Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Stále nevím, pro jaký systém se rozhodnout


Sejna

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny úspěšné, méně úspěšné i začínající obchodníky,
v současné době začínám s backtestováním - nejprve bych se ráda ujistila o tom, zda chápu vybrané patterny správně. Vybrala jsem si patterny finwinu - bigv, 0v a 2v a našla jsem několik věcí, se kterými bych potřebovala poradit.

1) Jak přesně vypadá "véčko"? Dotaz může znít trochu hloupě, ale popravdě, když jsem se dívala na screenshoty, kde se na CCI mělo objevit "véčko", obvykle mi to jako véčko vůbec nepřipadalo... někdy vypadalo jako účko, někdy jen jako lehce zvlněná linka a já na tom prostě nic "véčkovitého" nevykoukala. Jak to tedy je - musí být jedna úsečka výše, druhá níže a třetí zase výše (long)? Nebo může vypadat i jako "účko"?

2) Pattern bigV - do long půjdu, pokud se objeví "véčko" směrem nahoru (až si budu jistá tím jak vypadá :)) mezi linkami 0 a 35 a do short pokud se objeví "V" směrem dolů mezi 0 a -35? V popise tohoto patternu v knize Jak se stát intradenním finančníkem se mluvilo o linkách 35 a -35 ale ne o nulové lince, z čehož jsem byla lehce zmatená.

Předem děkuji za pomoc a držte mi palce! Ahoj Jančík

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

1. Pro mě osobně není podoba véčka až tak důležitá, to může mít klidně několik podob (třeba i účko). Mnohem důležitější je, jak to véčko zapadá do celkového kontextu (jestli je chop, jestli se cena nachází u LOD/HOD, jestli došlo k nějakému předchozímu selhání opačným směrem, jestli dochází k proražení swingu atd.).

2. Ano je to myšleno mezi linkami 0 a 35 pro long, 0 a -35 pro short.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jancik:

DaveF to shrnul myslím hezky ...

DaveF Napsal:
-------------------------------------------------------
> Zdravim Sejna,
> FinWin som testoval tak dlho a vycerpavajuco
> (Vsetky 4 indexy plus EU trhy, cca 10 TF's, X
> roznych vstupnych/vystupnych parametrov), ze mi
> unikal ten fakt, ze [bold]indikator CCI je skoro uplne
> nepodstatny - podstatna je PA trhu, jeho context[/bold]
> Pomaly a pozvolne som sa prestaval sustredit na
> dokonalost CCI a presuval som sa na PA. Neda sa
> povedat, ze sledujem iba PA - stale tam mam CCI,
> ale napriklad pri trendovych vstupoch, vobec
> neriesim ci to je 2v alebo 0v, pri trendovych
> vstupoch ma CCI vobec nezaujima. Taktiez velmi
> dolezite je, ako ste aj Vy naznacili, vstupovat
> povedzme agresivnejsie, a necakat zbytocne na
> nejaky close usecky.

Smyslem patternů 0v, 2v, bigV je dostat tě do směru momenta pohybu. Pokud je dobré momentum, je z pohledu statistiky v podstatě jedno, kdy do toho vlezeš. Jednou tě vyhodí, jindy dostaneš profit. Proto vzhled "V" nehraje prakticky žádnou roli. Pokud se trh plácá a nikam nejede, můžeš mi sebekrásnější pattern na CCI, ale stejně budeš ztrátová. Taky bych nebral jako nějakou extra mantru používání časových grafů. Jejich jediná výhoda je v tom, že víš kdy to zavře. Tím to ale končí....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Casove a cenove urovne jsou prakticky to nejdulezitejsi na cem muzete postavit stabilni system. Kombinace casu a ceny zasadne pusobi na emoce tradera a neni mozne si techto velicin nevsimat. Pokud sledujeme minutove grafy a nevime co se deje na 5ti minutovych 30ti minutovych atd. tak nebude mit vstup nikdy pevny zaklad. Taktez je treba sledovat kde uzavira 30ti ci hodinova svice a muzeme tak nacasovat jemne vstupy treba na zaklade PA na 1m. Volatilita 16.oo svice neni dana jen red reporty ale take tim ze zde uzavira 4H svice a vetsinou ma zasadni vliv na dalsi vyvoj seance. Casto ma 4H vetsi vliv nez treba dva souhlasne red reports. Pruraz S/R urovne treba jen na 5M urcuje vyvoj trhu pro dalsich 5 minut na 1M. To plati take pro vyssi TF. O volatilite a pripadnych nakupech ci vyprodejich pod SR nebo nad v pripade close podle vyssich TF snad netreba dale psat :)
TF

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Jancik: Trochu opožděně..... Důležité je nesledovat pouze a jen indikátory, ale věnovat pozornost zejména aktuální situaci v trhu. Tak jak psali kolegové výše. V praxi používám naprosto primitivní indikátory, které mě osobně fungují perfektně, ale hlavní co sleduju je aktuální dění, protože se mi sice může vykreslit formace, kterou potřebuji, ale aktuální situace mi může naznačit, že se trh otočí opačným směrem než potřebuju.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Sejna: komentáře z první strany DaveF ci kurise, bych nechal červeně orámovat. Žel jako mnozí jsem leta utopil v nadšení a euforii s vizí rychlých výdělků při použití běžně prezentovaných systémů. Především používání indikátorů a základních analýz trhu v představě mechanické aplikace bez znalosti trhu je zpravidla odsouzeno k nezdaru. Již při jednoduché úvaze je zřejmé, že výhoda nebude tam, kde se snaží vstupovat většina a zpravidla pozdě (překročení vrcholu swingu, či nějaké úrovně indikátoru, či 0/V - 2/V atd), ale je nutné být v obchodě dřív než ostatní ( vstup na S/R úrovni) či dokonce v opačném směru po průrazu s malým stopem a důsledně dodržovaným money managementem.

