení celkových zisků o cca 5 - 10 % a to už za to stojí.
Stále jsem nováček v tradingu, ale určitě souhlasím s tím, že pouhým koukáním den co den do grafů získáte intuici (nebo i cit, je to opravdu slovíčkaření) pro obchodování.

Ať se všem daří.

Honzin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsetkych, k uvedenemu clanku len doplnim, ze tieto dve ingrediencie su "MUST", bez nich to proste nejde, absolutne suhlasim.
Pozitivny pristup je relativne jasny pojem. Problem je vsak definovat a este tazsie ziskat "cit pre trhy" - suvisi to s obchodnym stylom ale aj celkovym zivotnym pristupom (agresivitou obchodnika, akceptaciou rizika, strachom, rodinnym zazemim a celkovym zivotnym stylom). Dovolim si preto poznamku, ze nie kazdy dokaze cit pre trading ziskat, to nie je moja domnienka to je realita. Za svojho zivota som sa naucil ze clovek bez urcitych povahovych vlastnosti je ako clovek bez ruky - ibaze v druhom pripade je jasnejsie ze ruka mu nikdy nedorastie. To je najvacsi kamen urazu preco stale 90% traderov straca a navzdy bude. Ak to vyznieva prilis fatalisticky nie je to tak - chcem tym povedat ze zmenit sa nesmierne tazke a vyzaduje velke mnozstvo usilia, ak ho clovek do teraz v zivote nevynakladal nevie co to obnasa a ma mizivu sancu na prezitie ako trader (iste, nadej umiera posledna a ten kto tu realne obchoduje a konzistentne profituje vie o com hovorim).

Suma sumarum, vacsina z toho co ste doteraz prezili je nic oproti tomu co musite prekonat ak sa chcete stat uspesnym traderom - a k tomu bezpodmienecne potrebujete pozitivny pristup a cit pre trhy (jasne chapat co sa deje a preco sa to deje, preco nastal chop, preco nastal trend, preco cena zastala, vnimat obchody az na uroven jednotlivych traderov - o co ide profitujucej mensine, ake mozne scenare s vysokou pravdepodobnostou nastanu a pod).

Cit pre trh je to ako jazdit na konovi - do urcitej miery ho musite mat pod kontrolou aby sa isli kam chcete vy, ale musite velmi pozorne vnimat signaly, ktore k vam vysiela a nikdy nebudete mat 100% istotu, ze vas nezhodi zo sedla a musite byt vopred pripraveni reagovat.

Nelo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Vy zde jste 3 měsíce, já 3 dny !!! hrozně se mi to líbí a tak se tím prokousávám...tedy čtením, jsou věci které zatím vůbec neumím pochopit, ale pozitivní myšlení musí být, jinak by člověk musel zavřít stránky a jít snad na "seznamku" aby mohl vypnout.
Hrozně moc mě tyto stránky zaujaly a vážím si poskytovatelů za velice cenné informace.Nyní budu opakovaně číst, a hlavně se učit. Jsem dáma v letech, je to pro mě složité, ale mám cíl jako všichni zde a tak ještě jednou díky autorům tohoto webu. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...