Ahoj Milane,
Když jsem se snažil poprvé prokousat COTem a něco z něho vyčíst, tak jsem zjistil, že z těch grafů neumím nic vyčíst.
Anglicky prakticky neumím, tak jsem se vydal složitou a časově náročnou cestou. Odvozoval jsem vztahy čísel z tabulek proti událostem na grafu. Možná to působí úsměvně, ale funguje to.
Začal jsem tedy testovat a dávat dohromady poznatky, jak co s čím souvisí. Bez znalosti teorie.
Pouze vztah akce(čísel)-reakce(grafu). Při testování si hodně zapisuji a postupně jak přibývají výsledky testů, vzniká jakýsi soubor pravidel, o kterých si ani nejsem jist, že se dají zobecnit. Teď pro začátek si to bude každý muset pečlivě odtestovat, tomu se nikdo nevyhne. Já pro svou analýzu používám prakticky pouze řádek: Changes in Commitments from:
Aktuální tabulky:
http://www.cftc.gov/cftc/cftccotreports.htm
Historické tabulky až od září 2005:
http://www.cftc.gov/cftc/cftchistoricalcot.htm
3. ledna jsem sice psal dva příspěvky, jak jsem postupoval. !! Od té doby už je všechno jinak, Luboš a Zbyněk odvedli pořádný kus práce a moje doměnky uvedli na pravou míru skutečnou teorií, zejména skutečnými vztahy všech zainteresovaných. Pokud by ses díval na ty příspěvky, tak je tam nástin, jak postupuji po té grafické stránce v TNT a pak už jen ta čísla. Komentáře nečti, nebo je neber to jako bernou minci.
Systém testování jsem v podstatě nezměnil, pouze jsem se začal pořádně zabývat Open Interest. To ale na základě rozhovoru s L.W., který přeložil Zbyněk.
Další poznatek: pokud chci analyzovat podle COTu, musím to udělat z hloubky cca 4-6 týdnů, abych se dostal do obrazu. Okomentuji si to přímo na tu vytištěnou tabulku. Poslední týden se pak už podívám na čísla, uvedu se do obrazu podle 2-3 posledních komentářů a už o tom mohu přemýšlet. Bude zajímavé, kdo k jakým postupům dojde.
Závěrem uvedu jedno takové pravidlo (podle mne úsměvné), ale už to několikrát vyšlo:
**V okamžiku, kdy nedokážu jednoznačně interpretovat úmysly Commercials, ale chování NON Commercials lze snadno rozeznat, BUDE TO PŘESNĚ NAOPAK !**
To jen pro odlehčení nakonec. Doufám, že časem tohle pravidlo zruším.
Greenhorn
Editováno 1 krát. Naposledy editováno dne 08.01. 20:07 uživatelem greenhorn.