Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Pracovat jako broker?


addonics

Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 233
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Mě by spíš zajímalo, jestli je vůbec možné u nás s takovou firmu uspět. Předpokládám, že základ je funkční systém, který je autor schopen a naučit ostatní. V tom vidím trochu problém - po zkušenostech s pár mentory mi přijde, že buď je to rovnou podvod, nebo i když sami třeba tradují ziskově, nějak nejsou schopni to předat dál. Najít takového člověka asi nebude nic jednoduchého. Plus samozřejmě pak najít i tradery, kteří už ví co dělají a nejdou se do té firmy učit základy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

navratil
Pokud mentor obchoduje ziskově, pak by neměl být problém naučit obchodovat ostatní.
Za 99% problémů si však žáci mohou sami, protože časem začnou obchodní strategii měnit podle svých nedostatečných zkušeností a tím zprzní funkční systém. Ale to si neuvědomí, hlavně když vědí na koho mají nadávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja si myslím, že nech je mentor akokoľvek dobrý, vždy bude potrebné, aby sa človeku venoval dlhodobo - niekoľko málo mesiacov je krátka doba nato, aby sa vo mne veci pohli a uvedomil som si, kde a prečo robím chyby a postupne ich odstránil. Očakávať špičkové výsledky po štvrťroku je nereálne, ale to asi mnohí očakávajú, a preto aj končia neslávne. Tak, ako píše MNovak - zmenou stratégie, neuváženým navyšovaním kontraktov a pod. postupne z účtu ubúdajú $$$, a to nikomu na sebavedomí nepridá.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak - no já si taky myslel, že to není problém, ale jak jsem zjistil, tak něco umět a umět to naučit druhé jsou odlišné věci a prostě to ten trader nemusí být schopen předat - ať už proto, že neumí učit, nebo proto že žáci jsou tupci :-). Ty triviální chyby vynechám, tam je důvod jasný, ale ono to prostě nemusí fungovat ani když člověk dodržuje systém podle svého nejlepšího svědomí. Problém je, že pokud je v systému nějaký podíl diskrece, student ji vyhodnocuje jinak, než mentor, a prostě se nemusí podařit pohled studenta přizpůsobit tak, aby to vyhovovalo systému. To je moje zkušenost, i když samozřejmě je možné, že jsem prostě tupec. Ale znám dost lidí, kteří prošli nějakým mentoringem (nemyslím jen kurz na víkend, ale opravdu delší vedení) a výsledky pořád nic moc, rozhodně se o nich nedá mluvit jako o stabilně ziskových traderech. Já si to vysvětluju důvody výše, ale je samozřejmě možné, že chyba je někde úplně jinde. Docela by mě zajímal pohled ostatních, nějak to přece jít musí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

navratil:

Co je diskrece? Něco neznámého co nejde zdělit žákům? To je přece nesmysl. Trader přesně ví co musí v danné situaci udělat ( v řeči programátorů : má algoritmus) a tudíž to jde napsat na papír a dále sdělit ostatním. Pokud to neví a tudíž neumí profitovat, pak se jen schovává za nějaké tajemno. To je celé.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak: Vidíš to moc černobíle, přesně jak jsem si to myslel i já. Představ si, že před vstupem musíš vyhodnotit spousty podmínek a filtrů, z nichž nekteré obvykle splněné jsou a některé ne, a ty si musíš v tom okamžiku vybrat, co je důležité, co má větší váhu a podle toho se rozhodnout zda obchod vzít nebo ne. Určitě to jde naprosto zmechanizovat, ale těch pravidel a jejich vzájemných vah může být tolik, že to prostě jednoduše nenaprogramuješ (a že jsem se snažil). A pak ti zbývá ta intuice, diskrece, pomocí které to vyhodnotíš. A tu prostě nemusíš být schopen předat, ať se snažíš jak chceš. K tomu občas něco bereš jako samozřejmé, něco ani nevíš že zvažuješ, protože ti to jen tak proletí hlavou, a tak to prostě ani neřekneš...prostě můj názor je, že jsou i systémy nebo přístupy, které předáš jen hodně komplikovaně, pokud vůbec.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Súhlasím s MNovakom ohľadom diskréčnej časti. Ale zaujímavé by bolo zistiť, čo obchodník hľadajúci mentora od neho vlastne reálne očakáva? Myslím si, že drvivá väčšina ľudí podvedome čaká, že sa za niekoľko týždňov stanú kópiou svojho učiteľa. Ale to nejde a každý to aj tuší, len je jednoduchšie sa zveriť niekomu do rúk, veď predsa za niečo platím, tak musím zato niečo dostať. A to aj dostanem, ale maximálne tak vedenie a usmernenie, ale žiadne záruky úspechu - nič, čo by človek sám vopred už nevedel. Ak mám silnú vôľu, tak si tým procesom prejdem sám a možno schytám niekoľko rán, ale postavím sa k tomu rozumne a idem ďalej. Mentor zo mňa neurobí silnejšiu osobnosť, mentor neposunie moje limity, mentor to za mňa neprežije. Zmena musí nastať v mojej hlave, a to sa väčšinou stane len tým, že presuniem zodpovednosť na seba a nenechám sa znechutiť každou prekážkou na ceste.

Tým nechcem povedať, že nemá zmysel mať niekoho, kto ma môže niečo nové naučiť. Treba ale reálne uvažovať nad tým, čo mi môže a čo nemôže poskytnúť. Bojovať musím sám...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

navratil

najvacsi problem preco firmy neuspeju je podla mna v zasade vzdy vo vedeni. samotny trader je material s ktorym mozes pracovat. cele to stoji a bada na selekcii.

