Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

J.A.tester


Alec

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 449
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

  • 2 years later...

wrcprofi,

pokud je otázka takto obecně položena, je to složité objektivně odpovědět.

J.A.tester 3.0 je samostatná aplikace, takže jste omezen funkcemi které má (řekl bych že jich je opravdu hodně) a nic si tam sám nepřidáte. To je asi ten nejzásadnější rozdíl. Na druhou stranu výkonově je to úplně někde jinde a tak můžete například pracovat s tickovými daty (což jsou obrovské datové soubory). Dále máte v programu již vše připraveno a po proniknutí (chce to trochu času s tím strávit) do fungování programu můžete hned testovat, analyzovat a zkoušet různé myšlenky.

Pokud vás podrobněji zajímá co program nabízí, samozřejmě rád to přiblížím.

Aleš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Chtel bych se zeptat jestli JATester umi tuto funkcionalitu. Ptam se proto, ze se mi ne vsechny body pro ktere hledam sw podarilo vyresit.
1) Zadavat k obchodu nektere svoje udaje. Napriklad zaznamenat si hodnotu ATR (pokud mozno vice - pro ruzne nastaveni tohoto indikatoru). A obecne jine parametry. - Tuto moznost jsem nenasel
2) Pridavat vlastni vypocty a to nejlepe s moznosti pouziti parametru z bodu 1 - take jsem nenasel, vypada to, ze mohu pouzit jen vypocty (pluginy?) dodavane autorem.

Vysvetlim k cemu by mi tato funkcnost byla. Zadavam napriklad ATR a chci si nechat spocitat jake vysledky by mel system, pokud bych pouzival SL a PT podle tohoto parametru (napriklad jednoduse SL=1*ATR, PT=2*ATR). Nejlepe overit na vice ATR, atd.
Pokud by navic byla moznost psat si vlastni skripty (treba v pythonu, jehoz interpreter pro ruzne jazyky je volne ke stazeni) stal by se z JATesteru silny a bezkonkurencni nastroj. Me osobne by tedy stacilo i mit k dispozici rozhrani a moznost si tyto skripty psat jako DLL, ale to uz by nebylo asi moc user friendly pro neznale uzivatele. Ikdyz nerikam ze by python lehci, ale do NT si taky muzete psat skripty jen v C#.
Pokud znate jiny nastroj ktery splnuje vyse uvedene, dejte mi prosim vedet, nemuzu takovy najit.

Diky za odpoved
D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

davidof77,

1) ke každému obchodu lze zadávat vlastní poznámky ve formě textu. Konkrétní speciální číselné údaje nelze. Tato možnost bude ve zcela nové verzi 4. Zde bude možno nadefinovat předem pro každý patern libovolná kritéria a potom u každého obchodu zadávat nějakou hodnotu daného kritéria (text, číslo) + jestli jsou tato kritéria splněna, či ne (hodnota true/false).

2) Pluginy slouží pro rozeznávání různých datových formátů - pro market data. Použití např. ATR při výpočtu v současnosti bohužel nelze. Bude možno ve verzi 4. (jednotlivé úrovně budou vydávány postupně a výpočet obchodů bude dokončen bohužel jako poslední).

Nějaké otevřenější možnosti při zpracovávání výpočtů jsou zvažovány a do určité míry se s nimi již nyní počítá ve verzi 4.

Aleš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2Alec:

Diky za odpoved. Zadavat hodnoty do poznamek neni zrovna idealni, ale chapu kam je mireno. Nicmene zadavani vlastnich hodnot do deniku by bylo velice uzitecne. Precjen jestli ma aplikace slouzit jako tester, tak zaroven i tester novych pristupu. Moznosti uzivatelskych hodnot (ktere by mohly mit i uzivatelem nadefinovane nazvy, jen pro informativni zalezitost) by prinesly velkou vyhodu pri testovani vlastnich vystupu.
Zadavani ATR by potom nemuselo byt zvlast, ale take jako uzivatelska promenna. Navic kdo rika, ze by stacilo jedno ATR, precjen muzu sledovat ATR s vice nastavenim a sledovat jak se meni vysledky.
Max mnozstvi takovych promennych je osemetne rikat, precjen pri testovani clovek zaznamena cokoli, dopredu se nevi co se bude hodit. Ale pro prehlednost by bylo mozne promenne zakryt ci odkryt podle nastaveni (jednoduchy checkbox).
Pokud by se daly definovat ruzne vystupy pomoci napriklad skriptu s moznosti odkazovani se na tyto promenne, moznosti testovani by to jeste o mnoho rozsirilo. Nevim jaky zpusob by byl pro uzivatele akceptovatelny, protoze narazime na kompromis mezi jednoduchosti skriptovani a jeho moznosti. Jednoduche vyjadreni typu PT = ATR*2 by nebylo tak narocne, ale napriklad trailing stopu uz by asi chtelo vetsi moznosti. Samozrejme by bylo mozne tyto algoritmy dodavat formou jakychsi pluginu (.dll) a s moznosti vytvareni si vlastnich pro zkusene uzivatele. Nevim v jakem jazyce je JATester napsan. Vzhledem k nabidce autora asi pod .NET. Cimz by situace byla snazsi, je mozne vytvorit interface, ktery by plugin musel poskytovat a s vyuzitim reflexe (podobne jak NinjaTrader) dokonce moznost nastaveni parametru pro ten konkretni plugin. A take nikdo nerika, ze by autori nemohli sve vystupni pluginy poskytovat ostatnim, stejne jako v NinjaTrader :)
Nevim jestli tato moznost v programu je, ale bylo by fajn mit moznost zobrazeni grafu s osou MAE a MFE, kde by ale byly hodnoty od vstupu do konce uzivatelske session (treba koncim obchodovani v 18, tak do 18hod). Bylo by tak videt jakych profitu mohu dosahnout pri zmene fixnich SL a PT. Poskytlo by to ale jeste vice vypovidajich hodnot. Napada me jeste moznost prizpusobeni ATR jakozto ukazatele volatility trhu, ale to uz by bylo asi pro mnoho uzivatelu spatne interpretovatelne.
Casem bych mel vice napadu, ale myslim ze i toto je velke sousto, nicmene podle meho nazoru by aplikaci postavilo na uplne jinou uroven, hlavne co se tyce skriptovani. Vznikla by uzasna testovaci platforma kde by uz pomalu platilo "sky is the limit". Pokud jsem napsal neco co uz JATester umoznuje, dejte mi prosim vedet. Nebo jestli neco co se prici filozofii aplikace, prosim take.

