Cockroach
chcel som ti v prvom rade podakovat za to ze zdielas informacie o QCT. na druhu stranu mam trosku obavy ci tym tak trosku neporusujes zmluvu. cekni si to

aby si si nahodou neurobil problem.
celkovo diskusia o tejto firme bola po cely cas trosku zamlzena. asi by sme dostali lepsi feedback , keby sa nasli nejake clanky , prezentacie majitela alebo CEO o tom aky ma firma plan a biznis model. kazdopadne musim povedat ze ma velmi zaujimalo ako sa osud firmy bude vyvijat, aj ked som spociatku tusil ako to s nou asi dopadne, lebo prvy dojem nebol velmi dobry.
pred niekolkymi mesiacmi som napisal toto:
aby nedoslo k omylu. ja som rovnako nemyslel ze su parta amateru . len som vyslovil myslienku , ze na zaklade informacii ktore tu odzneli skutocne nieje mozne povedat ci maju alebo nemaju prehlad o tom ako to na trhu chodi.
ja osobne mam dost dobru predstavu o tom ako taketo firmy funguju a skutocne som zatial este nevidel jeden jediny pripad, kde by traderov naberali masovo, bez patricneho vzdelania alebo dost prisnych podmienok vratane trackrecordu. nehovoriac o tom 20%bonuse . to sa proste nerobi. pre tradera je 20% bonus neadekvatne ohodnotenie a ziadny skuseny obchodnik im tam nepojde robit a drviva vacsina tych neskusenych si po pol roku vypyta dvojnasobok inak odidu. taka je proste realita. a tym padom firma nestraca len pracovnu silu, ale odchadza jej aj know how. tych beginerov nepustia urobit ani tuk pokial neprejdu treningovym programom. ktory ma tiez hodnotu x tisic eur.
informacie ktore som si precital ma teda vedu k uvahe, ze chcu skutocne mladu krv bez zauzivanych veci a chcu ich proste vychovat. na to je ale potrebne mat skuseneho senior tradera a risk manazera ktory nastavi trading desk tak aby firma nepadla na hubu.
co sa tych strategii a zdielania know how. je dost naivne si mysliet ze firma naberie 3 velke skupiny ludi ktori sa chcu stat tradermi a necha ich obchodovat ich strategie. to sa proste v serioznych firmach nerobi nastavit risk manazment na taku velku heterogennu skupinu je nadludska uloha. takze aby som to uzavrel. chyba kopec informacii na to aby sme dokazali povedat ci je ta ponuka seriozna alebo neseriozna.
z odstupom casu a ako sa doplnali informacie, mi prislo tych ludi co na desk sli trosku luto. nie s toho dovodu ze by to bol zly napad. ale z dovodu, ze pod zlym vedenim prisli skratka o furu energie. ten odchod sposobilo to ze vela z nich bolo demotivovanych a v podstate nedostali sancu prejavit co v nich je. pretoze ako som uz pisal v predoslich postoch. dostat sancu neznamena posadit na trading desk 30 newbies a dat im par drobnych nech sa hraju, podla nejakej knihy, svojej vlastnej hlavy a toho co si myslia ze je spravne. takato firma jednoznacne potrebuje skuseneho manazera, ktoreho zjavne nema, a hlavne aspon 2-3 skusenych traderov.
ale aby som nekritizoval, s principu vobec nesuhlasim s tym ze chalani ktorych nezobrali mali stastie. je to prave naopak,mali smolu , mohli dostat zivotnu skusenost, lebo na chybach sa ludia ucia. koho takato skusenost nezlomi pojde dalej ovela rychlejsie ako niekto kto podobne interakcie nezazije.
v mojom prvom prispevku som napisal ze viem ako taka struktura firmy vyzera , tak ak to niekoho zaujima tak mozem napisat moj pohlad na zakladne chyby ktore quinary spravili. (samozrejme na zaklade toho co som si o nich precital)
-pri start-upoch tohto druhu je velmi doleziteaku pridanu hodnotu zo sebou prinasa investor. ak ma priniest len peniaze a nie skusenost, tak je to vopred prehraty boj. firma ma sancu ak sa zacina budovat na relevantnom zaklade. ak to je len pokus skusim uvidim tak je to strata casu a energie.
