Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

AdaptradeBuilder 64-bit


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 179
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

ahoj, chtěl jsem se jen zeptat lidí, co s AB pracují, jak se vám daří aplikovat strategie z AB v MC? Já mám pořád ve výsledcích velké rozdíly - MC dělá obchody v jiných časech, některé dny vynechá. AB zase dělá obchody na cenách, kterou jsou podle datového souboru "mimo" atd.

TomTailor: tak zmíněné "problémy" jsou vyřešeny. AB započne "rebuild" v případě, že strategie s nejvyšší hodnotou fitness nesplní podmínku. Měl jsem chybu v datech proto se mi zdálo, že se "posunuje čas", ale v UTC se čas nemění a US equity index futures open je stále 1330 po celý rok :). Prográmek tu hodím, jen doladím nějaké detaily..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Copy:

Tak jsem konečně nainstaloval a otestoval poslední verzi AB na 64-bit Windows 7 Pro. Zde jedno srovnání (i7-980x, HDD SDD Intel 320, 12 MB RAM):

11 let denních dat FGBL - Win 32 bit, tree 5:
Maximální možná populace 10 000 (a to občas s problémy).

Totéž Win + AB 64 bit:
Maximální možná populace 65 000 (plus ještě RAM ukazuje rezervu).

To je neuvěřitelný posun vpřed.

Jak a kde zjistím maximální možný počet populací, které moje PC v daném nastavení zvládne? Nebo systém pokus omyl?

Zkoušel jsem 30.000 a po cca 70 populacích se proces zastavil s hlášením, že výpočty trvají moc dlouho. Teď jsem dal jen 3.000 populací a OK. Takže maximum populací bude mezi 3.000 a 30.000.

Mám 16 GB RAM a ve správci využití cca 5 GB, je to možné?

Děkuji za odpověď

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Komunikoval jsem s Mikem ohledně RAM a dalších věcí, tak sdílím odpověď. Třeba někomu pomůže...

[ital]1) After building the initial population, there are memory usage „peaks“ before its starts building next (1st) generation. For example the initial population of 1000 members will use 50 % of RAM but after 1000th member is done, Builder continues to eat RAM until it reaches approx. 90 % and then it starts next gen. My question is: is this a feature or some kind of „bug“? This behavior limits the size of population quite significantly.

Sorry. That’s how it works. It’s unavoidable.

2) I set all parameters and the run build process to get the initial population. Memory usage starts somewhere at 6%. After few minutes I change my mind and cancel the process but memory usage does not get back to 6 % where it originally started but returns somewhere to 20 % for example. When I start over new build (reset on build checked) this behavior in fact prevents using same population size as before. In first step my RAM size would allow the initial build to finish (even with memory peak at the end), but if builder is not able to release RAM to original state I wouldn’t be able to use same population size (peak would case an error at the end)

If you cancel before the initial population is built, memory will return to the state prior to building. However, if you let it finish the initial population, the initial population will remain, so the memory associated with storing that will remain as well.

3) Will Builder support “swapping” in the future? I run Builder on SSD so if it exceeds RAM it could use RAM + SSD to process bigger population

Possibly, but ever an SSD is slower than RAM, so it would probably slow down the calculations significantly.

4) Would it be problem to implement some calculator for “estimated RAM needed”? It’s frustrating when you wait for initial population 5 hours and then you get “insufficient memory” error with even few members remaining to complete. From bars count, population size, stress test setting, wouldn’t you be able to estimate approximate „free RAM required“ and warn user to adjust settings?

If you are consistently running into memory limitations, you may want to reconsider your settings. That usually means (1) you’re using a very large population, (2) you’re using a very large number of bars, and/or (3) your strategies have a very large number of trades (e.g., 50000 or more). If any or all of those are true, you should consider changing your settings accordingly.

5) Do you plan to implement OpenCL or CUDA technology?

I hope to do that in a future release, but it will be a major undertaking given the current state of the technology. I don’t have a time-frame at this point.
[/ital]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Ahoj, stavím PC pro AB. Jaký procesor tedy koupit? Tomáš píše, že mu AB běží nejlépe na 3 jádrech. Stačí tedy procesor i7-3820, který jde dobře taktovat, ale má pouze 4 fyzická jádra? Původně jsem chtěl pořídit i7-3930k, ale pokud bych nevyužil jeho výkon tak mi přijde zbytečné zaplatit 2x více oproti 3820...
V současném PC mám 32 GB RAM (Corsair Dominator, CL10, 2400 MHz) a chtěl bych paměť navýšit na 64 GB, ale musím kvůli tomu koupit novou desku a tudíž i CPU.
Se sestavováním počítačů mám minimální zkušenosti, takže budu vděčný za jakoukoli radu...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

maxmoney: mě AB využívá všech 8 threadů u mého 4jádra naplno, takže s tímto by problém být neměl... Na co bych se zaměřil je takt procesoru. Pokud můžeš, dej na to vodní chlazení a taktuj, co to dá ... Doufám, že autor implementuje taky podporu OpenCL nebo CUDA. Mým nevyužitých 100 jader je trochu škoda ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Ahoj, našla by se nějaká dobrá duše, která je schopna následující EL kód zapsat v C# pro NinjaTrader?
Jedná se o kód:

VarL3 = XAverage(VarL2, N1);
VarL4 = WAverage(VarL3, N2)[Shift2];

Jedná se mi hlavně o [bold][Shift2][/bold], což v EL pravděpodobně představuje celkový posun indikátoru, zatímco Ninjascript to intepretuje jako jednu hodnotu pole na indexu "Shift2"

Škoda, že AB neexportuje taky do NT ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Honza K.:

Takže v EasyLanguage můžu počítat klouzavý průměr VarL5 = XAverage s periodou N3 z jediné hodnoty na baru [Shift2] obsažené ve VarL4? Tomu nerozumím. Jak může být na vstupu do indikátoru XAverage (VarL5) jediná hodnota manísto "pole hodnot" z WAverage... ?

VarL4 = WAverage(VarL3, N2)[Shift2];
[bold]VarL5 = XAverage(VarL4, N3);[/bold]

Díky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Váš kód jsem netestoval, ale takhle narychlo z hlavy, pokud se vám kód verifikuje, tak v podstatě se to počítá tak, že se testuje VarL4 a to N3 barů zpátky, tj. VarL4[0] až VarL4[N3] a z těchto hodnot se spočítá Xaverage. Že samotný VarL4 se počítá už s nějakým Shiftem, funkci Xaverage už nezajímá, zajímá ho jenom vypočtená hodnota VarL4 pro daný bar.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 months later...

Ahoj,

rád bych si složil PC na AdaptradeBuilder, nemám ovšem představu, jaký minimální požadavky bych měl mít. Po přečtení zdejších příspěvků mi připadá, že to bude chtít alespoň 4 jádra, 10GB RAM+. Podle toho co je zde psáno chápu, že čím větší výkon, tím líp, ale potřebuju podchytit nějakou hranici, odkud je to už smysluplný. Např. rád bych dal win XP, kvuli tomu, abych mohl využít co nejvíce výkonu, ale možná by mohl být problém s podporou velké ram, nebo hodně jader. Jak byste požadavky formulovali Vy a na co bych se měl zaměřit? Jsou nějaká úskalí, co se týče HW, nebo SW kde je třeba si dát extra pozor?

Děkuji za odpověď
mc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

77mc77:

pokud budeš mít hodně RAM (32+) a více jader, můžeš pustit více Builderů a práce bude efektivnější. Já jedu na notebooku 4jádro (8 threadů) + 12 GB RAM. Dá se to, ale kdybych mohl určitě zvýším RAM aspoň na 24 nebo 32 GB. Zvláště u nízkých timeframů a dlouhé historie se ti bude RAM hodit.
Já to řeším trochu jinak a to tak, že si nastavím nízký počet v populaci třeba 1000 členů, dám si 3 nebo 4 generace, nastavím parametry pro selekci TOP strategií a zapnu Rebuild s nesplnitelnou podmínkou. Tak mám zajištěno, že to projede třeba milion členů a vybere mi to jen ty nejlepší strategie do TOPu.

Je samozřejmě možné, že v novém buildu testuju kombinace, které jsem už testoval v předchozích kolech, ale to je daň za práci s malou RAM, kterou jsem ochoten akceptovat. Na to, abych investoval desítky tisíc do RAM, bych musel v AB vidět větší potenciál. Ten tam ale nevidím

Link to comment
Sdílet pomocí služby

77mc77:

Dávat tam kvůli výkonu WIN XP je naprostá hloupost. Už jen kvůli tomu, kolik budete moci využít paměti RAM. Základní 32bit Windows XP Vám použijí max 3,5GB RAM. Kdežto u 64bit WIN 7 v nějaké vyšší edici můžete využít až 192GB RAM!

Nehledě na stabilitu systému a celkovému využití výkonu. Nebo snad myslíte, že WinXP pracují s více jádry lépe než Win7?

Ptal jste se na SW, za mě rozhodně Win7 v nějaké vyšší edici. Win8 nemám, takže ten tady rozebírat nebudu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...