Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

ropa


bolija

Doporučené příspěvky

Dámy a pánové,
objevuje se tady málo úvah o konkrétních obchodech. Mám pocit, že kdyby občas někdo přispěl, určitě by to hodně lidem pomohlo, hlavně v začátcích, kdy se musí naučit vyhodnocovat různé ukazatele, které si často odporují nebo o nějakých neví, nevšimnou si apod. Každý má samozřejmě jiný systém, ale zkušenosti předat může.

Jak vidíte současnou cenu ropy? Je na historických maximech a zdá se, že světové ekonomiky začínají mít dost negativního tlaku ceny ropy na jejich růst. V poslední době se vytvořil jakýsi dvojitý vrchol v měsíčním grafu, ten má ale druhý vrchol výš než první, proto bych asi nečekal velký pád (OPEC nemá žádné těžební rezervy a sezóna se blíží) ale na denním grafu je vidět zřetelný dvojitý vrchol. Ten by mohl předznamenávat menší korekci, na které by se dalo něco trhnout. Ale fundamentální zprávy jsou tady velmi důležité tak nevím. Přihoďte někdo svůj názor a případně opravte můj

Díky Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...
  • Odpovědí 242
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Wow,

Tohle bude za chvili 3 roky starej prispevek a spekulace na vrchol teto komodity, ktera byla v dobe psani clanku neco okolo $50ti za barel, zni ted velmi usmevne pri soucasne az futuristicke hodnote levitujici okolo $100 :-).

Nicmene, bolija "made a very good point" co se tyce fundamentu a technicke analyzy, a jako aktivni obchodnik prave teto atraktivni komodity bych urcite uvital komentare jinych traderu, kteri se zbyvaji prave ropou, pokud teda tady na financniku vubec nejaci jsou.

Zejmena ted diky velmi nevyzpitalene dobe na americkem trhu, davajici obchodnikum velmi paradoxni signaly ke spekulacim, kdy vetsina sype sve uspory do komodit jako nasledek propadajici se hodnoty dolaru by me opravdu zajimalo, jak si nekteri, zkuseni obchodnici dokazou poradit.

Obchoduji ropu intradenne teprve asi ctvrtym mesicem, minikontrakt, prevazne na zaklade viditelnych patternu,jako S/R urovne, 1-2-3 ci 2b reverzal nebo i pro ropu velmi typickych obrazcu ( casto zretelne viditelnych na 15ti ci 30ti min.grafech), ktere jsem vypozoroval, a ktere se opakuji velmi spolehlive.Okrajove sleduji na monitoru oscilator ROC a trendovy indikator MACD, s kteryma se citim dobre a funguji rovnez primerene.Ale jelikoz nejsem zcela technicky typ snazim se opravdu o co nejjednodusi filtr obchodu pomoci patternu.

Ovsem na druhou stranu, ikdyz mam vcelku slusny obchodni system, ktery mi funguje a s kterym se citim OK, je pro mne stale velmi, velmi tezke udrzet koncentraci pouze na me tech.signaly, kdyz vidim, jak se v realnem case zasadnim zpusobem do hry vmesuji takove faktory, jakym je napr. zalostny stav dolaru.Je to vec, ktera se da velice jednoduse sledovat v realnem case a velmi pruzne na to reagovat. Nemam ted na mysli fundamenty typu kolik zasob ropy US ma, jak je poptavka ci zda OPEC priskrti jeste vice kohoutek. To jsou zpravy,na ktere se da taky rovnez reagovat okamzite pokud clovek chce,ale pro intradenni obchodovani neni az tak zasadni jako treba pro pozicni obchodniky.

Nicmene ale s tim dolarovym indexem je to proste, podle meho nazoru, trosku problem.At uz technicka analyza je v intradennim obchodovani jasnou prioritou a primarnim voditkem,jak jsem rekl, tento "faktor dolar" je hodne tezke prehlizet.Podle mne je to otazka zdraveho kompromisu.Tyhle situace se nevyskytuji kazdy den samozrejme,takze na ne obchodnici casto reaguji velmi emocionalne.Ropa je toho v soucane dobe zarnym prikladem.Cena pres $100 je tak umela jak jen muze byt,a to jen diky propadu $. Protoze jine fundamenty hovori v prospech tohoto cerneho zlata.

Jak se na to diva zkusena obec tady?Jak moc se kdo schyluje k poruseni sveho obchodni planu na zaklade skutecnosti popsanych v poslednich dvou odstavcich?Je snad lepsi radeji moudre pozorovat trhy s odtupem v takovych momentech?

Preji vsem zdravy usudek a hodne stesti.

Viktor

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Jak tak koukam na aktivitu v tomto vlakne, tak usuzuji, ze prilis mnoho priznivcu teto "zhave" komodity mezi komunitou traderu tady na financniku nebude :-). Coz je velka skoda.Nevim jestli je to dano tim, ze obecne panuje nazor, ze obchodovani energii patri mezi komoditami k jednem z tech rizikovejsich, s tim bych mozna i CASTECNE souhlasil, ale zase zalezi na opravdu spouste faktoru,zejmena tedy tech financnich a samozrejme i psychologickych.

