Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Katzz - můj obchodní žurnál a plán do budoucna


katzz

Doporučené příspěvky

Nejdříve něco o mě:
Asi ve 20 letech (nyní mi je 36) jsem začal přemýšlet o negativních myšlenkách a o tom, že náš osud je nám dopředu dán. Ani jedno se mi nelíbilo, začátek změny mé osobnosti začal poté co jsem si přečetl dva zajímavé příběhy (přesné znění si nepamatuji). První je o dívce, která se vydala do sklepa a měla hrozný strach z neosvětlených míst a panickou hrůzu z pavouků. Jak ta holčina šla do sklepa, tak zhaslo světlo a ona se tak bála, že na ni spadne pavouk, že potom, co vyšla ze sklepa měla vlasy úplně šedivé. Druhý příběh je o muži, jehož největší strach byl ten, že ho za živa pohřbí. Jednoho dne se hrozně opil, spadl pod dřevěný stůl, který byl přidělán k zemi a zde usnul, poté co se probudil, tak všude byla tma a nad ním něco dřevěného. Napadlo ho, že ho museli pohřbít za živa a tak se snažil nadzvednout víko, škrábat do něj a vše možné. Nakonec tohoto muže našli mrtvého pod stolem (dostal infarkt) a zjistili, že spodní část stolu byla silně poškrábána jeho nehty. Když se na tyto dva příběhy podíváte z jiného pohledu, tak změnu barvy vlasů či smrt zavinily pouze silně negativní myšlenky. Později jsem si říkal, že pokud existují negativní myšlenky, které dokáží takového hrozné věci, tak musí existovat nějaké pozitivní, které dokáží přesný opak. Snažil jsem se najít nějaké knihy, které by o něčem takovém psali, ale moc dobrých jsem jich nenašel.
V mnoha knihách či článcích v časopisech bylo napsáno, že štěstí najdu když budu bohatý a to budu pouze díky tvrdé práci. Udělal jsem průzkum trhu a zjistil, že dobře placené práce vykonávají manageři týmů, kteří musejí znát různé věci a také musí umět cizí jazyky. Nakoupil jsem si tedy během asi tří let přes 50 (možná i mnohem více) knížek pro manažery, všechny je nastudoval, naučil jsem se pořádně německy, anglicky a italsky. Jenže jsem postupem času zjistil, že i kdyby mě někde vzali a já vydělával velký peníze, měl nádherný byt s bazénem a luxusní auto, tak k čemu by mi to bylo, kdybych celý život jen pracoval od rána do noci. Zjistil jsem, že k ničemu, takže jsem všechny knížky až na jednu vyhodil (Grada nevydávála dobré knihy pro osobní rozvoj) a začal jsem pomalu chápat, že jaký si to v životě udělám, tak takový to budu mít. Stejně dělat managera by nebyla práce, která by mě bavila.

V roce 2008 jsem narazil na server Financnik, přečetl jsem si snad všechny články co zde byli publikovány a zjistil jsem, že to je práce přesně pro mě, protože toto povolání je o psychologii, o vnitřní motivaci o správném přístupu atd. Prostě ve stylu, jak si to uděláš, tak to budeš mít a za to všechno je nakonec velká finanční odměna. Absolvoval jsem všechny semináře ze serveru Finančník, můj obchodní plán a přístup se Tomášovi a Petrovi velmi líbil, takže jsem se pomalu rozhodl jít živě. Přečetl jsem si všechny důležité knížky o tradingu, udělal backtesty, otevřel účet u brokera, přizpůsobil jsem si celý život tak, abych mohl obchodovat (například začal jsem vstávat před 5 hodinou, abych mohl jít z práce brzo domů) a šel na paper trading, jenže najednou jsem zjistil, že ten PT je extrémní nuda a tak po 14 dnech mi stále běžely grafy na druhém monitoru, ale já už je prakticky vůbec nesledoval. Rozhodl jsem se tedy, že obchodovat na živo nebudu a že musím zjistit, jak to udělat, abych mě obchodování bavilo. v roce 2010 jsem z nudy začal dálkově studovat vysokou školu, takže na další roky nebylo možné obchodovat (nestíhal bych to časově) a hned po skončení školy jsem si říkal, že se vrhnu na obchodování, jenže zase to dopadlo stejně, nejdřív backtesty a poté extrémně nudný PT, takže jsem toho zase nechal. Zlom začal nedávno, kdy jsem si přečetl knihu "Kam se poděl můj sýr od Spencera Johnsna", konečně jsem pochopil, že musím se svým životem něco udělat a to něco bylo začít obchodovat aniž bych vyzkoušel PT. Takže jsem šel rovnou na živo, zatím nemám žádné super výsledky, ale to se časem spraví, podstatné je, že mě to hrozně baví.