Žel tento web je již tak rozsáhlý, že vzácné know how je utopeno v moři začátečnických přízpěvků a bez zkušeností není lehké to podstatné vyfiltrovat. Jak jsi uvedl nemáš na obchodování čas každý den, z toho plyne jednoznačně doporučení pro poziční obchodování dle mých priorit: 1) Spready s pomocí SA 2) Akcie krátkodobé strategie + dividendové strategie 3) Opce - vypisování jako doplňek + matematické nadšence :-). Nejde přeci o to nadšeně klikat, ale při úměrné investici vlastního času dosáhnout s nejvyšší pravděpodobností dlouhodobě zisku. Škoda, že jsem něco podobného nečetl před 7 - 8 lety. Přeji ti dobrou volbu.

  • Děkuji 1
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak nějak jsem už delší dobu cítil, že pokud chce člověk uspět, měl by být v obchodě dříve nebo spíš ,,jít proti většině" , samozřejmě s vhodnými nástroji. Nějakou dobu jsem se už ustálil v obchodním přístupu, až čas ukáže, zda se mi to podaří či nikoliv. Každopádně cením si všech příspěvků a přeji všem mnoho zdaru.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

beraniste

zajímavý názor, se kterým bych chtěl souhlasit, ale jen si nejsem jist, jak jste to vlastně myslel, abych pak nesouhlasil s něčím, s čím nesouhlasím... :) Bylo to míněno jako že spíš poziční obchodování akcií na základě fundamentu, nebo na intradenní obchodování?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"I haven't met a rich technician. Excluding, of course, technicians who sell their technical services and make a lot of money." [bold]Jim Rogers[/bold]

"Absolutely. I always laugh at people who say, "I've never met a rich technician." I love that! It is such an arrogant, nonsensical response. I used fundamentals for nine years and got rich as a technician." [bold]Marty Schwarz[/bold]

:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ejha, asi tu zacina zase tato nekonecna tema :)

Ja neviem, povedal by som k tomu tolko ze kazdemu moze fungovat nieco ine. Podla mna ide o to, ze aby clovek ten dany nastroj ktory pouziva (napriklad indikator), vedel pouzit ''svojim stylom''. Napriklad, dajme tomu nejake RSI alebo CCI - ked si clovek da vyhladavat do googlu, tak hned za par minut moze najst tie klasicke poucky - nakupny signal je vtedy a vtedy, vypredane/vykupene oblasti... Treba sa nad tym ale trosku zamysliet - masa zacinajucich obchodnikov zacina prave s takymito siroko znamymi sablonami - tym padom velki hraci a market makeri vedia mozno aj celkom dobre predpovedat co asi masa robi (odporucam jedno video na youtube od Martina Cole-a). A som spat u toho - treba sa s tymito vecami trosku pohrat a pouzit ich ''inak'' - mozno tak, aby sa prisposobili urcitej trznej mechanike (tym padom je velmi pravdepodobne ze prave ten indikator bude z grafu nakoniec vyluceny...)

Pred X rokmi, ked som objavil toto forum, tak vacsina diskusie bola ohladne Woodies CCI, potom rozne indikatorove zalezitosti, FinWin, nasledne IMA a teraz uz len v podstate FIMS. Je to proste urcity vyvoj na zaklade toho, ako sa menia trhy - napriklad si myslim, ze dnes je vymetanie SLs ''na kazdom rohu''

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Problém "véčka" je hlavně v tom, že je to... jak to říct.. reverzní pattern, zkrátka pokud se formuje jeho první část, tak nemáte po prudkém pádu moc času na rozmyšlenou si říct, jo tohle bude V (až po bitvě bude každý generál). Jakmile po pádu začne konsolidace, tj. přijde první cover, tak v tu chvíli ještě "chytáte" padající nůž, jdete long proti vznikajícímu momentu, kdy může dojít k dlouhému down trendu... Pokud jedou dál nahoru, tak zase máte před sebou ještě poměrně jasné rezistence, obvykle v oblasti proražených předchozích supportů (a nebývá jeden), pak jsou oblasti fibo úrovní, které taky bývají rezistencemi atd. atd.
Zkrátka těžko se to obchoduje, protože buď chytáte dna a můžete schytat několik SL než se zadaří úspěch, nebo čekáte na různé konfirmace a pak už naskakujete dost vysoko a snižuje se vám potenciální zisk...
Jednodušší podle mě bývá obchodovat nějaké patterny, které mají tendenci konsolidovat a dát tak "čas na rozmyšlenou", např. flagy, wedges, triangles apod. Můžete si v klidu kreslit trendliny, uvažovat, kam dát SL atd.. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...