Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Stále nevím, pro jaký systém se rozhodnout


Sejna

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny tradery co chtějí uspět.
Rád bych se s vámi podělil o něco, co mě poslední cca rok velmi trápí..

Stále totiž nejsem schopen se rozhodnout pro konkrétní obchodní systém.

1, Máme tu Finwin se kterým patrně začínal každý. Lehce mechanicky backestovatelý. Vykazující pozittivní výsledky, ale řekl bych ne až příliš. Osobně se cca 2 roky věnuji trhu YM a nejsem schopný z bactestů získat lepší výsledky než průměr na obchod cca 15 usd v trendových obchodech. A to jsem ručně zbacktestoval cca 3 roky a 700 obchodů Jenže bez skluzu v plňení. Při market replay už jsou výsledky o něco horší díky neroznodnosti zda obchod vzít či nikoliv.

2, Je tu Fims, který se podle mého moc backtestovat nedá, snad jedině pomocí Replaye nebo Papertradingu. Na něm se mi ale líbí, že využívá principů na kterých trh stojí a ,,hýbe" se tedy Orderflow. Jenže jak poznám, že mám v trhu nějaký edge, pokud začínán a systém je dost o diskréčním posouzení??

Každý den si promítám výhody a nevýhody, každého ze systémů a nevím pro který se rozhodnout.

A, Vím, že Finwin ziskový je, ale na něm se mi nelíbí, že vstupy jsou na close úseček v trhu, který není příliš volatilní, tedy YM. Kvůli rodině a práci se nedostanu k obchodování více jak 3x v týdnu a s úspěšností okolo 40% se mohou dostavit některé profity zrovna když budu v práci a systém bude v měsíci ztrátový.

B, Fims je založený na obchodování pro stabilní příjmy a inkasování menších targetů a tedy i vyššího win, což by bylo pro mne výhodnější. Jenže při RRR cca 1:1 musím mít win přes 50%, což nevím zda je v začátcích live obchodování realistické. Navíc systém nejde zbacktestovat, tak jak mu mohu věřit??

Toto je dilema, které mě každý den trápí a nemůžu se definitivně rozhodnout. Proto bych poprosil, zda někdo neprožíval něco podobného a jakým způsobem se s tím vypořádal... :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Sejna,

nad tím nepřemýšlej, prostě začni dělat to co cítíš jako správnou volbu. Co ti dává větší smysl bez rozumových argumentů. Za ten rok váhání už jsi mohl ujít kus cesty. V každém případě souhlasím s Pavlem, že je důležité si vytvořit vlastní systém. Může být postavený na principech nějakého známého, stejně jako ty známé jsou postavené na principech jiných. Nebudeš pak muset řešit, že je FIMS pro malé targety nebo RRR 1:1. Price action můžeš obchodovat s různými parametry, jen si je musíš nasledovat a otestovat sám. Když budeš někoho kopírovat, tak ti akorát hrozí, že až se trhy změní, jako že se mění, tak ty budeš ztracený. Jinak price action tě bude stát více času a práce, ale za tu cenu dostaneš efektivnější a pružnější styl obchodování. Vzhledem k tomu, že trading je vždycky běh na dlouhou trať, tak já to vidím celkem jednoznačně ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sejna: pokud je pro tebe prioritní vyšší win ratio, zkus intramarket spready a nesměrové opční strategie, obojí je časově poměrně nenáročné, pokud trváš na testování a optimalizaci dalších strategií pro diskréční intradenní obchdování, můžeš se mu při tom stále věnovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kuris, dane, radim2

Samozřejmě spready nebo opce mě také napadly, ale znamená to zaplatit si další seminář a věnovat hodně času pochopení základních pricipů a předpokládám, že také řadu testování.. O spredech a opcích toho moc nevím, jak moc času vyžaduje testování a vybírání vhodných kandidátů, tak nevím zda do toho jít, nebo ne..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim Sejna,

Co sa tyka toho FinWinu - ano, aj ja sa priklanam k nazoru, ze je (v zakladnej podobe) ovela menej stabilny ako FIMS. Ja som si s FinWinom presiel naozaj velmi dlhy a vycerpavajuci progress, a niekolkokrat som rozmyslal nad tym, ze to zabalim, a prejdem na FIMS.
FinWin som testoval tak dlho a vycerpavajuco (Vsetky 4 indexy plus EU trhy, cca 10 TF's, X roznych vstupnych/vystupnych parametrov), ze mi unikal ten fakt, ze indikator CCI je skoro uplne nepodstatny - podstatna je PA trhu, jeho context. Pomaly a pozvolne som sa prestaval sustredit na dokonalost CCI a presuval som sa na PA. Neda sa povedat, ze sledujem iba PA - stale tam mam CCI, ale napriklad pri trendovych vstupoch, vobec neriesim ci to je 2v alebo 0v, pri trendovych vstupoch ma CCI vobec nezaujima. Taktiez velmi dolezite je, ako ste aj Vy naznacili, vstupovat povedzme agresivnejsie, a necakat zbytocne na nejaky close usecky.