Moje krátkodové cíle:
- Neustále se zlepšovat v tradingu, studovat a hlavně dodržovat můj obchodní plán (to je ze všeho nejdůležitější)

Střednědobý plán:
- Obchodovat úspěšně na burze
- Potkat Tomáše a Petra a další obchodníky jako úspěšný trader
- Více cestovat a užívat si volného času

Dlouhodobý plán:
- Vytvořit výdělečný AOS systém, díky kterému budu mít ještě více času

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 77
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

To jste na velkém omylu. Pozitivní myšlení výrazně ovlivňuje štěstí. Byla na to udělána řada průzkumů a studií. Pozitivní myšlení je kriticky důležité. Nebo jestli chcete, zkuste myslet permanentně negativně, a uvidíte, jak budete "šťastný" :-)
Bohatství štěstí nepřinese, ale může výrazně zvýšit kvalitu života a přinést mnoho pohody. Za sebe to tak mohu potvrdit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Enum: Trochu to upřesním, nepředpokládám, že bohatství přinese štěstí, znám osobně plno bohatých lidí, co moc šťastní nejsou. Kdysi jsem si myslel, že být bohatý stačí ke štěstí, ale to je nesmysl, proto jsem i přestal číst časopisy jako je Forbes, který byl především zaměřen na bohaté a celé to bylo ve stylu, když budeš bohatý budeš šťastný (časopis ale není sám o sobě špatný). Více se mi líbí časopis First Class, který je více v duchu, být bohatý je super, ale mnohem důležitější je být šťastný.

A pozitivní myšlení samo o sobě nestačí, to je mi jasné, je to jen jeden aspekt úspěchu.

Mým cílem je neustále překonávat sám sebe.

Další cíle mimo trading:
- Uběhnout půl maraton. Jako kluk jsem nikdy nebyl schopen uběhnout ani 200 metrů, ale tento sport mě začal poslední dobou velmi bavit a už bez problému uběhnu 10km, v nejbližší době se chystám uběhnout 15km
- Ujet na kole za jeden den více jak 100km, zatím jsem zvládl necelých 80 km (na kole jsem ještě před pěti lety nebyl schopen ujet víc jak 3 km v kuse)
- Chtěl bych více cestovat, navštívit například Moskvu, Petrohrad, procestovat USA a další země
- Bydlet u moře na místě jako je Lanzarote, kde v zimních měsících není zima a v létě nejsou extrémní vedra

Co už jsem dokázal:
- Seskočil jsem padákem v tandemu a to mám hrozný strach z výšek
- Naučil jsem se tři cizí jazyky, tak abych se domluvil a to jsem si ve 20 myslel, že se ani náhodou nenaučím aspoň jeden, díky kterému bych se mohl bez problému bavit
- Být zodpovědný za svůj život a nesvádět svoje neúspěchy na lidi kolem sebe, na práci politiku nebo cokoliv, prostě jsem se přestal vymlouvat, že něco nejde díky někomu či něčemu, ale vždy to bylo jen díky mě.
- Naučil jsem přítelkyni, že život je takový jaký si ho člověk udělá, trvalo to několik let než to pochopila (ze začátku to bylo složité aby to pochopila), ale teď když vidí někoho, že říká že něco nejde, tak automaticky řekne, že se jen vymlouvá :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Moje nejoblíbenější citáty (byly uvedeny na kurzu "Úvod do intradenního obchodování Emini trhů):

