"Mít Vaše ztráty pod kontrolou" to je heslo, které slyšíte ze všech stran. Z knížek, z portálů věnujících se tradingu, určitě to uslyšíte i na kurzech. Hezky se to říká a poslouchá, ale hůř se to už dělá. A to i přesto, že existuje spousty zaklínadel, jak na ztráty.
Určitě si vybavíte pojmy jako maximální risk na obchod, risk reward ratio, money management. Všechno je na první pohled přece tak snadné. Akceptovat ztráty, když jsou ještě malé a vybírat velké profity.
Ve skutečnosti většina obchodníků (říká se cca 80%-to jsem někde slyšel) prodělává. Důvody mohou být různé, mnohokrát byly v různých podobách zde již prezentované. V neposlední řadě jedním z důvodů může být i psychika. Taková ztráta může zanechat hluboké stopy na sebevědomí a vnitřní pohodě obchodníka. Umění přijímat ztráty tak, aby Vás to neovlivnilo do dalšího obchodování, je jedním z klíčových prvků Vašeho úspěchu.
Ztráty jsou přirozené, bez nich to nejde. Jak někde v rozhovoru pro média na dotaz "Jak to děláte, že vyděláváte ?" odpověděl Dr. Elder "Celkem vždycky víc vydělám, než prodělám. A to je pro mě v celkovém součtu důležité". Každá ztráta je nepříjemná, ale pokud víte, že je to jen drobná komplikace na cestě k úspěchu, tak jste tak nějak "více v pohodě". Určitě pomůže pomyšlení, že ztráty jsou normální, nikdo se jim nevyhne, ani Larry W. se jim nevyhnul. Takže když ztrácíte i Vy, není to nic nenormálního.
Položte si otázky : Neživíte tímto jenom ten svůj sen o zbohatnutí ? Že Larry W. byl jen jeden z těch 80% lidí, kteří prodělávali ? A že se to samo přece musí časem obrátit ? Že tu změnu za Váš nikdo neudělá ? Že jenom odkládáte to finální tvrdé procitnutí ?
Ztrácet je normální.
Ježí se mi chlupy na celém těle při této větě. Já přece neobchoduji, nebo nechci obchodovat proto, abych ztrácel. Chci vydělávat. A propos. "Kdo Vám podsouvá tuto větu ?" Není to náhodou broker, kterému brečíte na rameni, že ztrácíte ? Není to náhodou někdo, u koho si platíte alerty a ty Vám zrovna nevychází ? Není to prodavač obchodních systémů, u kterého jste utralili své peníze za něco, co nefunguje ? Není to někdo, kdo prodává know-how a tvrdí Vám, že se musíte ještě více vzdělávat ?
Vzdělávat se je určitě správné. Otázka je, jakou formou ? Něco bolí více, něco méně. Běžte tou nejtvrdší cestou. A jak víme, myslet někdy bolí. Proto, když mě postihne ztráta, existuje jen jediný správný krok. Poučit se. Zamyslet se, projít si to ještě jednou. Na každém obchodu se nechá najít něco, proč to zrovna nevyšlo. Chyba, varování.
Za chyby se platí. A chybami se člověk učí. Pokud za něco zaplatím, tak si toho vážím a příště stačí jen tu chybu neudělat a být více obezřetný.
Přemýšlejte o tom !
Pozn. autora : Tento příspěvek není namířen proti komukoliv ani čemukoliv. Jakékoliv Vaše asociace jsou naprosto náhodné.
"Intuice není chytřejší než statistika. "
Mišák