Klucom je teda podla mna dostat extremy do rovnovahy a myslim ze ked sa Vam toto podari, tak to je super. Mne sa to sice podarilo, ale kvoli istym osobnym zalezitostiam je pre mna najblizsie roky nie celkom mozne si dovolit obchodovat 2-3 hodiny intradenne, pretoze sa stahujem do Australie, cize este aj casovy posun a podobne. No paradoxne az ked som presiel takymto cca 2,5 rocnym vyvojom tak som zistil ze nebude zatial mozne tento OS obchodovat :D

Mimochodom tiez odporucam spread, myslim ze ak budete rozumne riskovat tak to bude OK

Nech sa dari :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

DaveF,

Díky za názor. Nad podobnými úvahami s Finwinem jsem také uvažoval, např. obchodovat první vstup na reverzní úsečce po korekci a nečekat na CCI. Tak nějak vnitřně už delší dobu cítím že např. čekat na dokreslení patternu 0/v, 2v a vstupovat až např. na čtvrté úsečce do předpokládaného směru už je většinou dost pozdě, tam už někteří vybírají svoje targety a ženou tudíž cenu proti mně.. Zkrátka indikátory jsou zpožděné.

Když člověk sleduje téměř všechny fóra, tak vidí jednoznačný fakt téměř 100% úmrtnost vláken, lidí vstupující na 3-4 úsečce do směru. Řekl bych, že takto obchoduje většina začátečníků, kteří samozřejmě ztrácejí. Tímto nechci nějak Finwin odsuzovat, že je celkově špatný, i backtest dával plusové výsledky, ale já bych je chtěl vidět lepší..

Fakt je ale takový, že s 18-ti měsíčním dítětem a práci nenajdu čas na intraday více jak 2-3x do týdne...

S těmi spready jste mě dost nahlodali, mohl by prosím někdo nastínit, jak si někteří lidé vedou, např. podle toho co ví z VIP vláken, dost by mi to pomohlo. Nevím, zda je větší šance uspět ve spreadech. Vím, že pokud budu obchodovat agresivně v intraday v začátcích, tak se to rovná náhlé smrti a co spready??

:S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mel jen zajima, z jakeho duvodu neni FIMS backtestovatelny ? Jasne je to diskrecni pristup, zalozeny na aktualni volatilite, mnozstvi obchodu, sily obchodu a vsecho co se da vycist napr na Numbers Barech (vse co jsem pochopil z ruznych clanku a indicii - na kurzu jsem nikdy nebyl). Jediny v cem vidim problem v backtestu jsou data, tj. dostat kvalitni tickova data. Osobne pouzivam datafeed od SierraChart(respektive BarChart) a nemuzu si na nic stezovat, ano je to par desitek dolaru mesicne, ale co to znamena s potencionalnim RRR ? :) :) Nicmene, sam zacinam a snazim se sledovat ordeflow, jak to leti ... a jestlize mam data do SierraChart, tak mam kvalitni tickova data, ktera mi jednak davaji jasne informace o poctu objednavek v case a jednak muzu tickova data velmi jednoduse v Sierra Chart Replayovat. Mozna to je vice casove narocny, ale rozhodne to je usktecnitelny ... takze vlastne se chci jen zeptat proc by to nemelo jit ? Nebo jsem myslenkami uplne jinde ? :-o

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BackTest pro FIMS je velmi obtížný, ne-li nemožný.
Jde o to, že pro vstup je třeba vidět i reálný průběh vykreslování useček a numbers barů. Statický obrázek nestačí.

Papertrading možný je, jen si člověk musí dát pozor, aby nezahlédl průběh dne, který chce papertradovat. Pak totiž získá obrovskou výhodu a má daleko lepší výsledky, než v reálu.

Ideální je zkoušet FIMS v reálném simu. Předem si připravit zóny atp. Člověk má pak reálné výsledky. Já jsem třeba přišel na to, že musím vypnout všechny Skype, telefony atp., abych byl schopen obchodovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

To Senja :
Kazdy sme iny a kazdy vidime v trhu nieco ine , preto trch beha hore a dole ;)
Ja som na tom ako ty skusal som to postupne az nakoniec som sa usadil a rok som sa venoval systemu , nakoniec som zistil ze je sice profitabilny ale sygnal vygeneroval raz za 2 tyzdne . to by osm psychicky nezvladol a urcite by som obchodoval mimo plan tak som sa rozhodol tohto planu vzdat . Nakolko som do tich grafov "čumel" už xyz hodin tak som si nieco vypozoroval a na tom sa snazim postavit OP .
Chcem povedat ze skusaj bars co , ani nevies v com mozes byt dobry a mozno najdes vlastnu techniku nepopisanu nikde ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...