"Člověk může uspět téměř ve všem, pro co projeví bezmezné nadšení."
Charles Schwab

"Vždy mějte na mysli, že vaše vlastní rozhodnutí uspět je pro úspěch důležitější než cokoliv jiného"
Dále Carnegie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

katzz:
jasně máte pravdu, napsal jste toho hodně a já jen vytrhl dvě věci z kontextu, které byly spíš jen tak nahozené. Ale vidím, že to máte srovnané... A i ostatní cíle jsou zajímavé :-) Tak ať se daří (tu).

Tomáši,
určitě je lepší myslet pozitivně než negativně, ale já si myslím, že jsou to pořád dvě strany téže mince. Znáte to, optimista si myslí, že žijeme v nejlepším z možných světů, a pesimista si myslí, že je to pravda... :-) Zkrátka a dobře, takové jing a jang.
Pro sebe jsem objevil blahodárnost meditace. A teď nemyslím jen meditaci ve formě zklidnění těla a mysli, protože se domnívám, že meditovat lze i při sportu nebo fyzické práci (např. Winston Churchill rád zedničil, a přestože na to nemám žádný důkaz, tak si myslím, že to dělal rád prostě proto, že si při tom báječně vyčistil hlavu od všech myšlenek, ať už pozitivních nebo negativních). Zkrátka štěstí je dle mého soudu ten okamžik, kdy se plně odpoutáme od svého vědomého já (ego), jakožto svého konstruktu, a jsme plně a zcela tady a teď. Jinými slovy potlačíme naše narativní Já (ať už pozitivní nebo negativní).
PS: a pro to jsou také důkazy, přímo "hmatatelné" v podobě odlišné struktury a funkce mozku :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro lepší orientaci budu vždy psát u mého žurnálu zda se jedná o věc související s tradingem nebo s osobním životem.

TRADING:
Pro obchodování používám z 99% double top (dále jen DT) a double bottom (dále jen DB) patterny, ostatní je pattern BigV odrazený od EMA34 s malým SL, po dlouhém backtestování (dále jen BT) mi přišlo toto jako nejlepší způsob obchodovnání s velmi dobrým výsledkem, cca 100% zhodnocení účtu (i když v reálu by to bylo určitě míň) a relativně málo obchodů za měsíc (což mi vyhovuje) a vysoké RRR.
Začal jsem obchodovat 16. června, do dnešního dne jsem udělal 12 obchodů z toho 1 skončil na B/E a ostatní se ztrátou. Mám nastavený SL 6 bodů (vykoukáno z několika BT, jako nejlepší varianta) a RRR minimálně 1:3. Bohužel od 1. června (koukal jsem na historická data), moje patterny vůbec nefungují, projížděl jsem historická data 2x, jestli jsem náhodou něco nepřehlídl a ničeho jsem si nevšiml, ale prostě patterny DB a DT ani BigV odražený od EMA34 v trhu nejsou. Vím, že musím vydržet, že se tam uričtě časem objeví, ale musím uznat, že to je psychicky náročné neustále prohrávat, i když stále si mohu dovolit udělat ještě cca 130 obchodů, takže při 10 obchodech za měsíc ještě mohu ztrácet 13 měsíců v kuse než budu úplně na nule.