I to je mozna duvod, ze obchoduji pouze a jenom tuto jednu komoditu ( plus index S@P ), okrajove sleduji i jine trhy jako zlato, platina,soybean, ale to ciste jen ze studijnich ucelu, zatim :-). Jenom 3 mesice minuly rok jsem stravil nad tim,ze jsem hledel do grafu a ucil se o rope co jen se dalo, vztah formaciv grafu k technicke analyze (primarne), vztahy chovani davu k ruznym fundamentum a jinym fakrorum (sekundarne), a dohromady to spojit v dobre fungujici kompromis, vypozorovat jak, kdy a proc se chova tak jak se chova.Puvodne jsem mel takovou spatnou vlastnost prilisneho vtancovavani do trhu a ven(o cemz mimo jine psal i LW ve sve knize DTKO jako jedna z velkych chyb), coz bylo z pohledu teto komodity naprosto bez efektu.Mnohokrat tady padlo v clancich jak je dulezite si vycvicit pro dany trh jistou davku citu.S tim naprosto souhlasim,a u teto komodity to povazuji za velmi silny nastroj( stejne jako samozrejme u spousty jinych trhu)a uz si nedokazu predstavit, ze bych obchodoval pouze a jenom mechanicky podle indikatoru.TO byl take moment,kdy jsem se naprosto presvedcil,a spadl mi kamen ze zrdce, ze trh opravdu v zadnem pripade neni nahodily,zadny hod minci se nekona.

Tak ropaci kde jste? :)

Good luck to all of you.

Viktor
Link to comment
Sdílet pomocí služby

to ropaři: ropA jako komodita a u komobrokera, s marginem na plný kontrakt viz kolik je dnes a kolik bývala, je asi pro nemálo traderů s "menším účtem" skoro neobchodovatelná naplno. Je to docela škoda, o ropě nebo zlatu mj.vychází nejvíc zpráv, vyřádí se tu i fundamentalisté, nejen technici. Považuji za zcela jalové rozebírat či je nebo není ropa přes 100usd "umělá". Holt je tam, tečka. Co s tím? Všimněte si opcí, opčních technik - premia i na relativně dost vzdálené striky jsou velice mastné, opět ale asi věc blokovaného marginu, i když je podstatně menší než na plný K. Do ropy se dá dostat i přes zmíněné ETF, i přes mnou tu kdysi nahozené, a poté mnohými často a dost kritizované warranty, což je druh opce. Je jich právě na ropu nespočet, nelze si nevybrat právě ten svůj. Jen pro zajímavost přikládám bez dalšího komentáře grafy právě call warrantů na ropu se striky 70-80-90-100, namátkou vybranými. Kurz v EU/1ks wrt je vlevo. Kdo chce, může se i na ropě vyřádit long/short a klidně i za pár peněz. (wrt call/put se pouze kupují, nedají se vypisovat!) :-))

5152

5153

5154

5155

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Miciko,

Zamerne jsem pouzil slovo "umela" v souvislosti se stredecni ubrecenou reakci americanu na rozhodnuti OPEC nezvysit dodavku ropy, protoze to co si tam oni vytvorili se svojema hypotekama a kreditkama, nemusi OPEC vubec zajimat, a uz vubec podle toho jednat. Takze cena je tam kde je,na zaklade spekulace oslabeneho dolaru,nikoli fundamentu,proto to slovo umela, ato ted plati u vice komodit.A stejne tak jako u kazde jine nove ceny, u kterekoli jine komodity,budou ty otevreny pusy a velky oci na trojciferne cislo velmi rychle zapomenuty,bude to "normalni". Mne uprimne je uplne jedno, jestli je cena vysoko nebo nizko, ale vzdycky me zajima a rad se zamyslim nad tim PROC to tak je.

Warranty si budu muset nekde nastudovat, tomu popravde moc nerozumim,ale zajima me to.

Cheers,

Viktor
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rolex:
Protože ETF jsou vlastně akcie, tak na ně platí omezení pro intradenní obchody. Ty se mohou obchodovat při účtu >25k$. IB povolí max 4 intradenní obchody za 5 pracovních dní. Raději nepokoušet, při třetím jsem se už dostával do problémů. Ale swingově se dá klidně obchodovat, případně pomocí opcí. Takový kreditní spread nebo condor je perfektní. Není to takový adrenalin, ale v klidu 1/2h denně na grafech. :)

Pomocí ETF lze obchodovat i indexy:
S&P 500 : [bold]SPY [/bold]
Nasdaq : [bold] QQQQ[/bold]
Dow 30: [bold]DIA [/bold]

Dají se vybrat i ETF s pákou 200%.
Přikládám odkazy :
bespokeinvest.typepad.com/BespokeETFCheatSheet1.pdf
bespokeinvest.typepad.com/BespokeETFCheatSheetGlobal.pdf

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jen podotknu, ze ropa neni tak nedostupna pres futures. obchoduji ji uz rok a pul a je to porad stejne. kdo ma maly ucet, muze zkusit miNY. tedy ne CL, ale QM. jsem napul technik napul fundamentalista. miNY se da dobre obchodovat i intradenne, zvlate posledni dobou. je velmi volatilni. imho to neni vhodne ale pro ucty typu $3000

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Harmonie,

Diky za odkazy, mrknu nato.