1 selekcia koho si vyberies: ak manazer nevie koho a ako vyberat , tak firma skor ci neskor pojde do haja. a to je chyba manazera
2 selekcia aky system, model bude obchodovat: ak manazer vyberie sebelepsich kandidatov, a necha ich obchodovat diskrecne modely, orderflow alebo nejake price action systemy napriklad na volatilnych trhoch. tak firma skor ci neskor pojde do haja. opat chyba manazera. lepsie je zacat niecim mozno na pohlad komplikovanejsim , ale o to konzervativnejsim. neexistuje lepsia motivacia pre zacinajuceho tradera, ako ze mu date pocit ze je skutocny trader, to je hnaci motor progresu. vidiet sediet na desku 20 zufalych looserov
ktori sami seba bicuju a obvinuju ze stracaju prachy je skutocne zufaly pohlad. obvinuju seba, hoci chyba nieje vacsinou na ich strane, ale to si v tom momente vobec neuvedomuju. ak date moznost zarobit novemu traderovi hoci len par stoviek, tak bude pracovat nadoraz, bez prestavky, namotivovany na max. ten rozdiel v produktivite je potom obrovsky. a co je na tom najlepsie, trader strasne chce, chce vediet viac, chce sa naucit viac, chce byt proste lepsi ako jeho ucitel. a to je ta spravna esencia funkcneho trading desku.
3 kompletne planovanie a riadenie rizika. ako som uz pisal v predoslych postoch, ak ma mentor, sonior trader na starosti 20-30 ludi , tak sa moze akurat tak zblaznit, taky pocet by nezvladol nikto. proste diabol sa skryva v detailoch a manazer musi silne aj slabe stranky svojich ludi poznat lepsie ako oni sami. on je ten kto ma zodpovednost, on je ten ktory stanovuje limity, risk, on je ten kto musi vediet kedy zakrocit. predpoklad ze by tieto veci vedel identifikovat nejaky zaciatocnik sam pod vplyvom vsetkych tych emocii je totalne naivna.

jednoducho povedane, u nas taketo firmy zanikaju prilis skoro preto, ze nemaju koncept, neplanuju a nemaju vedenie. ak si nejaky bohaty clovek mysli, ze si postavi firmu na zaklade toho ze videl v televizii pekny serial, tak to tie peniaze moze dat rovno na charitu. toto sa bez skusenosti urobit neda. na to aby niekto postavil trading desk, musi si na nejakom isty cas odsediet.

btw: na margo toho menenia strategie: totozny obchodny model neznamena ze budu vsetci obchodovat rovnako , prave naopak , je to kontraproduktivne, a manazeri sa tomu snazia zabranit. pretoze ak su traderi rovnaki, rastie expozicia kapitalu v trhu vzdy do nejakeho extremu. prekracuje risk limity.takze budete sa divit, ale manazeri maju dokonca radi ak si casom trader prisposobi obchodny system na svoj obraz. kazdy trader je individualita, kazdy trader prida do modelu to svoje a potom na desku vznika diverzifikacia.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Já jsem se začala zajímat o finanční trhy na vysoké škole a práce Brokera mě velmi zajímala. Přes nabídku na prace.cz kde dneska běžně dobré brokerské firmy inzerují jsem se dostala na pohovor do Ostravy. Firmu jsem si nejdřívě ověřila přes jinou firmu, která je členem burzy. Je to sice zprostředkovatelská společnost, ale nemáme oprávnění disponovat s klientovými financemi, jen pouze dávat doporučení klientům, kteří se jím buď budou řídit nebo ne. Pokyny si zadávají sami přes telefon s bankou nebo přes internetové bankovnictví. A jak jinak získat klienty než přes telefon? Bohužel dneska takhle funguje 90% obchodníků, nebo pak osobní otravování přímo v jejich kancelářích a působištích. A taky si myslím, že jde především o postoj jednotlivých obchodníků. Pokud z vás někdo chce jen peníze, nebude s vámi dál komunikovat a starat se,ale pokud má o vás jako klienta zájem, ozve se vám s každou příležitostí, která je. Samozřejmě je to rizikový obchod, ale co dneska není?! Navíc burza funguje od roku 1700 a bez ní by dneska ekonomika skoro nefungovala a někdo tu práci prostě dělat musí, a nejlépe když ji někdo dělat opravdu chce a chce ji dělat dobře a kvalitně. Navíc sama musím mít povolení ČNB, která ji dává na základě zkoušek. Dobrý obchodník je schopný Vám opravdu peníze vydělat, jde jen o aktivní přístup jak obchodníka tak klienta. Alespon narozdíl od mé zkušenosti jako finančního poradce pro SMS finanční poradenství, kdy jsem měla chuť na ně podat stížnost na ČNB za jejich praktiky a navíc pojištění vás o peníze spíše obírá.
Chápu že mají lidé špatné zkušenosti, ale zase na druhou stranu je možné si danou firmu než do ní jdete, nechat ověřit, jak v obchodním rejstříku, přes jinou kvalitní makléřskou společnost, u ČNB apod. To že každý blbec odpovídá na nabídky typu - prestižní postavení apod. svědčí pouze o jejich smýšlení nebo spíše nesmýšlení :D U této práce Vám jde především o klientovi finance a jeho spokojenost než tu Vaši a především Vám nesmí záležet na Vaší provizi - jestli takhle někdo přemýšlí tak je to opravdu špatně...... Takový člověk nikdy nebude úspěšný!!!!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...