TRADING PSYCHOLOGIE:
Po prvních ztrátách jsem si řekl, že bych měl předělat trochu svůj obchodní styl, ale hned jsem si řekl, to nedělej, to je největší začátečnická chyba, ale řekl jsem si, nějak musím vyfiltrovat ty špatné obchody, tak jsem projel všechny moje vítězné obchody z BT a zjistil jsem, že jsem nikdy nevzal obchod, kde byl vstup daleko od EMA34 a zároveň by byl proti dlouhodobému trendu. Svůj obchodní plán jsem nezměnil, jen jsem ho doplnil o věc, která tam chyběl. Nakonec jsem si tedy dopsal do obchodního plánu, že nebudu brát obchody, kde je vstup od EMA34 dále než 40 bodů a směr obchodu by byl proti celkovému trendu.

TRADING CHYBY:
Už se mi podařili udělat 3 chyby.
1. V Ninja traderu jsem si nevšiml, že obchoduji již neaktivní trh, ten nový sice byl velmi podobný tomu starému, ale v tom aktuálním bych obchod nevzal (neprodělal bych cca 45 dolarů)
2. Vynechal jsem výdělečný obchod, protože přišli na návštěvu rodiče a já se s nimi zapovídal asi na 5 minut a mezitím se vytvořil můj pattern (vydělal bych cca 110 dolarů)
3. Ze strachu jsem nevzal jeden výdělečný obchod (vydělal bych 90 dolarů)

Když to vezmu tak díky chybám jsem přišel o cca 250 dolarů, z celkové ztráty 403 dolarů, připadá 62% chyby a 38% na ostatní obchody. No mám se v čem zlepšovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TRADING PSYCHOLOGIE:
Čím déle obchoduji, tak zjišťuji, jak je důležité mít nějakou motivaci proč to všechno dělám a neustále si ji připomínat, jinak bych to mohl velmi rychle vzdát po sérii ztrát. V životě mi toho moc nechybí, (nejsem náročný člověk), mám kde bydlet, s penězi co vydělám nějak vyjdu a nestěžuji si (to ostatně nedělám skoro nikdy).
Mým cílem je aby peníze pracovaly pro mě a ne já pro ně a také nechci dělat práci kde se nemůžu nějak dále zlepšovat.

OSOBNÍ PSYCHOLOGIE:
Než jsem začal obchodovat, tak jsem přemýšlel, že si všechny peníze co mám u IB převedu zpět do ČR, ale potom jsem si řekl, co bych s nimi dělal? Koupit si něco nového do bytu? Vyhozené peníze. Koupit si hezké oblečení, lepší auto, nějakou super dovolenou, vše vyhozený peníze, takto se chovají lidé kteří jsou poté jen otroci svých peněz a to já být nechci.
Nedávno jsem investoval do vlastního projektu, kdy se z běžného telefonu s operačním systémem stane běžný počítač napojený na monitor a ovládaný bezdrátovou klávesnicí a myší, na takovémto PC je možno pracovat ve Wordu, v Excelu, PowerPointu, v OneNote Dropbox a dalších programech prakticky stejně jako na normálním PC. Nastavení této funkce je relativně jednoduché, ale pro hromadné rozšíření by byla potřeba podpora od výrobců telefonů. Zjistil jsem, že pokud to lidem nevysvětlím a neukážu osobně, tak nemají nejmenší ponětí jak by se mohla z telefonu stát náhrada za osobní PC, ale těm co jsem to vysvětlil a ukázal, těm se můj nápad velmi líbil. Po několika měsících snažení jsem se rozhodl že tento projekt opustím a budu se věnovat již pouze tradingu, nic lepšího kam investovat peníze nemám. Budu tedy obchodovat tak dlouho, dokud to bude možné :-)