911:

Naprosto souhlasim s Tvym prispevkem a nebudu to tedy opakovat.Uz jsem to i jednou loni psal, ze se spravnym uctem a pristupem se da obchodovat prakticky cokoliv.Je to ovsem velive individualni. Ja obchoduji ropu zatim prave pres mini kontrakty, protoze jsem zacal s $10K a to si myslim,ze i tak je spodni hranice.Ale jde to.Drzim se. A propo muj pristup technika vs fundament je taky v nejakem rozumnem pomeru.Myslim, ze u te ropy je to tak asi nejlepsi kombinovat navzajem.

Jelikoz se porad jeste po ctyrech mesicich co jedu nazivo dost ucim,rad se priucim, co pouzivas treba za indikatory nebo patterny,nebo s jakymi timeframe?Me se nejvice osvedcilo timeframe 5,15,30 a 60(min).

Podle ceho obchoduji ja jsem napsal v prvnim prispevku.To rikam jen proto,aby to nevypadalo,ze chci jenom brat :).

Preji hezkou nedeli.

Viktor
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taky o té "začátečnické" ETF ropě přemýšlím, ale spíš asi "buy&hold" než swing trading. :)
Líbili se mi MBtrading jenže jestli půjde ropa nahoru, účet v dolarech zase dolů... aby pak nebyl lepší účet v bance. :) Kouknu se ještě po nějakých brokerech s EURo účty.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

rolex,
indikatory nepouzivam zadne. na rope me zajima jen cena, pripadne nahlednu do booku, nebo kde je hodne limit prikazu. tf zalezi. mam na ropu 2 ucty, takze pro id pouzivam 3,5, 15, 60, denni, weekly. ale to si prepinam, nesleduju je vsechny. jde mi o to zachytit s/r pripadne kdyz se naskytne zajimava formace ci trend linka.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


To jih:

Muj Broker ( Infinity Futures ),ktery sidli v Chicagu, mi nabizel otevreni uctu v EURech, to jen takovej typ, kdyz se ted divas. Obchodovat ropu "buy&hold",to je samozrejme lakave,ale na to je potreba trochu ambicioznejsi ucet.Nicmene spekulatni a velke financni domy, ktere drzi ropu uz treba 3-4 tydny muzou jit pomalu do duchodu.

To 911:

V nejakou takovou odpoved jsem doufal,protoze sam vyhledavam v grafech hlavne rovnez S/R a jine,zejmena reverzni, formace.K indikatorum prihlizim okrajove. S cenou bych si asi tak polemizovat nedovolil, neexistuje podle mne cena,kde se da rict, ze uz je dost vysoko nebo dost nizko,tohleto je dost osemetny.Nevim, je to spis asi o zkusenosti, kterou zatim nabiram. Nicmene cekal bych,ze ted prijde mozna vetsi korekce, kdyz se tak divam na denni graf a pokud se dolar trosicku vzpamatuje.

Tak hodne cerneho zlata do vasich kapes :).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to jih:
nic ve zlém ale toto není myslím dobrá úvaha: ropa má takový potenciál zisku long/short, že euro či dolar účet mám za totéž - u převodu na CZK si spočítejte vše, vč. poplatků. Opakuji do stále mimořádně zajímavé komodity jako je ropa (ale i většiny dalších) se dá dostat i s pár penězi, pokud by někdo litoval že právě zde nemůže zkusit kopat jenom proto že nemá hodně "mastný" účet. Nebo měl strach ze síly této komodity.
Možnost otrkání se naostro je neocenitelná - než sednete do komoditního Porsche, klidně se dá potrénovat na něčem méně silném: volant, brzdu a plyn to má na stejném místě!
:-))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rolex:
Díky moc, ještě jsem neprolezl celé infinity www ale díky za tip. A projdu ještě vlákna o brokerech.
Pochopil jsem předtím, že ty ETFs-ka mají 0pct leverage. Pardon, ještě to skouknu, jsem poslední dobou dost přetaženej.

:) No taky si řikám, kdy už bude ta korekce... :) Březen, duben? a kdoví jestli se dolar otřepe. Mít tak doma křišťálovou kouli.. :-)


Miciko:
Vychází mi líp EURo, ale je pravda, že to eště chce dopočítat. Myslel jsem to spíš jako dlouhodobější investici, jen long, to by pak ta měna prakticky neměla vliv.

Ano, to jo, vážně mě to moc láká rovnou do toho "rychlého porsche", :) no koho ne?, rači poslechnu rady zkušenějších, je tady k přečtení spousta dobrých příkladů. Člověk si může leccos nalhávat a nechce se mi vyletět, rozbít si hubu a ještě platit zbytečně velké školné. :) Rači v klidu a dojet. (tu)

Díky všem a přeju pěknej večer
Jindra

____________________________________
We're all living in America... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Návštěvník
Téma je uzavřené.

×
×
  • Vytvořit...