Diky
D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

davidoff77, předně díky za cenné podněty. Jak jsem uvedl výše, zadávání vlastních hodnot je již vyřešeno. Přikládám ukázku jak to bude vypadat (jedná se basic verzi pouze deníku, a bude první realizována). Pro patern lze definovat libovolné množství sledovaných hodnot/kritérií. U realizovaného příkazu pak bude toto zobrazeno s možností přidat konkrétní hodnotu a pokud toto kritérium bylo dodrženo či ne. Výpočty obchodů budou nově realizovány až ve třetí etapě vývoje nové verze. Vámi popsané návrhy/požadavky jdou směrem, kterým i uvažuji já. Tady je to zatím do určité míry otevřené a hodně se to odvíjí od celkové náročnosti vývoje. Program je opravdu psán v .NETu. Ohledně MAE a MFE, jak si představujete výpočet MFE? Jakým způsobem by tato hodnota byla určována? Vzhledem k principu programu mi přijde práce s MAE, MFE postrádající smysl. Aleš

17071

17072

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Alec,

screenshoty z nove verze vypadaji dobre, libi se mi. I ten obrazek k patternu je fajn vec, precjen si clovek vic vizualne uvedomi co onen pattern obnasi.
Jinak je fajn, ze program je psan pod .NET, uz z hlediska stability a robustnosti. Nehlede k tomu, ze pro podporu pluginu ve smyslu jak jsem psal poskytuje pro programatora mnoho uzitecnych vlastnosti.
Je pravda, ze vzhledem k vlastnostem produktu je zaznam MAE a MFE zcela zbytecny. Tyto informace je schopna aplikace sama zjistit. Me spise slo o hledani krajnich moznosti PT a SL. Cili mi jde o to, ze aplikace do grafu zobrazi MAE a MFE (nebo rekneme maximalni hodnotu vzhledem k typu long ci short a minimalni hodnotu do doby nez k teto max. hodnote dojde) od vstupu do konce mnou nadefinovane session (do 18 hodin, do 22, to uz zalezi na zadani od uzivatele). Koncovy cas bude pro vsechny obchody stejny. Vykreslim si graf, kde na vertikalni ose budou pak tyto hodnoty MAE a na horizontalni MFE. Graf si pak rozdelim na 4 kvadranty tim ze si zvolim napriklad PT 10 (na ose MFE si najdu hodnotu 10 a protahnu primku rovnobeznou s osou MAE) a SL 5 (na ose MAE si najdu hodnotu 5 a protahnu primku rovnobeznou s osou MFE). Nyni jsem schopen vycist pocet obchodu. Potom v pravem hornim kvadrantu vidim kolik obchodu by bylo rozhodne ziskovych, v levem dolnim kolik obchodu rozhodne ztratovych. Levy horni kvadrant pak obchody co by byly ziskove pri vetsim SL a v pravem dolnim obchody ktere by si nedosli ani pro PT, ani pro SL :) Samozrejme graf by byl jen pro lepsi vizualizaci, dalo by se z toho vycist hromada statistik. Jako pomer mezi ztratovyma a ziskovyma obchodama, tim padem i pripadny zisk/ztrata, atd. Fantazii se meze nekladou. Pokud jsem to porad vyjadril nesrozumitelne, dejte mi vedet, zkusim pouzit jina slova.

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

davidoff77,

přesně jak je uvedeno v příspěvku výše.

Pomocí Autotestu může otestovat vámi zvolené rozsahy nastavení parametrů jako je SL, PT, TSL posun, TSL přírůstek. Stačí nastavit pro každou hodnotu Od - Do a velikost kroků a pustit výpočet. Program vám v rámci vašich vstupů a výstupů (datum + čas) vyhledá nejziskovější variantu či s nejnižším DD. Jinak řečeno, program vezme každou variantu a na reálných datech nasimuluje průběh všech obchodů, s konkrétním nastavením parametrů, pro daný deník. To pomocí MAE a MFE nikdy nedocílíte.

Aleš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2benedikt.ben:

Aha, dekuji, je pravda, ze autotest v podstate tohle vsechno naplnuje :) Tedy alespon doufam :)
Nu tak dalsi napad. Bylo by fajn propojit Ninja Trader s JATesterem tak, ze by clovek pri testu kliknul na graf kde vstupuje a vstup by se prenesl do deniku. Asi by se tezko odhadoval presny vstup v case, kdyz budu mit zobrazeny 3min graf, ale pokud by JATester mel k dispozici tickova data, dalo by se dohledat cas prvniho naplneni teto ceny a upresnit cas. Hodne by tato fce usnadnila a urychlila diskrecni backtesting.

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...