PS: Pokud by někoho zajímalo jak funguje telefon jako PC může se podívat na moje video na Youtube, stačí vyhledat "Revolutionary desktop".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TRADING PSYCHOLOGIE:
A je to tady, objevil se u mě STRACH, strach z toho, že další obchod nevyjde, takže jsem tento týden vynechal dva výdělečné obchody, které byly přesně podle mého obchodního plánu a tím jsem přišel o 300 dolarů a přitom jeden obchod jsem v tomto týdnu vzal a ten skončil ztrátou (klasika :-) ). No co trápit se tím nebudu co mohlo být to nezměním, změním jen to co je nyní. Takže každý den před začátkem obchodování si přečtu citát z knihy Duna od Franka Herberta "Strach je malá smrt...", koupil jsem si z Amazonu eknihu "Susan Jeffers - Feel The Fear And Do It Anyway" a podíval jsem se na pár videí o strachu na Youtube, nejvíce mě nadchl "Brendon Burchard - How to Overcome Fear" a nakonec před obchodováním začnu více meditovat a představovat si jak vezmu obchod podle plánu a na můj strach se nebudu ohlížet (převzato z jedné knížky o obchodování).
Vzhledem k tomu, že mám dalších 14 dní dovolenou, tak dnes ani dalších 14 nebudu obchodovat (bylo by to stejně technicky skoro nemožné) a tak si přečtu knihu o strachu, prolistuji nějaké staré knihy a po dovolené začnu pěkně od začátku :-)

Jsem přesvědčen, že v Tradingu uspěji, nepochybuji o tom (proč to sem píšu, vysvětlí video na YouTube: "Tony Robbins - Co vás ve škole nenaučí")

Přeji všem mnoho úspěchu (a trpělivosti)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

TRADING PSYCHOLOGIE:
Přečetl jsem knihu "Feel the fear and do it anyway", velmi velmi zajímavá knížka. Ve stručnosti: vzhledem k obchodům, když se budu bát vzít obchod, tak je to normální, ale pokud mám v pravidlech ten obchod vzít, tak to prostě musím udělat, ten strach časem přejde.
Další naprosto úžasná kniha, kterou zatím čtu je "Power of NOW", pochopil jsem, že těšit se na to, až budu úspěšný trader je nesmysl, musím se těšit z toho co mám teď, minulost ani budoucnost neexistuje, je jen současnost. Je to těžké pochopit, a zdá se to jako nesmysl, ale hodně traderů tuto knihu doporučuje. Naučí vás to soustředit se na současný obchod a execuvat příkaz přesně podle plánu, bez ohledu na to, co bylo v minulosti a nebo co bude v budoucnosti, zbaví vás to strachu.

TRADING:
V současné době backtestuji červen až prosinec 2014 (poslední půl rok už mám otestovaný), chybí mi ještě dva měsíce, ale to snad tento týden stihnu. Z BT jsem zjistil, že moje úspěšnost je 37%, RRR 1:6,5, což by u 8K účtu znamenalo skoro 100% zhodnocení za rok. Takže pokud mám sérii neúspěšných obchodů v real obchodování, tak je to úplně normální.

PS: Doufám, že to co tady píšu někdo čte ;-) No pokud ne, tak aspoň si utřídím svoje myšlenky :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Milý Katzz,

k Tvému PSku...:-)

Ja Tvuj zurnal ctu, jen se obavam ze skonci tak jak vsechny zurnaly za ty roky. Schvalne, komu z vas je nize uvedene povedomé ?:-)

faze 1) nadseni, studium vseho
faze 2) vstup do LIVE a zverejnovani vysledku "najednou to nefunguje, ale musim dodrzet plan"
faze 3) "stale to moc nefunguje, musim udelat drobne upravy"
faze 4) frekvence zverejnovani vysledku se najednou snizuje a snizuje a snizuje....
faze 5) konec psani zurnalu "dejte mi cas, musim zmenit obchodni plan" nebo zkratka "zmizeni po anglicku".

Mrzi me ze obchodujes s realnymi penezi... Prosim uhlidej si, at neztratis vse co na uctu mas....

M.

PS: Nejvice na vsem vydelaji Ti, kteri prodávají NADĚJI....

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...