-neefektivne vynalozenie prostriedkov: investovali ste do softu, HR. priestorov, pociatocneho kapitalu pre traderov.
bilancia firmy teda hned spociatku bola negativna, pretoze costs vyrazne prevysili pot.profit. predikoval sa potencialny vynos na zaklade "ked motyka vystreli" lenze zjavne nevystrelila. absentovala jedna zasadna vec ktora je nutnostou pri kazdom starte desku a to je advisor (poradca- budem pouzivat slovo advisor , lebo slovo senior trader je v takej firme trosicku ina funkcia). nechcem hadzat percenta ale drviva vacsina deskov sa startuje tak. ze investor(peniaze) si najme advisora(skuseneho tradera, byvaleho tradera s praxou na desku) a tyzdne a mesiace sa spolu bavia o tom ako taky trading desk vyzera , ake su spojene rizika s jeho prevadzkou, aky biznis model volia. Advisor vysvetli investorovi v podstate vsetko, pripravia dlhodobu strategiu firmy. (ktora zahrna kompletnu strukturu a casovy plan , ale samozrejme aj obchodne strategie, a koncepciu benefitou, model financovania, dividendovu politiku.) v podstate ide o cely biznis plan. samozrejme investor vzdy chce vidiet nejaky forecast. a ten by advisor mal dat aspon zhruba , samozrejme v tejto faze dost pomaha ked su to triezve forecasty.
(ludia ktori nemaju realnu skusenost zrejme budu namietat , ako moze dat niekto forecast niecoho ako je vykonnost tradera. tak k tomu len tolko, ze kazda realna obchodna strategia, ma nieco ako benchmark. a realne vysledky sa od tohoto benchmarku odlisuju v nejakych odchylkach +/-.tie odchylky su zavisle na 2 faktoroch, na schopnosti advisora a na vybere kandidatov. potom sa spravi kalkulacia a dopadova studia na dany pocet ludi ktori budu v strategii zainteresovani. spravy sa niekolko modelov kde sa predpokladaju najhorsie alternativy a podla nich sa navrhne seed investicia.) prvotna faza potom vypada tak ze advisor si sam vyberie kandidatov. 2-3 navrhne spominany plan. a zacne trening. trening netrva mesiace alebo roky ako sa mozete docitat na vseliakych megainformovanych weboch. je to otazka tyzdnov a zacina sa na ostro. advizor je v tomto momente uz na pozicii senior tradera a riskaca, ktory v podstate kope do zadnice svojich zverencov aby do bodky plnili to co ich v treningu naucil. vysvetluje im trading risk manazment ale aj risk celeho desku. takto to pokracuje par mesiacov pokym sa nenazbieraju data, ktore su relevantnou statistickou vzorkou pre porovnanie s forecastom. ked su vysledky zle, tak sa analyzuje, optimalizuje , robi sa diagnostika. ak dobre tak moze firma rast. investor az do tohoto momentu nema do firmy co kecat. jeho uloha bola najat na zaciatku komunikovat s advisorom . teraz je jeho ulohou zhodnotit ci sa mu paci model a v tomto momente je to uz len na jeho rozhodnuti ako chce pokracovat. robi sa dofinancovanie, alebo aj nie. a zacina sa opat kolecko. novy ludia , rozsierenie timu, trening bla bla. a takto to ide, dokolecka, prvy kandidati naberu skusenosti, stavaju sa seniormi, riskacmi, a tak dalej. advisor bud odide, alebo si ho zaplatia ako manazera. investor si urci dividendovu politiku a vsetci su stastni az kym nepomru. samozrejme medzi tym sa musia riesit aj problemy okolo fluktuacie. vela s traderov zacina mat syndrom supermana. chcu upravovat kontrakty a tak podobne. firma sa stava zivim organizmom.
no a etse par postrehov k tej predoslej diskusii.
-navratil velmi spravne podotkol ze zrovnavat SMB ktori su v podstete spickou s quinary je dost odvaha. uz len pre porovnanie. Newbie ktory pride do SMB v prvom roku urobi pre firmu v priemere nejakych 120k USD. to je informacia priamo od Mika . ktory to spominal v interviu pre nejaku CNBC ci koho.
-ano komunikacia medzi tradermi je uplne super , aj SMB to tak robia a vypada to strasne sexy ked to vidite v telke. zrejme sa nimi inspirovalo vela firiem. ale v praxy na desku kde sedi 30 ludi nemotivovanych na prasknutie , zmietajucich sa v emociach a bez akejkolvek skusenosti a kontroly, to posobi kontraproduktivne. nechcem pouzit peorativny podton ale nenapada ma nic ine ako ked sliepkam spoza ohrady zacnete hadzat zrnka psenice. budu len zmatene a nekoncentrovane a budu sa nahanat za kazdym novym zrnkom
-
Půl roka obchodování na tradeing-flooru mi dalo daleko víc zkušeností než tradeovat nekolik let na MetaTrader4, zavřený doma s tymto sa urcite da suhlasit. budem ti drzat palce.
-
Na podzim by mněl na pomoc přijít Ludvík Turek, vzhladom na to akym dojmom pan Turek posobi a vzhladom na jeho prezentaciu vysledkov mam obavu ci Vam to ako desku pomoze. obavam sa ze skor nie.
PS: firma z kapitalom 500K zo super koncepciou a super manazerom ma s dlhodobeho hladiska daleko vacsiu sancu prezit ako firma s kapitalom 5M bez koncepcie a manazera.
Editováno 5 krát. Naposledy editováno dne 23.07. 18:58 uživatelem Airmike.